Slovenija

Covidni bolnik ozdravljen s pomočjo terapije z matičnimi celicami

Split / Ljubljana, 19. 05. 2021 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
17

Hrvaška skupina znanstvenikov in zdravnikov je v sodelovanju z znanstveniki iz slovenskega biotehnološkega podjetja Educell in Biobanka objavila študijo primera uspešnega eksperimentalnega zdravljenja bolnika s težjo obliko covida-19 in sindromom akutne dihalne stiske kot glavnim zapletom pri tej bolezni. Po uspešni presaditvi mezenhimalnih matičnih celic in bolnišničnem zdravljenju so bolnika poslali na zdravljenje domov, kjer uspešno okreva brez izrazitih stranskih učinkov po terapiji.

Eksperimentalno zdravljenje v splitskem kliničnem bolnišničnem centru, kjer so zdravniki izvedli postopek presaditve alogenih mezenhimalnih matičnih celic (angl. mesenchymal stem cells – MSC), pridobljenih iz kostnega mozga zdravega darovalca, je prvo tovrstno zdravljenje na Hrvaškem. Ta pionirski postopek zdravljenja covidnih bolnikov je bil doslej po vsem svetu izpeljan le nekajkrat. Zato tako dejstvo, da so ga preizkusili tudi na Hrvaškem, kakor tudi sama objava študije v znanstveni reviji Croatian Medical Journal (CMJ) pomembno uveljavljata hrvaško zdravstvo v svetovnem merilu, so ponosni v podjetju za celično biologijo Educell iz Trzina, ki nam je sporočilo spodbudno novico. Hrvaško skupino znanstvenikov in zdravnikov je sicer vodil prof. dr. Dragan Primorac iz Specialne bolnišnice Sveta Katarina v Zagrebu.

Mezenhimske matične celice so podskupina matičnih celic, ki jih najdemo v večini odraslih tkiv.
Mezenhimske matične celice so podskupina matičnih celic, ki jih najdemo v večini odraslih tkiv. FOTO: Dreamstime

Primorac je ob pomembnem dosežku povedal, da v njihovi bolnišnici že leta vedo za ogromen obnovitveni potencial mezenhimalnih matičnih celic pri zdravljenju bolnikov z osteoartritisom, kar jim je dalo dodatno spodbudo, da se lotijo tovrstne eksperimentalne oblike zdravljenja. Pohvalil je tako kolege iz Educella in Biobanke, ki so, kot pravi, vložili ogromne napore, da bi vzpostavili to obliko zdravljenja, kot tudi hrvaške kolege, ki so pokazali veliko znanja in strokovnosti pri vodenju tako zahtevne oblike zdravljenja. "Predvsem pa sem zelo zadovoljen, da je naš bolnik po tovrstni terapiji povsem okreval. Prepričan sem, da naši rezultati pomenijo nov prispevek pri snovanju nadaljnjih kliničnih raziskav, ki so nujno potrebne za razumevanje učinka mezenhimalnih matičnih celic pri zdravljenju bolnikov s covidom-19 s sindromom akutne dihalne stiske ali drugimi zapleti," je dejal.

Profesor dr. Dragan Primorac iz Specialne bolnišnice Sveta Katarina v Zagrebu
Profesor dr. Dragan Primorac iz Specialne bolnišnice Sveta Katarina v Zagrebu FOTO: arhiv Educella

 

Študija primera bolnika podrobno opisuje vse faze zdravljenja bolnika s covidom-19 z običajnimi terapevtskimi postopki. Kljub kakovostni in pravočasni oskrbi se je pri bolniku razvila težja klinična oblika bolezni s sindromom akutne dihalne stiske, zaradi česar so ga intubirali in priklopili na medicinski ventilator. "Ker so bile vse razpoložljive možnosti zdravljenja izčrpane in glede na obseg vnetnih sprememb, ki so se razširile na skoraj celotna bolnikova pljuča, se je pristojna skupina zdravnikov odločila, da bolniku skuša pomagati z uporabo mezenhimalnih matičnih celic," so pojasnili iz Educella. 

Ko so zdravniki in znanstveniki pridobili vsa potrebna soglasja in odobritve komisije za etiko, so pričeli s sistemsko intravenozno aplikacijo alogenih MCS. Dobili so jih iz kostnega mozga zdravega darovalca in vzgojili v strogo kontroliranih laboratorijskih pogojih, v skladu s predpisi Evropske unije, so pojasnili strokovnjaki iz Educella.

Po tretjem odmerku mezenhimalnih matičnih celic ni več potreboval medicinskega ventilatorja

Postopek presajanja so ponovili trikrat v razmaku nekaj dni, pri vsakem od njih so vnesli 106 MSC na kg bolnika. "Po presaditvi matičnih celic se je klinično stanje bolnika bistveno izboljšalo," so zatrdili v Educellu. Stanje bolnika se je po tretjem odmerku MSC popravilo do te mere, da so ga lahko odklopili z medicinskega ventilatorja in ga nato premestili z intenzivne terapije na redni oddelek. "Izboljšanje njegove klinične slike je bilo potrjeno tudi s spremljanjem ciljnih biokemijskih označevalcev," so ob tem še povedali.

MCS, ki so namenjene za zdravljenje pacientov, se pridobivajo večinoma iz kostnega mozga, maščobnega tkiva ali tkiva popkovnice zdravih darovalcev.
MCS, ki so namenjene za zdravljenje pacientov, se pridobivajo večinoma iz kostnega mozga, maščobnega tkiva ali tkiva popkovnice zdravih darovalcev. FOTO: Dreamstime

Po uspešnem bolnišničnem zdravljenju so bolnika poslali na zdravljenje domov. "Pacient, ki je bil po 31 dneh odpuščen z oddelka za intenzivno nego in po 49 dneh iz bolnišnice, je bil v dobrem splošnem stanju. Ker zdravljenje z MSC ni bilo povezano z nobenimi stranskimi učinki in ga je bolnik v treh tednih dobro prenašal, bi ga bilo treba še bolje preučiti in razmisliti o širši uporabi," so zapisali avtorji v povzetku študije primera, objavljeni v CMJ.

A avtorji ob tem poudarjajo, da je treba izvesti širše študije, preden se lahko aplikacija MSC uvede v rutinsko klinično prakso pri zdravljenju covidnih bolnikov s težjo obliko sindroma akutne dihalne stiske in drugimi zapleti, povezanimi s to boleznijo. Prva skrb zdravstvene nege in znanstvenih raziskav je namreč, da bolniku ne povzročajo dodatne škode. Raziskave zdravil in drugih medicinskih proizvodov niso izjema od tega pravila, so izpostavili v Educellu: "Vrsto let je potrebnih za pridobitev odgovorov na vprašanja glede varnosti, učinkovitosti in dolgoročnih učinkov, a v vsaki fazi je prva skrb zaščita bolnika." 

Doslej objavljenih pet študij, vse so spodbudne

Po navedbah podjetja Educell znanstveniki trenutno v svetu izvajajo več kot 70 kliničnih raziskav, s katerimi si prizadevajo določiti varnost in učinkovitost sistemske aplikacije MSC pri zdravljenju covidnih bolnikov s težjo klinično sliko. Doslej je bilo objavljenih pet študij, pri katerih je skupno sodelovalo 195 bolnikov: 110 v opazovanih skupinah, 85 pa v kontrolnih skupinah (placebo ali niso prejeli matičnih celic). "Vse objavljene študije imajo skupno sistemsko aplikacijo alogenih (od imunsko drugovrstnega darovalca) MSC, izvirajočih iz popkovine ali posteljice, pri težjih oblikah covida-19. Meta analiza, nedavno objavljena v reviji Stem Cells Translational Medicine, je pokazala, da pri nobeni od pregledanih kliničnih študij sistemska aplikacija MSC ni imela za posledico pomembnih stranskih učinkov, morebitni blagi stranski učinki pa so izginili sami od sebe," so potrdili v Educellu in še dodali, da so spodbudni tudi podatki o večjem preživetju in krajšem okrevanju bolnikov, ki so prejeli MSC, v primerjavi s kontrolnimi skupinami. 

Avtorji študije poudarjajo, da je treba izvesti širše študije, preden se lahko aplikacija MSC uvede v rutinsko klinično prakso pri zdravljenju covidnih bolnikov s težjo obliko sindroma akutne dihalne stiske.
Avtorji študije poudarjajo, da je treba izvesti širše študije, preden se lahko aplikacija MSC uvede v rutinsko klinično prakso pri zdravljenju covidnih bolnikov s težjo obliko sindroma akutne dihalne stiske. FOTO: Dreamstime

Kaj so mezenhimske matične celice? Zakaj je terapija z njimi primerna za covidne bolnike?

Strokovnjaki iz Educella so pojasnili, da celice, ki sestavljajo naša tkiva in organe, v času našega življenja propadajo, zato jih morajo nadomestiti nove. Gre za proces regeneracije tkiv, ki jih omogočajo nespecializirane celice, ki jim pravimo matične celice. Mezenhimske matične celice pa so podskupina matičnih celic, ki jih najdemo v večini odraslih tkiv, za razliko od embrionalnih matičnih celic, ki so samo v oplojeni jajčni celici razvijajočega se zarodka. Poleg že omenjene sposobnosti regeneracije različnih tkiv, kot so kosti hrustanca, mišica itd., je njihova izredno pomembna lastnost sposobnost uravnavanja delovanja imunskega sistema. Sposobnost zavrtja prekomerno aktiviranega imunskega sistema je tudi osnova za zdravljenje hudih respiratornih zapletov pri pacientih, okuženih s covidom-19. "Torej, infuzija s pripravkom iz MSC oziroma celična terapija bi lahko pomembno zavrla delovanje imunskih celic, ki vodi v nepopravljivo poškodbo pljuč in posledično smrt najhuje prizadetih pacientov," so razložili v Educellu.

Educell je slovensko biotehnološko podjetje, ki že več kot 20 let uspešno razvija celične terapije za zdravljenje pacientov, osnovane tudi na mezenhimskih matičnih celicah. Podjetje zaposluje 7 doktorjev znanosti s področja biologije, biotehnologije ter mikrobiologije ter 4 visoko usposobljene celične tehnologe. Educell

Kako se MSC pripravijo, kako delujejo in kako se jih aplicira pacientu?

MCS, ki so namenjene za zdravljenje pacientov, se pridobivajo večinoma iz kostnega mozga, maščobnega tkiva ali tkiva popkovnice zdravih darovalcev. Strokovnjaki iz omenjenih tkiv po posebnih postopkih pridobijo posamezne celice, ki jih gojijo oziroma namnožijo v bioreaktorjih v visokotehnološko opremljenih laboratorijih, ki ustrezajo standardom farmacevtske industrije. Ko dobijo dovolj veliko število celic za posamezne odmerke za zdravljenje, jih oblikujejo v celični pripravek, ki ga običajno aplicirajo v veno, podobno kot transfuzijo krvnih pripravkov, so pojasnili v Educellu: "MSC delujejo tako, da utišajo prekomerno aktivni imunski sistem in regenerirajo poškodovana tkiva."

Kako daleč je slovenski Educell s kliničnimi študijami, ki bi na širšem vzorcu potrdile učinkovitost teh terapij?

Kot so nam povedali v podjetju, letos zaključujejo z nadgradnjo svojih laboratorijev, s čimer bodo omogočili večji obseg priprave celičnih terapij. Do konca leta predvidevajo pridobiti certifikat GMP. To bi jim omogočilo začetek kliničnih raziskav, za katere že imajo pripravljene protokole, saj jih želijo začeti v začetku prihodnjega leta. "Ključna regulatorna avtoriteta je Evropska agencija za zdravila (EMA), saj so za vse nas, ne glede na naglico, potrebni brezhibni postopki in centraliziran postop prijave kliničnih študij," so poudarili v Educellu.

Pri zdravljenju bolnika in eksperimentalni uporabi mezenhimalnih matičnih celic so poleg prof. dr. Dragana Primoraca sodelovali še doc. dr. Sanda Stojanović Stipić, dr. Mileva Frankić, prof. dr. Ivo Ivić, doc. dr. Daniela Marasović Krstulović iz KBC Split, dr. Marko Strbad, dr. Lenart Girandon in dr. Ariana Barlič iz Educella in Biobanke, doc. dr. Irena Jukić in dr. Ana Hećimović iz hrvaškega Zavoda za transfuzijsko medicino, dr. Beata Halassy iz Laboratorija za imunokemijo in biokemijo Centra za raziskave in prenos znanja v biotehnologiji Univerze v Zagrebu ter dr. Vid Matišić in dr. Vilim Molnar iz Specialne bolnišnice Sv. Katarina. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kazimir Plemeniti
19. 05. 2021 18.12
+0
Jah, super ana, gripo bodo zdravili z matičnimi celicami. 😂
NavelicanDrzavljan
19. 05. 2021 17.06
+3
Na Hrvaškem so bivši ministri vsaj koristni, pri nas pa le za prejemanje nadomestila.
Boombaar
19. 05. 2021 16.21
-9
Cepiš se in imaš mir
Don Jr.
19. 05. 2021 16.18
+10
ALi veste, da prejemniki genske terapije ne bodo mogli donirati krvne plazme?
hirajem
19. 05. 2021 18.11
-2
Invazija2020
19. 05. 2021 16.18
+2
A sedaj pa kako spraznit se zepe ljudi ki so oprani od tega!
silly
19. 05. 2021 16.05
+8
Hm ja...napište koliko to stane, da bodo navadni smrtniki nehali sanjati...
Don Jr.
19. 05. 2021 16.19
+3
ni_mi_vse_eno
19. 05. 2021 15.48
+3
Leta 2008, Claudii Castillo, ki ji je tuberkuloza prizadela pljuča, tako da ni mogla dihati, so z operacijo zamenjali sapnik. Organ, ki so ga vzgojili z bioinženiringom v laboratoriju, so ji presadili 12. junija na kliniki v Barceloni. Imunsko reakcijo so zdravniki preprečili z uporabo njenih lastnih matičnih celic. Iz njih so vzgojili nadomestni organ,
ni_mi_vse_eno
19. 05. 2021 15.47
+2
Pihodnost ni v donorskih matičnih celicah, ampak v lastnih celicah. Vsake celice imajo označevalce in zato tisti, ki sprejemajo tuje organe, morajo jemati imuno surpresorske tablete, da telo tujega organa ne zavrne. (znižujejo imunsko odpornost ljudi, pomeni, so bolj dovzetni za bolezni). Matične celice se lahko recimo po rojstvu vzamejo iz placente, zamrznejo in potem vzgojijo v laboratoriju organ zate.
deeexit
19. 05. 2021 16.00
+2
lahko tudi vzames iz odraslega kostnega mozga in naredis novo originalno srce!
Krakower
19. 05. 2021 15.47
+0
Jaz sem se pozdravil tako, da se sploh testirat nisem šel, pa butnil sem en dober ameriški bourbon, za vsak slučaj.
toxicox
19. 05. 2021 15.42
-2
koliko časa mora miniti po 2 odmerku da greš lahko v gostilno
ni_mi_vse_eno
19. 05. 2021 15.41
+3
Navadno gripo zdravimo z matičnimi celicami? Velika skrivnost je, da so v vsakem zdravem človeku prisotne te celice, ki se potem specializirajo v karkoli. To je osnova zdravljenja. Se urežeš, po ureznini se pozdraviš. Od kje so nastale nove kožne celice, pa žile, mišice ... ? Človeško telo se naravno obnavlja, ni treba 100 matičnih celic donorja.
Quatflow
19. 05. 2021 15.39
+4
Super. Upam, da bo to dosegljivo vsem, ne samo bogatasem.
ni_mi_vse_eno
19. 05. 2021 15.42
-2
Ne bo, ker ni smiselno. Izredno draga terapija.
deeexit
19. 05. 2021 16.02
-3
Kaksen argument je pa to? Neizogibnen je pocket size.