Slovenija

'Da bi imeli zdravniki nižje plačilo kot mnogi drugi profili, je unikum v svetu'

Ljubljana, 18. 11. 2021 14.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
594

"Najdete nas vsepovsod, vidni pa večinoma nismo," pravijo Mladi zdravniki, ki so bili "ekstremno prizadeti" ob novici, da so izključeni iz dogovora o dvigu plač. Poudarjajo, da so novo nastala plačna nesorazmerja povsem absurdna. Kot primer navedejo diplomirano babico, ki bo imela 116 evrov višjo plačo od zdravnika specialista. Tudi predsednik Fidesa Kuštrin se strinja, da se zdravniki upravičeno počutijo izigrane. V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva se že pripravljajo na drugi krog pogajanj.

 

Današnji podpis dogovora in aneksov h kolektivnima pogodbama za dejavnost zdravstva in socialnega varstva ter za zaposlene v zdravstveni negi je med zdravniki povzročil precej slabe volje. Oglasili so se Mladi zdravniki Slovenije in opozorili na nesorazmerja med plačami, ki jih prinaša aneks. Ob tem poudarjajo, da ostalim zaposlenim v zdravstvu vsekakor privoščijo višje plače, a dodajajo, da so novo nastala nesorazmerja povsem absurdna. "Da bi imeli zdravniki nižje plačilo kot mnogi drugi profili, je unikum v svetu."

Kot je že včeraj v oddaji 24UR ZVEČER opozoril specializant infektologije Federico Potočnik, imajo zdravniki v prvih bojnih linijah eno izmed najnižjih plač. 

Pa poglejmo na konkretnem primeru, ki so ga pripravili Mladi zdravniki, kaj dejansko prinaša aneks. 

Osnovna plača diplomirane babice v porodnišnici, ki začne delat pri 23 letih, je 41. plačni razred. Bodoči zdravnik takrat še študira, saj njegov študij traja šest let. Osnovna plača specializanta pri 27 letih je 38. plačni razred. Ko opravi specialistični izpit, se mu vsa napredovanja izbrišejo in štarta na novo – osnovna plača zdravnika specialista pri 33 letih bo 45. plačni razred. V tem času babica trikrat napreduje na 47. plačni razred. Pri isti starosti bo torej imela diplomirana babica 116 evrov višjo plačo (1688 evrov neto) od zdravnika specialista (1572 evrov), denimo specialista ginekologije v zdravstvenem domu, ki jih tako zelo primanjkuje, ilustrativno prikažejo nesorazmerja. 

Kot pojasnjujejo, so se njihove obremenitve v času epidemije še dodatno povečale, "česar pa morda minister za zdravje ne opaža, saj je ob podpisu aneksa izjavil, da so zvišali plače najbolj obremenjenim kadrom v epidemiji." Ministru zato sporočajo, da ogromno dela v sprejemnih urgentnih centrih opravijo prav njihovi najmlajši kolegi za borih 5,6 evra na uro, ogromno dela v bolnišničnih covid enotah pa specializanti in mladi specialisti za kak evro več. 

Da so mladi zdravniki jezni, ko pride do spoznanja, da so v timu, kjer imajo največ odgovornosti, ob tem pa so tudi najslabše plačani, je opozoril tudi Potočnik v pogovoru za našo večerno oddajo. 

"Najdete nas vsepovsod, vidni pa večinoma nismo," ugotavljajo Mladi zdravniki. In dodajajo, da so že od začetka epidemije aktivno delali na covidnih oddelkih ter izpostavljali težave in nepravilnosti v sistemu in predlagali mnoge rešitve za nastale situacije. Tudi to je eden od razlogov, da so bili "ekstremno prizadeti" nad novico, da so bili zdravniki izpuščeni od zadnjem dvigu plač, saj že zdaj delajo več kot to, za kar so plačani, medtem pa njihovi kolegi odhajajo v tujino na delovna mesta zunaj zdravstva in vse to poslabšuje tudi kvaliteto zdravstvene oskrbe.  

"Če želimo ohraniti javni zdravstveni sistem, moramo poskrbeti, da bo v njem ostalo čim več zdravnikov in zobozdravnikov! Ekstremno cenimo in vsakodnevno izvajamo Hipokratovo zaprisego. Želimo pa si, da bi nanjo pomislili tudi politiki," so jasni. 

Kuštrin meni, da podpisani aneks ne rešuje zdravstva.
Kuštrin meni, da podpisani aneks ne rešuje zdravstva. FOTO: Aljoša Kravanja

Kuštrin: Zdravniki se upravičeno počutimo izigrane

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin pravi, da povsem razume razočaranje zdravnikov. "Potezo ministra, ki je vzporedno s pripravami nove plačne zakonodaje za zaposlene v zdravstvu, izpogajal splošni dvig plač vsem, razen zdravnikom, ocenjujemo kot nepremišljeno. Zdravniki se upravičeno počutimo izigrane," dodaja.

Prepričan je, da podpisani aneks ne rešuje zdravstva, še najmanj pa problematike srednjih medicinskih sester in negovalk, katerih poklic je bil z aktom o kompetencah povsem ponižan. Kot pojasnjuje, bo srednja medicinska sestra v negovalni enoti nagrajena minimalno, za en plačni razred, torej približno 42 evrov bruto. Glavna medicinska sestra – strokovna vodja, ki vodi od 10 do 50 zaposlenih v zdravstveni negi in oskrbi, pa bo z aneksom prejela avtomatični dvig osnovne plače za 461,05 evra bruto.

Nadalje še dodaja, da aneks zdravnika po plači uvršča nižje od številnih delovnih mest v zdravstvu, ki so že po stopnji izobrazbe neprimerljiva z zdravniki. "Aneks je dokončno porušil tudi strokovno-organizacijska razmerja v zdravstvu in pomeni konec že erodiranega enotnega plačnega sistema."

Tudi sam poda primer:

Strokovni vodja I, ki nima neposrednega dela s pacienti, bo uvrščena v 47. izhodiščni plačni razred, z možnostjo 10 napredovanj v 57. plačni razred, torej v štartu višje kot zdravnik specialist in višji zdravnik/zobozdravnik brez specializacije z licenco. Enako oz. višje kot zdravnik specialist sta v štartu uvrščena tudi strokovni vodja II in III, strokovni vodja VI pa z izhodiščno uvrstitvijo v 42. izhodiščni plačni razred višje kot zdravnik specializant in zdravnik/zobozdravnik brez specializacije z licenco.

Delovna mesta zdravnikov specializantov po novem aneksu presega velik nabor delovnih mest že  v tarifni skupini VII/1. Nižje od zdravnika sekundarija bodo po novem aneksu uvrščena v glavnini zgolj še delovna mesta v V in nižji tarifni skupini.

Ob tem Kuštrin še dodaja, da so v Fidesu sodelovali v delovni skupini z ministrstvom za zdravje pri oblikovanju predloga novega zakona o plačah v zdravstvu in da se bodo zavzemali, da se zakon čim prej sprejme. "Na vladi in poslancih pa je sedaj poteza, da ukrepa, sicer bo zdravstveni sistem kmalu ostal brez zdravnikov. Takrat se bomo vsi zaman spraševali, kdo nas bo zdravil."

Mladi zdravniki opozarjajo na novo nastala plačna nesorazmerja. (Slika je simbolična).
Mladi zdravniki opozarjajo na novo nastala plačna nesorazmerja. (Slika je simbolična). FOTO: Dreamstime

Priprave na drugi krog pogajanj

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva poudarjajo, da je dogovor pomemben mejnik k reševanju alarmantnega stanja v obeh dejavnostih za vse poklicne skupine, tudi za mlade zdravnike. Se pa v sindikatu že pripravljajo na drugi krog pogajanj. Kot pojasnjujejo, so bila vladna izhodišča na začetku pogajanj usmerjena izključno v zdravstveno nego v terciarni in sekundarni dejavnosti, saj je bilo tam, po mnenju vlade, stanje najbolj alarmantno in dodajajo, da je bilo treba med pogajanji določiti prioritete. So pa v sindikatu opozarjali, da ne gre preferirati le ene poklicne skupine. Ravno zato bodo v začetku prihodnjega leta pogajanja nadaljevali z usklajevanjem plač za delovna mesta, ki jih v teh pogajanjih niso uspeli uskladiti.

Poklukar: Mislim, da smo dosegli cilj

"Verjamem, da bomo s partnerskim odnosom z vsemi deležniki v družbi, še posebej s sindikati, nadaljevali in tudi v nadaljevanju podajali skupne predloge, da opolnomočimo naše zdravstvene delavce v zdravstvu in sociali, da bodo lahko opravljali svoje poslanstvo," pa je ob današnjem podpisu dogovora dejal minister za zdravje Janez Poklukar. 

Kot je dejal minister, morda ta trenutek niso uspeli narediti enakega koraka do vseh, a je bila že od začetka usmeritev, da najprej odpravijo razlike tam, kjer je bilo v zadnjih letih največ teženj in razlogov za odhode v zdravstvu. 

"Mislim, da smo dosegli cilj," je po poročanju STA dejal Poklukar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (594)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brainkiller
28. 12. 2021 21.17
KAKO JIH NI SRAM??? Kolikokrat so njim zvišali plače in med. sester sploh niso povohali, velikokrat. Sedaj pa igrajo žrtve, zakaj??? Ker si ne morejo po 2 letih dela postaviti hiše in kupiti Mercedesa??? Zato, so sedaj glasni in prizadeti. Ali vam je dejansko pokazal kateri zdravnik svoj plačilni list??? Ne in niti ne bo, ker bi tam videli resnico, koliko dejansko zaslužijo. Se sploh zavedate kaj vse med. sestra dela za zdravnika, kako mu streže spredaj in zadaj, potem pa dobimo takšno porcijo nevpščljivosti, ker se enkrat zgodilo, da so politiki končno uslišali setre in tehnike in jim zvišali plače, saj je njihova osnova 700€, zato ne nasedajte tem lažem, da zdravniki zaslužijo tako malo. Nato pa grozijo, da bodo pacienti neobravnavani, da bodo čakali itd, dejansko pa 3/4 dela naredi med.sestra in dipl.med.sestra. Samo sram jih je lahko, pa ko človek prebere, da je med 50 najbolje plačanimi v javnem sektorju, večina zdravnikov...
anonimcek
20. 11. 2021 08.14
+1
Da pa imajo brezplačni študij pa ne povejo… Po študiju pa gas v tujino…
ajnajs
19. 11. 2021 09.23
+4
imajo vsaj narpredovanje za 6 plačilnih razredov v 10 letih, jaz že 20 let nisem napredovala.
silva-d
19. 11. 2021 09.02
+2
vsaki vajenec ima malo plačo,treba se s tem sprijazniti
geny42
19. 11. 2021 08.49
+3
No, če govoriš o SMS na npr. negovalnem oddelku, potem poglej na tem istem oddelku še DMS. Ista si, kot dohtarčki, primerjaš SMS na začetnem PR na najmanj zahtevnem DM in DMS ki dela na najzahtevnejšem DM. Pošteno je, da ko nekaj primerjaš, da primerjaš na istem istem oddelku z isto delovno dobo itd. Ne pa tako kot ti, ki omenjaš npr. srednjo na negovalnem oddelku z diplomirani v CiTu ali CIIMu. Ni pošteno in zavajaš
User619199
19. 11. 2021 08.22
-1
unikum v svetu je, da se ob kolapsu zdravstvenega sistema ukvarjajo s plačami, a ne gre za življenja, napovedujejo katastrofo, ljudje umirajo vsepovsod, bolnišnice odpovedujejo zdravljenja nekovidnih bolnikov,...
Pa kaj
18. 11. 2021 21.52
+0
sedaj bodo pa šolniki na vrsti
IS58
18. 11. 2021 21.53
+1
IS58
18. 11. 2021 21.52
+2
Ko je dr. Virant komponiral ta plačilni sistem ni imel Covida v mislih. Pozabil je tudi na skupino J. Sedaj pa se to vrača kot bumerang. Problem kot je v zdravstvu je tudi v šolstvu. MS lako z plačo prehiti zdravnika, učitelj pa v šoli ravnatelja. To so neizpodbitna dejstva. To je unikum te zgodbe.
Kren1
18. 11. 2021 21.45
Sej sami podpirate to vlado .Prav vam je.
Pobrita srnica
18. 11. 2021 21.43
+0
Dva vikenda dezurstava sta pa kar lepo dve minimalni placki 🤑
IS58
18. 11. 2021 21.48
+1
Pa kaj
18. 11. 2021 21.51
+0
tezko zasluzen denar..sploh v nekem zakotnem dezurstvu... spanje za jurja na noč
IS58
18. 11. 2021 21.54
+3
Ne vem kaj si razmišljal . Postal bi dr. pa bi lahko spal do onemoglosti. Kdo ti je kriv.
Obala31
18. 11. 2021 21.32
+0
Izigrane so tukaj vedno le strednje medicinske sestre,da smo si na jasnem....ta zgodba traja se iz casa Viranta,ko je naredil ogromno krivico oz se je poskrbelo le za diplomirane sestre in to se je zgodilo tudi sedaj....srednja sestra na bolnisnicnem oddelku bo napredovala le za en placni razred to je neto 48 evrov,medtem ko bodo diplomirane v nekaterih enotah napredovale ta 6 razredov....namen dviga plac je bil,da sestre ne bi bezale v druge poklice in tujino,da nam ne bo treba sester uvazati....no, sram naj vas bo,spet poskrbeli samo za njih in se naprej se bodo cudili,da nima kdo delat...verjemite ,da vam dpl medicinska sestra ne bo prinesla kahlo pod rit.
IS58
18. 11. 2021 21.42
+3
Ni cilj ,da diplomirana medicinska sestra nosi kahlo k riti. Ona z svojim znanjem ima druga opravila, mogoče za paciente nevidne. Se pa strinjam, da so srednje MS premalo plačane.
abeceda987
18. 11. 2021 21.32
+5
Prosim? A so mene slučajno okrog prinesli??? Sem diplomirana babica in sem začela v 36. plačnem rezredu.
User768643
18. 11. 2021 21.25
+4
Nisem še slišal za zdravnika s povprečnim življenjskim standardom. Se iskreno opravičujem, da morate mesec preživeti z zgolj 5k+ EUR.
HoS
18. 11. 2021 21.28
+0
Pa dej poglej kolko je osnovna plača genij
slo_veter
18. 11. 2021 21.32
+2
osnovna plača je nekaj .. kaj pa pride na TRR . pa je čisto veselje :)
IS58
18. 11. 2021 21.25
+4
Je kako drugače v šolstvu. Učitelj z vsemi nazivi, prehiti ravnatelja v plači. Se vam zdi to normalno. To so dejstva. Plačilni sistem(Virantov) v javni upravi je katastrofa.
slovenka62
18. 11. 2021 21.22
+2
Fora je v tem da nobeden dohtar ne zasluži samo osnovno plačo.Dva vikenda je dežuren pa eno plačo dobi še zraven.Ni vam hudga.Samo jamrate kot da ste samo vi študirali.
Yjsgramor Skyerim
18. 11. 2021 21.52
+2
pa še ne bo zadosti.... da iz 1500 osnovne za osem ur prilezeš na 23 jurjev, mora imeti dan 120 ur... brez spanja :)
slo_veter
18. 11. 2021 21.20
+4
iskreno če bi jaz pri svojem delu naredil tolk napak kot vi dr. Zdravniki .. ne bi imel plače večje od minimalca. Edina stvar, ki vas rešuje je Shift+Del ali po vaše krematorij.
slo_veter
18. 11. 2021 21.26
-1
berem žalosten članek .. kako je novinarka izgubila prste na roki .. ja ker niti iglo ne znate notr zapičit! Pa to zna vsak džanki, le 10 sekund časa si je potrebno vzeti.
bojman
18. 11. 2021 21.19
+1
Danes sem se testiral na Kozini. Testiranje bi moralo zacet ob 9.00, nekateri smo bili v vrsti ze 8.45. Ob 9.28 sta se 2 pajacota prizibala mimo vrste cakajocih in zacela testirat. A je to delavec ki si zasluzi dodatke? Ce bi tadva delala v kaksni firmi bi firma propadla v enem tednu. Taki vlecejo dodatke? A resno?
ochi
18. 11. 2021 21.07
+0
že eno leto nisem prišel na vrsto pri nobenem specialistu, vi bi pa malo večjo colngo?
Psemek_III
18. 11. 2021 20.47
+2
Kaj pa Kuštrinu ni jasno? A ni on predsednik zdravniškega sindikata? Ne ve, da je šlo tokrat za pogajanje s sestrskim sindikatom, da njih ni bilo zraven? :) Kakšna komedija. Ko se še niti polegel ni prah, ko so oni izsiljevali z odpovedmi, če jim ne dvignejo plač.
nazaj v realnost
18. 11. 2021 20.38
+3
Ubogi srotki! Menijo, da so od drugih vec vredni. No, eureka: NISTE!
nazaj v realnost
18. 11. 2021 20.43
+4
In še ena stvar: če slučajno novopečenemu dohtarju pride na misel, da pa jo po pocvirnal v tujino, lahko, takoj za tem, ko bo državi Sloveniji in njenim davkoplačevalcem vrnil 200.000€ za šolanje!