Slovenija

Da počitnice ne bodo postale nočna mora: Evropska komisija uvaja nova pravila za zaščito dopustnikov

Bruselj, 30. 06. 2018 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je sprejela nova pravila, s katerimi bo bolje zaščitila 120 milijonov dopustnikov, še posebej pri nakupu organiziranih potovanj. Rezervirati počitnice po spletu je sicer preprosto, a pri tem gre lahko marsikaj narobe. Vse pogosteje se dogajajo tudi spletne goljufije pri rezervacijah.

Od 1. julija bodo potrošniki v Evropski uniji pri nakupu organiziranih potovanj bolje zaščiteni. Nova pravila naj bi zaščitila uporabnike tradicionalnih organiziranih potovanj in potrošnike, ki rezervirajo druge oblike kombiniranih potovanj, vključno s paketi, pri katerih si potniki sami izberejo različne elemente na enem spletnem prodajnem mestu ali v poslovalnici.

Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova je pri tem dejala: "Rezervirati počitnice na spletu je preprosto, a gotovo želite biti povsem zaščiteni za primer, da bi šlo kaj narobe. Nova pravila o paketnih potovanjih so zdaj prilagojena digitalni dobi in novim načinom rezerviranja potovanj."

S sprejetimi novimi pravili o paketnih potovanjih bodo potniki bolje zaščiteni, če bodo šli izvajalci potovalnih storitev v stečaj.

Nova pravila naj bi bolje zaščitila več kot 120 milijonov dopustnikov.
Nova pravila naj bi bolje zaščitila več kot 120 milijonov dopustnikov. FOTO: iStock

Počitnice boste lahko odpovedali tudi brezplačno

Poleg tega prinašajo potrošnikom ugodnosti, kot so jasnejše informacije in povračilo denarja, kar pomeni, da lahko potniki svoja organizirana potovanja odpovedo iz kakršnega koli razloga v zameno za razumno odstopnino. Počitnice lahko odpovedo brezplačno, če kraj njihovega potovanja postane nevaren, na primer zaradi vojne ali naravne nesreče, ali če se cena turističnega paketa zviša za več kot osem odstotkov prvotne cene.

Kadar se potniki z organiziranih potovanj ne morejo vrniti pravočasno, na primer v primeru naravnih nesreč, se jim mora zagotoviti nastanitev za do tri noči. Organizator turističnega paketa mora tudi pomagati potnikom v težavah, zlasti z zagotavljanjem informacij o zdravstvenih storitvah in konzularni pomoči.

Nova pravila prinašajo spremembe tudi za podjetja. Med drugim bodo lažje čezmejne dejavnosti, podjetjem bodo namreč omogočili, da poslujejo povsod po Evropski uniji, kot da so v matični državi. Posodobljene zahteve glede informacij pa ne bodo več temeljile izključno na potovalnih brošurah, s čimer naj bi trgovci privarčevali kar 390 milijonov evrov letno s tem, da jim ne bo več treba tiskati brošur.

Nova pravila se uporabljajo za kombinacije vsaj dveh vrst potovalnih storitev (prevoza, nastanitve, najema vozila ali drugih storitev, na primer vodenih ogledov), ki vključujejo turistične pakete in povezane potovalne aranžmaje. Države članice so morale nova pravila prenesti v nacionalno zakonodajo do 1. januarja 2018.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

penintheass
30. 06. 2018 10.59
+11
Kdo placa stroske, ko letalski prevoznik brez razloga par dni prej odpove dolocen let in ostanes na destinacijo dan dva dlje?
Ramzess
30. 06. 2018 09.40
+3
Kje so najdli številko 120 milijonov?
kr ena iz nekje
30. 06. 2018 09.11
-13
Ne greš na potovanje in nimaš težav
Ramzess
30. 06. 2018 09.43
-10
Res je, sploh v današnjem svetu, ko se planet spreminja, če že, pojdi tako daleč in tja, da se lahko vedno varno vrneš, magari peš, v skrajni situaciji. Ujet na drugi celini ali nekem otoku, je vedno vprašljiva možnost vrnitve, kaj če te ni več, ali čakajoč na smrt na otoku z bruhajočim vulkanom, ker so pametne oblasti zaprle izhode, ljudje pa brez izbire.
Andraz010
30. 06. 2018 10.33
+15
Ojoj, vidva pa res nista za potovanja. Vedno lahko gre kaj narobe in včasih tudi dejansko gre kaj narobe, sploh če si sam organiziraš potovanje, vendar stvari res niso taka drama hehe 🙃 Mislim, da bi vsak moral izkusiti vsaj eno daljše potovanje na drugem kontinentu, potem šele vidiš kako ukalupljeno življenje v bistvu živiš, čeprav se ti mogoče sploh ne zdi.
tigrica2008
30. 06. 2018 11.57
+0
redtraktor
30. 06. 2018 12.15
+10
Glede na to, da kar precej potujem, se mi je posledično že marsikaj primerilo, kdaj tudi kaj neprijetnega, mi pa še nikoli niti na kraj pameti ni prišlo, da bi se zaradi tega namakal v domačih mlakah, ali pa še huje, da bi se odpravil do sosedov, od koder res lahko v skrajnem primeru prideš peš domov. Ampak k njim pa zaradi medsebojnega "spoštovanja" in njihovega odnosa do turistov, ki jim režejo kruh ne grem, ker, dopust pa res hočem preživet tako kot sam želim. In predvsem tam, kjer me nihče zaradi lastne bede ne šikanira!
Uporabnik1385495
01. 07. 2018 22.33
Zakaj bi vsakdo moral na kakrsnokoli potovanje?Mene niti slucajno ne gane nic,kar je povezano s potovanji.Letujem v svojem vikendu,coln je v vodi vse leto in me svet ne zanima.Kogar pa....uzivajte.Ce se jaj pripeti,pa je to pac del procesa.Vsak naj dela reci po svoje
Brabus
30. 06. 2018 08.39
+18
Od koga bom dobil vrnjen denar, če vplačam 4mesece prej aranžma, takoj , ko agencija pobere dost denarja, gre pa v stečaj, čez 14 dni odpre novo agencijo pod drugim imenom. No, od koga, svetga Petra???
tigrica2008
30. 06. 2018 09.55
tigrica2008
30. 06. 2018 09.56
+3
Daj, no, ne kompliciraj. Tudi če naročiš okna, pohištvo ... plačaš avans. Tak riziko obstaja v vseh poslih, ne samo v turističnih agencijah.
mufic
30. 06. 2018 08.28
+10
Booking je najbolj simpl zadeva
Andraz010
30. 06. 2018 10.44
+5
Booking je fajn dokler vse funkcionira ... V Mehiki nikogar ni bilo na lokaciji mojega hostla, njihova pomoč pa je bila: "Upamo, da ste našli nadomestno prenočitev." Povrhu vsega sem imel tudi ogromen kufer, ki sem ga moral nekje pustiti čez dan ... Saj sem vse uredil in sploh ni bilo neke panike, me je pa njihov odnos res zelo ziritiral. Saj še zdaj bookiram skoraj izključno samo na Bookingu, ker je pač poceni, samo ni pa vse vedno čisto gladko z njimi.