Slovenija

Da Janša ne bi pojasnjeval...

Koper, 04. 05. 2007 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvak SD Borut Pahor meni, da je treba vprašanje izbrisanih rešiti preden Slovenija prevzame predsedovanje EU.

Izbrisani so novembra lani o svojem položaju oporozili tudi Bruselj
Izbrisani so novembra lani o svojem položaju oporozili tudi Bruselj FOTO: Dare Čekeliš
Državni zbor kljub dvema ustavnima odločbama, opozorilom domačih in tujih nevladnih institucij ter mednarodnih ustanov, še ni uspel doseči zadovoljive večine za rešitev gordijskega vozla - vprašanja 18.304 izbrisanih, ki so jih oblasti le slabo leto po osamosvojitvi izbrisale iz registra stalnih prebivalcev.

Predsednik Socialnih demokratov (SD) Borut Pahor je v pogovoru za današnjo izdajo Primorskih novic menil, da bi bilo treba vprašanje izbrisanih rešiti zdaj, da premierju Janezu Janši ne bi bilo treba pojasnjevati, zakaj ne spoštuje odločbe ustavnega sodišča. Tisk je namreč do države, ki predseduje Evropski uniji, neprizanesljiv, je v zvezi s predsedovanjem Slovenije EU v prvi polovici leta 2008 dejal Pahor in dodal, da bo Sloveniji takrat več pozornosti namenjal tudi Evropski parlament.

Pahor opozarja, da bo medijska pozornost med našim predsedovanjem EU neprizanesljiva
Pahor opozarja, da bo medijska pozornost med našim predsedovanjem EU neprizanesljiva FOTO: POP TV

Pahor je pri tem izpostavil primer avstrijskega predsedovanja EU, ko je bilo neizpolnjevanje ustavnih določb v zvezi s slovensko manjšino praktično neprestano na dnevnem redu Evropskega parlamenta. Pahor je opozoril, da je to legitimen predmet diskusije, če gre npr. za vprašanja sožitja, nestrpnosti, kršitve človekovih pravic ali nespoštovanje odločb ustavnega sodišča.

Pahor optimističen glede naših sposobnosti


V zvezi s slovenskim predsedovanjem EU je Pahor menil, da bo Slovenija "v organizacijskem, kadrovskem in drugih tehničnih smislih vzorna predsedujoča država". Odprto pa ostaja vprašanje "političnega presežka, ki bi ga Slovenija lahko dala evropski politiki", je opozoril Pahor. Slovenija se lahko odloči za pasivno ravnanje, ali pa tvega in skuša na EU pustiti svoj pečat, je dejal Pahor.


Finska se je odločila za prvo možnost, nato pa so na volitvah kmalu po koncu finskega predsedovanja vladajoči socialdemokrati na volitvah izgubili. "Empirično obstaja povezava med predsedovanjem EU in porazom vlad na volitvah leto potem," je še dejal Pahor.

Zastava Evropske unije
Zastava Evropske unije FOTO: Reuters
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robinud@volja.net
03. 04. 2009 17.16
"Prvak SD Borut Pahor meni, da je treba vprašanje izbrisanih rešiti preden Slovenija prevzame predsedovanje EU." Danes to zveni še bolj groteskno.
pomi@auspuh.com
08. 05. 2007 11.30
Evrosko državljanstvo mimogrede ne obstaja.
jelenorama@gmail.com
07. 05. 2007 23.17
Dokler imamo v državi ljudi, kot je kolega ZAVEDNI s svojim upam se trditi ksenofobičnim komentarjem, do takrat bo ta država neprijazna vsem, ki v njej živimo in globoko upam, da nas bo kmalu več takšnih, ki bomo packe svoje vlade poskušali rešiti da bodo ljudje ki tukaj živijo in so živeli in delali še pred g.Zavednim spet dostojanstveno rekli, da so ponosni na sebe in na domovino, ki jim je vrnila tisto kar jim nikdar in nikoli ni smela odvzeti, šele takrat bomo DEMOKRATIČNO IN VSEEVROPSKO DRUŠTVO, ko bo vredno omembe...
robinud@volja.net
04. 05. 2007 20.51
Rešit do predsedovanja 2008 ? Kaj je neumen ? (ker temu več ne moreš rečt "optimizem"). Če v 10 letih ni bilo narejeno nič, kak misli, da bo zdaj v 6 mesecih vse rešeno ??? Sicer se strinjam, skranjni čas je da se "zadeva izbrisani" preseli v "stvari iz preteklosti". Ampak potem ne bomo imeli kosti za žvečit, a ne ? ;-)
kriss714@amis.net
04. 05. 2007 19.33
Dajte no, saj tudi Evropa ni navdušena nad izbrisanimi. Smo del Evrope, kdor dobi naše državljanstvo, avtomatično dobi tudi evropsko.
figa.mac
04. 05. 2007 19.17
Gospod Pahor blefira.Če bi hotel rešiti zbrisane, bi jih lahko že zdavnaj, ko je bil Predsednik Parlamenta.Vendar bi to pomenilo,zgubo na volitvah.Kar se pa Evrope tiče,pa G.Pahor točno ve,da bo G.Janša razložil ,kdo je zaslužen, da do sedaj, še ni bil sprejet ustavni zakon.
zavedni@gmail.com
04. 05. 2007 19.04
Dol z izbrisanimi, dol z sovražniki države, dol z lenuhi, dol s Pahorjem.
makajjezvami
04. 05. 2007 18.54
O nekaterih stvareh je govoriti lepo kaj storiti pa težko
kriss714@amis.net
04. 05. 2007 18.51
Pahor se pač zavzema za svojo volilno bazo. Če bi se dalo bi pa še kaj uvozil.
goso
04. 05. 2007 16.52
Sej je jasn, Gre za maščevanje. Maščevanje za stališče ali obotavljanje ali pa le sum na kej tacega. Včas so nasprotnike, ki so se drugač odločli, streljal. Dans bi jih enostavno izgnal. Motiv je pa isti: maščevanje. Zelo nekrščansko, res! Kaj zgubimo, če jih sprejmemo brez administriranja? En neprijeten problem manj. Da se usmermo na razvoj Slovenije, ne pa na stranske tire. Nesposobni politiki. Zaradi strank.
hinko.murovec@siol.net
04. 05. 2007 15.12
Hinko MUROVEC, no spoštovani g. Zupancicff, pa res ne izgubite prilike za potrjevanje demokratičnosti in svobode , ki jo nudi sedanja vlada z JJ na čelu. Cenzura spoštovani je vedno bila in vdno bo, spreminja se način in strategija cenzorja. Včasih je dobro pustiti določene stvari v javnost , da se ukvarja z njimi in spregleda večje , ki se istočasno dogajajo. G. JJ koristi tehniko " vrzi psu lep kos mesa in oropaj v miru gospodarja" , priznati mu je treba , da mu dobro uspeva vsaj med slovensko rajo, ki zaradi požrešnosti in fovšije pozablja, da ne bo crknila samo sosedova koza kar ga trenutno veseli ampak bo kmalu na vrsti tudi njegova . Do določene mere je nujno občasno preprečevati obračunavanje politikov v časopisju itd. saj bi brez malo kontrole postali dobesedno njihov poligon za pranje njihovih umazanij. Je pa s politiki tako kot z kirurgi. Kirurg se od mesarja v osnovi razlikuje v tem, da on reže zato, da bi rešil življenja mesar zato da ga odvzame. Pošten politik ( svetovna redkost ) dela za dobro ljudstva, Slovenski politiki v večini za svoj žep ( izjeme so strašno redke). Če želite to zanikati mi povejte odkrito koliko je imel g. JJ kapitala pred vstopom v politiko in koliko sedaj, pa ne samo on ampak večina, izuzeti so tisti kameleoni, ki so znali krasti že prej in so se obdržali tudi sedaj, JJ in veliko drugih so tozadevno vajenci, ki pa so že presegli svoje učitelje, saj veste , da je bil g. JJ nekoč pred reinkarnacijo malo bolj naklonjen " rdeči sodrgi" kot radi imenujete prejšnje. Mene osebno zanima samo značaj človeka , izdajalci, kameleoni in dobičkarji , ki z preprodajo orožja sejejo smrt in kujejo dobičke mi niso nikoli pri srcu. Pa lep pozdrav. JJ sigurno ne bo upošteval Pahorjevega nasveta, ali pa bo zadevo s pomočjo Vatikanske in še katere zainteresirane dejanske pameti zmanipuliral v lastni izdelek in se potem hvalil z tujim perjem kar zelo dobro obvlada. Hinko MUROVEC
Vegos
04. 05. 2007 14.39
Felix2
04. 05. 2007 14.33
sedaj pa nimam več časa, zagotovo pa čez kakšen dan preberem morebitna vprašanja. Imejte se in predvsem uporabljajte svoje možgane in ne dajte si jih prati drugim. SERVUS
Vegos
04. 05. 2007 14.33
Oh, saj čitam, ampak očitno nekaterim ni jasno, da ima lahko na podlagi istih infomracij drugačno mnenje o stvari kot oni sami...
Felix2
04. 05. 2007 14.30
VEgos, čitaj, čitaj, čita, čit...., či...,
Vegos
04. 05. 2007 14.28
Zupancicff, imam samo vprašanje kdo naj bi po to tvoje bil med "mladci, ki veliko gledajo TV in jih z lahkoto zmanipulira. Dejstev ne predložijo, ker jih ne poznajo." Po kakšnih kriterijih to določaš in katere informacije imaš ti, ki jih ti mladci nimajo; in če take informacije imaš, zakaj jih ne predložiš?
Felix2
04. 05. 2007 14.27
Klasik, če je to slučajno tvoj odgovor na moj prejšnji prispevek, potem pa ne morem mimo tega, da še jaz natipkam tole: hehehehe
Uporabnik113189
04. 05. 2007 14.25
Pahor je v Partnerstvu, pa ima na ta račun tudi kakšen privilegij, vedno bolj pa sem prepričan, da mu je Janez našel šibko točko in ga drži za jezik..Je preveč priden da bi to bilo res.
Felix2
04. 05. 2007 14.17
HM.... Eno vprašanje za znalce ala Klasik, malosutra, zakon1 ipd.: Kako to, da je Pahor sploh dobil intervju v PRimorskih novicah, ko pa Repovž & Co. vpijejo, da so Primorske novice med tistimi mediji, ki jih nova oblast najbolj "cenzurira" in po cvoje kadruje. Če me spomin ne vara, je Dimitrij Rupel in mnogo drugih poslal številne članke, replike in kolumne na DELO v času Ropove (komunistične) vlade, pa niso bile objavljene zaradi cenzure. To je napisal tudi v svoji zadnji knjigi. Kje ste bili takrat, mladci, da niste dvignili svojega glasu? Sklepam: Pod vladami LDS & sateliti je CENZURA BILA, Pod vlado SDS & sateliti CENZURE NI VEČ!!
Uporabnik113189
04. 05. 2007 14.17
ta vlada mi je všeč toliko kot ščurki v solati, pa upam da jim bo predsedovanje hudo presedalo.