Slovenija

Švarc Pipanova in Golob za zaprtimi vrati, izplen sestanka (še) ni znan

Ljubljana, 02. 02. 2024 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.H., Kaja Kobetič, Žana Vertačnik
Komentarji
786

Tudi če bom najverjetneje morala oditi, bom šla mirno. Tako je v zapisu, ki zveni kot poslovilno, na družbenih omrežjih dopoldne zapisala pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, hkrati pa napovedala, da se bo borila še naprej, znotraj ali zunaj sistema. V njeni matični stranki SD, ki jo pretresa afera zaradi spornega nakupa sodne stavbe na Litijski, medtem še vedno pričakujejo, da bo premier Robert Golob predlagal njeno razrešitev. Po naših neuradnih informacijah sta se Golob in Švarc Pipanova sicer na Gregorčičevi nocoj sešla na štiri oči. Sestanek je že končan, toda na izplen srečanja bo najverjetneje treba počakati do ponedeljka. Dogovorila pa naj bi se, da naj bi, ko bo prišel čas za to, ministrica odstopila sama.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Zgodba o sodni stavbi prerasla v pravo strankarsko kriminalko
    11:10
    Iz 24UR ZVEČER: Zgodba o sodni stavbi prerasla v pravo strankarsko kriminalko
  • Iz 24UR ZVEČER: Teden koalicijskih pretresov
    03:52
    Iz 24UR ZVEČER: Teden koalicijskih pretresov
  • Iz 24UR: Švarc Pipan in Golob sta se sestala za zaprtimi vrati
    05:59
    Iz 24UR: Švarc Pipan in Golob sta se sestala za zaprtimi vrati

 

Okoli 18. ure pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in premier Robert Golob sešla v prostorih vlade na Gregorčičevi. "Sestanek je že zaključen, ministrica je po naših informacijah tudi že odšla, izplen pa po neuradnih informacijah pravzaprav še ni na mizi in bo z njim treba počakati še najverjetneje do ponedeljka, ko naj bi predsednik vlade vendarle sprejel odločitev, ki bi šla v smer prevzemanja objektivne politične odgovornosti s strani ministrice. Kar nekako implicira odstop Švarc Pipanove, ki bi ga premier kasneje tudi sprejel, ne pa tistega gršega in tršega političnega razhoda, ki bi pomenil razrešitev v državnem zboru," je za oddajo 24UR poročal Anže Božič.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Švar Pipanova je v medijskih nastopih sicer zatrdila, da bo spoštovala, če bo predsednik vlade zahteval odstop, sama pa si želi interpelacije, kjer bi lahko o spornem nakupu sodne stavbe na Litijski v miru pojasnila dejstva, kajti še vedno niso vsa znana. Interpelacijo zoper njo so v DZ v ponedeljek vložili v poslanski skupini SDS.

Čustveno pismo, ki zveni kot poslovilno: val tega boja se ne bo zlahka ustavil

V čustvenem zapisu na Facebooku, ki ga je objavila še pred sestankom z  Golobom in ga pospremila z ilustracijo slovenske zastave v obliki srca, se je Švarc Pipanova ljudem zahvalila za množične izraze podpore, ki po njenem mnenju dajejo vedeti, da je končno napočil čas za vztrajanje vseh, da "presekamo sporne politične prakse in vzpostavimo vodotesne sisteme varovalk proti vdorom parcialnih interesov pri vodenju in upravljanju države".

Priznava pa, da bo za vedno nosila težko breme zavedanja, da se je tudi sama ujela v "premetene zanke tovrstnih praks", po njenih besedah nehote. 

Tudi če bom najverjetneje morala oditi, bom šla mirno, pravi. Prepričana je namreč, da se val tega boja ne bo več dal zlahka ustaviti, napovedala pa je, da se bo skupaj z ljudmi borila še naprej, znotraj ali zunaj sistema.

Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan FOTO: Bobo

Na slovenskem političnem parketu prah zadnje dni močno dviga sporen nakup stavbe na Litijski, kamor naj bi se preselila ljubljanska sodišča. Zadnji podpis pod 7,7-milijonski posel, sklenjen tik pred novim letom, je prispevala pravosodna ministrica Švarc Pipanova iz ministrske kvote SD-ja, ki objektivne odgovornosti ne zanika, a hkrati vztraja na položaju, češ da želi "razkriti čim več podrobnosti tega sumljivega posla, sumljivega predvsem v ozadju".

Šoltes se ne spomni, o čem sta se pogovarjala z Žibertom

Vpletenost v nakup domnevno preplačane stavbe v Ljubljani ministrica javno očita generalnemu sekretarju stranke SD Klemnu Žibertu. Trdi, da je afero 'zakuhala' skupina uradnikov ministrstva in nekaterih članov stranke SD s ciljem pridobitve protipravne koristi. 

Očitki ministrice na Žiberta letijo predvsem zaradi sporočila, v katerem je 18. decembra argumentiral nujnost nakupa stavbe na Litijski. No, vsega pet dni prej pa se je Žibert - mimo ministrice - oglasil tudi na pravosodnem ministrstvu, kjer se je sestal z državnim sekretarjem, prav tako iz vrst SD, Igorjem Šoltesom. Ta se svoji šefinji že drugi dan ne oglaša na telefon za pojasnila, se je pa javil nam.

Sestati se je želel Žibert, pravi, a s kakšnim namenom - ne pojasnjuje, je poročala Kaja Kobetič. "Je šlo za en zelo hiter obisk. Mislim, da petminutni, če se ne motim, ko so se vračali iz poslanske skupine. Zdaj, o sami vsebini se točno, moram reči, ravno ne spomnim točno, kaj smo imeli. Mislim pa predvsem tudi zadeve, ki se tičejo stranke," je dejal za oddajo Svet na Kanalu A. Torej o stavbi ni bilo govora? "Moram reči, da se točno ne spomnim. Karkoli bi rekel, moram reči, da nisem čisto prepričan," je odgovoril na naše vprašanje.  

Da bi na nakup dotične stavbe kakorkoli vplival ali ga favoriziral, Šoltes zanika, saj da je postopek vodil generalni sekretariat. "Jaz sem se potem vključil v končni fazi, takrat, ko smo se začeli pogovarjati z ministrstvom za finance, na kakšen način lahko porabimo sredstva, ki so na voljo," zatrjuje Šoltes.

Kjer pa je torej vskočil tudi Žibert - kot pravi sam - na pobudo ministrstva za pravosodje. Kdo ga je prosil, da se v projekt vključi, ne razkriva, Šoltes pa zanika, da bi ga angažiral on.

Vojna med SD in njihovo ministrico se medtem nadaljuje, iz stranke Golobu poslali pisna pojasnila

V matični stranki socialnih demokratov s Tanjo Fajon na čelu so Švarc Pipanovi že odrekli podporo in jo pozvali k odstopu. Da ministrica z obtožbami meče slabo luč na vse člane in članice, ki delajo pošteno, transparentno in zakonito in da so zaradi pogroma nad stranko upravičeno prizadeti - je sicer predsednica SD Tanja Fajon danes zapisala v pismu članom - in dodaja, da bodo v stranki SD za vse veljali enaki vatli.

"Za stranko so izjemno težki dnevi," je Fajonova zapisala v pismu, ki ga je namenila članstvu. Po sprejetem sklepu predsedstva SD, da Švarc Pipanovo pozove k odstopu z mesta ministrice za pravosodje, so priča "pogromu nad stranko, tudi s strani ministrice", ki da z obtožbami o SD ter njenih posameznikih "meče slabo luč na vse člane in članice stranke, ki delamo pošteno, transparentno in zakonito".

Fajonova ostaja odločno na stališču, da bianco zaupanja v stranki "ni in ne bo, dejanja pa so tista, po katerih ljudi presojamo in sodimo". In če je potrebno, tudi ukrepamo, je dodala. Verjame, da članstvo nastala situacija skrbi, zaradi pogroma pa so, kot je sama, upravičeno prizadeti.

"Ob prevzemu stranke sem jasno povedala, da se in se bom vedno zavzemala za ničelno stopnjo korupcije. Ostajam odločna, da bodo v stranki SD za vse veljali enaki vatli. Vsak med nami je dolžan prevzemati odgovornost za svoja dejanja," je še zapisala.

Da bi zgodba dobila epilog, si je danes ob robu strankarskega dogodka v prestolnici zaželel tudi član SD Milan Brglez. Tisti, za katere se bo ugotovilo, da so kar koli naredili proti slovenskemu pravnemu redu, nimajo mesta v socialni demokraciji, je dejal po poročanju oddaje 24UR POPOLDNE.

Čeprav neuradno precej nejevoljni, ker je od njih zahteval pisna pojasnila, so jih iz SD-ja predsedniku vlade danes dostavili in odgovorili na obtožbe pravosodne ministrice. "Obveščam vas, da je stališče Socialnih demokratov ostalo nespremenjeno. Pričakujemo, da boste spoštovali sklep predsedstva SD. Glede na naravo obtožb, ki jih te dni v javnosti tudi glede članov stranke SD sporoča Dominika Švarc Pipan, ne more podajati zaključkov naša ali katerakoli druga politična stranka, temveč za to pristojni organi," so zapisali za Goloba. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (786)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Litlmen
07. 02. 2024 09.56
Če ga je kaj v hlačah
Litlmen
07. 02. 2024 09.38
+1
Izplen sestanka bo viden čez 9 mescev
vranavrani
06. 02. 2024 19.28
+1
Ptič preračunava ali je že dovolj zameglil svoje lastne afere bobnar, by-pass podjetje za pranje marže od preprodaje elektrike...
Mare239
04. 02. 2024 14.01
+1
Itak. Glupa ko toćak 😱
nostalgik
04. 02. 2024 10.46
+0
UPAMO , DA GOLOB PREKINE SD I SDS -ovo KRIMINALNO KORUPCISKO AFERO IN PODPRE POŠTENJE V VLADI
puspan
04. 02. 2024 08.54
+2
Ta dva že več dni za zaprtimi vrati, Urški pa se bo zmešalo.
scipio
03. 02. 2024 18.58
+2
Le komu še ni jasno, da v tej zgodbi ni zmagovalca. Od nje dominike do fajonke in njene stranke, do SD kekcev in stricev, vse do vesoljnega dvomilijonskega (manj kot za en minhen nas je in za 1/10 Istanbula ali Moskve) slovenskega ljudstva, vsi smo luzerji. Po lastni krivdi. Ljudstvo zato, ker rodi in izvoli svojo oblast, tako kot jo imamo. Levo in desno in vsakršno. To smomi.
Grma53
03. 02. 2024 15.50
-2
Holob je pohopsal Šarčevo, stranko, pa Alenkinino. Upam pa, da se mu bo SD zataknil v grlu, ker tam je vsaj nekaj intelektualcev, medtem ko jih drugje v vladnih strankah ni.
smuuki
04. 02. 2024 11.56
+4
Sem se nasmejal od srca. V vrstah sd imajo intelektualca ha ha. Kako pa mu je ime? Intelektualec nikoli nikdar ne bi pristal pri njih. Zakaj pa bi? Če imajo ministra za gospodarstvo s tri letno poklicno izobrazbo bi intelektualec to mirno gledal od zadaj. Te zgodbe ne prodate nikomur več. V tej stranki je zbran sam odpad ker mu je to edino možno upanje, da ga kam imenujejo. Sam posameznik brez sd zmrzne vsak. Vsi do enega neuporabni. Še vedno delujejo po sistemu, da mu rdeča knjižica lahko tlakuje pot v preživetje
Sickk 2
03. 02. 2024 12.14
-4
To je pa to k so se usi ucil od ivana lopovskega, pol pa mamo takle nje...
Perivnik
03. 02. 2024 11.47
+8
Pomembno je, da je sovraštvo do JJ močnejše kot vse goljufije znotraj koalicije???? Sta pa obe zelo "lepi" vrednoti naših vladajočih????
terran
03. 02. 2024 12.38
+2
Osnovna stvar je noben goljuf........ ni važno kateri politični pol je JJ je kriminalec, zato ne sme nikoli več voditi države, vsi ostali levi in desni goljufi pa ravno tako ne.
Betuul
03. 02. 2024 13.19
-1
A ti si imel tudi 🍠runklne za 🍽fruštuk perivnik in terran
Grma53
03. 02. 2024 15.53
+1
Janša ima vse pogoje, da postane dosmrtni predsednik države, saj je tudi Tito začel v zaporu, potolkel vse nasprotnike in srečno vladal do smrti. Še dandanes ima spomenike, trge in ulice
sektor1
03. 02. 2024 11.09
+4
Bobnarjeva, Ajanović Hovnik, Švarc Pipanova, kdo je naslednji ???? Glede na število in obseg afer, ki jih ima ta vlada, je bolje za nas vse, da za vedno zaprete ta vaša vrata in nas pustite živeti !
Litlmen
03. 02. 2024 10.31
+7
Kdo ji je dal izobrazbo? Sam sebi ne moreš biti sodnik
Betuul
03. 02. 2024 10.35
+8
A veste ? Med izobrazbo Fajon novinarka! In izobrazbo dr. Dominike Švarc Pipan in njene vključenosti poleg vsega tudi pri natu! Je pa veeeeelika razlika! In tale šlampasta Fajon ! Bo Dominiki odgovarjala za čast in dobro ime?? Ne se hecat
Betuul
03. 02. 2024 10.38
+4
Sodnik sebi ne moreš biti! Ni pa dovoljeno; zbiranje ‘muh in mrčesa’okoli vsakega izmed nas in tudi sodnik ima pravico ‘poknt’ če je treba,kot vsak izmed nas??
omega _v6
03. 02. 2024 12.34
+1
Si kdaj pomislil,da je le žrtvenio jagnje vrha SD,ki je denar od nakupa pokradlo??
Grma53
03. 02. 2024 15.56
Dr., ki se ne spozna na čisto nič, le govori, govori in govori, pove pa nič pametnega. Zato Holob še ni prišel do zaključka, ker še ni premlel vse, kar mu je natvezila.
smuuki
04. 02. 2024 11.58
Ne ena ne druge nima primernega znanja, ki bi opravičeval uporabo podarjenega naziva
Betuul
03. 02. 2024 10.31
+6
Dr . Dominika Švarc Pipan! O njej ne velja govoriti kar tako in vse povprek! Fajon je en SD😝otepač! In da bi Dominiki kar tako ena ftrgana bajta ušla iz nadzora ??? Ni jasno !ko se pa banda SD s fajon na čelu spravi človeku za vrat ; ! Je pa vse jasno!
Betuul
03. 02. 2024 10.51
+4
Fajon je v osnovi novinarka in ker povsod vtika mikrofon🎤in 😝otepač zravn! Zato je prilezla nekam v neke okolišne Laynove meglice🌬☁️! In si predstavlja da se bo začela še tako obnašati kot Layn ursula in bo kmalu 🪠Janezova čistilka vladala EU! Na g. Malovrha se je Fajon lahka spravla na Dominiko se pa ne boš! In lahka kažež otepač 😝moči 🏋️‍♀️; kjer češ ! V slo smo te 🎭razkrinkal! Fajon odnehaj kje okol po svetu! Ker šol nimaš takih
FlatyEric
03. 02. 2024 10.29
+3
Ptič bi rad žirafo za zaprtimi vrati tišal pa mu noče dat.
Betuul
03. 02. 2024 10.52
+2
hojladri123
03. 02. 2024 10.11
+2
šele ko bo slovenija očiščena raznih levih desnih, SD SDS in ljudi ki orjejo po sloveniji že od pamtiveka ter seveda njihovih naslednikov ter podmladkov. šele takrat bomo imeli možnost zrasti v kaj večjega. šele ko se bodo začele takšne in drugačne afere javno razkrivat in reševat z obsodbami, brez zastaranj ter pritoževanja do onemoglosti. Šele takrat bomo imeli priložnost zaživeti in normalno živeti... morda ne kot v Švici, vendarle pa vsaj pol bolje kot sedaj v Sloveniji. Torej - popolni reset in štartati znova.
Grma53
03. 02. 2024 16.00
+1
Edina rešitev je napovedati vojno Ameriki, in se takoj predati. Vsi tisti, ki jih je osvobodila Amerika so rešeni levičarjev za vse večne čase.
Maki3322
03. 02. 2024 10.04
+11
Izključite SD iz vlade, to je rešitev.
Betuul
03. 02. 2024 10.22
+3
Se strinjam ! Pipan Švarc pa naj bo potem min brez listnice! In istane not ker je čist OK!
Joško-ribič
03. 02. 2024 10.44
+1
omega _v6
03. 02. 2024 12.36
+1
Nič od tega ptice iste vrste skupaj letajo!!
son?ek11
03. 02. 2024 10.03
+1
Ko so ga janezovi svirali, je janez vse pometel pod preprogo!! Tonin, Vizjak, počivalnik, dikaucic, ceglar........ in seveda je tako tudi denar čudežno izginil!! Očitno pa sedaj ne bi tako!! Mislim, da bo smrdelo!! Dominika , ne daj se !!!! Mislim, da bi fajonka morala odstopiti, saj ni sposobna voditi stranke!!!
kr_en_moz
03. 02. 2024 09.48
+2
DŠP in RG bodoča zapornika, prva in prava rešitev da se začnemo reševati iz krempljev mafije. UKZ pa v UKC.
Mucamjau
03. 02. 2024 09.47
+0
SD se je zaklal... GS tava v temi... Levica... so pač zraven in ne vejo kaj delajo... Čestitam vsem volilcem, da ste izvolili tole... samo da ni Janez... a ne? Kot čreda brez glave ste šli na volišča in obkroževali Robija - vrhunskega managerja... očitno se Robi spozna samo na vtičnice... pa še tu mu očitno kdo pomaga...
totnhem
03. 02. 2024 09.44
+2
Sestanek z golobčkom?Mlatenje prazne slame.