Slovenija

Črnčec ostro nad Janšo: Njegov edini motiv za delovanje v politiki slast po oblasti in želja po maščevanju

Ljubljana, 19. 02. 2020 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obisk Knovsa na Nacionalnem preiskovalnem uradu, na katerem so preverjali sum, da naj bi premier Marjan Šarec in državni sekretar Damir Črnčec obveščevalne službe zlorabila za uveljavljanje svojih političnih interesov, je sprožil veliko odzivov. V prvem zapisu po letu in pol se je na Facebooku na trenutno pestro politično dogajanje odzval tudi Črnčec.

Več videovsebin
  • Damir Črnčec o Knovsu
    00:29
    Damir Črnčec o Knovsu
  • Damir Črnčec o Janezu Janši
    01:04
    Damir Črnčec o Janezu Janši
  • Iz 24UR ZVEČER: Jerca Korče in Žan Mahnič o spopadu na političnem parketu
    09:41
    Iz 24UR ZVEČER: Jerca Korče in Žan Mahnič o spopadu na političnem parketu

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je včeraj nenapovedano obiskala Nacionalni preiskovalni urad. Po besedah enega izmed trojice, ki je prišla na NPU, poslanca SDS Žana Mahniča, so želeli preveriti sum, da naj bi premier Marjan Šarec in državni sekretar Damir Črnčec obveščevalne službe zlorabila za uveljavljanje svojih političnih interesov. V Policiji sta včerajšnji obisk Knovsa in dogajanje ob nadzoru izzvala ostri odziv – sporočili so, da je preverjanje oseb iz političnih razlogov nezakonito in med drugim zapisali: "Policija, kot tudi Nacionalni preiskovalni urad ali Uprava kriminalistične policije, ni dislocirana enota kateregakoli politika ali katerekoli politične organizacije, da bi izvrševala njihova naročila."

Obisk trojice iz Knovsa na NPU
Obisk trojice iz Knovsa na NPU FOTO: Kanal A

Spletni portali blizu SDS pa so v luči včerajšnjega dogajanja poročali, da naj bi kabinet premierja v odhajanju Šarca prek njegovega državnega sekretarja Črnčeca določenim kriminalistom znotraj Generalne policijske uprave "dostavil seznami ljudi, ki jih je treba informativno obdelati". Po njihovih zapisih naj bi med drugim zbirali informacije o prekrških funkcionarjev strank SMC, DeSUS in SAB ter njihovih družinskih članov. Tovrstno poročanje sta zanikala tako Šarec, ki je na Twitterju zapisal, da pri tem "opisujejo svoje metode", in to označil za napad na policijo brez primere, kot tudi Črnčec, ki se je sprva odzval preko svoje odvetniške pisarne Pirc Musar & Lemut Strle.

Damir Črnčec ni nikoli vzpostavil nobene vohunske mreže za zasledovanje in zbiranje podatkov o politikih SMC, DeSUS in SAB ali njihovih družinskih članih ter bližnjih sorodnikih, oziroma sploh nikakršne vohunske mreže. Nikakor ne drži, da naj bi si Damir Črnčec podredil policijo in obveščevalne službe ter da naj bi izkoristil svoje pretekle vodstvene položaje. Damir Črnčec ne deluje po navodilih Marjana Šarca, se ne vmešava (in se nikoli ni vmešaval) in ne zlorablja državnih institucij. Odvetniška družba Pirc Musar & Lemut Strle

Danes dopoldne se je prvič po 8. septembru 2018 na Facebooku na politično dogajanje odzval Črnčec z zapisom, ki ga je naslovil Kdo izdaja Slovenijo? Uvodoma je zapisal, da je "nekdanjemu obrambnemu ministru", kot je sprva imenoval Janeza Janšo, iz prepričanja pomagal priti iz zapora, a da sta se že kmalu po začetku prestajanja njegove zaporne kazni njune poti začela razhajati. "Spoznanje delovanja aparata SDS, ki deluje po načelih mafijskega poslovanja, kjer vse poti vodijo do vodje in njegovega najožjega kroga, mi je bilo popolnoma tuje," je razložil razhajanja. Dodal je, da je način njegovega delovanja škodljiv za demokracijo, desnosredinsko politično možnost pa označil za "ujetnico ex komunističnega totalitarca" in "človeka, katerega edini motiv za delovanje v politiki sta slast po oblasti in neizmerna želja po maščevanju do vseh, ki so mu storili krivico".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Proti koncu zapisa je Janšo imenoval z imenom in dodal, da sta ga v povezavi z njim neprijetno presenetili in razočarali še dve stvari – uslužnost in pokornost do hrvaških nacionalnih interesov in interesov naše vzhodne sosede. "Ob medijskih razkritjih, da posredno ali neposredno k stranki SDS in njenemu fakenews imperiju redno pritekajo milijoni, se logično zastavljajo vprašanja. Zakaj ti nekdo daje milijone, kakšno izdajo slovenskih nacionalnih interesov pričakuje in seveda nas kot državljane upravičeno zanima tudi izvor tega denarja? Slovenci in Slovenija moramo in bomo dobili odgovore na ta vprašanja," je še zapisal. Ozrl se je tudi na včerajšnje dogajanje na NPU, češ, da gre za "fake news o domnevnem množičnem špijoniranju, zlorabo Knovs s strani poslancev SDS ter napad na policijo". Kot je dodatno pojasnil svoje besede:  ’’Fake news portali, ki so povezani z določeno politično stranko, lansirajo laž, nato skoči del Knovsa, ki sem ga že v preteklosti poimenoval, da ima metode politične policije, kot je nekdaj bila, in tudi včeraj so se tako pokazale, opravi nadzor, prekoračuje pristojnosti pri tem nadzoru. Epilog tega pa je polno neresnic in laži.’’

Zapis je zaključil z besedami: "Spomnimo se vsi skupaj zgodovine, avtoritarizmi ali totalitarizmi so pohod začenjali prav skozi demokracijo in demontažo njenih institucij. Ne dovolimo, da Slovenija v letu 2020 stopi na to zgodovinsko preizkušeno napačno pot. Vse dobro, Slovenija."

Kot je dodal za oddajo 24UR, ga preseneča, da predsednik Knovs Matej Tonin ni že prej sklical seje: ’’Definitivno se ne morem izogniti vtisu, da gospodu Janši, političnemu dinozavru, kot sem ga nekoč poimenoval, popuščajo živci. Vse te aktivnosti, ki jih počne on, njegova stranka in njegovi poslanci, kažejo točno to. Kar se tiče financiranja stranke in strankarskih portalov, ki so blizu tej stranki iz sosednje države in stališča te stranke glede gospoda Tajanija, pa me  preseneča neaktivnost gospoda Tonina, zakaj ni že zdavnaj sklical seje in povprašal službe, ali so te aktivnosti grožnja nacionalni varnosti. O tem bi se vsekakor moral pogovarjati Knovs,’’ je dejal.

Za komentar včerajšnjega dogajanja na NPU in izjave Žana Mahniča, ki je direktorici policije Tatjani Bobnar dejal, naj pomisli na svojo prihodnost, ko ni odgovorila na vprašanja glede operativnih zadev, smo prosili tudi vse parlamentarne stranke. Odgovore še čakamo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1285)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IvekKu
20. 02. 2020 09.20
+0
lažniva Jerca še kar laže
tir1A
20. 02. 2020 09.15
+5
Črnčecu očitate da je bil z SDS, prej ste ga pa zato nekateri hvalili haha. No, zakaj ni več prijatelj z SDS bi se morali vprašati...verjetno pozna njihov način delovanja in se mu je zagabilo. Nekateri pa o izdajalcih sanjajo...
minkica91
19. 02. 2020 21.39
-5
a ni ta Črnčec bil član SDS, zdaj je pa nek izdajalec. Pa tale Bobnarca, ta si pa misli, da je bog in da njih ne sme nihče prevejat, čeprav ima konvs to pravico že po ustavi. Ženska niti ustave ne pozna, le kako je lahko prišla na to mesto. Govori da je strokovna, ampak jo je tja postavila politika, saj ne veš kaj so eni smešni. Nič mi ne morejo, ali kaj.
komarec
20. 02. 2020 08.39
+2
Mich Diam
20. 02. 2020 12.34
+2
minkica, ne bobnaj v tri dni, ker nimaš posluha! Bobnarjeva pozna zakone in ustavo v detalje in ne smeši se s svojimi izjavami!
provni
19. 02. 2020 21.38
+5
Ma.nič, JJ- ju ni uspela zdraha na policiji.
Maks Novak
19. 02. 2020 20.54
+10
Zakaj se temu ničetu ,pripisuje takšna medijska pozornost?
kolbek460
19. 02. 2020 20.31
+6
Zgodila se je noč dolgih nosov ,primitivcem arogantnim bahatim ,upam da zadjič,,po volitvah bo vse drugače,
Medussa
19. 02. 2020 20.30
+6
Neverjetno, kjer se pojavi JJ, tam so zdrahe, razpucavanje, drama. Skooos nekaj...jaooo. To je tip s prsti v marmeladi, ki se hkrati dere, da so mu jo podtaknili. Ta človek ne zna imet konstruktivnega dialoga. Rad bi si podjarmil sodstvo, policijo in medije. Misli, da smo narod be.bci. Ni problem, bomo ponovili 2012, če se priplazi nazaj.
murate
19. 02. 2020 20.29
+5
črnec(namenoma z malo)politiki ste vsi kot peteršilj ,ne glede kakšna je juhca vedno priplavate na vrh.Janša,Kučan in ostali nižjega ranga vsi ste enaki in nihče ni kandidaral na volitvah ,da bi meni ali komu drugemu kaj dobrega naredil,pač pa zato da bo sebi in svojim nakradel od nas davkoplačevalcev.Vsi ki verjamejo,da je pa ta v redu pa on v redu ,bejžte no bejžte eni pejte raj k maš drugi pa v Dražgoše laži poslušat.Glede volitev pa bi volilci morali izbirati glede na zdravo kmečko pamet.Res me zanima,če bi bila funkcija poslanca častna in ne plačana -kdo bi se sploh ponudil kot kandidat?
ivan res grozni
19. 02. 2020 20.33
+1
Poiščite si zdravnika. Svet vidite popačeno. Vidite tudi bele miši? V Dražgošah ni laži. Vaši niso dobili 2. svetovne vojne. Niso vam povedali?
Maks Novak
19. 02. 2020 20.27
+9
Sedaj se lepo kaže ,kako so naši politiki slabši od prašičev, kajti le te lažje odženeš od korita kot pa te pijavke,lahko se svet podre samo ,da imajo voluharji še naprej lagodno življenje,ta bi prodal očeta in mater za denar.
prinašalec2
19. 02. 2020 20.24
+8
Kdo je on, da je deležen takšne pozornosti? V Sloveniji je ta trenutek res nekaj hudo narobe. Vse pa samo zaradi bojazni, da bi prišlo do vlade tistega, ki se ga ves privilegiran svet v državi tako zelo boji.
gnoj222
20. 02. 2020 18.10
jankomat
19. 02. 2020 20.22
+1
sds metode , stranka slabičev,ki se poslužujejo podtikanj in delajo zdraho kjerkli---o denarju pa itak ne vejo od kje jim priteka-blagor njim,kje je denar od orožja ,pa ve samo njihov vodja,.škoda,da se šarec spušča z njimi!!!
gospa_svizec
19. 02. 2020 19.48
+6
A res? Jankovič in Cerar pa bi rada odpravila lakoto po svetu namesto služila?
bojer
19. 02. 2020 20.03
+10
A po svetu, najprej jo naj odpravita v SLO.
ivan res grozni
19. 02. 2020 20.35
-4
Slovenija je med državami z najnižjim indeksom revščine. Prebivalci kar desetih članic EU imajo manjšo kupno moč od naših.
hektorxxl
19. 02. 2020 19.36
+6
Ta ma ziher prste v marmeladi.
DEEP
19. 02. 2020 19.30
+9
Teh 90.politikov z Šarcem umes v KARANTENO- 14 dni in tam naj,mašne vežejo in župo kuhajo ,upamo da se pozdravita al istrebita !!
Maks Novak
19. 02. 2020 19.25
+8
Klovnov potrčko se je razbesnel,izgleda ,da beli prašek popušča.
ivan res grozni
19. 02. 2020 20.36
+2
Klovn ponovno ne bo sestavil vlade! Z rušenjem temeljev države ne bo uspel; ljudje niso naivni.
bojer
19. 02. 2020 19.24
+11
Črneč "prekleto" dobro ve, kako je sodelovati z JJ, zato mu verjetno v teh zadevah nihče ne more "soliti pameti". Sicer pa, kdor se je s svojo pametjo iz komunista prelevil v klera, ne more biti kdo ve kaj. Verjamem, da je bil kot "mulc" v cerkvenih krogih, ko je bi pa z rdečimi, je bis s vojo pametjo. Zgolj toliko. Zato naj že enkrat neha z zdrahami s pomočjo cerkvenjakov.......
BroNo1
19. 02. 2020 19.22
+2
Bravo SDS, delajte štalo....in s tem zakrivate svoje napake in meglite mozek ljudem, da s svojim senzacionalnim poročanjem porivate ljudi stran od resničnega problema - SDS-Hungary-denar....Upam, da ljudje končno spregledajo!!!
iga_biba
19. 02. 2020 19.19
+6
Njegov edini motiv za delovanje v politiki je slast po oblasti in želja po maščevanju. Ni kaj za dodati.
nightifly
19. 02. 2020 19.27
+5
cE MISLITE S TEM NA gLANZKOPFA se popolnoma strinjam . Cudi me samo ,da tega niso ugotovili njegovi slepi obozevalci . Groza me je takih ljudi , ki se tako kot v mirnem casu ,ali pa v casu okupacije spreobrnejo v cloveka z dvema obrazoma in lastnika dveh poplnoma razlicnih dus . Tak je ta vecni mascevalec , ´´omladinec´´ ,ki je plezal proti vrhu s koleni ,s komolci , z jezikom ,z vsemi mogocimi prijemi -na vrh Partije . Kako naj clovek takemu verjame . Kateri njegovi osebnosti lahko verjame - levi polovici ,desni? Dobis lahko pipec iz leve ali desne ? Kako lahko drzava s takim funkcionira pozitivno ? Milione vprasanj se postavlja ob takem osebku .
Medussa
19. 02. 2020 20.18
-1
Jojo46
19. 02. 2020 18.54
+2
Saj ni res, pa je res. V času osamosvojitve - prodaje orožja južnim republikam iz skladišč Kočevske Reke, si je finančno priskrbel za nabavo vohunske opreme, Tudi kombi ki so ga zasegli Hrvati, je vprašanje kje se nahaja.V tem času so bili na usposabljanju pri tujih obveščevalnih službah .Za financiranje te dejavnosti potrebuješ denar, kdo financira ni pomombno, cilj je pomemben. Nevernim tomažem svetujem naj pobrskajo obveščevalne službe po You Tube in boste prišli do ugotovitev " BILI HLABCI In ŠE VEDNO HLABCI " za interese ????
Arguss
19. 02. 2020 18.35
+2
A Šarca sploh še kdo jemlje resno.
endva
19. 02. 2020 19.20
+5
ivan res grozni
19. 02. 2020 20.44
+1
ivan res grozni
19. 02. 2020 20.46
-2
So vam vse znanke vdane? Jaz jih imam gotovo čez 200 pa mi niso vse vdane.