Slovenija

Imenovanje Črnčeca razburja: 'Marjan, to ni hec!'

Ljubljana, 14. 09. 2018 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Imenovanje Damirja Črnčeca za sekretarja za državno varnost dviguje veliko prahu. "Gre za človeka, ki se v svojih javnih nastopih in izjavah brezsramno poslužuje odkrito rasističnega diskurza," poudarjajo nevladne organizacije. Zakrožila je tudi peticija, s katero od Šarca terjajo, da Črnčeca "nemudoma odstavi".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Šarčeva poteza razburja
    03:04
    Iz 24UR: Šarčeva poteza razburja
  • Iz SVETA: Dobili smo 13. vlado
    03:30
    Iz SVETA: Dobili smo 13. vlado
Imenovanje Damirja Čnčeca za državnega sekretarja za varnost je marsikoga zelo presenetilo.
Imenovanje Damirja Čnčeca za državnega sekretarja za varnost je marsikoga zelo presenetilo. FOTO: Miro Majcen

Novi premier Marjan Šarec je s svojimi koalicijskimi partnerji na četrtkovi prvi seji vlade imenoval nekaj novih državnih sekretarjev. Na seznamu se je znašel tudi Damir Črnčec, strokovnjak za varnostna vprašanja in nekdanji prvi mož Sove v času druge vlade Janeza Janše ter strastni "tviteraš", ki ga je Šarec imenoval za svojega svetovalca za državno varnost. To pa je takoj sprožilo burne odzive v javnosti z vseh strani. 

Črnčec je namreč znan po svojih odkritih "ksenofobnih, homofobnih in rasističnih stališčih", pravijo v nevladnih organizacijah, ki so na Šarca naslovili odprto pismo in poziv, naj "nemudoma odstavi" Črnčeca iz svojega kabineta. 

"Z osuplostjo smo sprejeli informacijo, da ste v svoj kabinet kot državnega sekretarja za državno varnost imenovali Damirja Črnčeca. Gre za človeka, ki se v svojih javnih nastopih in izjavah brezsramno poslužuje odkrito rasističnega diskurza," so zapisali v pismu, pod katerega se je podpisalo 26 nevladnih organizacij. 

'Marjan, to ni hec!'

Imenovanje človeka, ki "po spletu in v svojih javnih nastopih odkrito širi sovražni govor" je nezaslišano za vlado, ki je ves čas pred volitvami in med sestavljanjem koalicijske pogodbe poudarjala, da nasprotujejo ustvarjanju sovraštva in "normaliziranju" sovražnega govora, menijo tudi v Inštitutu Danes je nov dan. Zato so začeli zbirati podpise za peticijo, ki jo bodo predali Šarcu. Svojo obrazložitev so naslovili z "Marjan, to ni hec!". 

Črnčeca so prepoznali kot osebo, ki je intenzivno soustvarjala "načrtno zastrupljanje stanja duha in javnega prostora". "Javno objavljena stališča g. Črnčeca so splošno znana in jih je preveč, da bi jih navedli, zato le na kratko: muslimani so rakaste celice, zasejane po celi Evropi, po njegovem mnenju je deportacija beguncev "edino zdravilo" za "nezakonite migrante", problematike pa ne bomo rešili tako dolgo, dokler iz Slovenije ne bomo nagnali zadnjega begunca," so povzeli njegove izjave v peticiji. 

Spomnimo, kaj so koalicijski partnerji zapisali v prvi točki koalicijske pogodbe: "Na podlagi doseženega medsebojnega dogovora, spoštovanja pravnega reda Republike Slovenije in Evropske unije, parlamentarne demokracije in demokratičnih standardov ter spoštovanja do vseh ljudi, ne glede na rasno, versko ali katero koli drugo osebno okoliščino, smo se spodaj podpisane politične stranke odločile za podpis (naslednjega) koalicijskega sporazuma."

Zato se sprašujejo, ali se bo vlada še lahko "prodajala" za solidarno in empatično in ali bo njena varnostna politika v skladu z "demokratičnimi standardi", ki jih omenjajo v koalicijski pogodbi. 

Šarec se ne želi opredeljevati do njegovih stališč

Na razburjanje javnosti glede imenovanja novega državnega sekretarja za državno varnost se je premier Šarec odzval zelo skopo. V njegovem kabinetu so zapisali, da je Črnčeca imenoval zgolj zaradi njegovih izkušenj, saj da gre za "priznanega strokovnjaka tako na teoretičnem kot na praktičnem področju".

"Ne želi se opredeljevati do preteklih objav oziroma stališč g. Črnčeca, od novoimenovanega državnega sekretarja pa pričakuje, da bo sledil politiki in usmeritvam te vlade," so še zapisali v Šarčevem kabinetu. 

Koalicijske partnerice do zadnjega niso vedele?

Koalicijske partnerice izbire Črnčeca ne želijo komentirati. Pojasnili so nam le, da do zadnjega niso vedeli vseh imen, tako da je bilo tudi zanje imenovanje Črnčeca presenečenje. O predlogu državnih sekretarjev so namreč ministri glasovali v paketu. 

To so potrdili v stranki SD: "Damir Črnčec je izbira Marjana Šarca, za katero smo izvedeli na prvi seji vlade."

Levica: Šarec prvič 'požrl besedo'

Brez komentarja pa niso ostali v Levici, ki je z manjšinsko vlado Marjana Šarca sklenila dogovor o sodelovanju. Vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec je dejal, da bi lahko premierjevo "nespametno potezo" ponazorili s Črnčecevim tvitom, v katerem pravi, da so migranti nasilni kriminalci, ki s seboj prinašajo neznane viroze, garje in podobne bolezni.

"Mislim, da je to lahko dobra prispodoba tega, kaj Črnčec prinaša v kabinet predsednika vlade," je ocenil Vatovec.

Glede na to, da se je Šarec "postavil tudi kot branik netoleriranja sovražnega govora, hujskaštva in podobnih fenomenov", je po Vatovčevih besedah imenovanje Črnčeca "ravno nasprotje teh njegovih stališč". Šarec je s tem imenovanjem po mnenju Vatovca "prvič požrl besedo". V Levici pa to potezo vidijo tudi kot "nek resen zasuk v desno".

V Levici bodo sicer za zdaj vztrajali na tem, da se izpeljejo ključni projekti, za katere so se dogovorili. "Če bodo pa ti koraki v desno, ki so se že začeli kazati, premočni, bomo pa seveda morali razmisliti, kakšen bo vnaprej status Levice," je dodal Vatovec.

Nekoč podpornik Janše, zdaj sta na različnih bregovih 

Črnčec je sicer po izobrazbi politolog, svojo poklicno kariero pa je začel kot slovenski častnik. Leta 2005 je postal direktor Obveščevalno varnostne službe Ministrstva za obrambo (OVS), kjer je ostal dva mandata.

Civilnodružbeno se je angažiral tudi kot predsednik društva Evropska Slovenija in zatem kot prvi mož Odbora 2014, ki se je zavzemal za izpustitev Janše iz zapora po obsodbi v zadevi Patria. Se je pa pozneje Črnčec pri Janši slabo zapisal, ko je med drugim ocenil, da je generacija iz Demosa izčrpana zaradi vojevanja nepoštenih četrtstoletnih bitk in da je čas, da svoje sposobnosti pokažejo nečaki. Kritičen je bil tudi do odziva SDS ob odhodu dolgoletne Janševe podpornice Vere Ban iz SDS in dejal, da je stranka, ki banalizira odhod svoje moralne avtoritete, očitno postala žrtev zgrešene samopodobe. 

Da med Črnčecem in Janšo ni več naklonjenjenosti, je opaziti že dalj časa. Janša pa je že v četrtek zvečer, ko je v javnost prišla informacija o imenovanju Črnčeca, na Twitterju zapisal: "Sedaj lahko vsi vidijo to, kar smo, pozno na žalost, odkrili pred tremi leti – pa mnogi niso verjeli." Prvak SDS pa je bil tudi tokrat "ustvarjalen" z besedami, saj je Črnčeca označil za "podtaknjenca".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na družbenih omrežjih in spletnih portalih se sicer kar vrstijo zgroženi odzivi na imenovanje Črnčeca v kabinet predsednika vlade, ki prihajajo tako z "desne" kot z "leve" strani.

JAVNO PISMO V ZVEZI Z IMENOVANJEM DAMIRJA ČRNČECA
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (448)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Novi uporabnik
30. 09. 2018 22.41
+1
Črncec ne poziva k genocidu ali nasilju. Njegova opozorila ne veljajo za vse migrante, je pa resnica da gre za veliko število nedokumentiranih ljudi. Njihova preteklost in izvor sta neznana. Ne vemo kdo so, pogosto nimajo dokumentov. Na žalost obstaja tveganje povečanja kriminala in širjenje novih virusov. Vlada mora biti na tveganje pripravljena.
zavednoSLO
18. 09. 2018 19.38
+10
Damirjeve trditve o migrantih so točne in zaenkrat je to edina svetla točka Vlade.
korintos23
18. 09. 2018 20.38
najvsivedo
15. 09. 2018 10.50
+4
Nekdo je sinoči na odmevih dejal,da bo to najbolj spužvasta vlada do sedaj...ZELO STROKOVNA OCENA.
ivan res grozni
15. 09. 2018 13.05
+0
SKRIPT
15. 09. 2018 10.43
+7
V nasi drzavi si problem ce mislis s svojo glavo in ce tvoje mislenje ni v skladu z mislenjem zveze prijateljev mladine ki skrbi za tiste ki imajo velike avtomobile ne placujejo pa vrtca to je delo ogulinove dobrotnice
ivan res grozni
15. 09. 2018 13.06
-4
Misliti s svojo glavo je problem samo, kadar desničarji vladajo.
BUONcaffee
15. 09. 2018 09.09
-4
PREDLAGAM INTERPELACIJO ŠARCA.
Rde?iAlarm
15. 09. 2018 09.32
+0
buhtl...interpelacijo zato ker je danes oblačno....ne se smešit žaba
ivan res grozni
15. 09. 2018 13.07
-3
BUONcaffee
15. 09. 2018 09.08
-4
V včerajšnjih odmevih sem poslušal Šarčev govor, rekel je, da če bo Černčač še širil sovražni govor in nestrpnost , da bo odstavljen. No ja Šarec se dela norca iz nas, vsak psiholog ve, da človek kar govori tudi misli. Sedaj pa bo samo mislil in ne bo govoril kaj misli. Predlagam interpelacijo za Šarca.
Rde?iAlarm
15. 09. 2018 09.35
-1
šarec je črnecu napel litanije kaj ne sme že pred njegovo nastavitvijo za sekretarja,včeraj pa je to pojasnil še javnosti
andisej1
15. 09. 2018 08.52
+1
jože fotruna nisi napisal kakšne smeti je potrebno pomesti . Smeti v Sloveniji pa je cele kupe , ki jih veter raznaša enkrat desno enkrat pa levo .
Julijann
15. 09. 2018 08.49
+5
Vsak sedanji minister si je izbral sekretarje, ki menda so strokovnjaki...izstopa zlasti Škoberne, ki se menda odlično spozna na zadeve šolstva, zato ga je Pikalo tudi "izbral"...Šarec ima torej tudi pravico, da si izbere svoje sekretarje in menda je ta oseba, ki je nevladnikom in Levici neprimerna, menda strokovnjak za varnostna vprašanja...vsekakor pa sem prepričana, da če bo sekretarja kaj preveč zanašalo v izjavah, ga Šarec ne bo toleriral...kajti dolžnost, funkcija sekretarja ima povsem drug pomen in namen!!!...drugače pa, če Levico moti, no, saj moti jih veliko stvari, zato tudi niso dali podpore ministrski ekipi, sem pa tudi prepričana, da kadar bo vlada prišla v parlament z dobrim zakonom za ljudi, bo to podprla tudi opozicija, predvsem mislim tu na NSi....
ivan res grozni
15. 09. 2018 13.08
-2
NSi verjetno res, Janša je proti vsem predlogom, tudi dobrim.
Jože Fortuna
15. 09. 2018 08.42
+2
Ja res je... smeti je treba počistit...
zoooom
15. 09. 2018 09.01
-3
Dokler se ne bo strogo ukrepalo do takih komentarjev, ne bo nic bolje
najvsivedo
15. 09. 2018 10.15
+3
zooom...pa kje ti živiš ???? ====država lahko denar pere---gospodje lahko brez zavarovanja dobijo velike kredite---v zdravstvu nas kradejo že 25 let..... a ti be--bo bi rad bil tiho.
etul
15. 09. 2018 08.38
+4
Res se zabavam ko prebiram komentarje,sploh zanimivo je kako dovčerajšnji goreči zagovorniki levosredinske vlade gledajo na vse skupaj:Imamo predsednika države, ki ga Levi ne marajo,imamo katolika za premieja, za češnjo na torti si je pa taglavnega SVEČKARJA, v svoj parlament prpelal.Zelo zanimivo?
dule100
15. 09. 2018 08.30
+11
Zanimivo, za levico resnica nikoli ni bila sprejemljiva!
HauSSer
15. 09. 2018 11.37
-2
ivan res grozni
15. 09. 2018 13.09
-1
Dule! V zapisu ste se zmotili, saj ste gotovo mislili na desničarje.
Jože Fortuna
15. 09. 2018 08.25
-3
VIRANT - JAMBREK ... to je igra, ki bi radi uničili SDS... !
etul
15. 09. 2018 08.40
+3
Ti jaz pa mislim da ne morejo vsi bit napačni eden pa je OK,mislim da se mora tisti eden vprašat kaj je narobe z njim da vsi bežijo pred njim.
Jože Fortuna
15. 09. 2018 08.45
+3
Ne bo jim ratal... uničit SDS in Janeza Janša
ivan res grozni
15. 09. 2018 13.10
-1
Za Evropo in demokracijo bi bilo to koristno.
haaaahahahaha
15. 09. 2018 08.13
+5
take rabmo ,že tko imamo preveč rdečih smeti , ne rabmo še arabskih , itak boste pa slovenci izumrl čez 30 let , me zanima kdo bo pol ksenofob pa rasist
Hasan
15. 09. 2018 08.22
-5
Morda pa te bo čez 30 let le srečala pamet.
haaaahahahaha
15. 09. 2018 08.43
+0
ivan res grozni
15. 09. 2018 13.12
-1
Če mislite, da je preveč rdečih smeti, zakaj potem podpirate Janšo. Janšo podpirajo "levi", saj je on v politiki edina grancija za to, da desnica ne more vladati.
Hasan
15. 09. 2018 08.12
-10
Ta Šarčeva odločitev je sramota za vsako demokratično državo.Sram ga je lahko.
Thinc25
15. 09. 2018 08.00
+21
Odlična izbira! Šarec ne sme popuščati Ledvičarjem, sicer bo njihov ujetnik. Pa še to: 95% Slovencev je proti priseljevanju nezakonitih tujcev, če politiki zastopajo interese državljanov morajo spoštovati njihovo voljo. Večina nevladnih organizaciji delujejo protislovensko!
zoooom
15. 09. 2018 08.49
-1
HauSSer
15. 09. 2018 11.41
-2
Thinc; preseli se na Madžarsko...ne vem zakaj posplošuješ in zavajaš....aja sej res ti si produkt Trstenjakove.
ivan res grozni
15. 09. 2018 13.14
-1
95 % je proti priseljevanju nezakonitih tujcev? Koliko pa jih je bilo za bombardiranje njihovih držav? Brez tega, jih ne bi bilo v Evropi!
ivan res grozni
15. 09. 2018 13.15
Zooo0m: Misli verjetno na 500 ljudi, ki so zaprosili za azil.
Odrešenik666
15. 09. 2018 07.54
+0
JJ bi tudi najboljsega zbral. Pa tudi, ce bi bil SDju blizu.
ivan res grozni
15. 09. 2018 13.15
-1
JJ nikoli ni izbiral najboljših ampak vedno samo poslušne.
Brus123
15. 09. 2018 07.49
+12
dobro se je odločil predsednik!!
volkspolizei
15. 09. 2018 07.37
+25
Sem šel gledat stran Danes je nov dan in po videnem so tisti ljudje mentalni bolniki, ki zagovarjajo uničenje in islamizacijo Slovenije. Drugače pa podpora Črnecu.
SKRIPT
15. 09. 2018 07.43
+3
To so ljudje ki so tezki ljudje njihova zelja sem jaz, ce ni tako kot so si zamislili je to napad na njih in zato so uzaljeni
SKRIPT
15. 09. 2018 07.26
+7
Vrncec je pravi doktor znanosti ne instant kot mozina ali avbelj
SKRIPT
15. 09. 2018 07.27
+2
SKRIPT
15. 09. 2018 07.25
+11
Ni problem v Crncecu niti Sarcu problem je v mrakovi dragonji lebanu katecive zidanu, biscaku ki so vladali toliko let in nic naredili poglejze bizjaka ze 8 let drzavni pa nic