Slovenija

FOTO in VIDEO: Svojci prepoznali žrtev spusta

Ljubljana, 05. 07. 2008 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Dražen Šumiga/Špela Zupan/Mateja Klavs/STA
Komentarji
3

Po četrtkovi tragični nesreči na Savi je pod jezom hidroelektrarne Blanca na površje priplavalo truplo enega od udeležencev spusta. Identifikacijo moškega že potrdili.

Truplo je priplavalo na površje tik pod HE Blanca.
Truplo je priplavalo na površje tik pod HE Blanca. FOTO: R.E.

Po novem dnevu iskanja pogrešanih v četrtkovi tragični nesreči na reki Savi so reševalci nekaj po 20. uri zvečer iz vode v bližini hidroelektrarne Blanca potegnili truplo enega od udeležencev 'Zadnjega spusta po Savi'. Tiskovni predstavnik PU Krško Robert Perc je potrdil, da so našli truplo. Povedal je tudi, da je bila prepoznava uspešna, saj so svojci potrdili identiteto najdenega moškega trupla.

Ob Savi so aktivirali tudi pomoč za svojce, psihologi pa so dosegljivi tudi na telefonski številki 041/408-851.

Iskalna akcija za ostalimi štirimi pogrešanimi se nadaljuje, spet pa bodo okrepili tudi iskanje v okolici jeza. Čeprav je bilo sprva predvideno, da bo današnja iskalna akcija, v kateri je sodelovalo 175 ljudi, potekala le do sončnega zahoda, pa bodo po najdbi devetega trupla nadaljevali, nam je povedal namestnik načelnika Podvodne reševalne službe Vladimir Ban. Nazaj so poklicali nekaj ljudi, ki so se že odpravili domov, trenutno pa je v okolici jeza okoli 15 potapljačev. Tam bodo ostali celo noč in dežurali ob vodi, saj zaradi pomanjkanja opreme, predvsem zadostne razsvetljave v vodo še ne morejo.

Sicer ostaja načrt reševanja enak, kot ga je na popoldanski novinarski konferenci opisal Poveljnik intervencije in vodja Podvodne reševalne službe Slovenije Anton Travnar. V noči na nedeljo bodo reševalci Savo od mesta nesreče pri hidroelektrarni Blanca do meje s Hrvaško opazovali z reflektorji. Ker obstaja možnost, da je trupla odplavilo na hrvaško stran, bo poveljstvo Civilne zaščite za pomoč prosilo tudi Hrvaško. Najbližja prečna mreža na Savi je na Hrvaškem postavljena v Slavonskem Brodu. Opozarjajo, da so že bili primeri, ko so ponesrečenca na Savi našli prav tam.

Iskalno akcijo bodo nadaljevali tudi v nedeljo in spet pregledali bazen pod gradbiščem. V ta namen so zvečer že izvedli nekaj gradbenih del in spremenili vodotok, ki je bil v petek zelo močan. Globina Save na tem območju je pet do deset metrov, vidnost pa je nična. Pregledali bodo tudi 7. in 8. sektor reke, in sicer predel v Krškem in ob izlivu Krke v Savo.

V akcijo vključenih 91 policistov

Pogoji iskanja so še vedno izjemno težki, saj je v vodi slaba vidljivost, ker je čez noč deževalo. Reka je na površju mirna, vendar pa so v globini tolmuni, ki predstavljajo nevarnost za potapljače.
Pogoji iskanja so še vedno izjemno težki, saj je v vodi slaba vidljivost, ker je čez noč deževalo. Reka je na površju mirna, vendar pa so v globini tolmuni, ki predstavljajo nevarnost za potapljače. FOTO: Damjan Žibert
Dali bomo vse od sebe. Upam, da bomo bolj uspešni. Predstavnik Uprave za zaščito in reševanje Stanko Preskar

Tiskovni predstavnik Policijske uprave Krško Robert Perc je povedal, da je v iskalni akciji doslej sodelovalo 91 policistov z več policijskih uprav, potapljači Specialne enote policije, vodniki službenih psov in Letalska policijska enota s helikopterji.

Pojasnil je, da bo policija ob odkritju pogrešanega obvestila svojce. "V vodi so že dolgo časa, zato je možno, da identifikacija ne bo mogoča brez laboratorijskih preiskav, zato smo svojcem vzeli DNK," je povedal za 24ur.com. Če pa bo prepoznava možna, bo potekala v zbirnem centru, ki je urejen v prostorih sevniškega gasilskega doma, nikakor pa ne na kraju najdbe ali na prizorišču nesreče. "Podatke o svojcih imamo, ko bomo imeli več informacij, jih bomo obvestili. Svojcem bomo sporočili, kako bo potekala prepoznava pogrešanih," je dejal. Svojci lahko trenutno stanje iskalne akcije preverijo na Policijski upravi Krško ali na številki 113.

Perc je še dodal, da bodo morebitno kazensko odgovornost ugotavljali šele po končani iskalni akciji in ko bodo imeli dovolj dokaznih materialov, na podlagi katerih bo možno ugotoviti, kaj natančno se je zgodilo.

Pomoč za svojce

V akciji sodelujejo tudi trije rafti, na katerih so reševalci, vodnik s psom, pripadnik policije in eden do dva gasilca.
V akciji sodelujejo tudi trije rafti, na katerih so reševalci, vodnik s psom, pripadnik policije in eden do dva gasilca. FOTO: Damjan Žibert
Možnosti za preživele je malo, a upanje umre zadnje. Iskali bomo, dokler jih ne bomo našli. Namestnik načelnika Podvodne reševalne službe Vladimir Ban

Poveljnik Civilne zaščite Miran Bogataj je pojasnil, da bo iskalna akcija trajala tudi v naslednjih dneh, po njegovi oceni pa poteka strokovno in racionalno. Dejal je tudi, da je vsem reševalnim službam zagotovljena logistična podpora. Psihološka pomoč za svojce umrlih in pogrešanih ter reševalce pa je bila zagotovljena že v dveh urah po tragičnem dogodku. Svojci se lahko obrnejo na telefonsko šteilko 041/408-851, kjer jim bodo psihologi nudili pomoč.

Ozadje tragedije

Nesreča se je zgodila v četrtek okoli 17.30 ure. Na spustu po reki Savi od Sevnice proti gradbišču hidroelektrarne Blanca se je en čoln na prehodu čez greben prelivnega polja prelomil, drug prevrnil, tretji, v katerem je bil tudi otrok, pa se je še pravočasno ustavil na bregu.

Simulacija nesreče ...

Udeleženci naj bi kljub svarilom prečkali jez ...

Skupno je bilo v dveh ponesrečenih kanujih 14 ljudi, najmanj devet jih je umrlo. Dve poškodovanki sta kasneje umrli v bolnišnici, sedem trupel pa so že potegnili iz reke. Štiri moške potapljači še iščejo, edina preživela pa je včeraj zapustila celjsko bolnišnico, kjer je bila na opazovanju. Šlo naj bi za ženo sevniškega župana Kristijana Janca, ki je tudi umrl v nesreči.

Obsežna reševalna akcija ...

Umrli:

- župan občine Sevnice in poslanec Kristijan Janc
- predsednik sveta krajevne skupnosti Sevnica Bojan Lipovšek
- predsednik krajevne skupnosti Studenec Mihael Metelko in
- občinski svetnik občine Mokronog-Trebelno Branko Safič.

Pogrešani:

- predsednik krajevne skupnosti Blanca Bogoslav Peklar
- sevniški podžupan Rudolf Dobnik in
- predsednik krajevne skupnosti Boštanj Marjan Kogovšek.

(Vir: policija.si. Policija je razkrila imena oseb, ki so voljeni funkcionarji. Preostalih imen ne bo razkrila.)

Kronologija dogodka:

1. dan, četrtek, 3. julij:

- popoldne Zbor udeležencev Poslednjega spusta na Savi
- ob 17.32 pride do nesreče
- eno udeleženko takoj rešijo
- nemudoma steče reševalna akcija
- okoli 22. ure na kraj pride predsednik Danilo Türk
- do 22.20 najdejo tri trupla
- dve ženski odpeljejo v bolnišnico, ena umre še isti dan
- vzpostavijo pomoč za svojce

- število mrtvih: 4
- število pogrešanih: 9
- preživelih: 1

2. dan, petek, 4. julij:

- okoli 1. ure gredo potapljači v vodo
- okoli 1. ure na kraj prispe premier Janez Janša
- ponoči novinarska konferenca
- zgodaj zjutraj najdejo še tri trupla
- zjutraj v bolnišnici umre še ena ženska
- sporočijo identiteto umrlih in pogrešanih funkcionarjev
- odprejo žalne knjige, sožalja tudi iz tujine

- število mrtvih: 8
- število pogrešanih: 5
- preživelih: 1

3. dan, sobota, 5. julij:

- razširijo območje iskanja
- pet oseb še pogrešajo
- iskalna akcija se nadaljuje
- svojcem vzeli DNK
- za pomoč pri iskanju zaprosijo Hrvaško
- zvečer pod HE Blanca na površje priplava truplo devetega ponesrečenca

- število mrtvih: 9
- število pogrešanih: 4
- preživelih: 1

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3