Slovenija

Črno človeško ribico lahko opazujemo v naravi samo v Beli krajini

Črnomelj, 22. 06. 2020 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
2

V Črnomlju so na novinarski konferenci, ki je potekala v Info centru na domačiji Zupančič, predstavili projekt Črna človeška ribica. Vsebine Info centra so predstavljene na osmih interpretacijskih točkah z naslovi: "Bela krajina, Zapisi v kamninah, Plitvi kras, Voda, Ekološke bombe, V večni temi ter Črni in beli močeril".

Prvi korak k reševanju problematike črne človeške ribice je ozaveščanje, so poudarili in dodali, da je domačija Jelševnik edina lokacija na svetu, kjer je črno človeško ribico možno opazovati v naravi. V opazovalnem šotoru nad bruhalnikom so zato s pomočjo IR kamere na nemoteč način omogočili obiskovalcem opazovanje črne človeške ribice. Okoli izvira je urejena sprehajalna pot, kateri je v sklopu projekta dodana tudi večja skulptura črne človeške ribice avtorja kiparja Boštjana Kavčiča

Ob zaključku infrastrukturne ureditve Info centra, so z organizacijo petih dogodkov s pomočjo interpretativnih vsebin na lokaciji informirali širšo lokalno in strokovno javnost o belokranjskem fenomenu. Dogodke je obiskalo 180 oseb, so povedali. "Izvedli smo izobraževalni program izvajanja naravoslovnih dni za osnovne in srednje šole ter izobraževanje za lokalne vodnike. V okviru projekta so bili že izvedenih trije testni naravoslovni dnevi (dva bosta izvedena še v mesecu septembru), na katerih smo najmlajšim generacijam približali varstvo okolja in črno človeško ribico kot izjemnega prebivalca belokranjskega plitvega krasa." 

Podzemni habitati Slovenije so v svetu vodilni po bogastvu izključno podzemnih živali. S približno 210 vrstami kopenskih in 240 vodnih podzemnih živali se slovensko podzemlje uvršča med najbolj bogato troglobiotsko favno na svetu. Izključno podzemne živali ali troglobionti so prilagojene na življenje v temi. Največkrat so brez oči ali pa so te močno reducirane, kožnega pigmenta nimajo, pri gibanju in iskanju hrane v temnem okolju si pomagajo s podaljšanimi okončinami. K biotski pestrosti slovenskega podzemlja pomembno prispevajo tudi belokranjske jame, saj so bile v njih poleg črne človeške ribice najdene še številne druge endemične jamske živali. Podzemlje Bele krajine torej skriva izjemno bogato favno.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
23. 06. 2020 08.24
+1
Kakšna drama okoli enga črva
kapljač1
22. 06. 2020 19.48
-3
"Črno človeško ribico lahko opazujemo v naravi samo v Beli krajini", še Ribica žaluje , kolk je še vedno "Jnaševih belih" v teh območjih