Slovenija

Črni petek, ki se začne že oktobra: velika rast spletne prodaje

Ljubljana, 27. 11. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
27

Letošnji nakupovalni praznik, t. i. črni petek, poteka v znamenju spletnih nakupov. Prodajalci so že tradicionalno podaljšali obdobje popustov, tudi vse do božično-novoletnih praznikov. Kot ugotavljajo, so posebej v času epidemije potrošniki precej pozorni na cene in svoje nakupe skrbno načrtujejo. Da bi naročila v najkrajšem času prišla do kupcev, so pri GLS okrepili ekipo. Pri Pošti Slovenije pravijo, da se je v zadnjih tednih število paketov v dostavi v primerjavi z lanskim letom podvojilo. Podaljšujejo tudi delovni čas nekaterih pošt.

Danes je t. i. črni petek (Black Friday), tradicionalno dan velikih popustov v fizičnih trgovinah, ki se je k nam razširil iz ZDA. Gre za dan, ki v ZDA sledi zahvalnemu dnevu in pomeni začetek sezone prazničnih nakupov. Sledil mu bo spletni ponedeljek (Cyber Monday), ki je izvorno veljal kot dan popustov na spletu. Letos so sicer pri nas zaradi epidemije covida-19 fizične trgovine z redkimi izjemami zaprte, zato se potrošniki obračajo k spletnim trgovcem.

Da spletna prodaja v tem času cveti, poudarjajo tudi v Mimovrste, Big Bangu, Merkurju in Shopstarju. Vsi opažajo veliko rast prodaje. 

Ne samo zaradi aktualne kampanje, ampak tudi drugega vala epidemije v Mimovrste zaznavajo kar 70 % rast prodaje glede na isto obdobje lani. Tudi v mesecih po prvem epidemiološkem valu so imeli 50 % dvig prodaje. 

Tudi v Merkurju opažajo rast prodaje v času drugega vala v primerjavi z istim obdobjem lani,  število naročil na spletu pa je kar 10-krat večje, število obiskovalcev spletne strani se je več kot podvojilo.

V Shopstarju pravijo, da je bila spletna prodaja v porastu že v prvem valu in tudi v drugem ni nič drugače.  

Tudi v Big Bangu opažajo visoke stopnje rasti spletne prodaje, a kot poudarja glavni izvršni direktor družbe Uroš Mesojedec, to nikakor ne more nadoknaditi izpada prodaje v fizičnih trgovinah. 

Na to opozarja tudi podjetnik, predavatelj in marketinški svetovalec Aleš Lisac. "Zavedati se moramo, da več kot 90 odstotkov nakupov še vedno opravimo v fizičnih trgovinah, ki pa so zdaj zaprte," je poudaril za STA. Klasični trgovci bodo torej v velikih težavah. Letos po njegovem mnenju lahko pričakujejo veliko rast spletne prodaje v preostanku leta, do božično-novoletnih praznikov. "Zaradi ukrepov bomo imeli za 'normalno' nakupovanje manj časa – trgovine bodo odprte manj dni kot ob normalnih letih. Potem so tu še maske, varnostniki, razkužila, ohranjanje razdalje ..." je Lisac naštel nekaj dejavnikov, ki potrošnike spodbujajo, da se v trgovinah in trgovskih centrih zadržujejo čim krajši čas.

Črni petek so nekateri izkoristili tudi za praznične nakupe.
Črni petek so nekateri izkoristili tudi za praznične nakupe. FOTO: Dreamstime

Črni petek ni samo en dan, ampak daljše obdobje. Kaj iščejo kupci?

Vsi spletni trgovci, ki smo jih povprašali, pravijo, da so popuste, kot je že tradicionalno, razširili na daljše časovno obdobje. 

Kot pojasnjuje vodja marketinga Mojca Gorenc pri spletnem trgovcu Mimovrste, so letos kampanjo črnega petka izjemoma razširili na daljše časovno obdobje, in sicer poteka že od sredine oktobra. Kampanjo so podaljšali, saj so ugotovili, da so kupci že od septembra iskali termin "Mimovrste črni petek", česar v preteklosti niso zaznali. To povezujejo s tem, da so potrošniki zelo pozorni na cene, saj v danih okoliščinah iščejo blago, ki ga potrebujejo za nemoten potek vsakdanjika. 

Največ povpraševanja še vedno beležijo po artiklih, ki so zaznamovali tudi marčevsko prodajo, prodajni hiti so postali oprema in pripomočki za nemoteno delo in šolanje od doma. Znatno povpraševanje pa je tudi po izdelkih, kot so pisarniški stoli, spletne kamere, tiskalniki, skenerji, kartuše in ostale elektronske naprave, ogromno povpraševanja je tudi po zaščitnih higienskih maskah, splošnih artiklih hitre potrošnje, kot so čistila, hrana za male živali in podobno. 

V duhu črnega petka in približevanja prazničnega obdobja leta pa opažajo tudi povečano nakupovanje blaga, ki je primerno za praznična darila, kot so otroška oprema, igrače in podobno. 

Težav z zalogo izdelkov nimajo, saj nabor širijo tudi s pomočjo projekta spletne tržnice, ki predstavlja platformo in prodajni prostor, kjer Mimovrste partnerji lahko prodajajo svoje artikle in na ta način vsaj delno nadomestijo izpad prihodkov in odprodajo zalog. Letos se jim je na ta način pridružilo že 100 slovenskih in tujih partnerjev, ki so na virtualne police postavili več kot 60.000 izdelkov, med njimi nekaj takšnih, ki so bili do zdaj za Mimovrste netipični. Med naborom artiklov tako najdemo tudi plinske jeklenke in utekočinjeni naftni plin, opremo za vzdrževanje vozil, kopalniško opremo, artikle priznanih blagovnih znamk oblačil, obutve in nakita, otroško hrano, raznovrstno suho hrano in pijačo, nabor novih artiklov pa bodo stalno dopolnjevali tudi v prihodnosti, še pojasnjuje Gorenčeva. 

V spletni trgovini Shopstar pravijo, da akcije ob črnem petku pripravljajo vsako leto s popusti za omejen čas in imajo vedno dober odziv. Spletna prodaja je bila v porastu že pred prvim valom, zagotovo pa sta oba vala dvignila prodajo, pojasnjujejo.  Med prvim valom so bili najbolj priljubljeni izdelki za domačo telovadbo in tehnični izdelki za dom in vrt, trenutno pa ljudje največ kupujejo darila za prihajajoče praznike.

Direktorica marketinga v Merkurju Lidija Rakuša poudarja, da so se za črni petek dobro pripravili. Tudi pri njih so popuste kupcem ponudili že prej, saj je, kot pravi, ta trend značilen že zadnjih nekaj let. Letos v času epidemije pa še toliko bolj aktualen, saj opažajo, da ljudje svoje nakupe skrbno načrtujejo. Ugodnosti so pripravili na področju doma, gradnje, prenove, vrta in samooskrbe. Največjo rast opažajo pri izdelkih bele tehnike, osebne nege, malih gospodinjskih aparatov in izdelkih z oddelka gospodinjstva.

Tudi v Big Bangu sta po besedah izvršnega direktorja družbe Uroša Mesojedca črni petek in spletni ponedeljek prerasla okvire enodnevnih nakupov in sta se med potrošniki "dobro prijela". Večje število akcij z različnimi ugodnostmi traja od konca oktobra pa vse do izteka leta. 

Letos so večji poudarek namenili izdelkom za šport, družino, podjetja in dom, okrepili pa so še nabor tehnološko naprednih izdelkov, pametnih naprav in "lifestyle" izdelkov. Ob tem pa niso pozabili na izdelke za višjo kakovost bivanja, saj je ta v današnjih dneh po njihovem mnenju zelo pomembna. 

Ob tem pa v Big Bangu opozarjajo kupce, naj preverijo ponudbe, ki se trenutno "bleščijo" na trgu in se pred nakupom posvetujejo s strokovnjaki. To še posebej velja za tehnične izdelke, saj je nabor na trgu zelo velik, posledično pa je težko najti pravi izdelek, ki bi ustrezal dejanskim potrebam posameznika za pravo ceno, poudarja Mesojedec. S tem namenom so pri njih uvedli video nakupovalno izkušnjo, ki so jo kupci dobro sprejeli. Da bi kupci čim prej prejeli naročen izdelek, so nadgradili tudi lastno dostavo, v Ljubljani in okolici pa so omogočili tudi hitro dostavo. 

V času epidemije potrošniki množično nakupujejo po spletu.

GLS: V drugem valu več dostav

Kako pa je sicer z dostavo v času, ko potrošniki množično nakupujejo. 

Pri GLS pojasnjujejo, da se tako kot vsako leto v času črnega petka število pošiljk povečuje. Na to obdobje se vsako leto pripravijo na več področjih, okrepijo tako ekipo v centralnem sortirnem skladišču kot tudi po regionalnih skladiščih, kjer se izvaja dostava do prejemnikov paketov. 

Pripravili pa so tudi številčnejšo mrežo paketomatov, tako da imajo na voljo že več kot 5000 predalčnikov, kjer lahko prejemniki paketov v primeru odsotnosti od doma ali pa zaradi take želje prejmejo ali oddajo svoj paket po načelu 24/7. Poleg tega pa je na voljo tudi 500 lokacij za prevzem paketov. 

Ob tem poudarjajo, da imajo v drugem valu več dostav, tudi zato, ker sovpada s časom bližajočih se praznikov. 

Pošta Slovenije: Podvojitev števila paketov v zadnjih tednih

Na Pošti Slovenije pojasnjujejo, da v letošnjem letu zaznavajo več kot 40-odstotno rast paketnih pošiljk, v zadnjih tednih pa se je število paketov v dostavi v primerjavi z lanskim letom podvojilo. 

Pravijo, da dostava paketov za zdaj poteka nemoteno oziroma z manjšimi odstopanji na določenih poštah, vendar se čas dostave ni podaljšal. Pričakujejo pa, da bodo po črnem petku in v predprazničnem času imeli izjemno naraščanje pošiljk,  zato uvajajo dodatne kapacitete za dostavo in v prihodnjih tednih tudi za prevzem morebitnih vračil.

Prejšnji teden smo poročali o dolgih vrstah pred poslovalnicami. V Sindikatu poštnih delavcev so dejali, da se zelo dobro zavedajo, da so pošte v tem času vstopna točka, vez med virtualnim svetom in vhodnimi vrati naslovnika. A pravijo, da lahko razloge za dolge vrste pred poslovalnicami iščemo še v času pred epidemijo, in sicer v občutnem zmanjševanju poštne mreže in skrajševanju delovnega časa pošt zaradi optimizacije stroškovnega dela, zdaj pa so stopile v veljavo še omejitve zaradi ukrepov.

Na pošti prav tako pojasnjujejo, da so dolge vrste posledica ukrepov ob epidemiji. Število strank, ki se lahko sočasno zadržujejo na pošti v prostoru za stranke, je manjše od števila okenc, ki so strankam na voljo. Od 26. novembra do 23. decembra začasno podaljšujejo delovni čas  nekaterih pošt (od ponedeljka do petka) za eno uro. Seznam vseh pošt, ki poslujejo po podaljšanem delovnem času, je objavljen na njihovi spletni strani.

Ob tem še sporočajo, da si njihovi sodelavci prizadevajo čim več pošiljk uspešno vročiti naslovnikom v dostavi, da strankam zaradi tega obisk pošte ni potreben. Stranke tudi obveščajo, da čim bolj uporabljajo alternativne oblike dostave oziroma sprejema pošiljk, kot so paketomati, paketniki in samopostrežna enota 24/7.  Na voljo pa imajo tudi spletno aplikacijo PS pošlji paket, s pomočjo katere lahko pošiljko za pošiljanje pripravijo kar doma ter jo nato le oddajo v prenos najbližji poštni poslovalnici ali v PS Paketomat. Se pa trenutno dogovarjajo glede možnosti vračil paketov prek izročilnih točk (npr. Petrola), vzpostavili pa so "hitre točke vračil" na tistih poštah, kjer to dopuščajo okoliščine. 

Hkrati dodajajo, da že od prvega vala razpisujejo prosta delovna mesta v prometu, kar je predvsem posledica rasti paketnih pošiljk. Letos so na področju dostave pošiljk zaposlili 261 delavcev,  do konca leta jih nameravajo še približno 50. V Pošti Slovenije je bilo konec oktobra 2020 2.794 zaposlenih na področju dostave.

 

Koronavirus pasica november

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Red Bull
27. 11. 2020 18.07
Pri trenutni vladi nam je črn vsak dan, ne samo t. I. črni petek.....
ni_mi_vse_eno
27. 11. 2020 17.40
+2
Črni petek in to celoten oktober, november in december.
Hani Vajk
27. 11. 2020 17.36
+1
Za nič je bilo letos. Vse cene so enake, kot pred mesecem dni, le da je osnova dvignjena za 100% in potem dajo 50% popust. Mimovrste je kralj v tem.
zalala
27. 11. 2020 14.43
+0
od mene nimajo koristi... kupujem raje v živo
dante
27. 11. 2020 13.55
+2
Crni petek, v dobesednem prevodu, sprazni denarnico
Tajkun Pirc Musar
27. 11. 2020 13.48
+2
Tobias Tik
27. 11. 2020 12.38
+3
Popusti, ki niso popusti... To je to. Ljudje pa nasedajo
mijam75
27. 11. 2020 10.12
+3
ne vem, zakaj toliko jamranja, če trgovci dajo popust. Itak vsi govorijo, kako imajo visoke marže, če znižajo ceno pa je nateg, pa za ovce.... Jaz sem črnega petka, oziroma popustov v tem letnem času vesela, ker kupim božična darila za kakšen euro manj. Seveda že dosti prej planiram, kaj in kje bom kupila, potem pa počakam, če ta izbrana trgovina ponudi popust na to stvar. Ker gre ponavadi za dražje stvari, je prihranek kar občuten. Če izdelek ni znižan, ga potem še vedno lahko kupim po neznižani ceni. Se pa strogo izogibam temu, da bi kupovala stvari, ki jih nisem nameravala. Mislim, da kdor kupuje impulzivno in brez pameti, bo tisti denar porabil tudi brez črnega petka....
Tobias Tik
27. 11. 2020 12.41
+1
Vecina popustov, je le igranje s kupci. Izdelek se skoraj vedno najde še ceneje, kot nekje s popusti. Ene stvari ne najdem ceneje s popustom, kot je drugje brez popusta. Kupci le nasedajo... Popusti tv in podobno... Veliki popusti. Potem pa cudezno najdes izdelek drugje brez popusta za isto ali nizjo ceno
saknukdhwkfnnkj
27. 11. 2020 09.54
+3
Ne želim reklamirati a BigBang je imel nekaj konkretnih popustov, gledu sem en izdelek za 60€ cenejši tudi od mimov...... gledam neki že dva tedna in je večina popustov "nateh" npr v mimov.... en komplet orodje "črni petek" 99,99€ a to ceno imajo že 3+ mesece!
Dibala
27. 11. 2020 09.51
+0
z eno besedo svetovna bedatija ne kupim pa ce je za en cent
Amasakul
27. 11. 2020 09.50
+4
Petek je ... končno mir za 2 dni tega se bolj veselim, kaki nakup vse imam ... ne rabim nič.
Pingo99
27. 11. 2020 09.27
+0
SUPEER MILJON SPLETNIH TRGOVIN, FIZIČNE TRGOVINE PA PRISILNO ZAPRTE IN PROPPADAJO, MILJON PRODAJALCEV NA FACEBUKU NA ČRNO TRGOVINE PA PRISILNO ZAPRTE IN PROPADAJO BRAVO DRŽAVA....
Periot222
27. 11. 2020 09.26
-2
KUPOVANJE NA DALJAVO NE HVALA RAZEN KAKSNO KNJIGO!
Lolik
27. 11. 2020 09.08
+3
Hahaha crni petek je bil samo v petek....potem od petka pa do nedelne potem cel teden hahahanan zdj ze cel mesec hahahaha,
Prokariont
27. 11. 2020 08.55
+2
Potrošništvo nas bo pokopalo
dadinho10
27. 11. 2020 08.45
+7
to kar pravijo, je ena neumnost. ce je crni petek, je crni petek. ne more to trajati dva meseca, ker kao ljudje so bolj pozorni, iscejo to akcijo itd. crni petek je en dan posebnih popustov, res posebnih, ne pa kot je pri nas v praski, pa ne recem za vse, ampak dosti njih. cene se spreminjajo, kot cene bencina, na dnevni bazi, in se korigirajo v relaciji do visine popusta. res pozoren kupec, to spremlja in ugotovi, vendar je ciljna skupina, nepozoren kupec, ki pac vidi redno ceno in visino popusta. z malo truda, se da hitro pogledati tudi malo okrog. dosti krat boste naleteli, da je pri enem ponudniku redna cena skoraj enaka, kot pri drugem, ki ponuja 30,40% popust. v realnosti je to le par % popusta, ampak se lepse slisi, da je 40. ker ce pogledamo iz "logicnega" vidika, nobena normalna akcija ne more trajatai 2,3 mesece. pac preprosto je to. ker je potem prvotna cena zelo previsoka, da se drugace izdelki ne prodajajo, ali pa ni zanimanja za doloceni izdelek.
Uporabnik1262524
27. 11. 2020 08.41
+12
Pranje možganov ubogega naroda ... in hrana za ovce !!!
Unionko
27. 11. 2020 08.40
+6
Mene so iz pošte poklical kar po telefonu, če lahko pridem iskat paket, ker imajo nekaj poštarjev pozitivnih na covid!!!??? Čudno, da mi ni povedala še ime, kateri je okužen!
dadinho10
27. 11. 2020 08.55
+1
pa bi vprasal. bi rekel, kaj, marko je pozitiven? ce pa mi je zadnjic prinesel snops za dedeka.
Sanuka
27. 11. 2020 08.29
+7
čist vse pa je treba iz Amerike prvlečt..
Carpediem32
27. 11. 2020 09.06
+0
Ali iz Kitajske. Recimo Wish. Sem gledala eno bluzo. 8 €. Potem malo skrolaš navzdol, ista bluza 3€. Čez dva dni 12€.
bububu123
27. 11. 2020 08.24
+12
na nekaterih straneh je dražje kot pred tednom dni! Navzmes cene dvignejo na joj in potem popusti