Slovenija

'Črni trg je poln poceni ročnih bomb z zahodnega Balkana'

Ljubljana, 21. 09. 2018 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Kos / 24UR ZVEČER
Komentarji
18

Ko gre za milijone, ni šale. To naj bi bilo ozadje v sredo nastavljenih bomb, namenjenih nekdanjima solastnikoma in vodilnima v Javni razsvetljavi, podjetju, ki posluje doma in v tujini. Doma z Darsom in 21 slovenskimi občinami, tudi ljubljansko, čeprav sta tarči pred desetimi leti Jankoviću tako rekoč pred nosom speljali lastništvo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Eksplozivni napravi še vedno na tehničnem pregledu
    04:52
    Iz 24UR ZVEČER: Eksplozivni napravi še vedno na tehničnem pregledu
  • Iz 24UR ZVEČER: Dolga zgodovina eksplozivnih groženj v Sloveniji
    05:09
    Iz 24UR ZVEČER: Dolga zgodovina eksplozivnih groženj v Sloveniji

Letos se je zapletlo z 22 milijoni kupnine Kitajskega sklada. Ta ni bila nikoli v celoti izplačana, prišlo pa je tudi do sporov v družbi. Kitajci so čez noč zamenjali Gorana Bojovića, prvo tarčo na Brezovici pri Ljubljani, očitali so mu hujše kršitve pogodbenih obveznostih, medtem ko je Matej Počivavšek - bomba je eksplodirala takoj, ko se je v Črni vasi usedel v avto in speljal - odstopil že decembra 2016.

Gre za maščevanje, sfižene posle ali mafijske posle?

Vroče je postalo že pri gradnji Nordijskega centra Planica, Javna razsvetljava kot izvajalec takrat ni poplačala vseh podizvajalcev. Gre torej za maščevanje, sfižene posle ali celo obračun, povezan z mafijskimi tveganji, navsezadnje je podjetje v zadnjih letih prevzelo kar nekaj velikih gradbenih poslov, tudi enega največjih v državi, 30-milijonsko prenovo kanalizacije v osrednji Sloveniji?

Še dobro, da naprava na Brezovici ni eksplodirala. Na poti iz šole naj bi jo našli otroci.
Še dobro, da naprava na Brezovici ni eksplodirala. Na poti iz šole naj bi jo našli otroci. FOTO: POP TV

Še dobro, da naprava na Brezovici ni eksplodirala. Na poti iz šole naj bi jo našli otroci soseda Gorana Bojovića, prve tarče. Napadalec, ali več njih, se je zmotil in šop med seboj povezane močne priotehnike nastavil na napačen naslov. Medtem se je v Črni vasi v svoj avto usedel Matej Počivavšek. V tem primeru je počilo, a nastradal je le avto.

27 primerov uporabe improviziranih eksplozivnih naprav v štirih letih

Stojan Belšak, vodja Oddelka za organizirano kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana, je povedal, da se v enem dnevu ne da ugotoviti vseh motivov, ki »imajo verjetno temelje v kakšni drugi dejavnosti, ki je še ne preiskujemo«.

Nekdanja solastnika Javne razsvetljave nista prva tarča improviziranih eksplozivnih sredstev. 27 primerov samo v zadnjih štirih letih, dve napravi sta bili celo polnjeni s tri-ciklo-aceton tri-peroksidom, ki je skoraj tako močen kot TNT, čeprav zelo nestabilen. Največkrat sta sicer kot polnilo uporabljena pirotehnična snov in smodnik, kot sredstvo pa pirotehnika, predvsem petarde Cobra in ročne bombe.

Primeri uporabe improviziranih eksplozivnih naprav
2015: 10 primerov
2016: 8 primerov
2017: 4 primeri
2018: 5 primerov

Dolga zgodovina eksplozivnih groženj v Sloveniji

Bombni tehniki in kriminalisti so se z eksplozivno grožnjo podjetnici srečali pred osmimi leti - na vratih Vegrada Hilde Tovšak takrat ročna granata.

Na udaru so bili tudi že organi pregona in sodstvo. V Novi Gorici se je leta 2005, medtem ko so sodniki praznovali v igralnici Perla, čez cesto odvil prvi bombni napad na sodno ustanovo pri nas.

Bi nas ob vseh teh primerih, od bomb na vratih, pod avtomobili, na dvoriščih in v pisemskih pošiljkah, moralo skrbeti za varnost?
Bi nas ob vseh teh primerih, od bomb na vratih, pod avtomobili, na dvoriščih in v pisemskih pošiljkah, moralo skrbeti za varnost? FOTO: POP TV

Devet let prej na domačem dvorišču v Mariboru nastrada žena takrat sodnika Konrada Rebernika. Šlo naj bi za maščevanje obsojenega šefa mariborskega kriminalnega podzemlja Maksimilijana Vollmeierja. Rebernik je takrat dejal, da je travmatičnost te dogodkov velika: "Pušča globoke rane."

Na Gorenjskem leta 2009 kar trikrat počilo

V Zadobrovi pred štirimi leti na dvorišču nekdanje okrožne državne tožilke, Jožice Boljte Brus, eksplodira bomba, leta 2009 pa v Radovljici med silovito eksplozijo pri domači hiši nastrada 13-letna hči sodnice Katarine Turk Lukan.

Istega leta na Gorenjskem poči še dvakrat. Vsaka zgodba je bolj neverjetna. Najprej se maja 2009 kriminalna združba maščuje kranjski policijski upravi z ročno bombo.

Simon Velički, direktor Policijske uprave Kranj, takrat pove: "V radiusu 12 metrov od kraja eksplozije verjetno nihče ne bi preživel."

Slabega pol leta kasneje storilec v Kranju pokosi skupino mladih. Orožje, tudi ročne granate, so prišle iz skladišča obrambnega ministrstva.

Takratna ministrica za obrambo Ljubica Jelušič se brani: "Čisto za vsak vlom v katero koli skladišče ali za čisto vsak napad v Sloveniji najbrž ne boste obsodili ministrstva za obrambo."

Bomba prek pošte prepotovala več kot 80 kilometrov

Leta 2005 ni odjeknilo le po dolenjskih romskih naseljih, za kar je bil kasneje obsojen in nato oproščen Leon Podlogar.

V manjšem naselju pri Mariboru domačinka odpre poštni paket nekdanjega soseda. Ročna bomba M52 je od Vojnika do njenega doma v rokah poštnih uslužbencev prepotovala kar 80 kilometrov.

Oskar Neuvirt, upokojeni poklicni gasilec: "Po celotni kuhinji s takšnim jedilnim kotom je bilo ogromno sledi šrapnelov oz. ostankov eksplozije. Sem takoj opozoril vodjo, prosim, umaknimo se s tega prostora, to ni eksplozija plina."      

Slovenski policisti na meji prijeli terorista, ki je potoval z bombo

Novomeščan si je julija lani v avtu z bombo sodil sam, policisti pa so januarja letos preprečili, da bi 22-letnik sodil komu drugemu.

Sedel je na avtobus, ki je nato zaradi bombnega preplaha zaprl mejni prehod Dragonja za več kot tri ure. Pravnomočno je obsojen kaznivega dejanja potovanja z namenom terorizma. Namenjen je bil v Ljubljano.

Terorizem, izsiljevanje, zastraševanje, grožnje. Za kaj je šlo v zadnjem primeru, še ne vemo, zagrožena kazen za takšno dejanje pa je sicer do osem let zapora.

Eksplozivni napravi iz Brezovice in Črne vasi še na pregledu

Miran Ozebek z Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi je v pogovoru z Urošem Slakom v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da sta eksplozivni napravi še vedno na tehničnem pregledu pri specialni policijski enoti. "Zato težko rečemo, kakšen bi bil dejanski učinek naprave, ki ni eksplodirala. Vemo pa, kakšen je učinek naprave, ki je eksplodirala. In iz tega lahko izhajamo, da je šlo bolj za učinek grožnje oziroma zastraševanja," je pojasnil.

Zakaj policija oškodovancema ni odredila policijske zaščite, Ozebek razloži, da je varnost kompleksna zadeva: "Policija ne varuje oškodovancev samo fizično. Policija tudi z mnogimi drugimi aktivnostmi zagotavlja varnost – opazovanjem, zbiranjem obvestil, nenazadnje tudi s preiskavo kaznivih dejanj. Seveda pa je treba poudariti, da policija ni edini varnostni subjekt za zagotovitev varnosti državljanov. Tu so tudi druge, predvsem zasebne službe, ki lahko učinkovito varujejo državljane."

Ozebek: Če so tarča podjetniki, je verjetno zadaj neka druga zgodba

Na vprašanje, kaj spada v ta pojem samozaščite, Ozebek odgovarja, da policija ne more ves čas biti zraven in varovanje ne pomeni samo fizičnega varovanja: "Oškodovanec lahko sam poskrbi za določene mere varnosti, si priskrbi varnostne kamere, razne senzorje, ki opozorijo, kaj se dogaja v njegovi hiši, okolici, na dvorišču. Seveda pa je primerno uporabiti zasebne varnostne službe, ki so za to usposobljene in imajo tehnična sredstva, da lahko zagotovijo varnost oškodovancev."

"V tem trenutku lahko trdimo, da je Slovenija še vedno varna država," pravi Ozebek.
"V tem trenutku lahko trdimo, da je Slovenija še vedno varna država," pravi Ozebek. FOTO: POP TV

Dodaja, da podjetniki niso nobena posebnost pri napadih z eksplozivnimi sredstvi. Je pa za njih značilno, da so v ozadju pogosto poslovni motivi. "So posebna skupina, vendar ne skupina, ki bi bila vedno na udaru. Če so, pa zadaj verjetno obstaja neka druga zgodba. Največkrat je to nek dolg, se pravi dolžniško upniško razmerje, neplačane terjatve, neizvedena dela in podobno."

'Črni trg je poln poceni ročnih bomb, ki so prišle z zahodnega Balkana'

Ob kar 27 primerih uporabe improviziranih eksplozivnih naprav v zadnjih štirih letih se postavlja vprašanje ali je proces izdelave bombe tako enostaven ali so napadalci toliko bolje organizirani? Ozebek pravi, da je pri večini zgoraj omenjenih primerov šlo za ročno bombo.

"Ročno bombo lahko razmeroma zlahka kupite na črnem trgu. Črni trg je prepoln teh ročnih bomb, ki so prišle z zahodnega Balkana in so precej poceni. Po drugi strani pa svetovni splet omogoča vsa navodila, kako lahko storilci naredijo razne eksplozivne naprave, tako da je težko reči, da je to lahko zaustaviti," še pravi Ozebek.

Pa bi nas ob vseh teh primerih, od bomb na vratih, pod avtomobili, na dvoriščih in v pisemskih pošiljkah, moralo skrbeti za varnost? Ozebek zatrjuje, da vsi varnostni subjekti, ki v Sloveniji zagotavljajo varnost, delajo odlično. "V tem trenutku lahko trdimo, da je Slovenija še vedno varna država," zaključi Ozebek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezcasni
22. 09. 2018 13.26
+1
slovenija varna deela...ja dokaj pred letom 91 in dokaj dokler nekateri niste spustili na vodilna mesta in tiste mal pod njimi skorumpirane in osladne JUŽNJAKE ter jim priklopili podkupljive podpornike...zanimivo nekateri so ali še bodo postali tudi župani.....
Apostol1
21. 09. 2018 15.47
-1
Balkan je zgodovinsko in politično ime, ki opisuje jugovzhodno Evropo. Nekateri ga uporabljajo tudi kot zemljepisno ime za območje, ki obsega približno 550.000 km² in ima približno 53 milijonov prebivalcev. Zemljepisno je to gorovje v Bolgariji, čeprav se politično in publicistično z Balkanom poimenuje ves Balkanski polotok, ki ga obkrožajo Jadransko morje, Jonsko morje, Egejsko morje, Marmarsko morje, Črno morje ter morski ožini Bospor in Dardanele. Države, katerih ozemlje je v celoti na Balkanskem polotoku (brez otokov): Albanija Bosna in Hercegovina Bolgarija Črna gora Grčija Kosovo (sporno stanje) Makedonija Države, katerih ozemlje je večinoma na Balkanskem polotoku: Hrvaška Srbija Države, katerih ozemlje je večinoma izven Balkanskega polotoka: Italija (del, ki je na polotoku: Tržaška pokrajina in delno Goriška pokrajina) Romunija (del, ki je na polotoku: Severna Dobrudža) Slovenija (del, ki je na polotoku: del južne Primorske, Notranjska, del Dolenjske) Turčija (del, ki je na polotoku: Vzhodna Trakija. Tole je skopirano iz wikipedija in če sem natančen je zahod Balkana Primorska , Notranjska in del Dolenjske . Torej je najmočnejši Črni trg tega orožja SLOVENIJA.
komarec
21. 09. 2018 15.34
+13
Slovenija je varna država. Je pa res, da policija ni sposobna ali noče ali ne sme nad mafijo dokler se kaj podobnega ne zgodi. Kam smo prišli, naj si najamemo varnostne službe, ki so za to usposobljene, pravi ta policijski model. Po ustavi mi je policija dolžna zagotoviti varnost in to zastonj. V prejšnji državi je bilo to odlično urejeno, pa ni bilo v redu.
mackmarijan
21. 09. 2018 14.41
+0
Prnas vsega kar hočeš pa se pocen bo pa treba capini mal bolj paziti na čudne sodelavce
samuray1
21. 09. 2018 14.30
+3
Nehajte se le izgovarjati na druge ker vsi mo ko smo preživeli zloglasno češ vojni za Slo dobro vemo da razen ropanja vojaških skladišč se se je bolj malo streljalo na izmišljenih bojnih črtah. Hrabri češ borci se nosil vreče pokradenih bomb kot da bi švercal krompir. Toda lepše zveni češ poštenje po slovensko če vse pripišemo drugim.
TOX6
21. 09. 2018 14.17
+8
'Črni trg je poln poceni ročnih bomb z zahodnega Balkana' A ja, a da ste pogruntal, to vam autrici razlagajo že več kot 5 let. vsak dan po 2 vojaški kaseti polni teh igračk???? na meji pa miličniki kimajo in mahajo o le naprej o le naprej???? v glavnem so ti z dvojnim državljanstvom na meji kaže slo dokumente, duša in um mu bije za neko drugo domovino?
putinj
21. 09. 2018 13.52
+0
spoštovanje ?ast lojalnost
21. 09. 2018 13.03
-6
vsi ki ste pametni kaj se dogaja v državi pejte pogledat jemen libijo al pa peking tm sončka ne vidš cel dan razn kdor ga ma v srcu vsak ima možnost neki iz sebe neki nardit najlaži je druge pluvat pa se sam seb smilt raj občudujte uspešne ljudi kot da jih pluvate vsi polni teorije doma pa živi pri starših da ne bo pomote sreča in mir sta v nas ne v dnarju problem je da egoti mnogim otežujejo to vidt če imaš denar ga nekaj daruj najdi srečo in mir v sebi bodi kulturen in nevsiljiv in vsa vrata so ti odprta. lp
pokercat912
21. 09. 2018 13.00
+1
Matek se vsakga prime. Ročna bomba je pa še enmal bolj lepljiva
Ka pa mislis
21. 09. 2018 12.59
+13
vedno vec bo tega. ker je druzba sama napacno nastavljena. ko nekdo izkoristi nekoga, ga zafrkne, pri tem mu pa se aodisca pomagajo, ti ne ostane druga.
spoštovanje ?ast lojalnost
21. 09. 2018 12.53
+1
profesionalci to naredijo tako da zraven ne trpijo še nedolžni očitno se ne zavedajo da tam otroci hodijo v šolo pol pa ponoč ne bojo mogl spančkat ni vse tko kot v filmu tm ne pokaže kako se ponoč borijo z demoni.
komarec
21. 09. 2018 15.28
+6
Profesionalci so te ljudi spravili na rob eksistence, da si reveži ne morejo več pomagati. Iz obupa pa bombe nastavljajo, profesionalci pa večino spravljajo v obup. Vse je narobe, a ko ni druge izbire. Tako družbo smo želeli in jo imamo.
antilevi?ar
21. 09. 2018 12.44
+7
Poceni, še ne pomeni, da je nič vredna.
santamaura
21. 09. 2018 12.42
+14
V tem trenutku lahko trdimo, da je Slovenija še vedno varna država," zaključi Ozebek. - Seveda je varna - Predvsem za mafijozote , ker lahko delajo kar hočejo. Da, gre za maščevanje, sfižene posle in mafijske posle. Zakaj pa imamo policijo? Zato, da filozofira o petardah ali kaj ?
mackmarijan
21. 09. 2018 14.44
+4
Prebereš tip strelu po mestu Celje na srečo nobenga zadel policajev uide iz policije sodnik ga spusti na prostost mi ga pa gledamo to ti je varnost( aja pa diler in uživalec je,) zelo varno
sredin?ar
21. 09. 2018 12.35
-2
Zakaj imamo zgodovino podtikanja bomb? Ker smo slovenci strahopetci, namesto bi nekomu vsekali v bajto in ga z golimi rokami 1 na 1 pretepli, raje nekaj nastavimo in pobegnemo. Bodi ded, pa ga razbij kot kanto, ce si ze tolk primitiven, da neznas konfliktpv resevat verbalno.
antilevi?ar
21. 09. 2018 12.51
+11
Res si šmrkomat, sam povej kaj šmrkaš, da ne razumeš dejstva, da ti ne pustijo, da zakona jemlješ v lastne roke. Torej si v vsakem primeru kriv, neglede, da imaš objektivni razlog, da spremeniš "lični opis". Je pa res, imamo službe, ki bi za to morale poskrbeti, ti in jaz jih plačava da to počnejo in skrbijo za tvojo in mojo varnost. Ko bodo ljudje ocenili, da temu ni tako, oziroma, da je ta služba pristranska bodo pravico vzeli v svoje roke-takrat nastane težave, ker ta kateremu pade "mrak" na oči ne vidi pred sabo in kolateralna škoda je lahko vsakdo. Ne morem drugače kakor, da razumem dejanje "mračnjaka", očitno verbalno reševanje konflikov ni zaleglo.
RTVjeZAKON
21. 09. 2018 12.15
+21
Pošteno živim in mirno spim.