Slovenija

FOTO: Dali so mi papir in svinčnik. Začela sem risati in nisem več nehala

Ljubljana, 07. 02. 2013 19.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na predvečer kulturnega praznika so podelili Prešernove nagrade. Prešernovo nagrado za življenjsko delo sta prejela slikarka Marlenka Stupica in pisatelj, dramatik in esejist Zorko Simčič.

Na predvečer kulturnega praznika so v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v okviru državne proslave z naslovom Kultura osebno podelili najvišja državna priznanja v kulturi – šest nagrad Prešernovega sklada in dve veliki Prešernovi nagradi.

Nagrade Prešernovega sklada so letos prejeli prvakinja ljubljanskega baleta Regina Križaj, mezzosopranistka Bernarda Fink in basbaritonist Marcos Fink, pesnik Gorazd Kocijančič, baritonist Jože Vidic, prevajalka Marija Javoršek ter režiser in scenarist Metod Pevec.

Dobitnika Prešernove nagrade za življenjsko delo pa sta letos slikarka Marlenka Stupica in pisatelj, dramatik in esejist Zorko Simčič.

Dobitnica Prešernove nagrade za življenjsko delo Marlenka Stupica.
Dobitnica Prešernove nagrade za življenjsko delo Marlenka Stupica. FOTO: Miro Majcen

Stupica: Besedilo moraš dojemati kot lep umetniški libreto

Marlenka Stupica je v intervjuju pred podelitvijo nagrade povedala, da je nagrada tako osebno priznanje njej kot tudi priznanje ilustraciji. ''Zame je to lep in presenetljiv odziv na moje dolgoletno delo, za ilustracijo kot večkrat spregledano vejo likovne umetnosti pa prav tako. To je slikarstvo v malem formatu, s specifično motiviko. Tako velike slike kot majhne so lahko samo slabe ali dobre,'' je dejala.

Kot je povedala, je začela risati že v zgodnjem otroštvu. ''Ko sem se komaj zavedala, so mi dali papir in svinčnik v roke. Začela sem risati in nisem več nehala. Risanje mi je začelo nadomeščati igro. Izmišljala sem si pravljice in jih risala, ker pisati še nisem znala. Te vrste igra me je zasvojila. Svinčnik in papir sta še vedno stalno ob meni, čeprav so se tekom let navade spremenile,'' je povedala.

Stupica je ilustrirala in opremila več kot 100 otroških knjig. Kljub poplavi tovrstne literature v današnjem času pravi, da se sama in mnogi njeni kolegi ilustratorji v prvi vrsti še vedno trudijo za kakovost. ''Tu gre za našo likovno profesionalnost in za osebno izpovedno moč. Dobro otroško knjigo označuje prav to,'' pravi.

O tem, koliko literarna predloga vpliva na njen izdelek, pa je povedala, da je ilustracija predvsem likovno delo. ''Ne smeš se podrejati pripovedi tako, da izgubiš to vrednoto. Tako so ravnali tudi slikarji v preteklosti, ko so na slikah prikazovali prizore iz mitologije, Biblije in pravljic in se ob njih slikarsko izražali. Besedilo moraš dojemati kot nekakšen lep umetniški libreto za razmišljanje o kompoziciji, tonskih in barvnih prostorskih sorazmerjih ter za razdajanje lastne imaginacije,'' še pravi Stupica, ki je sicer še dejala, da najraje riše naravo, ki je neizčrpen vir lepote, navdihujoča za neštete variacije in raznolika. ''Rada rišem tudi živali, še bolj pa različna pravljična bitja. Med delom pride do trenutkov za odločitve – to je včasih naporno, da o stalnih dvomih ne govorim,'' je še povedala.

Pisatelj
Pisatelj FOTO: Thinkstock

Zorko Simčič – osrednje ime slovenske izseljenske literature

Drugi dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo pa je pisatelj, dramatik in esejist Zorko Simčič, ki bo jeseni praznoval 92. rojstni dan. V zadnjih letih je prejel vrsto priznanj. Leta 2011 je bil imenovan za rednega člana SAZU in dočakal peti natis drame Zgodaj dopolnjena mladost, lani pa še izid romana Poslednji deseti bratje.

Zorko Simčič je sicer osrednje ime slovenske izseljenske literature. S svojim delom ni le trmasto ohranjal rodnega jezika, ampak predvsem preiskoval eksistencialne lege človeka v razburkanem 20. stoletju. Zaznamovalo ga je tujstvo, iskateljstvo, brezdomstvo, pravi poznavalec Simčičevega dela Mitja Čander.

O motivu tujca je Simčič spregovoril v domala vseh intervjujih po svoji vrnitvi v Slovenijo. "Ko odideš v svet, si vržen iz svojega 'normalnega življenja'. Nujno postaneš drugačen kot tisti, ki se rodi in umre v isti sobi, morda celo na isti postelji," je dejal v pogovoru lansko leto. "Saj se tudi v domovini soočaš z ljudmi, drugačnimi od tebe, toda v tujini se srečaš tudi s povsem tujim – z drugačnim narodovim karakterjem, drugačno kulturo, včasih celo z drugačno civilizacijo. Če si razmišljajoče bitje, se soočaš, preverjaš, prevzemaš, negiraš, a obenem postajaš del novega okolja, kar ni nujno negativno. Negativno je, če tuje, kar ni tvoje, nekritično prevzemaš in se izkoreniniš," je še pojasnil in potrdil, da je bilo pregnanstvo temeljno za njegovo s tujstvom obarvano literarno ustvarjanje.

Vrhunec je Simčičevo ustvarjanje brez dvoma doseglo z romanom Poslednji deseti bratje. Izjemno obsežno besedilo je nastajalo nekaj desetletij in ga lahko imenujemo Simčičevo življenjsko delo: s svojo izvirno polifono strukturo in s skrbno premišljeno, kompleksno pripovedno strategijo izrisuje subtilno fresko begunskega življenja Slovencev v desetletjih po končani drugi svetovni vojni. Govori o univerzalnih življenjskih dilemah, ki so obenem konkretne dileme posameznikov, razseljenih oseb, postavljenih v različna časovna obdobja in v različne geografske prostore od Trsta do Montevidea, od Tokia pa do Toronta, so zapisali v obrazložitvi Prešernove nagrade in ocenili delo tudi za "veliki roman slovenske književnosti 21. stoletja".

Simčičev literarni opus je ocenjen kot nekaj povsem izjemnega v novejši slovenski književnosti. To velja tako za njegovo žanrsko bogastvo kot za tematiko in etiko. Simčič piše tako rekoč vse: od drobnih pesmi, libretov za otroške opere in kolumn do obsežnih romanov in prodornih dram, katerih pravi pomen bo najbrž postal očiten šele s časom. Zaradi pozorne ljubezni do resničnosti Simčič ni bil nikoli ujetnik tradicionalnih literarnih šablon, a tudi ne sledilec modnih tokov.

"Človek ne podari ničesar, če ne podari samega sebe," je Simčičeva ljuba misel, to avtorjevo vodilo pa izpričuje tako njegovo delo kot življenje.

Zorko Simčič se je rodil v Mariboru, po vojni pa je emigriral v Argentino. V Buenos Airesu je bil organizator kulturnega življenja pri Slovenski kulturni akciji in 12 let urednik revije Meddobje. Leta 1994 se je vrnil v domovino. Pred prihodom v Slovenijo je novinarjem, ki so ga spraševali, ali se bo vrnil v domovino, odgovarjali z Menartovimi besedami:"Boli povsod, a naj boli doma".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

papaaa!
09. 02. 2013 12.56
+1
slovenska državna priznanja v kulturi.... khm, strojanova jelka bo prisiljena počakati še kakšno leto
papaaa!
09. 02. 2013 12.57
+1
....simčič je že dobil priznanje za ponarejanje listin....
Mirkoca
09. 02. 2013 08.05
+1
Dali so mi papir in svinčnik. Začel sem risati in nehal, ko sem šel na šiht.
aviktora
08. 02. 2013 18.04
+2
Zakaj ta dva nista že davno prej dobila nagrade, ki sta si jo zaslužila zato, ker nista bila na pravi strani
Malek Jože
08. 02. 2013 13.49
+3
Včeraj sem gledal proslavo,mislim,da je glasbeni del bil katastrofa,vse skupaj je blo bol tak,razen nagrajenci,zaradi njih sem pa bil vesel!
resslovenka
08. 02. 2013 11.39
+3
Hranim drobno knjižico z ilustracijami g. M.Stupica, ki sem jo dobila v 1. razredu osnovne šole za odlično spričevalo s posvetilom učiteljice. No, takrat smo prejemali za naše dosežke ilustrirane pravljice, ki so nam še danes drag spomin. Moji odrasli otroci so dobivali pohvale, kaj bodo dobivali moji vnuki?
24vohomurckov
08. 02. 2013 11.15
+10
...Dobitnika Prešernove nagrade za življenjsko delo pa sta zorko simčič in gospa...aaaa...katere imena se zdaj ne spomnim...je rekel sinoči novinar pop-a.......SRAMOTA!!!...*...tudi v studiu ga niste opravičili!!....sunite še sebe!!
24vohomurckov
08. 02. 2013 11.16
+4
resslovenka
08. 02. 2013 11.34
+4
Točno tako. Niti toliko se niso potrudili, da bi se opravičili ali poročevalcu prišepnili ime.
24vohomurckov
08. 02. 2013 11.49
+8
samo navadno te*slo se ne spomni imena tako zeeelooo znane slovenske ilustratorke....za druge ne vem...ampak meni se to zdi totalna blamaža.....mar menijo,da ob poznih urah ljudje ne spremljamo pregleda novic in,da si lahko privoščijo tako velike kikse....jao,jao,hanez!!!....saj je hanez...kene??...,ki nikoli ni bral dežnika,ki je lahko balon???
jaka
08. 02. 2013 10.09
+4
Kdo je ta Zorko Simčič?? Vse življenje se je skrival nekje v Argentini, v Slovenijo je po njegovih besedah prišel samo umret, sedaj pa Prešernova nagrada??? To je spet Majerjevo delo.
?ak mal noris
08. 02. 2013 07.38
+13
čestitke, gospa!!
slovenec09
08. 02. 2013 07.26
-5
SDS ukinite ta praznik, brez tega nam je ziveti,,,cimprej ukinit te praznike,,kulturniki ne delajo nič in vlečejo mastne denarce od drzave,,,skoraj nic
resslovenka
08. 02. 2013 11.40
+5
No in tako je mnenje nekoga, ki v življenju s kulturo ni imel nobenega opravka.
JApajaDAja
07. 02. 2013 22.11
+3
Kdo je ta Zorko Simčič- prvič slišim zanj?
JApajaDAja
07. 02. 2013 23.15
+2
Enkrat je Simončič, enkrat Simčič- ne razumem argentinsko.
LOPOVIGOTOVISTE
07. 02. 2013 22.01
+12
BREZ KULTURE SE NE DA ŽIVET, ZATO BOM ZJUTRAJ ZA ZAJTRK SKUHAL KULTURO IN JO POJEDEL ..
nikolesnik
07. 02. 2013 23.00
+23
Mah dej, ne se zafrkavat na račun nečesa takega, ker zgleda kot da ne bi vedel kaj govoriš. Dejstvo je, da nas je prav kultura pripeljala do samostojnosti. Ste pogledali kdaj okrog sebe in opazili komu stojijo spomeniki po mestih? Slovenija ima zelo veliko spomenikov v poklon pesnikom in pisateljem, saj so prav oni zaslužni, da se je slovenski jezik razvijal in preživel. Jezika pa igra ključno vlogo v identiteti naroda. S čim opredeliš pripadnost neki državi? Z jezikom in da se je naš ohranil gre zahvala kulturnikom. To pa je samo začetek hvalospeva kulturi.
številka89432
07. 02. 2013 23.58
-8
no, in kje smo sedaj? zahvaljujoč tudi kulturi.
?ak mal noris
08. 02. 2013 07.40
+8
ja, pa ne zaradi kulture ampak zaradi vas, kmetje nesposobni...treba je čakat, da ti da država vse!? slovenčki, delat bo treba počas, ne samo čakat kaj ti prišada!!??
TaDDy1386
07. 02. 2013 22.00
+1
marc3, res :D
Definbahija
07. 02. 2013 21.52
-1
Če je po Prešernu dela prosti dan in je državni praznik, bi lahko bil tudi 22.3.. saj ne dela prost dan apak vsaj praznik.!! Kaj pokojni mojster Kocjančič je dobil kako nagrado, ker si jo sigurno zasluži!!!
Definbahija
07. 02. 2013 21.53
+6
marc3
07. 02. 2013 21.35
+24
Zares čudovita dela :) komaj čakam, da dobim svoje otroke, da bomo skupaj lahko zaplavali v čudovit svet pravljic :)
ZnidarsicS
07. 02. 2013 21.24
+45
Čestitke ga. Stupica. Vaše risbe so čudovite, ob njih sem jaz zrasel, moji otroci, upam, da bodo tudi moji vnuki. Lepo Vas pozdfravljam, Stanislav
resslovenka
08. 02. 2013 11.43
+1
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
osvajaleec3
08. 02. 2013 12.41
+2
JApajaDAja
07. 02. 2013 21.14
+42
G.Marlenka, iskrene čestitke, vaše prečudovite ilustracije so večne.