Slovenija

Pivčeva odstopila kot predsednica Desusa, stranko začasno prevzema Gantar

Ljubljana , 09. 09. 2020 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Neža Pušnik, Urša Zupan, STA
Komentarji
1658

Potem ko je Aleksandra Pivec odstopila z mesta predsednice DeSUS, je svet stranke za začasnega zastopnika DeSUS do kongresa izbral Tomaža Gantarja. Ta je odstopil z mesta predsednika sveta stranke. Izredni volilni kongres, na katerem bodo izbirali novo vodstvo, je predviden v prvi polovici novembra. Pivčeva je kandidaturo že napovedala, Gantar pa pravi, da bo o tem še razmislil, a da se za to ni odločil še na nobenem kongresu. Odločitev o tem, kdo je trenutno podpredsednik vlade, pa mora sprejeti Janša.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Tomažem Gantarjem
    08:56
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Tomažem Gantarjem
  • Iz 24UR: DeSUS, kako naprej?
    01:07
    Iz 24UR: DeSUS, kako naprej?
  • Iz 24UR: Odstop Pivčeve
    02:19
    Iz 24UR: Odstop Pivčeve
  • Iz 24UR: Pivčeva pogojevala odstop
    02:32
    Iz 24UR: Pivčeva pogojevala odstop
  • Iz SVETA: Kriza v SMC
    03:03
    Iz SVETA: Kriza v SMC
  • Iz SVETA: Odstop in ponovna kandidatura
    03:49
    Iz SVETA: Odstop in ponovna kandidatura
  • Pivčeva o tem, kaj to pomeni za njeno ministrsko mesto
    00:58
    Pivčeva o tem, kaj to pomeni za njeno ministrsko mesto
  • O sklepih, ki jih je predlagala
    01:27
    O sklepih, ki jih je predlagala
  • Pivčeva o razlogih za svoj odstop
    01:30
    Pivčeva o razlogih za svoj odstop

Še pred obravnavo predloga za njeno razrešitev na seji izvršnega odbora DeSUS je Aleksandra Pivec, ki je še v torkovem pismu članom stranke navedla, da čuti, da mora vztrajati, presenetila in ponudila odstop z mesta predsednice stranke DeSUS. 

Na vprašanje, kdaj se je torej odločila za odstop, je odvrnila, da je po naravi optimist. Še vedno je upala, da se bosta danes zgodila dialog in rešitev, ki ne bo dopuščala nobenega pravnega dvoma. "Ko sem razumela, da ne bo tako, sem se odločila, da to presekam s svojim odstopom," je dejala v izjavi za medije po seji izvršnega odbora.

Prepričana je, da so v stranki šli mimo vseh pravnih standardov, in težko sprejema "takšno pravno dvomljivo delovanje in neke vrste puč, ki se je organiziral v stranki". DeSUS si po njenih besedah zasluži boljšo prihodnost, ne glede na to, kdo bo njen predsednik. "Mislim, da je bilo razdorov v stranki dovolj. Od junija smo stranko izpostavili različnim pretresom. Dovolj je pranja umazanega perila v javnosti. Ne nazadnje smo pozabili tudi na dostojanstvo posameznikov in celotne stranke, zato v javnosti ne želim razpravljati o krivcih in tem, kaj se je dogajalo v ozadju," je bila jasna.

Aleksandra Pivec kot ministrica za kmetijstvo ne namerava odstopiti.
Aleksandra Pivec kot ministrica za kmetijstvo ne namerava odstopiti. FOTO: Aljoša Kravanja

Stranko DeSUS začasno prevzema Gantar 

Na Gospodarskem razstavišču, kjer je potekala seja, je sprva sicer zavladala zmeda glede njenega odstopa, saj naj bi Pivčeva le-tega pogojevala s sprejetjem določenih sklepov na IO. Sama pravi, da je predlagala sklepe, ki jih je izvršni odbor stranke podprl in za katere upa, da jih bo svet stranke spoštoval, ter da pogojevanja ni bilo. 

Izvršni odbor stranke je tako sprejel sklep, v katerem predlaga svetu, da takoj skliče predčasni volilni kongres, začasno pa naj vodenje stranke prevzame eden od podpredsednikov. To so Anita Manfreda, Jelka Kolmanič in Anton Balažek. Prav tako predlaga sprejetje sklepa, da svet stranke nesporno ni pristojen za izvolitev novega predsednika stranke. "Izvršni odbor bo v primeru, da svet stranke ne bo ravnal v skladu s statutom, uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva, da bo zaščitil zakonitost in demokratičnost delovanja stranke," se po besedah Pivčeve glasi predlog sklepa.

A ni šlo vse po njenih načrtih. Na tajnem glasovanju sveta Desusa namreč nihče od podpredsednikov ni dobil dovolj glasov, zato se je Tomaž Gantar odločil za odstop z mesta predsednika sveta in zatem za prevzem začasnih pooblastil predsednika stranke. Po seji je v izjavi medijem povedal, da je prejel absolutno večino, 35 od 54 glasov članov. Gantar bo stranko do kongresa vodil kot začasni zastopnik in ne kot začasni predsednik. 

Do kongresa bo svet DeSUS vodil Anton Urh. Na mestu generalnega sekretarja stranke bo Damjana Stanonika zamenjala Lidija Štruc, ki je to funkcijo nekaj časa opravljala že v mandatu dolgoletnega predsednika DeSUS Karla Erjavca. 

Svet DeSUS je danes še izglasoval, da bodo na izrednem volilnem kongresu izbirali samo predsednika ali predsednico, ne pa tudi podpredsednikov in ostalih organov stranke, ki so jih imenovali na januarskem kongresu. Pivčevo ob tem veseli, da so se odločili, da kongres izpeljejo čim prej, po njenih besedah predvidoma do 15. novembra.

Na kongresu bo znova kandidirala

Pivčeva je sicer napovedala tudi, da bo na predčasnem kongresu še enkrat kandidirala, ker čuti dovolj podpore na terenu. Po njenih informacijah po pogovorih s kar nekaj občinskimi odbori so razmere precej drugačne, kot se kaže na organih stranke. Kot je še dejala, ne razmišlja o tem, da bi ob porazu na kongresu prestopila v drugo stranko.

Po njeni oceni odstop z vrha stranke sicer nima nobene povezave z opravljanjem ministrskega položaja, saj stranka ali poslanci ne morejo odločati o njenem položaju v vladi. O tem lahko odloči predsednik vlade, pravi.  "Če pa bo na kongresu izvoljen nov predsednik, bo takrat na mestu tudi razprava, kdo bo opravljal funkcijo podpredsednika vlade," je napovedala.

Jurša: Odstop, ki je prišel precej pozno, smo sprejeli

Vodja poslanske skupine Franc Jurša je sporočil, da so odstop, ki ga je Pivčeva ponudila "precej pozno", sprejeli. Za vprašanje, kaj se bo zgodilo s poslansko skupino, ki ji je odrekla podporo, če bo Pivčeva na kongresu ponovno izvoljena, je po njegovih besedah prezgodaj. Poslanska skupina, pa tudi Gantar so namreč v primeru, da Pivčeva ostane na čelu stranke, napovedali odhod iz nje. 

To, da Pivčeva ne vidi povezave med strankarsko funkcijo in položajem ministrice, pa je Jurša pospremil z oceno, da ona ne razume politike. Njena ministrska funkcija je odvisna predvsem od predsednika vlade Janeza Janše, pa tudi od nekaj drugih političnih vplivov, je dejal Jurša, ki pa se o tem še ni pogovarjal z Janšo. Tudi danes po njegovih navedbah niso govorili o ministrski funkciji Pivčeve in koaliciji. Po njegovem mnenju namreč strankarsko dogajanje ne vpliva na sodelovanje DeSUS v koaliciji, ki je odvisno od izpolnjevanja programa DeSUS. 

Upa, da bodo na kongresu strnili vrste, saj imajo dober potencial in strankarsko mrežo in so lahko stranka, ki bo na vsakih volitvah prišla v DZ. 

Kdo bo novi predsednik stranke DeSUS?

Gantar je v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da Pivčeva svojega odstopa danes res ni pogojevala. "Prišla je z odstopno izjavo in z zahtevo, da ravnamo v skladu s statutom stranke, ki kot začasnega predsednika predvideva enega od podpredsednikov, mora pa pri tem dobiti večino sveta. Na ta način je bila seja tudi vodena, a se ni izšlo. Podpredsedniki niso dobili večine glasov, zato sem jaz odstopil kot predsednik sveta stranke in zbral potrebno večino." Na vprašanje, ali so morda Pivčevo s tem politično preigrali, je odvrnil, da takšnega scenarija verjetno ni nihče pričakoval. "Mislim, da smo sprejeli racionalno odločitev. Nekdo je pač mogel prevzeti pooblastila predsednice in jaz sem bil izbran." 

V skladu z zakonom o vladi funkcijo podpredsednika vlade opravlja eden ali več ministrov, ki jih na predlog predsednika vlade imenuje vlada. Tako to ni odvisno od razmerij v DeSUS, pač pa od predsednika vlade Janše. Je pa res, da so bili doslej vsi trije podpredsedniki Janševe vlade predsedniki koalicijskih strank.

Stranka zdaj nima predsednika, Gantar pa ima pooblastila za opravljanje nujnih nalog in priprav na kongres. A s Pivčevo si nista povsem enotna glede pooblastil. Po njenem mnenju je prezgodaj govoriti, ali se bo Gantar udeleževal koalicijskih usklajevanj. Kot je dejala, morajo skladno s pravnimi zakonitostmi odločiti in se dogovoriti, kdo to opravlja naprej, glede na to, da DeSUS trenutno nima formalnega predsednika. "Treba je pogledati, kakšna so pooblastila začasnega zastopnika stranke, ali je on tudi v funkciji podpredsednika vlade ali ni," je dejala. 

Za Gantarja pa dileme ni. O tem, kdo se bo odslej pogovarjal s predsednikom vlade, se danes niso pogovarjali, a glede na to, da ima on pooblastila predsednika stranke v tem obdobju, Pivčeva po njegovem mnenju ne more biti ta sogovornik. "Verjamem, da se bova s predsednikom vlade pogovorila. Dejstvo je, da sem prvi sogovornik jaz, v imenu poslanske skupine pa njen vodja Franc Jurša," je pojasnil. 

Kdo pa je trenutno podpredsednik vlade? Pivčeva meni, da ona. "Jaz mislim, da bo o tem odločal predsednik vlade. Ne ona ne jaz ne moreva sprejemati takšnih odločitev," meni Gantar.

Gantar pravi, da še ne ve, ali bo na kongresu kandidiral za predsednika.
Gantar pravi, da še ne ve, ali bo na kongresu kandidiral za predsednika. FOTO: Aljoša Kravanja

Izredni kongres stranke bo po njegovih besedah med 1. in 15. novembrom. Napoved Pivčeve, da bo ponovno kandidirala za predsednico stranke, ga ni presenetila. Za to ima po njegovih navedbah legitimno pravico, upa pa, da bo imela dovolj časa, da ovrže očitke na svoj račun. Tega, ali bo tudi sam kandidiral, še ne ve, se pa za to ni odločil "še na nobenem kongresu". "DeSUS ima verjetno še koga, ki je sposoben in malo mlajši, ki bo lahko stranko peljal naprej. O tem se moramo pač pogovoriti, pogoj, da pridemo do tega, pa je bil, da predsednica odstopi." Se bo morda vrnil Karl Erjavec? "Lahko je eden od kandidatov, še vedno je član Desusa. Jaz upam, da bo kandidatov čim več in da bo potem lažje sprejeti odločitev." 

Pivčeva je napovedala, da bo koalicijske partnerje in Janšo z novonastalimi okoliščinami seznanila v četrtek. Vprašanje njene ministrske funkcije pa je po Gantarjevih ocenah odločitev premierja. "Če ocenjuje, da je dobra ministrica, za to obdobje jaz nimam težav s tem," je pojasnil. Na vprašanje, ali se je saga zdaj končala ali šele začela, pa: "Mislim, da se je s tem umirila. Res pa je, da je pred nami kongres. Lahko bomo razpravljali o vodstvu, absolutno pa ne več o morebitnih nepravilnostih dela predsednice. In s tem smo razbremenili stranko DeSUS." 

DeSUS bo sicer v prihodnje prevzel tudi vodenje urada za demografijo. Opravili bodo kandidacijski postopek, zatem pa na svetu stranke, ki ga bodo sklicali zaradi priprav na kongres, izbrali kandidata za vodenje urada, je povedal Gantar. 

Spomnimo 

O nesporazumih znotraj koalicijske stranke DeSUS se je šušljalo že nekaj časa, a so jih zanikali. To ni bilo več mogoče po obisku prve dame stranke na Krasu in v Izoli, saj je šlo za potovanja službeno-zasebne narave, nejasnosti glede tega, kdo je plačal, pa je bilo preveč. Spomnimo, na Krasu je Pivčeva z družino preživela dva dni, obiskala pa je tudi podjetje Vinakras. Stroške bivanja je sprva plačalo podjetje, za katero je ministrica za kmetijstvo posnela tudi promocijski video. Šele dan po tem, ko je dobila prva novinarska vprašanja, je podjetje zahtevalo povračilo, Pivčeva pa je plačala dan po izbruhu afere v javnosti – to je bilo mesec dni po tem, ko je bila z družino tam na dvodnevnem izletu. 

Po aferi Vinakras je na dan prišlo še bivanje ministrice v Izoli (med 12. in 14. junijem). V tem primeru je stroške bivanja v hotelu Marina poravnala kar občina, a z njo sta bila tudi sinova. Pivčeva je med pojasnjevanjem tega primera sicer zatrjevala, da sta potem prespala drugod. 

25. avgusta so na seji stranke Pivčevi izrekli nezaupnico s 33 glasovi za in 19 proti. Čeprav je že takrat obstajala možnost, da bodo glasovali o njeni razrešitvi, so se odločili, da se poglobijo v pravne vidike glasovanja sveta o razrešitvi. 31. avgusta je statutarna komisija s petimi glasovi za in dvema proti odločila, da lahko svet stranke, ki ga vodi minister za zdravje Tomaž Gantar, tudi razreši Pivčevo. Ona je bila vseskozi prepričana, da lahko to naredijo le delegati na kongresu, torej tisti, ki so jo tudi postavili na čelo stranke. 

Včeraj se je Pivčeva obrnila na članstvo. "Obtožujejo me veliko stvari. Na očitke sem odgovorila in bom odgovarjala tudi v prihodnje. Vedno sem ravnala in ravnam zakonito in transparentno. Če sem karkoli naredila narobe, bom sprejela posledice," je zapisala. V pismu je dejala, da čuti, da mora vztrajati. 

Namero, da bi jo lahko razrešil svet stranke, je "označila za nevaren precedens, pri katerem verjame, da članstvo ne bo sodelovalo". Napovedala je, da ne bo dovolila, da posamezniki ali določene politične struje na pravno sporen in nedemokratičen način mečejo slabo luč na delovanje stranke. 

Med najverjetnejšimi kandidati za novega začasnega vodjo je prav zdravstveni minister, ki je tudi sam izrazil pripravljenost sprejeti ta položaj. Prednost pri tem imajo sicer podpredsedniki stranke, a kot je že poudaril vodja poslanske skupine Franc Jurša, nihče od njih nima njegove podpore. 

Pivčeva se vedno bolj zapleta tudi pri pojasnjevanju vloge v projektu SRIPT: ob nezakonitih zaslužkih gospodarsko ministrstvo namreč sumi še na fiktiven izbor izvajalcev.  

PR-agencija njenega nekdanjega someščana Tilna Mrgoleta se namreč seli s Pivčevo – iz službe v službo. Na projektu SRIPT so tako podpisali 12 pogodb, s katerimi so zaslužili 21.300 evrov. V Znanstvenoraziskovalnem središču Bistra Ptuj, kjer je bila Pivčeva direktorica, 31.000 evrov, in na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, kjer je bila državna sekretarka, dobrih šest tisoč evrov. 

Mrgole je sicer povedal, da Pivčevo pozna, a jo, odkar je ministrica, redko sreča. Njegova žena Anamarija Lampič Mrgole, ki je bila pred tem zaposlena prav v Kreativnem laboratoriju, pa je pred kratkim postala njena piarovka na kmetijskem ministrstvu. Pivčeva tega pred kamero ni pojasnjevala, zapisala je le, da je bila Mrgoletova zaposlena tako kot vsi javni uslužbenci. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1658)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provni
11. 09. 2020 20.32
+1
Zdaj pa mora še Počivalšek iti pa bo zapihal zdravi veter.
srebrnibreg
11. 09. 2020 19.56
+1
Dokler boste poslanci na strani teh kriminalcev na vladi in skupaj z njimi niste nič drugačni kot Pivčeva. Isto poslanci SMC z njihovim koruptivcem kateri je pri maskah požrl desetine milijonov našega denarja.
hisne
10. 09. 2020 15.42
+3
če bi se sama vsaj malo spoštovala bi že prej odstopila in šla tako v boj ,če ni nič sgrešila a ne saj se nima pol česa bati
ggargamell
10. 09. 2020 08.38
-3
prvo je volijo potem je odvolijo saj sploh ne vejo kaj bi radi folk jim pa na volitvah nameni svoj glas ....
Kollerik
10. 09. 2020 08.28
+8
Kočno se je odsesala! Ta vlada je polna kriminalcev in parazitov.... zato pa smo na Balkanu.
PredsednikPepe
10. 09. 2020 16.50
+5
Včasih smo rekli, da se kdo drži nečesa ko KLOP. Ampak klopi so v primerjavi z gospo Pivec nedolžne ovčke, sploh se ne držijo. In spet bo kandidirala za predsednico. Kako bo vodila stranko, če je večina ne mara. Se bo stranka razpolovila? Kam bodo šli poslanci? Kam bo šel zdravstveni minister? To je sedaj samo taktika, da poslanci ne grejo drugam, ker bi sicer vlada lahko padla, pa podprli bi interpelacijo zoper njo.Verjetno je tudi JJ udeležen pri tej zadevi.
Miss YAY
10. 09. 2020 08.11
-6
No evo v stranki spet ne vejo kako naprej in kdo se bo sedaj pogovarjal s predsednikom vlade. Ja pa g. Juršo vprašajte, on pa ja vse ve kaj je dobro in kako se mora postopat po poslovniku. A mate vi sploh poslovnik ?
Cervantes Saavedra
09. 09. 2020 21.59
+8
ZA Portolonca: Vidi se, kdo te je šolal pri zgodovini. Domobranci so bili pod komando in oskrbo nemške vojske (SS) od Dolenjske do Primorske in kasneje tudi na Gorenjskem. Četniki, kozaki ipd so prebežali iz Srbije konec leta 1944 in nato skupaj z domobranci branili nemške železniške proge proti frontio v srednji Italiji. Tudi očitno sploh ne smeš razumeti načela gverilske borbe, ki je edina možna proti premočnemu sovražniku.
nightifly
09. 09. 2020 21.58
+11
Pocistite ze enkrat z vsem tem kuplerajem podkupovanja ,ki unicuje Slovenijo , nekateri ,ki se mascujejo pa pri tem uzivajo na polno .
Satoshi Nakamoto
09. 09. 2020 21.56
+16
Pivčeva je politični mrtvec. Tudi sicer je njena kariera ogrožena.
Satoshi Nakamoto
09. 09. 2020 21.59
+9
Teranu nič ne bo. Tisto je brezvezna tema
Moja Slovenija
09. 09. 2020 21.55
-16
Kaj je LEVAKI?Vas boli...ker je Slovenijo končno začela upoštevati tudi EVROPA?Zanimivo...a ne....tuji predsedniki hodijo končno zopet v SLOVENIJO...NAŠO PREKRASNO DEŽELO....ne pozabimo prejšnjih....Bratuškova:vi just nifld mor tajm....SE NAM JE CELA EVROPA SMEJALA....KLOVN ŠAREC SE PA TUD UPAL NI PRIKAZAT OBRAZA V BRUSLJU....BRAVO G.JANSA!
srebrnibreg
09. 09. 2020 21.58
+11
Imaš še kakšen vic na zalogi za lahko noč? Hrvaška, Srbija, Madžarska, Poljska, Baltske države ...so za vas janšiste Evropa, ker vas drugi ne marajo. Hvala Kurzu kateri je pristaš Putina in Soroša, da je vsaj rešil čast Evrope in prišel k pameti spravlajt vašega koruptivca.
myphone
09. 09. 2020 21.59
-7
Moja Slovenija, ko bo, če bo, FAjonka premierka, bodo hodili na obisk predstavniki iz Albanije, Venezuele, Bližnjega Vzhoda, Severne Koreje.
?ebula
09. 09. 2020 21.53
+16
Če bi Pivko dali na licitacijo, mislim da ne bi bilo nobenega ponudnika.
Tara29
09. 09. 2020 21.58
+4
nightifly
09. 09. 2020 21.53
+16
Torej ´´ gospa ´´ pivec je naredila potezo , s katero v bistvu ni priznala svojih grehov . Se vec . Okrcala je del stranke ,da je sproduciral puc , zato ona raje ponudi odstop ,da ne bo skodila sami stranki ,ker so v njej se dobri ljudje , ki jo podpirajo . Neverjetna je . Ali ce prevedem v drugacen bolj navaden surov jezik , gospa pivceva ne sme izgubiti niti mesta ministrice , ker je prisla na oblast tako v starnki kot v vladi zato , da pomaga elitam ,ki ze stojijo za njo ,da pride do dolocenih poslov ,ki so ze v nacrtu . Tam pa se obracajo ,oz. se bodo obracali stotine milionov € . Zato se ta zenska tudi tako oklepa stolov povsod .
nightifly
09. 09. 2020 21.56
+9
No , ker dobivam vsake toliko zanimive kar tocne podatke o bodocih poslih , ki pa so se v planu , toda na tocki , ko se bodo podpisovale pogodbe s privatnimi podjetji ,torej provizije na vse konce . Recimo ......akumulacijsko jezero na zahodu drzave. , in vse kar je se s tem povezanno veliko milionov ....je tako ga. pivec ?
nightifly
09. 09. 2020 21.57
+5
Se v Svici clovek slisi travo rast v Sloveniji ...... da o UE ne govorimo .
heello
09. 09. 2020 21.53
+9
Janševiki bodo njo volili......
Z0r98xyw
09. 09. 2020 21.52
+11
Smrt janśizmu,svečke pa v jok
ho?emVšolo
09. 09. 2020 21.51
+15
Pivčeva pa nam je dvignila pritisk in še kar brca, kljub odstopu.
nostalgik
09. 09. 2020 21.49
+15
DESUS SE JE PRODAL SDS-u. TO JE VZROK RAZPADA STRANKE
heello
09. 09. 2020 21.51
+10
myphone
09. 09. 2020 21.53
+0
Nostalgik, levičarji so se prodali desničarjem, da bi ob razpadu Šarčeve vlade lahko bili še vedno v parlamentu, ker bi ob morebitnih takratnih volitvah ostali izven parlamenta.
Brakedirt
09. 09. 2020 21.59
+3
?ebula
09. 09. 2020 21.49
+12
Katastrofa od ženske. Hvala bogu niso vse take.
ho?emVšolo
09. 09. 2020 21.52
+9
srebrnibreg
09. 09. 2020 21.49
+16
Ubogi svečkarji vse pobirajo kar je odpadlo na levem političnem polu in kar ne sodi med poštene ljudi, ker sami niso sposobni nič. Vzeli so v svoje okrilje Kučanov smc po njenem prevzemu kriminalca in lopova Počivalška, desus kot stranko starih komunistov kot so obe stranki imenovali, Kacina po katerem so zaradi osamosvojitvene vojne pljuvali in mu marsikaj očitali in pisali laži o njem, Popoviča, snubili so Šarca, pa Ujčiča imajo med sabo. Še Broza bi vzeli, če bi še živel samo, da bi lahko vladali.
fljfo
09. 09. 2020 21.51
+5
Broz je s svojimi prijemi itak Jajotu idol...
Arguss
09. 09. 2020 21.52
-5
srebrnibreg ti bi rabil časovni stroj ,da bi se poistovetil iz svojo vizijo sedaj.Takega življenja 2020 plus naprej ,kot si ga želiš ne bo nikoli več.
kakamujo
09. 09. 2020 21.47
+13
Pivčika konec je
ho?emVšolo
09. 09. 2020 21.52
+3
DJ-Pero
09. 09. 2020 21.47
+11
Je bila ura, da se pobere.