Slovenija

Damijan: V vaših odzivih se čuti želja po normalizaciji države

Ljubljana, 08. 10. 2020 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
815

Po tem ko so predsedniki opozicijskih strank predstavili predlog oblikovanja alternativne vlade, z Jožetom P. Damijanom kot tehničnim mandatarjem na čelu, se je ta javnosti zahvalil za podporo. "V vaših odzivih se čuti ta silna energija in želja po spremembah, želja po normalizaciji države. Skupaj, in samo skupaj, lahko premagamo to epidemijo. Samo skupaj lahko to našo domovino spet normaliziramo. Zdravstveno, politično, človeško, socialno in gospodarsko," je zapisal na svojem blogu.

Predsedniki opozicijskih strank so včeraj predstavili predlog oblikovanja alternativne vlade. Poudarili so, da želijo prevzeti vlado, ki jo je kot tehnični mandatar pripravljen voditi ekonomist Jože P. Damijan. Ta se je nanje sam obrnil, posredoval jim je dokument, ki "je dokaj sprejemljiv, saj vsebuje vse, kar vsebujejo naši programi," je dejal prvak LMŠ Marjan Šarec. Dodal je še, da se vsi štirje predstavniki opozicijskih strank že zelo dolgo pogovarjajo in sodelujejo pri vprašanju, kako prekiniti obstoječe razmere. 

Jože P. Damijan
Jože P. Damijan FOTO: Bobo

Zdaj pa se je na svojem blogu oglasil tudi ekonomist in se zahvalil za podporo. "Hvala vsem za nešteto izrazov podpore, ki sem jih dobil (ki smo jih dobili) včeraj. V vaših odzivih se čuti ta silna energija in želja po spremembah, želja po normalizaciji države. Skupaj, in samo skupaj, lahko premagamo to epidemijo. Samo skupaj lahko to našo domovino spet normaliziramo. Zdravstveno, politično, človeško, socialno in gospodarsko. Samo skupaj lahko to dosežemo. Odgovorno vsak pri sebi, odgovorno na ravni države in drug  za drugega," je zapisal v prvi objavi.

'Ne moreš drugim predlagati angažmaja, če se sam nisi pripravljen angažirati'

"S kolegi, uglednimi intelektualci, ki so se doslej močno angažirali s kritiko spodjedanja demokratičnih temeljev države Slovenije, smo na štiri vodje poslanskih skupin naslovili pobudo za poenotenje in za korak naprej v skupnem delovanju opozicije. V tem je naša pobuda tudi uspela. Hkrati pa je naša pobuda presekala z mantro, da ni osebe, ki bi si upala prevzeti ta izziv," pa je nadaljeval v drugem zapisu.

Predstavniki vseh opozicijskih strank pravijo, da Damijana podpirajo. "Nihče nima nič proti njemu, vendar ta hip ne moremo reči, da smo o vsem usklajeni," je dejal Šarec. Kljub zadnjim izjavam, da vodenje morebitne nove vlade glede na "volilni rezultat volitev" pripada njemu, je na novinarski konferenci dejal, da je pripravljen na kompromis. Dodal je še, da pri oblikovanju vlade njegov ego ni problem."Dokument je osnova za nadaljevanje pogovorov," pa je povedala Fajonova. Da je Damijan primeren kandidat za mandatarja, se strinja tudi Mesec. Bratuškova si sicer želi, da najprej h koncu spravijo programski del, nato pa se bodo začeli ukvarjati s kadrovskim delom. "Mandatar bo tisti, ki bo poleg naših glasov sposoben dobiti tudi glasove SMC in DeSUS," je še dodala.

V Sloveniji je po njegovem namreč vse preveč pripravljenosti pozivati druge k akciji in premalo pripravljenosti, da bi sami prevzeli odgovornost in se izpostavili. "Ko sem s kolegi pripravljal pobudo za koalicijo ustavnega loka, smo se zavedali, da bo prvo vprašanje – kaj pa kandidat za mandatarja? In da pobuda ni resna, če nimamo odgovora na to vprašanje. Na vprašanje: ste se pripravljeni angažirati tudi osebno?" Damijan na to odgovarjal, da se ni prav nič ponujal, le odgovoril je na vprašanje, ko je bilo postavljeno.

"Ja, pripravljen sem se izpostaviti tudi sam, če s tem pripomorem k preseganju malenkostnih delitev iz preteklosti, in s tem k zaščiti ustavne ureditve te države, zaščiti ljudi pred epidemijo, h gospodarskemu okrevanju in večji blaginji za vse."

Pravi, da se je pobude lotil kot angažiran državljan in profesor ekonomije, ki ne more gledati proč, ko se razgrajujejo temelji države. "A eno je napisati diagnozo, drugo pa biti del rešitve. Povsem jasno mi je, da brez pripravljenosti lastnega angažmaja ne moreš motivirati drugih."

Kot še poudarja, lahko rešitve v trenutni situaciji dosežemo le skupaj. "Tudi s tistimi, s katerimi v kakšni bistveno drugačno situaciji morda ne bi mogli ali hoteli. Te delitve želimo preseči."

Po njegovem ni šlo torej za ponudbo, pač pa za pobudo. "In ni šlo za ponujanje, pač pa za nujo. Nujo angažirati dovolj veliko število podobno mislečih in čutečih državljank in državljanov, da si ne pustimo, da nam ugrabijo državo v času najhujše svetovne krize po drugi svetovni vojni," še zaključuje.

Spomnimo: prvakom opozicijskih strank posredoval dokument o Koaliciji ustavnega loka

Kot smo poročali, je Jože P. Damijan Šarcu, Fajonovi, Mescu in Bratuškovi konec tedna poslal dokument z naslovom Koalicija ustavnega loka. V njem naj bi zapisal, da se pred našimi očmi izvaja poskus stranke SDS, da z zlorabo ključnih institucij na podlagi avtokratskih prijemov spodje družbene in državne temelje, redefinira ustavne norme, zaneti razdor in zakocka naš mednarodni položaj. Zapisal je tudi, da je pripravljen postati mandatar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (815)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miss YAY
29. 10. 2020 20.26
Antifa deluje na polno. Ampak nič vam ne bo pomagal, ne Damjan, ne sam hudič, nič vas ne izvleče iz blata, v katerega s svojimi nebulozami vse globje tonete. Ljudstvo ne pozablja tako zlahka vašega zlaganega sprenevedanja. Dost je blo.
aviktora
29. 10. 2020 16.02
+1
30 let ista žalost.
stokviz
12. 10. 2020 20.40
+1
Ta pametnjakovič bi moral biti nominiran Za Nobelovo nagrado. Res ne vem, kako so ga lahko spregledali. Morda zaradi loka (hladno orožje)!
Uporabnik-1452211
12. 10. 2020 09.03
+1
Ne vem zakaj?
Teofil
10. 10. 2020 21.01
+3
Že kot skakalec ni bil kaj prida
obožeobože
09. 10. 2020 19.16
+6
Murgle projekt.
Sntntn1
09. 10. 2020 18.06
+0
Veliki Ištvan ima za podpornike samo kimajoče praznoglavce, katerih nezavedno je besno zaradi otroštva. Normalna oseba se zaveda kdaj mu peljejo državo v propad.
Apostol1
09. 10. 2020 17.17
-7
V Sloveniji imamo ta hip dva virusa , eden je korona in zaradi njega umirajo ljudje , drugi je pa Janša in zaradi njega umira Slovenija.
blef
10. 10. 2020 17.57
+4
Ne razumem, kaj ti misliš, da bo bolje, če bodo vladali Fajonova, Bratuškova. Mesec in podobni. Pol se nam šele slabo piše. Zaradi takih ne bo v Sloveniji nikoli bolje.
semtvojavest
09. 10. 2020 08.56
+0
daj damijan ne pametuj, takih je vec kot dovolj v opoziji, predvsem med temi s katerimi se greste te igrice... kot otroci v vrtcu, dobri so si le dokler so kamere prizgane, potem pa spet vsak za sebe na skodo drugih... v vseh levih vladah se je videlo da je to kup nevzgojencev ki so ki bi dali vse za vladanje
zoran pušenjak
09. 10. 2020 08.24
+1
Kako dolgo še boste pisali o tem Damijanu, nimate bolj pomembnih stvari
MENS
09. 10. 2020 13.20
+2
pušenjek, ok naj začnejo pisati o koruptivnost te vlade, o orbanizaciji slovenije, o vladavini prava, o podrejanju policije in npu-ja, o pritiskih in poskusu podrejanja medijev, o največji zadolženosti od osamosvojitve, o kritičnem stanju v zdravstvu, o neobvladani epidemiji, o obubožani kulturi, o 800 mio sredstev za ubijanje ki bi jih krvavo potrebovalo zdravstvo ...etc etc! To so pomembne stvari ob Damjanu ki naj vzame krmilo v poštene roke!
blef
10. 10. 2020 17.58
Sandokann
09. 10. 2020 08.04
+1
Pa ti Damjan Damjanovič, nakladaš prazno slamo. V vseh vladah si se štulil, ko so pa videli, da nimaš pojma so te pa odslovili. Za te pa pašeš, ker so ti tako brez znanja in sposobnosti za vodenje vlade.
mmickica
08. 10. 2020 21.49
+0
Ta P. naj bo kar tiho. Je enkrat ze stisnil rep med noge. Nakladac, ne pa ekonomist!
facon
08. 10. 2020 21.39
+4
Kak jasnovidec. On ve kaj državljani hočemo. Blefer !
bema1201
08. 10. 2020 21.16
+8
Menda je Damijana tri mesece nagovarjal Golobič naj vodi tehnično vlado, kdo pa je za Golobičem se pa ve, Milan bivši šef ZKS. Ja v sili hudič muhe žre.
Streznitev
08. 10. 2020 21.45
+5
Hoze Puf bo vodil vlado, ko pa je še osebne finance zafural.
Belibog
08. 10. 2020 21.14
+7
Evropska komisija odobrila prodajo največjega komercialnega medija novemu lastniku
bema1201
08. 10. 2020 21.12
+4
Samo teh nekaj podpisnikov in podpornikov kobajagi nove tehnične vlade Hribarjeva, Boris A. Novak, Žižek in in še par , vse skupaj jih je 9 stanejo vsak mesec državo okoli 50 000 eur, to je na leto dobrih pol milijona eur. Ni čudno da se salonski levičarji bojijo desne vlade , pa ne zaradi nas navadnih državljanov ampak zaradi svojih bajnih dohodkov, ki bi se jim lahko za polovico zmanjšali.
Belibog
08. 10. 2020 21.02
+10
Prvi gospe so volilci izrazili odločni NE. Drugi gospod je odstopil in nas pustil na cedilu, medtem ko je pekel krofe in skakal v prazen bazen. Tretji gospodič ne ve kaj govori in so ga polna usta socializma. Njegova stranka nikoli ne ve, ali bi bila V koaliciji ali V opoziciji. Četrta gospa sedi v Bruslju, obenem pa je ZA priseljevanje ilegalcev v Slovenijo in socialistično ureditev. Kontradiktorna ženska, ki ima težave sama s seboj. Jože Damjan je zgolj in samo teoretik, kot Mencinger in Tajnikar. Nič od nič. NE HVALA!!! TAKŠNO ALTERNATIVO BI PODPRLA LE LADJA NORCEV.
Streznitev
08. 10. 2020 21.50
-1
Tresla se je gora in rodil se je Piščanček Jožko, ki je zapufan do skrajnosti in bi kot mandatar prvenstveno reševal svojo rit.
Common_sense
08. 10. 2020 21.00
+7
Banda štirih je pompozno prišla pred kamere in nam v bistvu povedala sledeče. 1) "Skregali smo se pred pol leta, ampak obljubimo,da se ne bomo več." 2) "Imamo enako glasov kot smo jih imeli junija 2020, 7 premalo." 3) "Prosimo za še 7 glasov od tistih, da bomo lahko prevzeli oblast." 4) "7 glasov želimo ravno od teh istih, ki smo jih z nenadnim odstopom prejšnejga predsednika vlade hoteli preko predčasnih volitev zabrisati iz parlamenta. Drugače povedano, glasove želimo od tistih, ki smo jih zadnjih 6 mesecev non stop pljuvali in blatili." 5) "Nobeden med nami ni usposbljen za vodenje vlade, zato se strinjamo z nekom tretjim, ki ni bil voljen, ampak se je predlagal sam." 6) "Prvi cilj nam je zrušiti vlado Janeza Janše, kaj sledi, še ne vemo, niti tega ne moremo sedaj predstaviti javnosti." 7) "program bomo šele spisali. Imamo pa splošne "smernice" v 10 točkah." Vprašanje: Kaj menite, kaj je torej to za ena druščina? Koalicija ustavnega loka ali Koalicija Ubogega Joka?
Streznitev
08. 10. 2020 21.55
+0
Na kratko povedano, radi bi nam prodali gnile banane.
Belibog
08. 10. 2020 20.59
+8
Voditelji opozicijskih strank - Tanja Fajon, Marjan Šarec, Alenka Bratušek ter koordinator Šarčeve vlade Luka Mesec - so stisnili zobe in za t.i. tehničnega mandatarja predlagajo Jožeta P. Damjana. Zdaj bodo skupaj trenirali skok v prazen bazen.
brezveze13
08. 10. 2020 20.54
+2
jože damijan ne nasedaj tej četverici oz stricem iz ozadja Tako so že podtaknili cerarja šiviljo. šarca ker so uvideli dadirektne stranke nimajo alternative, poskišajo na zahrbtni način s podtikanjem nekih novih obrazov in alternativ,in je velika škoda da bi se na tak način ispostavljal ker si boš nakopal ne po svoji krivdi samo mržnjo ta kot vsi trije prej omenjeni. Zakaj se pa eden od četverice sam ne odloči in krene v spopad, ker ve das nima nobenih pogojev in poskušajo s podtikanjem. Je pa stvar ki je za nimiva za razmislit, veliko pluvanja po vladi, nisem pa opazil nobenega aktivnega sindikalista( štruklja in ostalih) v vseh prejšnih vladah so bili glavni akterji na sceni, se pravi da ni tako slabo kot vpijejo, ampak gre zgolj za zrušitev janše in tudi ekonomsko gledano noben ne bi napravil nič drugače . koliko se je že zadolžila šivilja in se tolkla po prsih da nas je rešila trojke, grki danes normalno živijo kljub trojki , poslušam šarca v svoji vladi je napravil prav toliko kot je obljubil NIČ OBLJUBIL NIČ NAPRAVIL danes so ga polne usta kolikor govori še vedno ne pove nič pač nastop primeren igralcu gasilskih veselic kjer moraš veliko govoriti in paziti da se komu ne zameriš.DAMIJAN ŠKODA TE JE DA BI TE UPORABLJALI ZA PRALNO KRPO SVOJIH ZMAZKOV
Nidani
08. 10. 2020 20.58
-2
Si ti novinar za Pavliho? Živiš v neki drugi Sloveniji? Ker...tu ni nobenega veselja ne prespektive, samo afere...