Slovenija

Socialne delavke pregorevajo: 'Ne zmoremo več, jokamo, doživljamo živčne zlome'

Ljubljana, 29. 07. 2020 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
614

Socialna delavka na bežigrajskem centru za socialno delo je opisala stiske tam zaposlenih, ker družinam, ki nujno potrebujejo denar, ne morejo zagotoviti odločb v zakonsko predpisanem roku, saj so preobremenjeni. Vodstvo centra priznava: od začetka epidemije se je za približno 35 odstotkov povečalo število vlog za izredno denarno pomoč, od uporabnikov dobijo 40 odstotkov več klicev in 30 odstotkov več elektronske pošte. Številne vloge so, ker jih uporabniki ne oddajajo več osebno, temveč prek računalnika ali navadne pošte, nepopolne, kar predstavlja dodatno delo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Valentina Vehovar o stanju v CSD
    05:50
    Iz SVETA: Valentina Vehovar o stanju v CSD
  • Iz SVETA: 'Sistem CSD je totalno sesut'
    04:07
    Iz SVETA: 'Sistem CSD je totalno sesut'
CSD Ljubljana Bežigrad
CSD Ljubljana Bežigrad FOTO: Google Maps

"Ne zmoremo več, jokamo, doživljamo osebne stiske, živčne zlome, ker ljudem, družinam, ki nujno potrebujejo denar, ne moremo zagotoviti odločb v zakonsko predpisanem roku 60 dni." Tako po zapisu na družbenem omrežju, ki ga je objavil eden od uporabnik Centra za socialno delo Ljubljana Bežigrad, svojo stisko opisuje tam zaposlena socialna delavka. Da vodstvo v zadnjem času prejema številne odpovedi,"v roku 14 dni so odšle štiri socialne delavke, ker ne zdržijo psihičnega pritiska", še lahko preberemo.  Novih kadrovskih okrepitev ni od nikoder, na pristojnem ministrstvu pa da jih ne sliši nihče.

Te trditve smo preverili pri vodstvu omenjenega centra, kjer priznavajo, da so njihovi zaposleni v zadnjem času preobremenjeni."Od marca oziroma od začetka epidemije opažamo porast vlog," je povedala Anja Osojnik, direktorica CSD Ljubljana Bežigrad. Zaradi spremenjenega načina vlaganja vlog, ki se po novem oddajajo v elektronski obliki in prek navadno pošte, so vloge velikokrat nepopolne. Zaradi močnega porasta brezposelnih oseb se je močno povečalo število vlog, to je sporočenih sprememb, o katerih je treba na novo odločiti. Od uporabnikov dobivajo okoli 40 odstotkov več telefonskih klicev in okoli 30 odstotkov več elektronske pošte, pove Osojnikova.

Od začetka epidemije se je za približno 35 odstotkov povečalo število vlog za izredno denarno pomoč. "Iz statistike izhaja, da smo v aprilu, maju in juniju prejeli 22.540 vlog in imamo rešenih 98 odstotkov vlog za mesec april, 94 odstotkov za mesec maj in 88 odstotkov vlog za mesec junij. Za mesec julij smo rešili že več kot polovico vlog," pojasni sogovornica.

Glede kadrovskega primanjkljaja pa Osojnikova pove, da"za vsako prazno delovno mesto nemudoma objavimo razpis in zaposlujemo nove sodelavce". Dodatnih delovnih mest pa na svojo roko ne morejo ustvarjati, saj jim mora zeleno luč za to dati pristojno ministrstvo. "Kadrovska podhranjenost ostaja največji izziv centrov za socialno delo, na katerega ves čas opozarjamo," pove direktorica bežigrajskega centa. V zadnjem letu res beležijo kar nekaj odhodov zaposlenih:"Odšli so zaradi upokojitve, lažjega usklajevanja družinskega življenja oziroma oddaljenosti od kraja bivanja in želje po menjavi delovnega mesta."  To zagotovo vpliva tudi na poslabšanje delovnega vzdušja in prehodno večjo obremenjenost, prizna direktorica CSD Ljubljana Bežigrad.

"Stiske zaposlenih naslavljamo z vso resnostjo in odgovornostjo. K vsem težavam, s katerimi se srečujemo na centru, pristopamo sistematično in premišljeno, ter neprestano iščemo rešitve, ki bodo v korist tako zaposlenih kot uporabnikov," dodaja Osojnikova.

Zaradi epidemije COVID-19 so se pri že obstoječih skupinah ranljivega prebivalstva močno povečala tveganja za socialno izključenost zaradi ustavitve javnega življenja in omejitve druženja, še pravi Osojnikova. "Po epidemiji se na nas obrača povečano število uporabnikov zaradi težav v partnerskih odnosih. Materialna stiska, strah pred izgubo zaposlitve, stiska glede prihodnosti, so še poslabšali načete odnose. Povečalo se je število primerov nasilja v družini, kot tudi število staršev, ki se na nas obračajo zaradi vzgojne nemoči, vedenjskih težav in psihičnih stisk najstnikov. Opažamo pa tudi povečano število starostnikov, ki se spopadajo s težavami glede oskrbe in osamljenostjo." 

Valentina Vehovar, direktorica direktorata za socialne zadeve na ministrstvu za delo, je v oddaji SVET na Kanalu A dejala, da je izbruh koronavirusa presenetil vse, tako prebivalstvo kot centre za socialno delo. Število upravičencev do denarne socialne pomoči se je med januarjem 2020 in majem 2020 povečalo za kar 11.000. "To kaže tudi za zelo učinkovito delo CSD, saj so morali vse te vloge tudi obdelati."

Ker so na ministrstvu predvideli, da bo tudi na CSD-jih po Sloveniji primanjkovalo zaposlenih v času epidemije, so že v prvem protikoronskem zakonu opredelili, da se vse pravice, ki se iztečejo v času epidemije, avtomatično podaljšajo, dodaja Vehovarjeva. "S tem smo želeli ohraniti socialno varnost, vsem, ki so pravice imeli." Centri pa so po njenih besedah dobili jasna navodila, da primarno rešujejo prve vloge, torej za tiste posameznike, ki so se "prvič soočili s stisko". 

Dodala je, da statistični podatki kažejo, da več kot polovico vlog CSD-ji rešijo že v prvih 30 dni, zakonski rok sicer predvideva 60 dni. A na samo izplačilo močno vpliva, kdaj je vloga vložena, saj se pravica prizna s prvim dnem naslednjega meseca. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (614)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Perivnik
06. 08. 2020 16.55
+2
Te odločbe bi morali "producirati" računalniki oz. programi sami. In to brez anomalij.
trieko
30. 07. 2020 15.11
+11
Če bi uvedli UTD, teh težav nebi bilo, ker bi bili vsem zagotovljena osnovna sredstva za preživetje. Takrat tega kadra ne potrebuješ toliko. Pridni bi še naprej delali, lenuhi pa v nobenem sistemu ne bodo delali. Po sedanjem sistemu so pridni KAZNOVANI.
oblacnonebo
30. 07. 2020 15.09
+1
Naj dajo pa odpoved... Kdo jih pa sili...
BitterTruth
30. 07. 2020 15.36
+1
problem je ker vedo da jih zamenjajo po 15 minutnem uvajanju, nobenih KPI, nobenih norm, samo ne smejo biti predobri v primerjavi z ostalimi
Ici
30. 07. 2020 16.09
+1
pljuvamnakarbid
30. 07. 2020 14.55
+11
To je kader, ki je zabetoniran na delovnem mestu, vidi samo svoje bonitete in misli, da jim nihče nič ne more, ker so brez kontrole in brez sankcij za neopravljeno delo. Birokracije oz. birokratov je absolutno preveč, ogromno podatkov je dostopnih s pritiskom na tipko in tega bo še več, torej posledično naj bi bilo potrebnih manj birokratov in ne obratno. Odpustiti ali premestiti celo garnituro in zaposliti mlade, ki jih je dovolj in bodo zagotovo nekaj časa zelo zagnani,po nekaj letih pa spet zamenjati oz prerazporediti.
BitterTruth
30. 07. 2020 14.54
+13
kako imeti kaj simpatije za te ljudi, naj probajo vsakdanje zivljenje povprecnega delavca v gospodarstvu pa da vidimo koliko bodo se jamrali, banda lenuharska, nesposobna... vse ukinit, lhudi v proizvodnjo, obrazce pa na net, kot bi se spodobilo za normalno razvito drzavo v 2020
glava2
30. 07. 2020 14.35
+12
to se v realnem gospodarstvu dogaja vsak dan, kje je problem, če ne zmore naj da odpoved in gre na trg iskati boljšo službo!
ajnat1
30. 07. 2020 14.34
+10
Pa dobro,a se vam nič ne smilijo....ni kar tako v en delavnik stisnit 2 kavice,kosilo,šetanje in kombiniranje outlooka za naslednji dan....
sevenup
30. 07. 2020 14.33
+18
Kaj nimajo časa, da bi kavo pile in tečnarile? Vsaj ponavadi je tako. Pametni pa ki sto mater. In zavod za zaposlovanje tudi. Oboje bi lahko ukinili. Ker ne storijo nič. Samo pamet solijo. Če si ne najdeš sam dela, ti oni nič ne pomagajo. Ko pa jo dobiš, se pa pametnega naredijo, da so oni pomagali. So oni moj penis pomagali. Sem kar sam vse naredil.
planetiusode
30. 07. 2020 14.25
+28
CSD bežigrad,enkrat sem imel posla z njimi,upam da nikoli več,nesramni,polni samega sebe ,najhujš pa da nimajo nikakršne empatije,kot bi človek pričakoval od teh ljudi.
planetiusode
30. 07. 2020 14.31
+18
Ko pa pridejo Strojani˛& company pa samo odprejo vrata na stežaj,poštempljajo sam da se jih čimprej znebijo.
resslovenka
30. 07. 2020 14.22
+23
Če nebi imela slabe izkušnje s CSD, bi morda socustvovala z njimi. Najbrž sem imela smolo, pa nisem naletela na pravo osebo tam. Prišla sem po nasvet, odšla kot najbolj neempaticna oseba. Sedaj sledi kaj??? Nič, razočaranje nad sistemom to je vse. Pa nauk iz tega, ne išči nasvetov v CSD ampak pri kakšni dobri odvetniški družbi. Amen. 😎
Smintek.
30. 07. 2020 14.18
+18
prvič v življenju gospe malo delajo pa je že frka....mi je pa žal tistih ki nimajo to pa
Armando
30. 07. 2020 13.35
+14
Minuse one talajo?
Leviizgubljeni
30. 07. 2020 13.34
+41
Treba jih je dat delat za tekoci trak pri 32 stopinjah in to na normo! Da jih potem vidim, kako bodo sele jokale in pregorevale! Nekaterim je res prevec lepo!
Rotter
30. 07. 2020 13.28
+46
Pridite kaj v realni sektor. Jaz sem s.p. in delam prekarno kot koordinator dizajnerske ekipe za izdelavo prodajnih katalogov. A veste, kaj meni šef reče, če na petek ob 3 nimam končanega kataloga? "Ja boš pa do polnoči tukaj, kaj me briga". Sorry, samo razvajenci iz javnega sektorja nimate pojma, kako se vam godi. Propade vso gospodarstvo? Ni panike, bo država izdala obveznice. Regres je vedno, napredovanje je po lestvici. Če je ob 3 konec delovnika, greste ob 3 domov. Par mesecev imate frko, pa ste na robu živčnega zloma, lepo vas prosim.
Tomek0
30. 07. 2020 13.17
+20
Socialno bi itak blo treba ukinit
Tomek0
30. 07. 2020 13.15
+33
Ma koga boli briga od nas ki pumpamo proracun , za albance , pakistance pa alzirce pa mate ne.... Cmizdite dalje
Promotor
30. 07. 2020 13.51
+4
Koga briga, filamo-jo ga še naprej, jst ne več za lenuhe, migrante in one ki se letos na polno umivajo z rokim na obali...!
batom@pinkponk.com
30. 07. 2020 13.11
+20
Bi mogoc kako rekl o syiskah drzavljanov, ki kljub placevanju vseh pridpevkov ne dobijo zakonsko dolocenih dgoritev zdravstva, sociale, pravosodja, ... ?
Casey Ry
30. 07. 2020 12.55
+21
A se zmer jokajo? Ma ne no, do zdaj so pa ja sle na kavico in sladoled😁
Dacar
30. 07. 2020 12.44
+49
Dej dej dej koliko nakladanja okrog teh navadnih kokoši, ki se samo sprehajajo po hodnikih in klepetajo. Potem pa pride delo, ki ga je treba opravit in pokazat rezultate pa jok in stok , pa cela Slovenija trpi ker ne zanjo skopirat Odločbo.
Krneki23
30. 07. 2020 12.21
+43
Da jih odrešim muk jih vabim v bivšo firmo, temperatura 38 stopinj kot na havajih, vsak 3 teden je nočna party, tudi denarica ne bo pretežka za nosit okoli pri 500e bruto plače, res sanjska služba
lord94
30. 07. 2020 13.26
+5