Fokus

Na koncu pravico iščemo na sodiščih, ker opozorilo varuha vlada lahko prezre

Ljubljana, 17. 03. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Človekove pravice nam pripadajo. Nihče nam jim ne sme vzeti, nihče jih nima pravice odvzeti. Ni pomembno, od kod prihajate, kje živite, kaj delate, koliko zaslužite, koliko ste stari, kakšne barve je vaša koža, kakšna je vaša spolna usmerjenost – pravice so enake za vse. In vsak med nami je dolžan spoštovati človekove pravice drugega.

Tudi če država teh pravic včasih ne priznava ali ne varuje dobro ali jih celo sama krši. Kje so človekove pravice v Sloveniji? Kdo jih krši? Kdo je najbolj na udaru? Kakšna je vloga varuha človekovih pravic?

O tem govori nocojšnji 24ur Fokus. Novinarka Maja Sodja je pogledala zgodovino varovanja in kršitev človekovih pravic v Sloveniji. Izbrisani, Romi, primera Šilih in Vaskrsić, policijsko nasilje, predolgi sodni postopki – to je le nekaj najodmevnejših primerov kršitev človekovih pravic v Sloveniji. In ravno ti primeri so končali na Evropskem sodišču za človekove pravice. 

Peter Svetina, novi varuh človekovih pravic, je posle prevzel pred nekaj tedni od svoje predhodnice Vlaste Nussdorfer. "Stanje človekovih pravic je na različnih področjih različno. Še najbolj pa me moti to, da se ljudje ne zavedamo, kaj so naše človekove pravice," pravi Svetina. 

Aktivist in humanitarec Miha Blažič.
Aktivist in humanitarec Miha Blažič. FOTO: POP TV

Svetina je peti varuh človekovih pravic v samostojni Sloveniji, ki je bil na to mesto izvoljen z vsemi – 89 glasovi prisotnih poslancev. Konec februarja je prevzel posle od predhodnice, nekdanje tožilke Vlaste Nussdorfer. Kakšne varuhe smo imeli doslej in kako lahko to funkcijo in varovanje pravic zaznamuje vsak posamezen varuh? Kaj dela s priporočili in ugotovitvami varuha država? Nekatera priporočila se ponavljajo iz leta v leto ... 

Blaž Kovač iz organizacije Amnesty International Slovenija opozarja: "Gledalci se morajo zavedati, da izvršilna veja oblasti, vlada, nima centralnega telesa za spremljanje človekovih pravic, to je razpršeno po ministrstvih in ker so ta vodena politično, med seboj ne komunicirajo dovolj dobro, se ne spremljajo." In zato je institut varuha človekovih pravic pomemben. To je edini organ, poudarja Kovač, na katerega se lahko pritožimo. Vendar je dejstvo tudi, da pravico na koncu iščemo na sodiščih, ker mnenje ali pa opozorilo varuha vlada lahko – kot je to večkrat storila v preteklosti – kar prezre. 

Aktivist in humanitarec Miha Blažič pa opozarja na še en vidik: "Bolj ko postajamo razslojena družba, bolj postaja vloga varuha marginalna."

Celoten prispevek lahko pogledate na Voyo

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (412)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
04. 06. 2019 12.39
In zakaj imamo varuha človeških pravic, če ga noben ne 'štrca'? Je njegova vloga, da napiše poročilo, ki ga v DZ tako nobeden ne posluša? Ti pomaga najti advokata, ki bo branil tvojo pravico in resnico? Po prebranem sklepam, da obstaja zgolj zato, da imajo ljudje občutek, da smo pravična država. #samoobčutek
lvclvc
18. 03. 2019 12.04
+0
Ntokotu je spet zmanjkal denarja in prodaja svojo antikapitalistično dušco najvišjemu ponudniku. Fuj.
brabusednet
18. 03. 2019 11.40
+0
To pa je šala leta.Na našem sodišču najti pravico,prej nedolžno prostitutko.Sodniki z socjalističnimi šolami in prakso,pač o človekovih pravicah malo vedo.Tega se sploh učili niso v tistih časih.Danes se pa pretvarjajo,kako človekove pravice i pravico obvladajo.Dokler se po njih pretaka še socjalizem ne bo kaj prida.
flatearth
18. 03. 2019 11.03
+2
Slovenija, kot država v razvoju, si po svojih močeh prizadeva, da ne bi bile nikomur kršene človekove pravice, še najmanj pa tujcem,
Manandi
18. 03. 2019 10.42
+9
Država ima zakone, ustavo, pod zakonske AKTE ter policijo in Tožilstvo, ki ščiti in izvaja zakone in ustavo za vse državljane enako ?? vse te bluzače, Aktiviste, varuhe zelja in trave pa poslat na družbeno koristno delo, to je sama gulazen ? če policija tožilstvo ne dela je država VUKOJEBINA z vso ostalo navlako ali brez. Slovenija ni pravna država, tu imamo kaste, priviligirance, tujce, Albance, Rome držvljane A klase, B klase in Slovence C klase..
Uporabnik8879
18. 03. 2019 10.21
+5
Ma kakšne pravice. Trenutna naša folklora je, da te z medijskim linčem diskvalificirajo, očrnijo, spravijo na slab glas, ti pa potem leta išči pravico na sodišču. Ko se pa izkaže da so vsa medijsko odmevna sporočila bila le rekla kazala, pa nihče ne prevzame odgovornosti (ravnatelj ki je naredil samomor, Prešiček, ki je moral odstopiti, sodnik, ki zaradi tega ni dobil podpore in še in še).
anakondabox
26. 05. 2019 17.02
Točno to 'tomy'. Ko sem sama poslala pismo časopisu o tem ravnatelju in licemerstvu družbe, ki se nad občevanjem zgraža, druge malverzacije pa pomete pod preprogo, ga niso objavili. Se pač ni pokrivalo z mnenjem 'sistema'. Morda bi mu to pismo rešilo življenje! Oni pa tako rekoč linčajo človeka, da so bolje gledani ali prodajani. Malverzacije, kraje, korupcije z imeni in priimki 'elite' pa sploh ne objavijo ali jih hitro umaknejo. #linč
volos
18. 03. 2019 10.11
+2
Sem že poskusil in ni bilo nobene pomoči s strani varuha .
graf
18. 03. 2019 09.55
+20
ne strinjam da so pravice enake za vse , pripadniki manjšine bolj znani kot ljubitelji barvnih kovin imajo definitivno več pravic kot mi (za njih) ćivili : imajo višje otroške doklade , nezaposleni večja nadomestila , elektrike , vode ,davkov jim ni treba plačevat , prav tako ne kazni od prometnih prekrškov , kdor tega ne verjame lahko preveri na vsaki UE ! Nadalje : pripadniki verskih ločin ne plačujejo ne davkov , ne prispevkov za pokojninsko zavarovanje in ne stavbnega zemljišča ! Kje potem vidite to enakost pred zakonom ? Še zmeraj mislite da so pravice enake za vse ?
lakala28
18. 03. 2019 09.22
+12
Sprenevedanje na celi črti. Absolutno nesprejemljivo je, da ima tisti, ki je prekršil zakon več pravic kot tisti, ki ga spoštuje. Take zakone pišejo in zagovarjajo lahko le moralno sporni ljudje. S človekovimi pravicami to nima nobene zveze. So le kulisa za barabijo.
1muvwndr
18. 03. 2019 09.21
+7
Jah, vsi imamo pravice do nepomembnih zadev. Za pomembne zadeve je pa tako, da več denarja pomeni več pravic.
Mladen sir
18. 03. 2019 09.11
+1
V DOBROVCAH pri Miklavžu sploh ne vejo ,kaj so človekove pravice?pa so župani,odvetniki,sodniki pa vsi so bili obvešeni pa na koncu sam župan prinese od mame osciogram za omrtvičenje svinje ko je imel pa strela name.Pa desni sosed tudi potem pa te na koncu sesujejo.pa imamo 3 policiste pa prek misli nismo več policisti...Pa gojčiči ,ko bi morali že zdavnaj v aretacijo,kaj pa boste vi za nas delali,kot so nas spraševali 1979.Oče odgovoril prišel sem v miru hiše gradim na koncu so mu skoraj oba sina ubili-vaščani.
flatearth
18. 03. 2019 11.18
-2
omega _v6
18. 03. 2019 08.50
+10
Res smešne trditve!! Vsi vidite zgolj pravice in pri tem zanemarjate DOLŽNOSTI!! Moja pravica je,da dobim za pošteno delo pošteno plačilo!! Seveda je daleč od tega saj na moj račun živojo prav tisti,ki trdijo,da imajo pravico do dostojnega življenja brez dela!!Toraj,če mi oblast ne izplača zaslužene plača na račun nekoga,ki mu ni za delo z tem KRŠI mojo pravico zato,da izpolni pravico tistega,ki mu ni za delo!!
krtofl
18. 03. 2019 09.18
+2
volos
18. 03. 2019 10.14
+0
Ti očitno zaslužiš preveč podeli malo med revne , morda bodo imeli potem isto mišljenje kot ti .
Mladen sir
18. 03. 2019 17.57
-2
Enega eura ne mislim podelit če mislite name.Oče in mati sta stara in revna meni so zakon uničili bogatuhi,kateri so mislili da bomo delili denar med ljudmi pa ne bo nič iz tega.Raje dam 10 odvetnikov aretirat kot da SLO pustim denar.
HorstWiesel
17. 03. 2019 21.52
+25
In zakaj bi ti pravice morale biti kar enostavno položene v zibelko? Daj, prvo neki naredi za njih, zasluži si jih,..... pravice in dolžnosti naj bi šle z roko v roki.
Dragonball
17. 03. 2019 22.53
+18
Točno tako, mislim da gre ta drama z vsemi temi pravicami enostavno predaleč, saj se te pravice stalno zlorablja za doseganje nekih individualnih cipjev s strani nekaterih ljudi
User1563571
17. 03. 2019 19.46
+4
Kaj odgovoriš uslužbenki na banki, ki jo iz firbca zanima, če si v kaki stranki in kaj si po poklicu? Da e to NJENA pravica vedeti take stvari ali naj gre nazaj na J, ker bi njeno delo lahko opravljal tudi kak naš državljan?
puspan
17. 03. 2019 19.08
+1
Naslovnica drži, kot pribito, samo držati se je tega treba.
brezveze13
17. 03. 2019 18.49
+14
se strinjam da ima vsak med nami enake človekove pravice in mora te tudi upoštevati in deliti z drugimi vendar bi pa poudaril da človek mora tudi upoštevati človekove dolžnosti in da v kolikor je on storil napako, oz zlorabil svoje pravice in s tem povzročil prekršek ( poneverbo tatvino umor ipd zaradi česar mu je sojeno, in je vsled tega obsojen bi mu morale v času prestajanje kazni biti te pravice odvzete, le tako bi kazen dobila pravi epilog vzgoje ali preobrazbe osebka. seveda bi se lahko glede na sodelovanje oz vedenje obsojenca pri prestajanju neke kazni kazen omilila a le na osnovi vpogleda dnevnih poročil o kaznjencih ki bi jih naj vodila ustanove kjer so le ti nameščeni. Nikakor pa ne bi smeli dovoliti tem prekrškrjem ne vem kakšnih vse pritožb na vse mogoče institucije ker s svojim kaznivim dejanjem je on svoje pravice zapravil in mu stopijo ponovno v veljavo po odsluženi kazni. Na tem področju je naša zakonodaja v totalni nuli ker obsojajo na rekla- kazala, obsojajo predvsem po kalupu všečnosti ali nevšečnosti in obsojajo kurje tatove kateri nimajo dovolj cvenka da bi koga podmazali, da bi se izkopali od neke podtaknjene pregrehe. Prav tako če jaz dobim dokument, odločbo, na kateri piše da zoper odločbo ni možna pritožba, mi ni niti približno jasno kako se potem na to odločbo lahko nekdo pritoži in se odločba enostavne izbriše,in to delajo naša sodišća , ustanove pač po nekem ključu kakšen odvetnik te zastopa in koliko denarja imaš ali pa da bolj enostavno povem odvetniki čakajo sprte strani v zasedi da se pritožujejo en nad drugim in tako imajo zagotovljen biznis danes jaz jutri ti proces traja po naših prisilnih nerešenih postopkih 20 let in tako je odvetnik na račun nekoga preživel pol upokojenske dobe Prav lep posel je tale naše sodstvo sediš bluziš malo spreobračaš dejstva čakaš da vleti naivnež denarci na pladnju , če pa slučajno malo zašteka ga še pa seveda odvetnik malo podrega češ da se je nekaj spremenilo v ceniku in si mu še nekaj dolžan pa ker sem že moral doplačati za slabo opravljeno delo, če že mopra biti, pa dajmo še enkrat pritožbo ibn smo zopet na začetku. dokler se pravni sistem in zakonodaja ne bosta uskladila do te mere da se takšno malipuliranje onemogoči, vam povem da je škoda vsakega denarca za naše odvetnike in pravno službo
puspan
17. 03. 2019 21.11
-4
Pa svečo moraš znati na pravem koncu prižgati.
endva
17. 03. 2019 18.28
+55
Zaradi taki modelov kot je ta tič (in Kordiš, Tomićka, Mesec, Erjavec, Janković, Židan, Fajonova...) jaz na naslednjih volitvah sigurno volim desno stranko!!!!!!!
ggargamell
17. 03. 2019 19.17
-18
komarec
17. 03. 2019 22.45
-8
endva bomo že poskrbeli za to, da ne bojo desničarji zmagali.
omega _v6
18. 03. 2019 08.52
+1
pipaneleze Seveda boste pa tudi,če država propade!!
Uporabnik1110355
17. 03. 2019 18.14
+7
Taprav kleni Slovenec zna pravilno pisati. Tu spodaj berem komentarje in vidi, da ste kompletno vsi nepismeni, pišete slabše od sina našega zelenjavarja na tržnici. Kosovo, starost 8 let. Srečno in upam da ne delate v javni upravi. Je bolje za nas...
vsevid
17. 03. 2019 18.02
+38
MIHA miha kaj bo s tabo za nobeno nisi rabo , kot da govoriš same oslarije !!! NA koncu bi še moral dodati ---Ja vsagdo naj ima človekove pravice ----samo takrat ,če se striktno drži REDA in ZAKONOV v deželi kje želi živeti !! Veš tako je to musli miha !!!
kaslc 1
17. 03. 2019 17.52
+36
pravic maš toliko,kolikor imaš denarja