Slovenija

Pivčeva premagala Erjavca, ta napovedal odstop z mesta obrambnega ministra

Ljubljana, 18. 01. 2020 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 14 min
Avtor
V.Š. / Ti.Š. / A.B. / V.L. / STA
Komentarji
1697

Na čelo stranke DeSUS stopa Aleksandra Pivec. Kmetijska ministrica je na kongresu v Ljubljani po napetem boju za vodenje stranke namreč premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca, ki je stranko vodil od leta 2005. Pivčevo je podprlo 143 delegatov, Erjavec je dobil 80 glasov. Slednji je po porazu napovedal odstop z mesta ministra za obrambo.

Več videovsebin
  • Razglasitev rezultatov na kongresu stranke DeSUS
    01:03
    Razglasitev rezultatov na kongresu stranke DeSUS
  • Aleksandra Pivec prevzela vodenje stranke DeSUS
    00:40
    Aleksandra Pivec prevzela vodenje stranke DeSUS
  • Karl Erjavec po porazu na kongresu stranke DeSUS
    00:56
    Karl Erjavec po porazu na kongresu stranke DeSUS
  • Iz 24UR: Erjavec ali Pivčeva?
    05:07
    Iz 24UR: Erjavec ali Pivčeva?
  • Iz 24UR: Posledice po kongresu
    01:28
    Iz 24UR: Posledice po kongresu

Aktualna kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je nova predsednica stranke DeSUS. Zanjo je glasovalo 143, za Karla Erjavca pa 80 delegatov. Slednji je po razglasitvi rezultatov napovedal še odstop z mesta ministra za obrambo.

Kaj to pomeni za stranko in kaj za manjšinsko vlado premierja Marjana Šarca?

"Kdaj bom odstopil, še ne vem, ampak bo to zelo hitro," je po porazu v tekmi s Pivčevo napovedal Erjavec, ki je stranko vodil 15 let. Kot je še dejal, ostaja član Desusa.

Pivčeva je v nagovoru takoj po izvolitvi izpostavila, da ji je v izjemno čast in veselje, da so ji izkazali zaupanje. "Resnično sem vesela in ganjena," je dejala in se delegatom zahvalila za zaupanje. Kot je poudarila, vodenje Desusa prevzema s ponižnostjo in odgovornostjo.

Njena izvolitev je prelomen trenutek, ne le za stranko, ampak za vso slovensko politiko. Odgovornost za vodenje te države po njenih besedah sedaj prehaja na novo generacijo politikov, ki bodo z drugačnimi pogledi in z drugačnimi praksami skušali iskati odgovore na največje izzive sedanje in prihodnjih generacij.

Na kongresu so prvotno razglasili, da je Aleksandra Pivec prejela 145 glasov delegatov, kasneje pa so iz stranke sporočili, da jih je prejela 143. Erjavec je dobil, 80 glasov, Stražišar pa osem.

Dejala je, da jih čaka ogromno dela, pri tem pa bodo izhajali iz bogatih izkušenj stranke, tako dobrih kot slabih. "Pomembna bodo znanje in izkušnje prav vsakega od nas," je dejala in pozvala, da pozabijo na zamere. Želi si, da od tega trenutka delujejo kot enotna ekipa - morda občasno z različnimi pogledi, a skupnimi cilji.

Demografski trendi Slovenije bodo po njenih besedah terjali takojšnje in hitre ukrepe. Opozorila je, da ne smejo dopustiti, da bi se nove generacije starejših soočale s socialno izključenostjo in revščino. Dostojna starost mora biti, kot je dejala nova predsednica Desusa, ena največjih vrednot družbe, ob tem pa ne bodo pozabili na mlajšo generacijo.

A pri zasledovanju tega cilja v stranki ne bodo pristajali na vse kompromise, ne bodo sklepali zavezništev brez jasno opredeljenih konkretnih ukrepov za izboljšanje položaja starejših. "Naša naloga bo, da v naslednjih mesecih in letih strnemo vse zanje in izkušnje, da nam ne bo treba več trepetati in da bomo dosegli prag parlamenta," je dejala.

Erjavcu se je zahvalila za dosedanje vodenje stranke in vse uspehe v zadnjih 15 letih. Vsem, ki želijo stranki svetlo prihodnost, ponuja roko, energijo in znanje, da skupaj spreminjajo Slovenijo in življenje ljudi na bolje. Zavezala se je, da bo delovala pošteno, iskreno in z vsem srcem za dobro stranke.

Na čelo stranke DeSUS stopa Aleksandra Pivec.
Na čelo stranke DeSUS stopa Aleksandra Pivec. FOTO: Bobo

V izjavi za medije pa je nato še poudarila, da bi se rada čimprej lotila dela. "Ne še jutri, jutri je vendarle nedelja in rada bi šla še domov," je dodala v šali. O kakšnih odmevnih spremembah še ne govori. "Stranka le ima 29-letno tradicijo. Upam, da člani ne bodo odhajali, ker se je zamenjalo vodstvo. Verjamem, da je za podpornike Karla Erjavca to nekoliko čustven moment ... Jaz sem vse povabila, da ostanejo v stranki," je še dodala.

'Večni' Erjavec po 15 letih zapušča predsedniški položaj

Zdaj že nekdanji predsednik Desusa je v nagovoru delegatom po razglasitvi rezultatov najprej čestital novi predsednici. "15 let je dolga doba. To pomeni tudi veliko odgovornost, veliko bremen, veliko odrekanj, vendar mi ni žal tega dela, ki sem ga opravljal s srcem, energijo in vsem znanjem, ki sem ga imel oziroma ga imam," je dejal.

Karl Erjavec se poslavlja z mesta predsednika stranke DeSUS.
Karl Erjavec se poslavlja z mesta predsednika stranke DeSUS. FOTO: Bobo

Delegati stranke DeSUS so se v ljubljanskem hotelu Mons na napetem volilnem kongresu, na katerem so (med drugim) izbrali predsednika, ki bo stranko vodil v prihodnjih letih, zbrali že ob 10. uri dopoldne.

Za mesto so se sicer potegovali trije kandidati: poleg dolgoletnega predsednika stranke Karla Erjavca, ministrice Aleksandra Pivec, še pravnik Borut Stražišar. Slednji je na koncu prepričal osem delegatov.

Glavna pozornost je bila namenjena prvima dvema, ki sta v zadnjih tednih tekmovala na očeh javnosti in skušala prepričati delegate. Medtem ko Erjavec, ki se je potegoval za peti mandat, računal na svoje dosedanje delo, zlasti za upokojence, pa je Pivčeva med drugim stavila na napoved drugačnega vodenja stranke.

Pivčeva: Želim ponuditi novo vizijo vodenja stranke z več povezovanja

Nekaj čez 16. uro je pred delegate stopila kmetijska ministrica. "Soglasje h kandidaturi sem podala na podlagi predlogov pokrajinskih odborov in posameznikov. Ko sem slišala glas številnih, sem seveda čutila dolžnost in spoštovanje do njih, da na kandidaturo pristanem," je dejala v svoji predstavitvi.

V Ljubljani je potekal kongres stranke DeSUS, na katerem so bile vse oči uprte v boj med dolgoletnim predsednikom Karlom Erjavcem in ministrico Aleksandro Pivec za vodenje stranke. Oba sta pričakovala zmago, nekateri vidnejši obrazi stranke pa so ocenjevali, da gre za enega najbolj odmevnih kongresov in da stranka še nikoli ni bila tako razdeljena. To se je potrdilo že na samem uvodu, zapletlo se je namreč že pri glasovanju o dnevnem redu.

Opozorila je na padec javnomnenjske podpore stranki v zadnjih letih, česar ne gre podcenjevati. Stranka ne sme biti zadostna sama sebi, temveč mora biti odprta, vključujoča, bolj povezana in povezovalna, je poudarila.

Kot je dejala, ne želi govoriti o tem, kdo je odgovoren za slabe rezultate na volitvah, a verjame, da premorejo toliko poguma in samokritičnosti, da ocenijo, kaj lahko storijo in kako lahko prepričajo še koga, da bodo na volitvah uspešnejši. Opozorila je, da spopadi znotraj stranke škodijo le tej.

Zatrdila je, da se je tekmo za predsednico trudila voditi pošteno in brez obtoževanj. "Žalostna in razočarana sem, če je kdo razumel, da moji nameni niso dobri ali da sem komu želela slabo. To ni v moji naravi in to ni bil moj namen," je zatrdila in dodala, da je bil njen namen, ko je podala soglasje h kandidaturi, pošten in iskren. "Stranko spoštujem," je dodala.

Med vrednotami, ki jih zasleduje, so ljubezen do dela in ljudi, pokončnost in poštenost ter vztrajnost za doseganje ciljev.

Podala je tudi predloge za spremembe, ki bi se jih lotila kot predsednica Desusa. "Želim si vašega sodelovanja in želim si vašega glasu na volilnem lističu. Moja želja je resnično pristna. Verjamem, da je naša prihodnost, prihodnost stranke DeSUS lahko svetla," je dejala.

Izpostavila je nekaj ključnih točk iz svojega programa tako na strankarskem področju kot pri aktualnih koalicijskih projektih. Naštela je zakon o dolgotrajni oskrbi, skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu, oblikovanje demografskega sklada in dvig pokojnin. Zavzela se je za izboljšanje položaja vseh generacij.

V primeru izvolitve je napovedala programski kongres v tem letu. "Združeni in enotni imamo moč, da odigramo pomembno vlogo v tem občutljivem obdobju. Vsak člen v verigi mora odigrati svojo pomembno vlogo. Del družbe in sistema je vsak od nas," je še dejala v polurnem govoru in ocenila, da je današnji kongres prelomnega pomena za stranko in cel politični prostor.

Če jo bodo izvolili, je članom ponudila roko, energijo in glas, ki bo močno odmeval.

Kandidatka za predsednico DeSUS Aleksandra Pivec je v kongresnem nagovoru dejala, da želi ponuditi novo vizijo vodenja stranke.
Kandidatka za predsednico DeSUS Aleksandra Pivec je v kongresnem nagovoru dejala, da želi ponuditi novo vizijo vodenja stranke. FOTO: Bobo
Po podatkih verifikacijske komisije je bilo na kongresu prisotnih 231 delegatov z volilno pravico. Če jih torej glasuje vseh 231, to pomeni, da mora zmagovalec dobiti vsaj 116 glasov.

Za predsednika je kandidiral tudi pravnik Borut Stražišar, a se v kampanji ni veliko pojavljal. "Sem preprosto človek. Živim v hiši z 11 ljudmi, starosti od osem pa do 83 let, zato razumem težave vseh generacij," je razložil ob svoji predstavitvi.

Erjavec: Prihajajo prelomni trenutki, pomembno je, da kongres poveže stranko

Zadnji pa se je nekaj čez 17. uro predstavil dosedanji predsednik stranke Karl Erjavec. "Ne bom se posebej predstavljal, vsi me poznate," je uvodoma dejal 'večni minister'. "Strinjam se z vsem, kar sta povedala moja sogovornika. Program stranke je dober. A če ne prideš v državni zbor, je zaman," pravi.

Erjavec je ob tem spomnil na svoje začetke v stranki in na borbo v vladah, ki je potrebna za dosego njihovih ciljev. Po njegovi oceni prihajajo prelomni trenutki: "Imamo manjšinsko vlado, ves čas nad nami visijo parlamentarne volitve. Zelo pomembno je, da bi kongres stranko povezal, združil in povečal zaupanje".

Karl Erjavec na kongresu DeSUS
Karl Erjavec na kongresu DeSUS FOTO: Anže Božič

V nagovoru članom kongresa, na katerem se je potegoval za peti mandat na čelu stranke, je spomnil, da je uresničil svojo obljubo, ki jo je dal leta 2005 ob prevzemu vodenja stranke. In sicer, da stranka DeSUS nikoli več ne bo trepetala za vstop v parlament in da nikoli več ne bo najmanjša parlamentarna stranka.

Povzel je trdo delo stranke v vladi in opozoril, da ni vedno lahko doseči ciljev. DeSUS je namreč po njegovem mnenju motnja v političnem prostoru, saj uresničitev programa zahteva veliko proračunskih sredstev. "Če želiš kar koli doseči, je boj izjemno trd, če si preveč siten, pa dobiš interpelacijo ...," je potožil.

Ob tem je poudaril, da so programi lahko lepi in se lepo slišijo ter da takoj podpiše tisto, kar sta predstavila protikandidata. A če ne prideš v DZ in v vlado, programa ne moreš izvajati, je opozoril.

Zatrdil je še, da osebno ni v vladi zato, da bi užival. Spomnil je na odgovornost in med drugim omenil odločitve v primeru vračanja slovenskih vojakov iz Iraka.

Sicer pa Erjavec meni, da ima DeSUS odličen program in ne vidi potrebe, da bi jeseni imeli programski kongres, ki ga je v primeru izvolitve napovedala protikandidatka Aleksandra Pivec. Prepričan je, da je stranka v DZ, ker vodijo dobro politiko. A tisti, ki mislijo, da bodo vedno 100-odstotno uresničili koalicijsko pogodbo, po njegovih besedah ne vedo, kaj je politika. Včasih je namreč spopad v koaliciji močnejši kot spopad z opozicijo, ker se v koaliciji deli proračunski kolač, je poudaril.

Dejal je, da če bo izvoljen, bo za ponedeljek sklical izvršni odbor stranke, na katerem bo predlagal, da takoj vložijo zakon o demografskem skladu. Prav tako bo predlagal, da takoj vložijo zakon glede vdovskih pokojnin. Ob tem se je strinjal z nekaterimi ocenami, da izgubljajo zaupanje upokojencev, ker se preveč prilagajajo koaliciji.

Polemična razprava pokazala na razdeljenost stranke

Pestro razpravo na kongresu pa so zaznamovali pozivi k drugačnemu delu ter očitki o razdeljenosti in blatenju v javnosti. (Takrat še) predsednik stranke Erjavec je puščice v nasprotnike usmeril že v predstavitvi dela. Delegati so spremenili statut, s čimer uvajajo tudi več stika vodstva z bazo in zavezo kandidatov za funkcije k lojalnosti stranki.

Erjavec se je že v poročilu o delu stranke obregnil ob delo nasprotnikov in protikandidatke, kar je iz dvorane sprožilo medklice, da to ni korektno. Žvižge si je prislužil s kritiko Pivčeve, ki da ni sodelovala pri delu stranke. V luči očitkov glede slabšega rezultata DeSUS na zadnjih parlamentarnih volitvah pa ni pozabil niti na koalicijske SMC in SAB: "Kaj SMC pomaga 10 poslancev, če jih ankete ne zaznavajo. Kaj pomaga Alenki Bratušek pet poslancev, če je na lokalnih volitvah dobila šest mandatov, stranka DeSUS pa 147 in dva župana."

Nekdanji podpredsednik stranke in nekdanji minister Tomaž Gantar, ki podpira Pivčevo, pa je opozoril, da delati enako naprej in pričakovati drugačen rezultat, ne gre. V preteklosti, ko je bil tudi sam del vodstva DeSUS, so naredili nekaj napak, je priznal in naštel denimo zamujeno priložnost za oblikovanje demografskega sklada, nesprejemljivo pa je tudi, da še ni zakona o dolgotrajni oskrbi.

V razpravi o poročilih so puščice letele na oba kandidata in tudi na njune podpornike, kar je pokazalo tudi na razdeljenost stranke na terenu. Več poročevalcev in razpravljavcev je danes priznalo, da so tudi zaradi strankarskega dogajanja v zadnjem času, ki je potekalo na očeh javnosti, žalostni in razočarani.

Nekateri so pozvali k odločnejšemu nastopu v koaliciji ob nerešenih težavah, denimo zaradi dolgih čakalnih vrst v zdravstvu. Opozorili so na nerešeno vprašanje demografskega sklada in drugih tem, ki zadevajo zlasti starejšo populacijo.

Tako je bilo slišati precej pozivov k vrnitvi stranke h koreninam, torej predvsem zavzemanju za upokojence, ter k boljšemu sodelovanju z Zvezo društev upokojencev Slovenije.

Predsednik zveze Janez Sušnik, ki se je udeležil kongresa, se ni želel opredeliti, koga podpira v tekmi za vodenje stranke. V nagovoru pa je menil, da so imeli z vodstvom stranke dobre stike, s poslansko skupino, ki da ni prisluhnila pomembnim predlogom, pa ne. Delegatom je zaželel veliko modrosti, dobrih programov in sodelovanja.

Delegati so sprejeli tudi spremembe in dopolnitve statuta stranke, s katerimi so med drugim jasneje opredelili naloge podpredsednikov ter zagotovili večjo prisotnost najvišjih predstavnikov stranke na terenu in več rednega stika s članstvom.

Kot so določili, podpredsedniki pomagajo predsedniku stranke pri vodenju, izvrševanju programa, udejanjanju sklepov in stališč kongresa, sveta in izvršnega odbora stranke. Podpredsedniki o svojem delu poročajo svetu in izvršnemu odboru stranke ter se v dogovoru z generalnim sekretarjem in predsednikom stranke udeležujejo dogodkov teritorialnih organizacij, so določili.

Za učinkovit vertikalni pretok informacij do pokrajinskih organizacij z namenom informiranja članstva stranke so določili tudi večje pristojnosti generalnega sekretarja. Med drugim bo lahko sklical kolegij predsednikov pokrajinskih organizacij.

Med stalna delovna telesa so na novo uvrstili odbor za okolje in komisijo za lokalno samoupravo. S statutom so razširili tudi vsebino izjave, ki jo je dolžan podpisati kandidat za javno funkcijo, in sicer tako, da se dodatno zaveže tudi k lojalnosti do stranke.

Delegati niso podprli prisotnosti notarja, ki bi nadzoroval volitve

Predsedniška tekma glavnih kandidatov za vodenje stranke - kmetijske ministrice Aleksandre Pivec in donedavnega prvaka stranke Karla Erjavca - je dodobra razklala stranko. Da gre za spopad na nož, je nakazalo tudi dejstvo, da Pivčeva in Erjavec skoraj poldrugi mesec pred kongresom nista govorila.

Kot je poročal novinar oddaje 24UR Anže Božič, pa je bilo napeto še pred samim začetkom kongresa. Člani so bili skrivnostni, čutiti pa je bilo tudi nezadovoljstvo članstva z razdeljenostjo in polarizacijo stranke. Vse to se je nato pokazalo že ob uvodu, ko so delegati glasovali o prisotnosti notarja, ki naj bi bdel nad volitvami. Za predlog so se zavzemali podporniki Pivčeve, v Erjavčevem taboru pa so mu ostro nasprotovali.

Predlog za prisotnost je na koncu vložil pokrajinski odbor Ptuj-Ormož. Proti je glasovalo 118 delegatov, za pa 97. Kot je pojasnila tudi podpredsednica stranke Jelka Kolmanič, gre za nepotrebne stroške, obžalovala pa je tudi nezaupanje v stranki. Delegati so bili po tem sklepu neenotni tudi pri glasovanju o dnevnem redu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zmeda pri sprejemanju dnevnega reda

Delegati so se sicer pri sprejemanju dnevnega reda in poslovnika kongresa s precej zmede zatikali več kot uro in pol. Erjavec se je zavzel za to, da imajo kandidati za funkcije pravico do opazovanja dela volilne komisije in štetja glasov. Stražišar in Pivčeva pa sta bila za to, da vsak od njiju pooblasti enega od delegatov za opazovalca pri štetju glasov.

231 delegatov je izbralo tudi tri podpredsednike stranke ter spremenilo statut.

Kongres je nazadnje izglasoval predlog, s katerim so razširili volilno komisijo s petih na 10 članov, tako da bodo zastopani vsi pokrajinski odbori.

Izglasovali so tudi predlog, da je predsednik stranke izvoljen, če zanj glasuje več kot 50 odstotkov prisotnih delegatov. V primeru, da nihče v prvem krogu ne dobi več kot 50 odstotkov podpore, se kandidata z največ glasovi pomerita v drugem krogu. Če imajo kandidati v prvem krogu enako število glasov, o uvrstitvi v drugi krog odloča žreb.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pivčeva: Že s tem, da sem šla čez vse to, sem na nek način zmagovalka

Kmetijska ministrica Pivčeva si je na volitvah obetala zmago. "Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, seveda v pozitivnem duhu," je dejala ob prihodu na kongres in dodala, da je prepričana v pravilnost svoje odločitve glede kandidature. Pričakovala je, da se bodo kandidati dostojno predstavili, na delegatih pa je, da se odločijo po svoji vesti. "Neke moje osebne kalkulacije kažejo, da bi se lahko izšlo v moj prid," je dejala.

"Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, seveda v pozitivnem duhu," je dejala Aleksandra Pivec ob prihodu na kongres.
"Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, seveda v pozitivnem duhu," je dejala Aleksandra Pivec ob prihodu na kongres. FOTO: Bobo

Kot sporoča novinarka 24UR Veronika Lavrenčič, je Pivčeva dodala, da je že s tem, da se je podala na to pot, zmagovalka, pričakovala je tesen rezultat, ni pa želela govoriti o številkah.

Erjavec pred začetkom kongresa ni želel dajati izjav, a si je tudi on obetal zmago in menil, da rezultat ne bo tako tesen, kot napoveduje Pivčeva. V pozdravnem nagovoru pa je ocenil, da je bil kongres sklican v pravem trenutku, ko se v slovenskem političnem prostoru dogajajo prelomni dogodki.

Erjavca je podpirala večina poslanske skupine.
Erjavca je podpirala večina poslanske skupine. FOTO: Bobo

Člani nezadovoljni nad razdeljenostjo v stranki

Erjavca je podprla večina poslanske skupine, medtem ko so med podporniki Pivčeve nekateri nekdanji strankarski veljaki, med drugim nekdanji minister Tomaž Gantar.

"Upam, da bodo delegati danes razumeli, da ne gre toliko za enega ali za drugega kandidata, ampak da DeSUS enostavno potrebuje neko spremembo in osvežitev. Brez nje bo težko napredoval," je v izjavi za medije pred začetkom kongresa poudaril Gantar. Napetosti pred kongresom so bile po njegovi oceni škodljive za stranko.

Da gre za spopad na nož, je kazalo tudi to, da Pivčeva in Erjavec že skoraj poldrugi mesec sploh ne govorita.
Da gre za spopad na nož, je kazalo tudi to, da Pivčeva in Erjavec že skoraj poldrugi mesec sploh ne govorita. FOTO: Bobo

Jurša: Veliko nekorektne borbe je bilo tudi za druge pozicije v stranki

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je pred kongresom znova ocenil, da bo Erjavec zmagovalec. "Pomp, ki se ustvarja okoli kongresa, ni bil viden in ne slišan v nobeni stranki že od osamosvojitve," je ugotavljal in dodal, da je bilo veliko nekorektne borbe tudi za druge pozicije v stranki.

Za tem, kot pravi, stojijo tisti v stranki, ki v preteklosti niso dosegli vidnejših rezultatov. To prinaša demokracijo, a tudi odnaša dobro medsebojno sodelovanje, je opozoril Jurša, čeprav zagotavlja, da bo poslanska skupina v vsakem primeru delala naprej. Ponovil je tudi prepričanje, da si tako leve kot desne stranke želijo destabilizirati DeSUS oziroma ga odstraniti s političnega prizorišča, a zagotavlja, da se to ne bo zgodilo.

'Kongres je mejnik tudi za odnose v koaliciji'

Poslanec DeSUS Branko Simonovič, ki svojega favorita ni želel razkriti, pa je tudi glede enotnosti poslanske skupine po kongresu bolj negotov. "Težko karkoli rečem, saj so se tudi tukaj pojavili različni namigi," je dejal.

Politični analitik Andraž Zorko je še pred razglasitvijo rezultatov ocenil, da je razvoj dogodkov v vsakem primeru nepredvidljiv. Po njegovem mnenju je bila sicer verjetnost, da bi zmagala Pivčeva, manjša od te, da bo predsednik ostal Erjavec.

Po njegovih ocenah je kongres mejnik tudi za odnose v koaliciji. Kot je dejal, je od leta 1994 član stranke DeSUS in nikoli doslej ni čutil toliko razdvojenosti in nezaupanja, kar da velja tudi za poslansko skupino. Pričakoval je, da se bodo na demokratičen način z izmenjavo mnenj in spoštovanjem poenotili tako, da bodo stranko popeljali na naslednje volitve do boljšega rezultata.

Dolgoletnemu predsedniku sta bila naklonjena tudi nekdanja ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in poslanec Ivan Hršak, ki sta verjela, da bo Erjavec po kongresu še naprej vodil stranko.

"Če ne bi bil Karl Erjavec tako prodoren in uspešen politik, potem danes ne bi vsa Slovenija na nek način sodelovala na tem kongresu in ne bi bilo toliko drugih politikov, ki se ga trudijo odstraniti," je v izjavi pred kongresom ocenila Bizjak Mlakarjeva.

Po besedah Hršaka je Erjavec s svojimi rezultati dokazal, da je najboljši predsednik v zgodovini stranke. Prepričan je bil tudi, da bi po zmagi priljubljenost stranke vrnil na tisto raven, ki si jo DeSUS zasluži. Kritičen pa je bil do predkongresnega dogajanja. Ne glede na to, da je premier Šarec zavrnil očitke, da se vmešava oziroma favorizira Pivčevo, njegova ravnanja po besedah Hršaka namreč kažejo prav na to. Zahteve po notarju, ki bi spremljal volitve, je označil za nekorektne. Kot je zatrdil, so bile volitve do zdaj vedno poštene in notarja ne potrebujejo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1697)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

El Toro
20. 01. 2020 18.44
+0
Pred Pivčevo so zahtevni časi. Morala se bo znebiti nekaterih, ki so bili samo priskledniki DESUS-a, za upokojence pa niso storili nič. Do naslednjih volitev ima zelo malo časa, mora pa v tem času kaj konkretnega postoriti za upokojence, da ji bodo le-ti še zaupali.
Hej Slovani
19. 01. 2020 18.53
+1
Zgin že enkrat s scene.
leond1
19. 01. 2020 17.15
+4
na hodnik z njim v pralni stroj in centrifugo
Mungos2
19. 01. 2020 14.44
+2
Korl, sedaj pa uživaj v svojem vikendu na Hrvaškem !🥴
kojnusar
19. 01. 2020 13.39
+20
kako kisel obraz. nic mu ni bilo do stresanja levosucnih šal iz rokava. novi obrazi. stari pa v pozabo. prisel je cas. kako fantasticen dan... tomi deli.
verla
19. 01. 2020 13.33
+7
mi pa vsi v jok,haha
Lima33
19. 01. 2020 13.03
+14
Še se jih najde, ki bi lahko z njim odkorakali... Vsi skupaj pa velik prepozno... 🍾🍾🍾
Hej Slovani
19. 01. 2020 12.44
+13
Iskreno ne verjamem, da bo kaj drugace pa vendar sem zadovoljen, da je ta pod repna muha odletela kot gumb na gatah! Destruktor Slovenske politike. Bil zraven pri Patrijah, bil zraven pri vseh ostalih aferah pa kljub temu nedotakljiv. Hinavec, da mu ni para. Znal je nasprotnike izredno na prefinjen način oblatiti!
Vridraivardo
19. 01. 2020 12.37
+9
Sami lobiji,se huje ,bo brez skrbi.karl Erjavec, en kup je karlov in se mnogi hujši. Suti -muti.
Eastman
19. 01. 2020 12.20
+12
Torej Erjavec je že spokal, čakamo samo še na JJ pa se bo počasi kaj spremenilo v tej deželi.
Pal?ek Smuk
19. 01. 2020 11.48
+20
Bay,bay baraba laznjiva...!!
tmmmm4
19. 01. 2020 11.35
+21
Končno smo se znebili tudi mojega predsednika, ki mi je šel na živce, ko sem ga videl. Še kakega bi se morali v Sloveniji znebiti, da se malo normaliziramo. Politiko pomladiti....
Vridraivardo
19. 01. 2020 12.39
+3
brabusednet
19. 01. 2020 11.11
+25
Jaz prdlagam včerejšnji dan za državni praznik,Dan upokojencev.Če je možno pa svetovni dan upokojencev.
Uporabnik1827511
19. 01. 2020 10.57
+14
Ja KARČI, sedaj se za tabo vse zaprlo...spakiraj kufre pa nazaj od kod si se privlekel v našo lepo SLO ! Kaj si naredil za upokojence? Levica in Bratuškova so se trgali, ti KARČI pa čisto nič! Odidi iz SLO, ker nisi vreden, da si naš državljan.....Ha... Ha....HA.....
Uporabnik1827511
19. 01. 2020 10.56
+3
Ja KARČI, sedaj se za tabo vse zaprlo...spakiraj kufre pa nazaj od kod si se privlekel v našo lepo SLO ! Kaj si naredil za upokojence? Levica in Bratuškova so se trgali, ti KARČI pa ama nič! Odidi iz SLO, ker nisi vreden, da si naš državljan.....Ha... Ha....HA..... baj , baj !
kajpavzdevek
19. 01. 2020 10.50
+20
Porsche in apartma na morju sta nardila svoje
tmmmm4
19. 01. 2020 11.37
+26
On se šopiri s Poshe-jem, mi pa mami plačujemo dom upokojencev. Kaj te ni sram Karči?
JE-BI-GA
19. 01. 2020 10.34
+11
Škoda ko je Khorl šel, zdaj bom paše večjo penzijo imel, pa še te ne morem zapraviti, joujoujou
Teofil
19. 01. 2020 10.10
+33
Razturila ga je kot staro kanto
Aerys Targaryen
19. 01. 2020 10.03
+13
Kaksnega pompa za tako nepomembno stranko. Zopet 24ur pisurji delate kar obvladate, pretiravanje.
Jurek Jurek
19. 01. 2020 10.02
+19
Rdeči upokojenci že izobešajo črne zastave, 18. 1. so razglasili za dan žalovanja.
Rudolf Strah
19. 01. 2020 10.18
+0
Jurek Jurek ti si bolj rdec kot upokojenci in si verjetno Jansevec samo zdaj je tudi on na vrsti
son?ece5
19. 01. 2020 10.45
+4
Rudolf ,kva ti ni jasno, pokojnine mizerno nizke, domovi pokajo po šivih, javni delavci imajo privilegij delati dlje, pa še 40% penzije dobivati, ženske garati do 65 let. ja to je dosežek rdeče vladavine 25 let, pa še lenuhom socialke gor in privilegije. Lopovi ste! Pusti ti Janšo na miru! Režimsko trobilo si!
Rudar
19. 01. 2020 11.02
-1
Sončece. Če je kdo režimsko trobilo si to ti. Ne vem kva ti ni jasno pri postu od Rudolfa.