Slovenija

Dnevi se daljšajo, narava se prebuja, a vaše telo ne sodeluje

Ljubljana, 30. 03. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sveža spomladanska živila, gibanje, dovolj spanja, to je le nekaj "orožij" v boju s spomladansko utrujenostjo, ki velja za obliko depresivne motnje. Veliko lahko naredimo sami, a če so simptomi prehudi in trajajo predolgo, le obiščimo osebnega zdravnika.

V noči na nedeljo bomo z zimskega prešli na poletni čas in s ponedeljkom vstopili v april, ki pregovorno velja za muhastega in tudi za obdobje, ko se nas "loteva" spomladanska utrujenost. To je obdobje, ko so dnevi vedno daljši in toplejši, narava se prebuja, a nekateri imajo občutek, kot da njihovo telo ne sodeluje, saj so bolj zaspani kot kdaj koli prej.

Sezonska depresija je motnja. Kot je že pred časom za naš portal pojasnil Peter Zajc iz Centra za mentalno zdravje Univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani, gre za obliko depresivne motnje, ki se pojavlja ob določenem letnem času. Pri mnogih se lahko začne šele spomladi.

Na pojavnost lahko vpliva več dejavnikov. Zajc pojasnjuje, da bi lahko spomladansko utrujenost povezali tudi s spremembami, ki se dogajajo v naših telesih ob višanju temperature in višjem zračnem tlaku ob lepem vremenu." Ob tem pa velja opomniti, da v primerjavi z drugimi dejavniki, ki smo jim izpostavljeni v življenju in sodobnem hitrem tempu, vremenski vplivi ne igrajo najpomembnejše vloge.

Vam te dni življenje greni spomladanska utrujenost?
Vam te dni življenje greni spomladanska utrujenost? FOTO: Dreamstime

Prehrana, gibanje, spanje, ...

Ko govorimo o spomladanski utrujenosti, seveda ne moremo mimo prehrane in gibanja. Pomanjkanje svežega sadja in zelenjave čez zimo posledično seveda pomeni tudi pomanjkanje vitamina C. V zimskem času uživamo veliko težko prebavljive hrane, zato so naša jetra precej obremenjena.

Spomladi nujno potrebujemo sveža pomladanska živila (regrat, šparglji, čemaž, koprive ipd.), ki so polna vitaminov in mineralov. Izogibajmo se živilom z visokim glikemičnim indeksom (bel kruh, testenine in pečen krompir), ki nam sicer hitro dajo energijo, a prav tako hitro, kot jo dobimo, jo tudi izgubimo. Zato je bolje, da v svojo prehrano vključimo živila z nizkim glikemičnim indeksom (oreščki, ribe, perutnina in polnozrnati izdelki).

Spomladanski čas je idealen za uživanje svežega sadja in zelenjave.
Spomladanski čas je idealen za uživanje svežega sadja in zelenjave. FOTO: iStock

Nekaj idej lahko dobite na našem portalu Okusno.je. Začetek pomladi je čas za uživanje regrata. Mlad regrat, ki ga sami naberemo, predstavlja bogat vir vitaminov in rudnin, krompir, jajca in slanina pa nam bodo dali moč za sprehode v naravi in delo na vrtu. Vitaminska bomba zoper spomladansko utrujenost je tudi korenčkova kremna juha. Recept najdete tukaj.

Eden od "krivcev" za utrujenost je pomanjkanje telesne aktivnosti čez zimo, predvsem na svežem zraku.

Tudi Zajc poudarja pomen zdrave in uravnotežene prehrane ter vnosa vitaminov. Priporoča gibanje na prostem, ko je le to mogoče, najbolje je v jutranjem času, saj takrat zbudimo telo, prekrvavimo tudi možgane in smo bolj aktivni čez dan.

Ko govorimo o spomladanski utrujenosti, moramo opozoriti: če so simptomi prehudi, trajajo predolgo in dolgotrajnejše spremembe razpoloženja v pomladnem času opažamo več let, se o tem posvetujmo s svojim osebnim zdravnikom.

Alergije, ki grenijo življenje

Ko govorimo o tegobah v pomladnem času, nikakor ne moremo mimo alergij na cvetni prah, ki marsikomu grenijo življenje. Kar nekaj študij je namreč ugotovilo povezavo med alergijami in depresijo. Kar petina Slovencev se v topli polovici leta spopada z različnimi alergijami na cvetni prah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ne pozabimo še, da moramo telesu omogočiti dovolj spanja oziroma vsaj osem ur v nočnem času. Zajc svetuje, da se v večernem času počasi umirimo oziroma zmanjšamo aktivnosti in tudi intenziteto osvetlitve. Poudarja, naj se v tem času ne rekreiramo, ker s tem ogrejemo telo, kar zmanjša izločanje melatonina – hormona, ki se sprošča v možganih med spanjem in regulira nočno-dnevne ritme.

Ob tem velja poudariti, da za sprostitev pred spanjem namesto gledanja televizije v roke raje vzemimo knjigo, ob kateri umirimo misli. Pomaga tudi, če se v mislih spomnimo lepih dogodkov preteklega dne. 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tigrica2008
31. 03. 2019 19.30
+2
Pa dajte no ... 3 x tedensko fitnes ali tek ali vsaj dolgi sprehodi in ne bo duha ne sluha o spomladanski utrujenosti. Preverjeno vsako leto.
disorderliness
31. 03. 2019 16.03
+0
Eeee. Po moje je pa to, da ljudje začnejo pogrešati novembrsko okraševanje z lučkami, umazan sneg i.pd... in jih dobesedno zatolčejo zvenčki in trobentice, mačice, vijolice... najrajši imam pa vonj trav in vode po dobravah, hraste in leske in robide, jelše in vrbe in potočki in veje in plastične vrečke na njih, za katere se mi tako prav zdi, da jih poberem in fuknem v smeti.
tarzan13
31. 03. 2019 13.09
+4
jst sem tko utrujen da to ni res, tut sex nepomaga kaj šale kakšno gibanje v naravi
SLO-SURVIVAL
31. 03. 2019 11.28
+11
seveda telo ne sodeluje, če pa ne živite naravno! Ponoči pohajkujete, podnevi spite, nimate razvitih delovnih navad, jeste v mc donaldsu, nimate nobenega reda, za vsak pik komarja letite k doktorju, ne vem čemu čudenje!!!?
janezpodre
31. 03. 2019 10.07
+11
Ženske naj pred spanjem v roke vzamejo knjigo, dec pa naj med gledanjem pornografije v roke vzame......./sej bi napisou pa se bojim unga admina/
Jelenka2
31. 03. 2019 08.59
+12
ja pa kaj če si malo utrujen. se uležeš pa počineš. Delo počaka.
Kliko7
31. 03. 2019 08.39
-4
Če bi folk delal nebi blo cajta tuhtat o bioritmu in podobnem sran ju. Lublanske srajce ne delajo, ker ne vejo kaj to je in pol majo razne brezdelne probkeme!
Jelenka2
31. 03. 2019 09.01
+4
Kliko7
31. 03. 2019 08.39
-2
Če bi folk delal nebi blo cajta tuhtat o bioritmu in podobnem sranju. Lublanske srajce ne delajo, ker ne vejo kaj to je in pol majo razne brezdelne probkeme!
disorderliness
31. 03. 2019 14.54
+4
Seveda. Mi iz drugih krajev komaj čakamo sonce in jujhu v vinograd. Je toliko za ponarediti in lanskega za popiti.
disorderliness
31. 03. 2019 14.55
Če pa malce pomegli, pa filozofija in poezija večer popestrita.
kesmag
30. 03. 2019 20.48
+2
vseeno mi stoji
proofreader
30. 03. 2019 20.10
+5
Skratka, predlog je branje knjig ob svečah?