Slovenija

Žaljiv tvit o 'leglu feministk na CSD-jih': 'Gre za tipični primer šovinizma'

Ljubljana, 06. 08. 2020 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Urša Vrečar, Tina Švajger, STA
Komentarji
1344

Iz opozicijski vrst prihajajo ostre obsodbe zapisa uslužbenca notranjega ministrstva Boruta Jakopina o "leglu feministk na CSD-jih". Da gre za sovražni govor, napad na zaposlene v centrih za socialno delo ter tipični primer šovinizma, pravi Sonja Lokar iz SD. V Levici so se odzvali z besedami, da je izjava "nevredna vsakega komentarja", v LMŠ pa, da je uradnik "na Hojsovem ministrstvu dokazal, da dna pravzaprav ni". Tudi v koalicijski NSi poudarjajo, da je zapis "neprimeren, žaljiv in nedostojen". "Vsak ima pravico izraziti svoje mnenje, če to počne na neprimeren ali žaljiv način, pa mora sam prevzeti odgovornost."

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ogorčenje nad tvitom
    03:39
    Iz 24UR ZVEČER: Ogorčenje nad tvitom
  • Iz SVETA: Ostri odzivi na žaljiv tvit
    03:53
    Iz SVETA: Ostri odzivi na žaljiv tvit
Jakopinov zapis na družbenem omrežju Twitter je sicer dodatno pozornost vzbudil tudi zato, ker ga je na svojem računu sprva poobjavil Vinko Gorenak, ki pa je svojo poobjavo pozneje umaknil.

Na žaljiv zapis uslužbenca ministrstva za notranje zadeve (MNZ) Boruta Jakopina, tam pooblaščenega za varstvo osebnih podatkov, ki je pred dnevi ravnanje delavcev na centru za socialno delo (CSD) ob smrti 10-letnega dečka, ki je prejšnji teden utonil v reki Soči, na Twitterju pospremil z žaljivim zapisom o zaposlenih na centrih - češ da so "CSD-ji leglo feministk" - se je danes v izjavi za javnost odzvala Sonja Lokar iz vrst SD.

V zadnjih dneh se je zgodilo, da je državni sekretar retvital zapis, ki je "v bistvu sovražni govor in grob napad na zaposlene v centrih za socialno delo", je dejala. "To ne bi bila taka tragedija, če ne bi to postajal način delovanja te vlade. Politika, ki na tak način pristopa k problemom, dokazuje, da jih ni sposobna rešiti."

Sonja Lokar se je ostro odzvala na Jakopinov zapis, pa tudi na retvit Vinka Gorenaka.
Sonja Lokar se je ostro odzvala na Jakopinov zapis, pa tudi na retvit Vinka Gorenaka. FOTO: POP TV
Državni sekretar v KPV Gorenak je sporočil, da njegova poobjava spornega tvita uslužbenca na ministrstvu za notranje zadeve Boruta Jakopina o zaposlenih na CSD ne pomeni odobravanja besed, ki jih je Jakopin zapisal. Na samo vsebino Jakopinovega zapisa pa je še pripomnil, da je to njegovo mnenje, ki da ga je z 'retvitom' delil s svojimi sledilci, ne da bi se z njim vsebinsko strinjal. Kritičen je tudi do nekaterih medijev, ki da so toliko pozornosti namenili eni, kasneje umaknjeni poobjavi.

Gorenak: Poobjava spornega tvita o zaposlenih na CSD ne pomeni mojega odobravanja zapisa

Sporni zapis je namreč retvital tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade (KPV) Vinko Gorenak. Kasneje je svojo poobjavo umaknil in se na svojem blogu odzval z besedami, da "ni nujno, da se v tvitosferi tisti, ki retvita nek tvit, z njegovo vsebino tudi strinja".

"Predvsem sem upal, da ga bo javnost sprejela kot poziv k samooceni v primeru odvzema 'koroških dečkov' starim staršem in v mnogih drugih primerih, ko javnost spremlja ravnanja posameznih zaposlenih na CSD, ki ravnajo izjemno uradniško, brez posebno velike empatije," je zapisal. Kot je še poudaril, sta v težkih, včasih tudi tragičnih trenutkih sočutje in empatija prav tistih uradnikov, ki so vpleteni v situacije, še kako potrebna.

"Svojim sledilcem sem torej prenesel stališče Boruta Jakopina do dela Centrov za socialno delo (CSD). Že ob prvem novinarskem klicu, ta se je zgodil kakšno uro ali dve po 'retvitu', sem videl, da bo ta delitev napačno razumljena in zlorabljena, zato sem 'retvit' tudi umaknil," je še sporočil Gorenak.

Po ogorčenih odzivih tako sindikata CSD in socialne zbornice se je Gorenak danes odzval z zapisom na svoji spletni strani.
Po ogorčenih odzivih tako sindikata CSD in socialne zbornice se je Gorenak danes odzval z zapisom na svoji spletni strani. FOTO: Miro Majcen

Tudi Lokarjeva sicer pravi, da ni nujno, da nekdo, ki retvita zapis, misli enako kot tisti, ki ga zapiše, a "v kontekstu, v katerem poznamo človeka, ki je retvital, in vemo, kako misli, je to narobe".

"Zapis je tipični primer šovinističnega govora," je še dejala. Borke za pravice žensk in manjšin so si dolgo prizadevale, da so njihove pravice postale naše skupne pravice, "na takšen način omalovaževati vse, kar so dosegli, ter kolo zgodovine vračati nazaj, je skrajno neprimerno in ne bi smelo imeti mesta v demokratični družbi", je dodala.

Na vprašanje, ali je komunikacija vlade z javnostjo s tem dosegla dno, pa je kratko in jedrnato odgovorila, da se je v dolgih letih v politiki naučila, da "dna ni". Skrbi jo, da se lahko "grobe besede v politiki spremenijo v krvava dejanja".

Jakopinu v bran mikrobiolog, varuh zaskrbljen zaradi nestrpne retorike v javnem diskurzu

In medtem ko javnost do spornega Jakopinovega zapisa izraža ničelno toleranco, pa je avtorju v bran stopil Gorazd Janez Pretnar, mikrobiolog iz koprske enote Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki je aprila kandidiral za mesto direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), a je to mesto na koncu pripadlo Milanu Kreku.

Iz KPV so sporočili, da vlada o tem ni razpravljala in ni sprejela stališča.

"Družben eksperiment je končan. Nihče ni spregledal, da je RTV-SLO zlorabila tvit, poslan v prostem času in ga brez imena pripisala ministrstvu za notranje zadeve. Šolski primer novinarske manipulacije. Seveda se z dikcijo tvita ne strinjam. Da pa si CSD zasluži kritiko in preobrazbo nam je večini jasno," je na Facebooku v polomljeni slovenščini zapisal Pretnar (*njegov zapis sicer objavljamo popravljen). Kot je še dodal, v celoti podpira tvit Boruta Jakopina in sem mu vsebinsko pridružuje. "Ter dodajam še pokvarjenost socialne inšpekcije. Resnica boli, 'ane', CSD Sežana."

MNZ sicer zahteva pojasnila o poteku postopka ob utopitvi 10-letnega dečka v Soči.
MNZ sicer zahteva pojasnila o poteku postopka ob utopitvi 10-letnega dečka v Soči. FOTO: Bobo

Komentarji in obsodbe se vrstijo, mikrobiolog bije bitko s komentatorji, nad nestrpno retoriko v javnem diskurzu pa je zaskrbljen tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Ta je zapis uslužbenca notranjega ministrstva Jakopina na Twitterju označil za nesprejemljivega. Izrazil je zaskrbljenost zaradi nestrpne retorike v javnem diskurzu. "Sovražni in nestrpni diskurz ne bi smela imeti mesta v družbi, zato ga pri varuhu človekovih pravic obsojamo," so zapisali pri varuhu.

Z obsodbo zapisa so se oglasili v socialni zbornici in tudi v Sindikatu centrov za socialno delo Slovenije SINCE07, kjer so varuha človekovih pravic pozvali k obsodbi zapisa. Pri varuhu so danes v odzivu navedli, da se trudijo slediti komunikacijam na socialnih omrežjih, kjer pa se po njihovi oceni vse pogosteje pozablja na etiko javne besede.

"Videti je, da se tone v vedno hujše žaljivke, destruktivnost, nestrpnost in medsebojna obračunavanja, primanjkuje pa strpnosti do drugače mislečih, razumevanja in spoštovanja tudi njihovega osebnega dostojanstva," so navedli pri varuhu.

Varuh pogosto opozarja na pomen etike javne besede, ki "se začne in konča pri vsakem izmed nas". Šele ko bomo na vseh ravneh obsodili sovražni in nestrpni diskurz in se tega držali tudi v praksi, pa bomo lahko naredili premike na bolje.

Institucija varuha glede na svoje pristojnosti in pooblastila možnosti za posredovanje v konkretnem primeru zapisa na Twitterju sicer nima. Kot so dodali, pa "slovenski pravni red tistim, ki se v tovrstnih primerih čutijo premočno prizadeti v svoji duševni integriteti, zagotavlja določene možnosti tako v okviru civilnega kot kazenskega pravnega varstva".

Socialna zbornica zahteva umik zapisa in opravičilo: Žaljivi zapisi posegajo v integriteto zaposlenih na CSD

V socialni zbornici ostro obsojajo nedavni zapis uslužbenca na ministrstvu za notranje zadeve na račun zaposlenih v centrih za socialno delo. "Takšni žaljivi zapisi imajo noto diskreditacije in globoko posegajo v integriteto zaposlenih," je zapisal generalni sekretar zbornice Vilko Kolbl.

Jakopinov tvit so ostro obsodili tudi v Sindikatu centrov za socialno delo Slovenije SINCE07 in varuha človekovih pravic Svetino pozvali k obsodbi zapisa. Prepričani so, da gre za kršenje ustavne pravice do osebnega dostojanstva in za sovražni govor, nedostojen kogarkoli, še posebej pa visokega uslužbenca MNZ.

V Socialni zbornici Slovenije, ki je osrednje strokovno združenje na področju socialnega varstva, zahtevajo takojšen umik spornega tvita in javno opravičilo Jakopina zaposlenim v CSD.

Strokovni delavci v CSD kljub že tako težki situaciji v procesu reorganizacije in kadrovski podhranjenosti veliko prispevajo k zmanjševanju stisk ranljivih skupin državljanov, je ob tem v zapisu opomnil Kolbl. Svoje delo opravljajo z visoko stopnjo strokovnosti, odlikuje pa jih skrb za pomoč sočloveku. Ob svojem delu sledijo visokim etičnim in moralnim standardom ter empatiji za delo z ljudmi v stiski, je dodal.

Danes so se jim v obsodbi zapisa pridružili še v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Kot so navedli v izjavi za javnost, nasprotujejo neprimerni objavi, saj je nedopustna in žaljiva do zaposlenih na CSD, ki že tako delajo v težkih pogojih, ob pomanjkanju kadra in na robu zmogljivosti.

"Ostro obsojamo vsak poseg v osebno dostojanstvo posameznikov in skupin in v bodoče pričakujemo vzdržanje od podobnih ravnanj in izražanju žaljivih, vulgarnih ali drugače neprimernih komentarjev vseh udeležencev javnega diskurza, javnih uslužbencev in političnih akterjev," so zapisali. Tako od Jakopina kot od Gorenaka v sindikatu pričakujejo javno opravičilo in jasno obsodbo tovrstnih ravnanj.

Notranje ministrstvo: Izjava skrajno neprimerna, od nje se distanciramo

Z ministrstva za notranje zadeve so v sredo sporočili, da zagovarjajo spoštljivo in dostojno komunikacijo. Ocenili so, da je bila konkretna objava njihovega uslužbenca skrajno neprimerna in da se od nje distancirajo. Dodali so, da Jakopin pri svojem delu ne razpolaga in ne dostopa do osebnih podatkov zaposlenih v CSD. Danes pozno popoldne pa na MNZ še dodali, da so zapis širše preučili in avtorja pozvali k bolj spoštljivi komunikaciji, a disciplinskega postopka zoper njega ne bodo uvedli.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa so navedli, da obsojajo psihično, fizično in verbalno nasilje, da je takšna komunikacija neprimerna in da je na mestu opravičilo zaposlenim v CSD.

NSi: Vsak ima pravico izraziti svoje mnenje, mora pa prevzeti odgovornost

V koalicijski NSi pa ob tem pravijo, da se vedno zavzemajo in trudijo za dostojno komunikacijo. "Sicer pa v stranki verjamemo, da svoboda brez odgovornosti ne obstaja. Zato ima seveda vsak pravico izraziti svoje mnenje, če to počne na neprimeren ali žaljiv način, pa mora sam prevzeti odgovornost."

Dodajajo, da je Jakopinov zapis "neprimeren, žaljiv in nedostojen". "Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj se trudi izboljšati delovanje mreže centrov za socialno delo. Njihovo poslovanje želi približati uporabnikom, postopke digitalizirati in poenostaviti. S tem bi razbremenili tudi zaposlene in omogočili hitrejšo obravnavo zadev. Vsekakor gre pri tem za sistemski pristop, pri čemer zavračamo vsakršne oblike pavšalnih kritik in sovražnega govora."

DeSUS: Nestrpna komunikacija ni dopustna

V stranki DeSUS pa odgovarjajo, da zagovarjajo "spoštljivo komunikacijo do vseh in vsakogar". "Kljub morebitnim napakam, nestrpna komunikacija ni dopustna. Konkretne zadeve pa zaradi poteka preiskave ne moremo komentirati."

LMŠ: Uradnik dokazal, da dna pravzaprav ni

Na družbenih omrežjih so se na žaljiv zapis odzvali tudi nekateri vidnejši člani ter predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je na Twitterju zapisal: "Kako pa bi lahko bilo drugače, če sam predsednik vlade tvita vse sorte ... od 'odsluženih prostitutk' dalje. Da drugih članov stranke in vlade niti ne omenjam. K takim ravnanjem jih celo spodbujajo. Politiki to občutimo že dolgo, oni pa to širijo še na druga področja."

Poslanec Rudi Medved pa je na Facebooku zapisal, da je "uradnik na Hojsovem ministrstvu ob očitnem ploskanju sekretarja v kabinetu predsednika vlade dokazal, da dna pravzaprav ni". "Ob takem zavržnem žaljenju ljudi preprosto ne smemo biti tiho. Ne smemo! In nedopustno je, da nihče v tej vladi ne odreagira. Pa tak primitivizem zganjajo ljudje, ki delajo v tej vladi. Na take vrste novo normalnost pač ne moremo in ne smemo pristajati."

Levica: Izjava nevredna vsakega komentarja

V stranki Levica pa pravijo, da je Jakopinova izjava "nevredna vsakega komentarja". Pri tem opozarjajo na težke razmere na CSD-jih. "Delavke in delavci so preobremenjeni, centri pa močno kadrovsko podhranjeni. Poleg tega je reorganizacija prinesla povečano birokratizacijo in usmerjenost v administrativne birokratske postopke, ter zmanjšanje strokovnega dela zaposlenih. Resne evalvacije reorganizacije ni bilo. Stroka je ves čas opozarjala, da monitoringa in evalvacije reorganizacije centrov ni, pa se ministrstvo na to ni odzvalo. Zaposlene in zaposleni pa izgorevajo in zapuščajo delovna mesta, ki jih je vse težje zapolniti." Pred dvema letoma so bili centri za socialno delo namreč reorganizirani v 16 območnih centrov.

V Levici poudarjajo tudi, da se je v času epidemije pritisk na centre še dodatno povečal. "Namesto da bi se Vlada RS osredotočila na reševanje situacije na centrih za socialno delo, poskrbela za očitno preobremenjene zaposlene ter se predvsem začela sistemsko ukvarjati z zmanjševanjem revščine v državi in preprečevanjem negativnih socialnih posledic epidemije, njen državni sekretar širi primitivne, žaljive in sovražne komentarje."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1344)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karel Car
07. 08. 2020 20.16
+0
Kaj pa je narobe če človek pač tvita kar misli ,saj imamo svobodo govora,če človek to misli ne pomeni da je res,vsak se lahko vidi v tem ali pa tudi ne ,zakaj vzganjajo tak cirkus
Karantanija
08. 08. 2020 10.26
+1
Svoboda govora še ne pomeni, da lahko pišeš kar vse, kar ti pride na pamet in uporabljaš vse možne kletvice, ki ti pridejo na umazan jezik! Taki se vsi izgovarjajo na svobodo govora, kaj pa morala, dostojnost in če hočete - dostojanstvo tistega, ki ga zapiše in tistega, kateremu so te besede namenjene? Potem se tudi lahko vprašamo, kakšno vlado imamo, ki je na to delovno mesto postavila takega človeka!
jg57
07. 08. 2020 15.08
+2
Ciril Jenko
07. 08. 2020 14.35
+2
Se strinjam, da bi lahko to dejstvo povedal malo lepše, toda, če je v sloveniji višek kulture dojenje psa, vredno prešernove nagrade, potem je ta komentar na istem nivoju.
grozjak
07. 08. 2020 12.34
+0
Pljuvanje po tujem in malomarno opravljanje svojega dela....takšni pač smo...
zmago56
07. 08. 2020 11.33
+5
Neprimeren tvit, ki na neprimeren način kaže na stanje v CSD, a je daleč od sovražnega govora. Še bolj neprimerna pa je reakcija sindikata in ostalih zagovornikov slabega dela v CSD in ostali JU. Sindikati niso zato, da bi lenuhe, slabe delavce in tiste, ki hodijo v službe zato, da jim čas mine zagovarjali.
slavujzuzek
07. 08. 2020 10.48
+6
Sonja, ste nekredibilna! Kje pa je bil vaš poziv ob Jankovićevem posiljevanju farmacevtke?
Pepe Bol?ev
07. 08. 2020 10.40
-2
Se kar gonimo eno in isto? Ampak dejstvo je, da tam stoji tabla z opozorilom, ki ga nihce ne uposteva. Kaj ma CSD s tem????
majmun11223344
07. 08. 2020 09.31
-4
Desničarji so zlo.
Drekachi24
07. 08. 2020 08.46
-10
Primitivci Jakopinovega kova si ne zaslužijo toliko publicitete. Zaslužijo pa si strogo obravnavo policije in sodišča. Prav tako bi se morali posloviti od javnih služb. Nepomembneži kot je Jakopinček lahko doživijo svojih pet minut slave oziroma javne pozornosti le z nesramnimi izjavami, ki ne sodijo v civilizirano družbo.
pesnitev
07. 08. 2020 09.28
+13
A delavke CSD, kaj pa si te zaslužijo? Pohvalo? In zvišanje plač za "psihosocialno pomoč "otrokom, katerim niso dovolile poklicati mamice in atija, ko so bili v stiski?
Pepe Bol?ev
07. 08. 2020 10.38
-3
pesnitev. Atek pa mamica sta klicala ateka pa mamico, pa noben ni dvignil.
fairplayy
06. 08. 2020 21.58
+12
Enkrat bo nekomu pocil film
mareM1979
06. 08. 2020 21.53
+14
če ste mel opravka z csd ji potem verjamem da ne vidite nič spornega
Dark Knight
06. 08. 2020 21.53
+5
Tako kot depeše, je tudi ta izjava še kako resnična. Zato pa so vsi rdeči na nogah.
pesnitev
07. 08. 2020 09.17
+12
Skupnost CSD Slovenije naj se malo zazre v delo svojih delavk! Zaslužile bi ne le take izraze, temveč kazni!!!, saj so tako zelo nestrokovne, tako zelo zaverovane v svoj prav, da njihovo ravnanje ruinira marsikatero osebo, družino, otroka (samo poglejmo primer treh otrok nasilno odvzetih materi med kosilom, otroci še pojesti niso smeli do konca, oklepali so se mame , a so jih socialne delavke in sodni izvršitelj proti vsem konvencijam o otrokovih pravicah torej v slogu SS taborišč,zvlekle v avtomobile in odpeljale, kakšne so to ženske, matere, brez trohice empatije? Niti babica otrok , kaj šele mati, nista videli otrok že 4 mesece... "Sposobne" socialne delavke, ja.... In tisoč podobnih primerov: ko so Koroški dečki po dooolgem času zopet lahko videli babico in dedka, so ju najprej vprašali: "Gremo zdaj domov?" Ne, delavke CSD so jihstrpale v avtomobil in nazaj k rejnikom....CSD-ji... In mala Jeseniška deklica, kljub sumu očeta, da materin novi partner nad deklico izvaja neizmerno nasilje (in jo je na koncu tudi ubil), niso v 6 mesecih delavke CSD Jesenice niti en krat preverile stanje otroka!!! So si pa oprale roke s tem, da je CSD Jesenice plačal pogreb otroka. Da ne govorimo o zadnjem nasilju delavk CSD, ki niso omogočile otrokom poklicati staršev v primeru utopitve otroka!!!Vi, IN MEDIA RES in Skupnos CSD Slovenije pa se obešate na neke besede? Dejanja štejejo, ne pa blabla! Bedni ste!
Ciril Jenko
07. 08. 2020 14.52
+2
Kdo po vseh teh dejstvih lahko zagovarja CSD-je. Samo do onemoglosti pokvarjeni ljudje.
Živjo Kaj
13. 08. 2020 08.33
Točno tako, en velik plus komentarju! Še dodam... Delavke CSD izvajajo feministično nasilje nad otroci, družinami, oceti že leta... Koliko očetov je naredilo samomor? Koliko otrok je tekom življenja zaradi ukrepov CSD 'strokovnjakinj' zafuralo življenje, droge, prostitucija, samomori!! Ja delavke strokovnjakinje, morilke ste!!
mareM1979
06. 08. 2020 21.42
+11
ok resno če je negdo v stiski in mu pomoč kakataka po zakonu pripada ... ne zlorabi tega ... in čaka že tretji mesec kot moj sosed ... je to ok?
Kruh+sol!
06. 08. 2020 21.41
+12
Ce macku na rep stopis tudi zacvili!!!!
Ciril Jenko
07. 08. 2020 14.54
+3
In če pogledamo iz katere kaste so ti ki cviliji je vse jasno.
Cikomiko
06. 08. 2020 21.41
+7
Od kot si se pa spet ti pojavila, a bo SD vključil ves opuščeni program za bombardiranje javnosti??
goveja župca
06. 08. 2020 21.21
-9
Kje si, Mahnicev Zancek, Gorenko te zove na party :)))
mrtvi_macak
06. 08. 2020 21.18
+36
Pravilno je zapisal. S tem se strinja vsak normalen
Mott
06. 08. 2020 21.34
-22
Nihče normalen tega ne misli, kaj šele, da bi to zapisal.
Ciril Jenko
07. 08. 2020 14.57
+2
Torej se strinjaš z vsemi svinjarijami ki smo jih zadnja leta videli s strani CSD-jev, tudi to, da je zaradi nepravih reakcij otrok umrl?
goveja župca
06. 08. 2020 21.12
-5
Kaj se sekirate, Jakopin je samo plasticno opisal svojo najbolj intimno opcijo, sekto SSDSS. Za roza cesnjico na tortici, mu je seveda aplavziral poslednji *(khmpp ne smem spesnit)* v zblojeni Sloveniji. Taprav Gorenko tvita, haha...
Tomvojo
06. 08. 2020 21.07
+22
Iz lastnih izkušenj ima Gorki prav, jih je treba prevetrit in to orengi.
Ciril Jenko
07. 08. 2020 15.00
+3
Vse sranje na CSD-jih je posledica povsem napačne družinske politike zadnjih 30 let.
Pepe Bol?ev
06. 08. 2020 21.07
-18
Krejzi. A te je zena dala na cevelj pa si zdaj mal jezen?
crazy but true
06. 08. 2020 21.10
+14
A je spet zmanjkalo argumentov? Joj, pa tako zelo izobrazeni in kulturni ste levicarji, znate pa samo napadati karakter..
Pepe Bol?ev
07. 08. 2020 10.51
+0
Krejzi. Veckrat sem ze napisal argumente, pa tam nic ne napises. Raje bleje in bluzis dalje. Daj si prosim svoje poste preber . In ko v njih ne bos vec nasel zaljena in, ko bos notri nasel kaksen ne za lase privlecen argument, ki je zrasel v tvoji omejeni glavi, se pa oglasi. Butalc. Spegu je rekvizit zate.