Slovenija

Janša: Jedrska energija bi lahko nadomestila premog in nafto, srečal se je tudi z Vučićem in Babišem

Glasgow, 01. 11. 2021 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Kralj, Anže Božič
Komentarji
527

Predsednik vlade Janez Janša se udeležuje Mednarodne podnebne konference COP26 v Glasgowu na Škotskem. Tam je v nagovoru svetovnim voditeljem pozval, da je skrajni čas, da izoblikujemo pot do podnebnega cilja 1,5 stopinje. Odmik od premoga in nafte sta po njegovih besedah ključna, rešitev vidi v jedrski energiji. Izpostavil je tudi, da je Slovenija sprejela dolgoročno strategijo do podnebne nevtralnosti leta 2050, a številne strokovne in okoljske organizacije so kritične in so že večkrat opozorile, da je ta premalo ambiciozna in da bi morali izpuste toplogrednih plinov drastično zmanjšati že do leta 2030. Ob robu se je Janša sicer srečal s številnimi državniki, tudi s predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem in češkim premierjem Andrejem Babišem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Virtualna razstava okoljevarstvenikov
    02:30
    Iz 24UR: Virtualna razstava okoljevarstvenikov
  • Iz 24UR: V Glasgowu tudi slovenski diplomati
    02:37
    Iz 24UR: V Glasgowu tudi slovenski diplomati
  • Iz SVETA: Segrevanje Slovenije
    03:54
    Iz SVETA: Segrevanje Slovenije

 

Predsednik vlade Janez Janša je nagovoril svetovne voditelje in voditeljice na mednarodni podnebni konferenci. 

 Cilj konference je do leta 2030 omejiti segrevanje planeta na 1,5 stopinje Celzija, kar pomeni, da bi izpuste toplogrednih plinov morali zmanjšati za kar 45 odstotkov. Ogljično nevtralnost pa do sredine stoletja. Kar pa bo zaradi upiranja držav, katerih gospodarstvo je skoraj povsem odvisno od fosilnih goriv, nemogoče doseči. Slovenija kot predsedujoča EU v Glasgowu sicer ne predstavlja le nacionalnih okoljskih interesov. Ampak tudi širše evropske.

Čeprav Janez Janša še februarja lani o podnebnih spremembah  skeptično: "Podnebne spremembe so stalnica od začetka vesolja, vendar nanje ne vpliva (samo) človek. Glavni dejavnik našega osončja je seveda - sonce," je tokrat  kot rešitev za odvisnost od umazanih virov energije predlagal jedrsko energijo. 

"Skrajni čas je, da izoblikujemo stvarno pot do cilja 1,5 stopinje," je opozoril premier in nadaljeval: "Slovenija v vlogi predsedujoče države Svetu EU si z našimi evropskimi partnerji prizadeva v tej smeri, vendar pa EU z zgolj 8 % svetovnih izpustov CO2 tega problema ne more sama rešiti. Zavezani smo k oblikovanju svoje ponudbe in pozivamo vse druge, da storijo enako. Vsak mora prevzeti svoj delež odgovornosti in tako zagotoviti, da bodo naša skupna prizadevanja učinkovita," je povedal.

"Naš cilj je do leta 2030 zmanjšati izpuste za 55 % in prizadevamo si za posodobitev naše podnebne in energetske zakonodaje," je poudaril slovenski predsednik vlade in nadaljeval, da trenutno naši skupni ukrepi še zdaleč ne dosegajo ciljev, zastavljenih v Parizu. "Po ocenah ZN bo količina toplogrednih plinov do leta 2030 za 16 % večja, kakor je bila leta 2010. Razumem oklevanje. Zeleni prehod mora biti pozoren na svoje zunanje učinke. Naša prizadevanja ne smejo ogroziti socialne kohezije in gospodarskega razvoja. Pravzaprav so nujen pogoj za uspešno zmanjšanje izpustov. Menim, da nam bodo tehnološke in politične inovacije omogočile, da najdemo nove poti za zagotavljanje vseh treh ciljev," je poudaril slovenski premier.

Odmik od premoga in nafte po njegovih besedah ključna, rešitev vidi v jedrski energiji

Po njegovih besedah je odmik od premoga in nafte kot vira naše energije ključna prvina pri doseganju zastavljenih ciljev. "Jedrska energija kot prehodni vir bi lahko nadomestila premog in nafto. Več naložb je treba usmeriti v nove tehnologije in za podporo inovacij, ki bi omogočile čistejšo, varnejšo in učinkovitejšo proizvodnjo energije, kot je energija, pridobljena iz vodika in s fuzijo. Vsekakor pa moramo čim prej predstaviti stvarne načrte ukrepanja na tem področju," je ocenil predsednik vlade.

Ob tem je poudaril, da Slovenija ostaja trdno zavezana doseganju naših skupnih ciljev s stvarnim pristopom. "Sprejeli smo dolgoročno strategijo, ki določa cilj in pot do podnebne nevtralnosti do leta 2050," je dejal in izpostavil, da so odgovori na izzive podnebnih sprememb in prilagajanje nanje nujni. "Svoja gospodarstva in družbe moramo narediti bolj zelene in odpornejše.  Prispevajmo po svojih najboljših močeh in poskrbimo, da bo ta vrh uspešen," je zaključil premier.

Focus: Slovenska strategija potrebuje znatno zvišanje ciljev  

Do slovenske strategije, o kateri je govoril premier,  so sicer številne organizacije kritične, da je premalo ambiciozna in da bi morali že pred letom 2030 drastično znižati emisije toplogrednih plinov. Do ciljev, ki smo si jih na državni ravni zastavili do leta, so tako kritični v društvu za sonaraven razvoj Focus, saj opozarjajo, da se je Slovenija poleg Madžarske, Portugalske in Španije uvrstila med države, ki so v svoje dolgoročne podnebne strategije jasno vključile cilj doseči podnebno nevtralnost do leta 2050: "Pri tem pa je treba opozoriti na problematično ukrepanje Slovenije za dosego podnebne nevtralnosti, saj za leto 2030 postavlja izredno nizke cilje, povzete po neambicioznem Nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu. S tem večino ukrepanja prestavlja v obdobje med letoma 2030 in 2050. Večina nujnih ukrepov je tako preloženih na obdobje po letu 2030, kar ogroža doseganje dolgoročnega cilja in bo zelo verjetno povečalo stroške podnebnih ukrepov."

Kot v Focusu izpostavljajo že vse od javne predstavitve osnutka tega ključnega strateškega podnebnega dokumenta, cilji slovenske dolgoročne podnebne strategije niso skladni z zavezami pariškega sporazuma glede zmanjšanja emisij toplogrednih plinov do leta 2030.  Taj Zavodnik iz Focusa je poudaril: "Slovenija bi morala v času svojega predsedovanja Svetu EU voditi z zgledom ter si zastaviti cilje in ukrepe, usklajene s pariškim sporazumom. Da bi Slovenija dosegla cilj 1,5 °C iz pariškega sporazuma, se mora nemudoma pričeti pripravljati na znatno zvišanje svojih nacionalnih ciljev in prilagoditev sektorskih ciljev za dosego podnebne nevtralnosti že pred sredino stoletja. Ključen bo tudi njen konstruktivni prispevek k prehodu na čisto energijo, zato mora Slovenija čim prej sprejeti odločitev, da bo najkasneje do leta 2030 opustila premog."

Ugotovitve izhajajo iz poročila, ki so ga v Focusu pripravili skupaj z mrežo nevladnih okoljskih organizacij CAN Europe.  Dolgoročne podnebne strategije bi lahko imele pomembno vlogo pri načrtovanju poti držav članic Evropske unije do podnebne nevtralnosti, vendar morajo biti ambiciozne in odgovoriti na dolgoročna strateška vprašanja, poudarjajo. Poročilo, kot so sporočili s Focusa, izpostavlja bistvene razlike med državami članicami glede ambicioznosti strategij, politične odgovornosti in sodelovanja javnosti pri njihovem nastajanju. Slovenija je dolgoročno podnebno strategijo predložila z zamudo, v njej pa večino nujnih ukrepov neambiciozno prestavlja v obdobje po letu 2030.

Ob robu opravili več dvostranskih pogovorov: Vučić, Babiš .... 

Danes je sicer premier Janša ob robu podnebne konference opravil vrsto dvostranskih pogovorov, so sporočili z UKOMA. Že v dopoldanskem času se je srečal s predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, nato pa z gruzijskim predsednikom vlade Iraklijem Garibashvilijem ter še s predsednikom republike Indonezije Jokom Vidodom ter predsednikom Republike Koreje Moon-Jaeinom.  

V pogovorih z gruzijskim kolegom je izpostavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU in izrazil podporo gruzijskim evroatlantskim prizadevanjem. Sogovornika sta spregovorila tudi o dvostranskih odnosih med državama in poglobitvi sodelovanja.  

V pogovorih s predsednikom republike Indonezije Jokom Vidodom pa je predsednik vlade Janez Janša izpostavil pomen strateškega partnerstva med Indonezijo in Evropsko unijo ter sodelovanje na področju boja proti podnebnim spremembam, gospodarske obnove in medreligijskega dialoga.  

Predsednik vlade Janez Janša se je sestal tudi s predsednikom Republike Koreje Moon Jae-inom, s katerim sta ob robu podnebne konference spregovorila predvsem o pomenu te konference ter se zavzela za krepitev dvostranskih odnosov med Slovenijo in Republiko Korejo.

Na podnebnem vrhu COP26 v Glasgowu, kjer 120 svetovnih voditeljev razpravlja o spopadanju s podnebnimi spremembami na globalni ravni, se je predsednik vlade  srečal tudi s predsednikom vlade  Indije Narendra Modijem, prav tako pa tudi s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, češkim predsednikom vlade Andrejem Babišem, španskim predsednikom vlade Pedrom Sanchezem, malteškim predsednikom vlade Robertom Abelo, romunskim predsednikom Klausom Iohannisem in drugimi.

Predsednik vlade Janez Janša se bo v nadaljevanju dneva srečal še z nekaterimi voditelji vlad in držav, prav tako pa se bo srečal še z generalnim direktorjem IAEA Rafaelom Marianom Grossijem, so še sporočili z Ukoma. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (527)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jazpatipažidanamarela
02. 11. 2021 12.51
-1
Tukajle se nekateri pritožujete zakaj se ni Janša srečal z voditelji kakšne zahodne države. Kaj še ne veste, da nas imajo te za svoje kolonije?
Franci Luzar
01. 01. 2022 21.08
+1
če bi nas imela katera država za Kolonien bi morala imeti od slovenije koristi! ampak EU ima z nami samo zgubo
Prima
02. 11. 2021 10.16
-1
Angleško govori, kot bi bil doma v Grosupljem !
Franci Luzar
01. 01. 2022 21.05
+1
In kako govorijo tvoji levičarji? recimo śarko
Cervantes Saavedra
02. 11. 2021 10.06
+2
JJ se je sestal s svetovnima voditeljema Aleksandrom Vučićem in Andrejem Babišem. Nič pa ne poročajo, ali se je sestal s svetovnim voditeljem Dodikom.
nnanna
02. 11. 2021 10.06
+3
vsi brez mask?
borjac
02. 11. 2021 10.05
+4
Janša se je na svetovnem vrhu sestal z Vučićem in Babišem, v petek se bo sestal še z Orbanom in potem bo imel na listi predsednike najmočnejših držav v Evropi, ne vem zakaj ampak občutek imam, da se z temi istimi voditelji srečuje v zadnjih treh mesecih skoraj vsak teden, kaj pa Nemci, Francozi, Nizozemci .... ti niso niti dovolj pomembni, niti dovolj vplivni, da bi jih Janša upošteval.
nnanna
02. 11. 2021 10.03
+1
tudi več poživitvenih odmerkov mu ne bi pomagalo, da mu angleščina steče kot se spodobi! sramoto nam dela v tujini in doma!
Cervantes Saavedra
02. 11. 2021 10.02
+0
Leta 1957 so v ZDA odprli prvo komercialno jedrsko elektrarno na svetu. V Sloveniji imamo tako elektrarno (Krško) od leta 1981, ko je Ivanček imel 13 let. A svet je šele zdaj od JJ izvedel, da je rešitev pravzaprav v jedrski energiji.
Bratomil
02. 11. 2021 10.01
-1
Sexy_Smart_Guy
02. 11. 2021 09.42
+3
Grasuplska angleščina. V 9. razredu osnovne šole otroci lepše izgovarjajo, kot ta tip, ki je zrel za penzjon....
borjac
02. 11. 2021 09.54
+0
Si predstavljate, da je ta človek zaustavljal dva tožilca za EU češ, da ne znata dobro Angleško, tožilca imata ocenjeno znanje Angleščine z najvišjo oceno, le kakšno oceno bi dobil Janša ?? po merilih v OŠ bi bilo tam nekje 2+
Banion
02. 11. 2021 09.33
+2
Janez zagovarja jedrsko energijo. Tam bo še več kot pri patriji in že vnaprej je jasno da bo šel v kompanijo s hrvati na našo škodo, kot je svoj čas popustil tatinskemu sanaderju pri za slovenijo dobrem sporazumu Drnovšek-Račan. Res je da bi jedrska energija lahko bila neka ve+mesna rešitev vendar z vnaprej rešin vprašanjem odpadkov
Biker 333
02. 11. 2021 09.30
+4
En kup praznih in bedastih obljub.
predator999
02. 11. 2021 09.27
+3
In pol kdo raznaša viruse. Poglejte prefarbanega komunista z vsemi se objema in rokuje.. Tud če si cepljen prenašaš 💩 SDSovski
slohren
02. 11. 2021 09.26
+2
metuljka
02. 11. 2021 09.23
+3
A so predvajali njegov video ???
hondoid
02. 11. 2021 09.18
-8
Bravo naš najboljši predsednik vlade vseh časov🇸🇮
predator999
02. 11. 2021 09.28
+2
Sds 🤢🤮🤮🤮🤮 Janša 💩💩💩
Japa Jade
02. 11. 2021 09.30
-1
Še dobr, da nisem njegov fan, ker po takem govoru, bi to takoj zanikal :)
Adolph
02. 11. 2021 09.15
+5
S ta pravimi se je druzil,ucasih mu res neki manka,tem Johanu . . . . .
nnanna
02. 11. 2021 09.12
+6
nič ne pišete ali se je pacient srečal s svojim predsednikom zda, trumpom?
Aijn Prenn
02. 11. 2021 09.01
-1
Statistika pravi, da dr. Janeza najbolj meče takrat, ko se dan najbolj intenzivno krajša. Zna biti, da prihajamo v zanimivo obdobje.
WAUKA
02. 11. 2021 09.01
+1
Kakšen govor !Vsak osmošolec bi bil boljši. Cel svet zapira nuklearke a pametnjakovič jih je odkril na novo. Avti na jedrski pogon bi bili svetovna uspešnica.
MicMicMic
02. 11. 2021 09.05
+4
Cel svet jih bo rabil 20.000 če3 nočemo bit pri svečah čez 20 let
Aijn Prenn
02. 11. 2021 09.05
-2
Ti ne razumeš logike dr. Janeza. Pokojninski sklad se najbolje polni takrat, ko država investira. V kaj investira niti ni tako pomembno, pomembno je, da je dobavitelj kooperativen. ;-))
Aijn Prenn
02. 11. 2021 09.00
+7
Nekaj ne razumem... Njegov služabnik Branko pravi, da smo na pragu ledene dobe, dr. Janez pa pravi, da moramo zaustaviti globalno segrevanje. Še črni panter jih ne razume teh SDS-ovih mislecev.