Slovenija

'Požigalcev se ne vabi na gasilske konvencije'

Ljubljana, 13. 12. 2023 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Anja Kralj, Miha Kranjc
Komentarji
132

Medtem ko se na eni strani z mednarodne podnebne konference vrstijo pompozna sporočila o dogovoru, ki prvič (vsaj) omeni fosilna goriva, znanstveniki opozarjajo, da je besedilo novo veliko razočaranje in pravzaprav zmaga industrije onesnaževanja nad zelo jasnim znanstvenim konsenzom. Uvodno upanje so zamenjali občutki poraza, nemoči in pretresenosti. Nimamo dogovora o časovnici, kdaj naj prenehamo z uporabo fosilnih goriv, niti nimamo dogovora, da bi sploh prenehali z uporabo. V Dubaju je svoje delo več kot očitno odlično opravilo prek 2500 naftnih lobistov.

Dogovor predstavlja diplomatsko zmago za Združene arabske emirate, z nafto bogato državo, ki je pogovore gostila v razkošnem razstavnem središču v Dubaju pod meglenim nebom le kakih 17 ali 18 kilometrov stran od največje elektrarne na zemeljski plin na svetu. Sultan Al Jaber, predsedujoči emiratski minister in izvršni direktor za nafto, je postopno opuščanje fosilnih goriv označil za "neizogibno". Seveda ni povedal, do kdaj.

"Sprašujem se, ali konvencija sploh še dosega svoj učinek ali je le še orodje fosilne industrije za nadaljnje uničevanje naših življenj in planeta. Brez popolne prepovedi fosilnih lobistov na konferenci bi morali te dogodke bojkotirati. Požigalcev se ne vabi na gasilske konvencije. Toda naslednja konvencija bo v Azerbajdžanu, ki je še eden izvoznik fosilnih goriv. Dopuščamo parodijo in norčevanje velike večine ljudi na tem planetu," ohlapen dogovor komentira okoljski aktivist, pravnik in sodelavec v Pravno-informacijskem centru Aljoša Petek.

Al Džaber na COP28
Al Džaber na COP28 FOTO: AP

V besedilu manjka zaveza, da bo svet opustil fosilna goriva. Manjka tudi dogovor, da lahko emisije naraščajo le do leta 2025, potem pa bi se te začele zmanjševati. Pravzaprav bi moral svet v tem desetletju emisije zmanjšati za 43 odstotkov. Namesto odločnega ne(!) fosilnim virom, smo dobili medel "mogoče" in pojasnilo, da se svet mora osredotočiti na posledico in ne vzrok. Torej da niso problem nafta, zemeljski plin in premog, temveč izpusti, ki jih moramo s posebno tehnologijo zajeti in skladiščiti (angl. carbon capture), potem ko enkrat izgorijo. Lučka Kajfež Bogataj je jasna: "Doslej imamo le laboratorijske rešitve. Ko pa bi jih morali uporabiti na globalni ravni, nikoli ne vemo, kakšne stranske učinke imajo te tehnologije." Kot izpostavlja, se ji zdi komično, da kot največji dosežek v dogovoru predstavljajo, da so fosilna goriva krivec za podnebne spremembe: "To danes vedo otroci v osnovni šoli, o tem se ni treba pogajati 30 let." 

A četudi bi svet po nekem čudežu odkril učinkovito tehnologijo zajemanja ogljika in jo množično uspel namestiti na dimnike in druge izpušne cevi, bi naleteli na naslednjo še veliko bolj zahtevno težavo: skladiščenje.  "V morju lahko denimo povzroči dodatno zakisanje, iz tal pa se lahko zajeti ogljik ponovno spusti. To so velika tveganja in veliki stroški. Ta denar bi bilo bolje nameniti za obnovljive vire." 

Lučka Kajfež Bogataj
Lučka Kajfež Bogataj FOTO: Damjan Žibert

Predsedniku COP 28, Sultanu Al Jaberju, se je še pred konferenco zgodil manjši besedni spodrsljaj, ko je rekel, da ni znanstvenega dokaza o tem, da bi zmanjševanje fosilnih goriv pripeljalo do nižanja izpustov toplogrednih plinov in trajnostne prihodnosti ter doseganja podnebnih ciljev. "Na enak način zdaj predstavniki fosilne industrije ponavljajo, da se fosilni viri še naprej uporabljajo, ob tem pa se z razvojem tehnologije omogoči zajemanje teh izpustov. Problem želijo rešiti tako, da ustvarijo nov problem, kar je v interesu tistih, ki bodo te naprave vgrajevali na tovarne in druge fosilne ustanove. Seveda sta tudi za to tehnologijo potrebni elektrika in energija. Od kod jo bomo pridobivali, je seveda jasno,"  je oster Petek. 

Poleg tega so s tem dogovorom še vedno na široko odprta vrata plinu, dodaja Kajfež Bogatajeva: "Plin je prikazan kot rešitev in ne kot problem. Pričakovali smo pot do 40-odstotnega zmanjšanja emisij do leta 2030, dogovor pa mogoče omogoča največ tri odstotke zmanjšanja, kar pomeni, da smo zamudili cilj 1,5 stopinje Celzija." 

Nov dogovor ni pravno zavezujoč in sam po sebi ne more prisiliti nobene države k ukrepanju. Vendar številni politiki, okoljevarstveniki in poslovni voditelji upajo, da je sporočilo vlagateljem in oblikovalcem politik dovolj jasno, da je to začetek konca fosilnih goriv. V naslednjih dveh letih naj bi vsaka država predložila podroben uradni načrt o tem, kako namerava omejiti izpuste toplogrednih plinov do leta 2035. "Zdaj imamo le zavezo, znotraj katere naj države same presodijo, koliko, kdaj in kaj. To so stavki, ki jih lahko pravniki obrnejo tako, da se na koncu zdi, da lahko nafto uporabljamo še v nedogled. Če pa bi se dogovorili o zavezujočih časovnicah in številkah, bi bila zadeva drugačna," odgovarja Kajfež Bogatajeva.

Aljoša Petek
Aljoša Petek FOTO: Aljoša Kravanja

Spet so 'pozabili' na države v razvoju

Številne afriške države so odločno nasprotovale splošnemu pozivu k postopni opustitvi fosilnih goriv, pri čemer upravičeno izpostavljajo, da je Afrika odgovorna le za majhen del emisij. Pravzaprav skoraj zanemarljiv. Niti štiri odstotke skupnih emisij ne predstavlja kontinent, sicer bogat s fosilnimi viri. Prav zato bi jim morali dovoliti rabo lastnih zalog nafte in plina, preden preide na čistejše oblike energije, trdi Išak Salako, nigerijski minister za okolje. "Prositi Nigerijo ali celo Afriko, naj postopno opusti fosilna goriva, je, kot bi zahtevali, da prenehamo dihati brez respiratorjev."

 In ker si afriške države v želji po rasti gospodarstva lahko privoščijo napredek le s fosilnimi viri, je nujno, da jim bolj pravičen in trajnostni prehod brez nafte in plina z obsežnimi vlaganji omogočijo bogate države. A to določilo se je vnovič izgubilo. Finančna pomoč je namreč namenjena za prilagajanje novemu podnebju, ne pa za še kako potrebno energetsko tranzicijo, da se Afrika ne bi zatekla k fosilnim gorivom: "Tu želijo še vedno obvladovati stari igralci. Po tihem Afriko vsi pričakujejo za novo tržišče, odlagališče, novo delovno silo. Kar je bila pred 30 leti Azija. To je grozno narobe, saj si na dolgi rok tako naredimo podnebne begunce, ki bodo prihajali k nam." Kot opozarja Kajfeževa, je bila prav ta pomoč revnejšim državam na začetku konference predstavljena kot velik uspeh, na koncu pa spet ni bilo zbranega niti približno toliko denarja, kot so pričakovali.  

Kaj se bo torej spremenilo za navadnega državljana? 

Kako bo občutil sprejeti dogovor? Kot odgovarja Kajfeževa: "Bussiness as usual. Nič drastičnega se ne bo zgodilo ali spremenilo. Do volitev v EU absolutno nič novega, retorika in odstotnost pomembnih dejanj se bo ponavljala. Kaj bo po volitvah, pa bomo videli. Če bodo šle  v desno, se bojim, da lahko pričakujemo še manj podnebne akcije." 

Kaj pa nič novega pomeni za naš planet? "To je vzrok za moje nezadovoljstvo. Izkazuje se, da so bile napovedi znanstvenikov doslej še premile. Doživljamo namreč hitro zaostrovanje podnebne krize, bojim se, da bomo scenarije, ki smo jih predvideli za leto 2050, doživljali leta 2030. To pa so segrevanje ozračja, spremenjen hidrološki krog in ekstremne vremenske razmere."

In tragično je prav to, da vemo, da ekstremno vreme bo, nimamo pa zelo jasnih načrtov prilagajanja, izpostavlja Kajfeževa: "Tu pa smo lahko zelo kritični do vsake države posameznice. Ko gre za obvladovanje poplav, suš, vetrov, ne moremo s prsti kazati na druge države, ampak moramo imeti svoje načrte prilagajanja, sodelovanje z zavarovalnicami, zakonodajo, prostorsko planiranje, jasne kriterije." 

Drugi podnebni protest mladih v Ljubljani
Drugi podnebni protest mladih v Ljubljani FOTO: Damjan Žibert

Že 30 let ponavljajo: 'Morda bo pa uspelo naslednji generaciji'

V Dubaju je po podatkih nevladne organizacije 'Kick big polluters out' operiralo skoraj 2500 registriranih lobistov za fosilna goriva,  kar je približno štirikrat več kot lani na COP27. Neverjetni rekord, ki mu je bržkone pomagalo tudi prizorišče. "Ob tem, da so tukaj močno zastopane naftne države, dopuščamo še vse te lobiste. Količina lobistov se iz leta v leto povečuje, namesto da bi se to prepovedalo," dodaja Petek.  

Bitko tako dobivajo tisti, ki je ne bi smeli. S tem pa tudi zamujamo bistvo, saj je za državljane pomembno, da ohranimo varnost, opozarja Kajfež Bogatajeva, ki ohranja nekaj optimizma : "Upam, da bo neugoden izid pogajanj spodbudil države, da bodo več vlagale v prilagajanje."  Kot pravi, se do leta 2025 ne bo nič spremenilo, kar pomeni, da kdor je danes star 15 let, bo leta 2030 odrasel človek, ki pa bo moral vse to reševati: "Vse rešitve, vse tranzicije, energetsko učinkovitost, vse smo preložili na drugo generacijo. Mi se bomo o tem pogovarjali, oni pa bodo morali to izpeljati v bistveno težjih okoliščinah, kot jih imamo zdaj. Problem, ki prej ni bil viden, se, ko pridejo podnebne spremembe, še poveča. Delamo se moralne, pravične. A zdaj, ko imamo problem, se požvižgamo na medgeneracijsko solidarnost. To boli in ni sprejemljivo niti okoljsko niti moralno."   

Jim bo sploh kdaj uspelo presekati to ponavljajočo se prakso? Pretekli podnebni sporazumi pogosto niso uspeli. Leta 2021 so države v Glasgowu sklenile dogovor o "opustitvi" elektrarn na premog. Toda Velika Britanija denimo je leto pozneje odprla nov rudnik premoga, svetovna poraba premoga pa je danes rekordna.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1884443
14. 12. 2023 10.13
+2
V končni fazi pa je iz vsega skupaj ostal samo en veliki EKO turizem. Raje bi ta denar dali v sklad za izgradnjo ljubljanske obvoznice ter stem občutno zmanšali izpuste na tej cesti.
Darko32
14. 12. 2023 10.04
+5
Nevem in ne razumem kako so lahko nekateri tak okratkih lajtung. POglejmo recimo samo ogrevanje prostorov, kjer živijo ljudje. Te prostore je potrebno ogravati, če človek hoče preživeti. EU je v podenebju, kjer je že zelo mrzlo in ogrevanje je potrebno. Posledično neka kurjava. Če gremo na sončno energijo vidimo, da ponoči te ni, ker je tema. Posledično je brez fosilnih goriv človek obsojen na propad. Če gremo anprej na električne avtomobile se postavla vprašnje in veliko strokovnjakov inžinerjev je enotno, da trenutno tukaj še ni 100% rešitev. Poglejmo recimo nekoga, kateri se bo peljal iz recimo KOPRA in bo šel v RAVNE na Koroškem. Poglejmo njegov traso poti. Ta bo na koncu poti ostal brez energije v električnem avtu in bo moral filati nekaj ur, da bo lahko šel naprej. Tako ni zanesljivo prevozno sredstvo. Ostane še edino gorivo in to je bencin. Zato kdor spremlja razvoj modernizacije proizvodnje energije bo videl, da je odločitev edino smiselna in pravilna.
Jon Bacek
14. 12. 2023 08.18
+11
CO2 je naravni plin, ki ga nujno potrebujejo rastline. Naravno zmanjševanje CO2 je pogozdovanje in ne kupovanje CO2 kuponov.
Oknaj 4
13. 12. 2023 21.14
+7
Par dni nazaj je razneslo vrtino iz katere je dva dni bruhal plin CO2 . Uradna obrazložitev za okolico neškodljiv . Mar je več različic CO2 ali je pa tisti ta kupljen na petrolu le še prepoceni
Pikaponca
13. 12. 2023 21.07
+9
Prepoved uporabe dizla ne bodo učakali niti, ti ki so še sedaj v jajcah..
Dr.Rugelj
13. 12. 2023 21.04
+8
A ste res pričakovali, da se bo arabec odrekel vsemu bogastvu na račun nafte ?....če ste, potem ste res brezupen primer verjamete v vse pravljice !...elektrificiralo se bo takrat ,ko bo dejansko zmanjkalo nafte,...do takrat pa vrum vrum V8 mašine,letala,jahte,...itd.
tali?ni tom
13. 12. 2023 20.40
+4
takole je tole,če bi se radi elektrificirali ,je treba nardit omrežje kot v filmu matrica kjer se vidijo napeljave v mestu strojev,to so kabli po pol metra! ma,ja je film,film samo,enakoverdno je tole z elektriko in gorivi,standardnimi,če pogledamo koliko milijonov sodov se na dan porabi,to je v tankerjih ogromno in tankerji so ogromni,mi bi se pa šli,oziroma oni,moje mišljenje je da čez diesel ga ni,imam razen motorja vse na diesel,pa ni malo vozil in strojev,mi bi se pa šli to zgodbo na napeljavi iz povojnih časov in na baterijah primerljivih z negdanjemi zmajevimi baterijami! brezveze,ko bo baterija nafilana v cca 7 minitah kot je sedaj rezervoar in plačilo in ko bo držala ne glede kaj počneš z vozilom,strojem vsaj osem ur in ko bo velikosti 60 litrskega rezervoarja,tsakrat bo,prej je brezveze! bo pa za to treba vso evropo ki je seveda najbolj zagnana dat v sončne elektrarne,vso! ali postravit ene sto jedrskih in totalno posodobit sistem,kar pa ni izvedljivo še sto let! in ne,ne bomo se zadušili od vročine,niti nič,vse je v fori pobiranja denarja od folko na račun kvazi "ekoloških taks,kuponov" denar pa gre v proračun in na koncu trenutno v ukrajino ali orožarskemu lobiju,ne za elektrarne! že shema kako moramo vsi plačevat da subvencijo dobijo ponnavadi tisti ki so bogati je dokaz!
jaka
13. 12. 2023 20.32
+6
Be*daki. Ne moreš takšne konvencije postaviti v Dubaj. Sestanek bi moral biti lociran npr. na Švedsko. Res velja tista o požigalcu na gasilski veselici...
Delavec_Slo
13. 12. 2023 20.14
+12
Dogovor brez dogovora in kekci in aktivisti so se odpeljali domov vsak z letalom, kateri kuri FOSILNA GORIVA IZ ARBSKIH DRŽAV in niso puščali ogljičnega odtisa- PA KDO TU KOGA FARBA!
Animal
13. 12. 2023 20.02
+3
Daj lučka spokaj, na daleč se vidi kako lažeš
zasvobodo22
13. 12. 2023 18.56
+6
Raj naj nehajo spricat iz avionov bo takoj lepse vreme zlocinci
zasvobodo22
13. 12. 2023 18.54
+10
kvazi.znanstveniki ki bajno.zivijo na racun lazi zavajanja kot med plan demijo
Na pol ovca
13. 12. 2023 18.51
+9
Zelena sekta se je sprevrgal v verzijo ISIS sam poglejte nemško zeleno sekto z Bearbok na čelu.
PARTIZAN PEPE
13. 12. 2023 18.47
+5
Lučka res si boga...
zasvobodo22
13. 12. 2023 18.55
+2
inp
13. 12. 2023 19.29
+2
LuxVeritas
13. 12. 2023 18.27
+9
festa za davkoplacevalski denar. haha, to je vse kar so dosegli tam.
zmerni pesimist
13. 12. 2023 18.24
+8
In potem bojo prodajali pesek za posipanje cest
LuxVeritas
13. 12. 2023 18.25
+0
ni dobr, tam ga uvazajo iz tujine. puscavski pesek nima moke, zato ni primeren za gradnjo.
Senzor
13. 12. 2023 18.23
+8
A vojn po svetu se ni omenjalo, kot velike onesnaževalce podnebnih sprememb in vožnje z avioni??? Prepovedati slavja z ognjemeti ob praznikih, zlasti ob zaključku leta!!!
JanezNovakJohn
13. 12. 2023 18.09
+5
Ta ki je narocil to srečanje prav tam in z ... naftnimi lobisti je ubil miljone ljudi. Kaj delajo ljudska sodišča??
dartford
13. 12. 2023 17.50
+9
Diesel je zakon. Jaz bi imel še mobitel diesel.
inp
13. 12. 2023 19.30
+3
Greghorian
13. 12. 2023 17.41
+7
Kot zanimivost.. Veliko ljudi misli da drevesa dobijo material za rast iz zemlje ampak je tako da večino materiala za rast pridobijo iz CO2 iz zraka, voda in hranila so samo majhen delež. Toliko o tehnologijah za shranjevanje CO2.