Slovenija

Clugova Bachelorette in Joossova Zelena miza

Ljubljana, 15. 04. 2000 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Druga baletna premiera ljubljanske operno-baletne hiše bo drevi ob 20. uri v dveh delih. Prvi je avtorska koreografija One - Bachelorette v Sloveniji delujočega romunskega koreografa Edwarda Cluga za pet plesalk in dva plesalca, drugi pa Zelena miza, eno ključnih del sodobnega baleta, postavljeno po izvirni koreografiji Kurta Joossa iz leta 1932.

Clugov balet na glasbo J.S. Bacha je plesna vizija idealnega sveta in tistega ''enega'', ki nas vse povezuje in prežema; Joossovo delo - pretresljivo baletno zgodbo o strahotah vojne in njenih posledicah na glasbo F.A. Cohena - je z ansamblom ljubljanskega Baleta naštudirala Anna Markard, hčerka pokojnega koreografa Joossa, njen soprog Hermann pa je avtor mask in oblikovalec luči v predstavi.

Dva baleta v enem večeru skupaj oblikujeta zanimivo in svojevrstno celoto, je pred premiero poudaril umetniški vodja Baleta SNG in plesalec Tomaž Rode: Clugov obravnava ljubezen, Joossov sovraštvo, Clugov je predstavitev najsodobnejših iskanj v sodobnem baletu, Joossov predstavitev njihovega temelja, skupni imenovalec obeh pa je raziskovanje giba in ustvarjalna metoda, skupinsko delo koreografa in plesalcev.

Avtor Bachelorette Clug - zanj je to prvi avtorski projekt v Ljubljani, pripravljal ga je skoraj leto dni - pa je želel skozi ples ''predstaviti vizijo idealnega življenja, čisti svet kot nasprotje obstoječega, pa tudi to, da smo vsi eno z vsem, med seboj povezani z božjim navdihom''. Naslov Bachelorette je moč prevesti kot samsko žensko, za Cluga pa je bolj pomenljivo to, da beseda vsebuje ime Bacha, ''skladatelja, ki poslušalca pripelje do stika z božanskim''. Podlaga in izhodišče baleta je izključno Bachova glasba, za to priložnost predvajana s posnetkov. V prvih treh predstavah bo glavno moško vlogo odplesal Clug, kasneje jo bo prevzel Damjan Mohorko.

  • ES_PL_24ur_309x5138
  • ES_PL_24ur_309x5137
  • ES_PL_24ur_309x5136
  • ES_PL_24ur_309x5135
  • ES_PL_24ur_309x5134
  • ES_PL_24ur_309x5133
  • ES_PL_24ur_309x5132
  • ES_PL_24ur_309x513

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.