Slovenija

Golob o Švarc Pipanovi: Obtožbe so hude, potrebni so dodatni sestanki

Ljubljana, 31. 01. 2024 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.S., STA, N.L.
Komentarji
3094

Po sinočnjem sestanku premierja Roberta Goloba in Dominike Švarc Pipan se je pravosodna ministrica odločila, da ne bo odstopila s položaja. Kot je razkrila, je afero nakupa sodne stavbe na Litijski cesti 'zakuhala' skupina uradnikov ministrstva in nekaterih članov stranke SD s ciljem pridobitve protipravne koristi. Popoldne je potekal tudi vrh koalicije, kjer pa o usodi ministrice niso razpravljali, je povedal minister za delo Luka Mesec. Že pred sestankom je premier Robert Golob dejal, da "so obtožbe zares hude", a da se mora z njimi podrobneje seznaniti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Predsednica SD Tanja Fajon o Dominiki Švarc Pipan
    11:21
    Iz 24UR ZVEČER: Predsednica SD Tanja Fajon o Dominiki Švarc Pipan
  • Iz 24UR ZVEČER: Švarc Pipanova s prstom pokazala na SD
    03:16
    Iz 24UR ZVEČER: Švarc Pipanova s prstom pokazala na SD
  • Iz 24UR: Švarc Pipanova ne bo odstopila
    05:17
    Iz 24UR: Švarc Pipanova ne bo odstopila
  • Iz SVETA: Usoda Dominike Švarc Pipan
    08:24
    Iz SVETA: Usoda Dominike Švarc Pipan

Popoldne je potekalo srečanje poslank in poslancev strank vladne koalicije ter ministric in ministrov vlade. Če je bilo pričakovati, da bo po vrhu koalicije znana usoda pravosodne ministrice, se to ni zgodilo. Predsednika vlade Roberta Goloba pred mikrofon ni bilo, tudi ministrice Švarc Pipanove ne. Spregovorili so zdravstvena ministrica Valentina Prevolnik Rupel, minister za delo Luka Mesec, finančni minister Klemen Boštjančič in minister za gospodarstvo Matjaž Han, ki je edini na kratko komentiral dogajanje okoli Švarc Pipanove. "Verjemite mi, vso zadevo bomo rešili. Ker nimamo privilegija, da bi ena zgodba posameznika ovirala reševanje problemov dva milijona ljudi."

Ministri so na sestanku govorili le o načrtih vlade, predstavili so ključne projekte preteklega in tega leta, so dejali po vrhu. "Sprejeli smo organizacijske popravke, delo vlade bo bolj predvidljivo in usklajeno," je o vsebini sestanka povedal Mesec.

Švarc Pipanova zgrožena nad izjavami Fajonove

Na ministrico Dominiko Švarc Pipan v zadnjih tednih namreč letijo očitki o objektivni odgovornosti za domnevne nepravilnosti pri nakupu sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. V matični SD so ji podporo že odrekli in jo pozvali k odstopu. 

Kot je Švarc Pipanova zapisala v današnji izjavi za javnost, so v zvezi z nakupom sodne stavbe po zamenjavi generalnega sekretarja Uroša Gojkoviča in ob pregledu vse dostopne dokumentacije ugotovili, da ni šlo za malomarnost, ampak ravno nasprotno. "Vse bolj kaže, da gre za skrbno načrtovano, protipravno delovanje, zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije s strani organizirane skupine s ciljem pridobitve protipravne koristi," je pojasnila. 

Kot je dodala, gre tako za posamezne uradnike ministrstva kot tudi člane stranke SD. Celotno dokumentacijo je ministrstvo predalo organom pregona, danes so tudi preklicali pooblastila vodjem strokovnih služb, ki so sodelovali v spornih postopkih. "To so vodja finančne službe Janja Garvas, vodja službe za nepremičnine in investicije Simon Starček in tudi vodja pravne službe, ki je pregledoval in pripravljal pogodbo, Jure Maleš. Vpleteni so bili po naših ocenah tudi nekateri drugi v sekretariatu ministrstva. O teh imenih je še prezgodaj govoriti, ker določene podrobnosti še ugotavljamo," je poudarila.

"Predsednica stranke Tanja Fajon je včeraj povedala, da je normalno in očitno celo pričakovano, da se generalni sekretar stranke vmešava v delo ministrstev. In kot sem ugotovila v zadnjih dnevih, je točno to počel tudi v tem primeru. Zgrožena sem nad to izjavo predsednice stranke, saj je takšna praksa nezakonita in nesprejemljiva, odpira vrata sistemski korupciji, proti kateri se je potrebno boriti z vsemi sredstvi," je bila ostra Švarc Pipanova. 

Na izjavi za javnost je dodatno pojasnila, da je predsedstvo SD opozorila na možnost, domneve in sume, da je bil v sporni posel v ozadju vpleten tudi generalni sekretar Klemen Žibert. Opozorila je, da je ta v preteklosti že skušal vplivati na nekatere odločitve v njenem mandatu.

Kakšna bo prihodnost Dominike Švarc Pipan?
Kakšna bo prihodnost Dominike Švarc Pipan? FOTO: Bobo

Sicer ministrica od ponedeljka ni govorila s Fajonovo, prav tako so jo v stranki izključili iz vseh komunikacijskih kanalov ožjega vodstva stranke, tako da z njimi ne more komunicirati."Kot se je pokazalo v zadnjih tednih, ko sem bila pod ogromnimi pritiski, da odstopim, bi moj odstop že pred nekaj tedni nedvomno pomenil, da bi se na ministrstvu prekrila ali uničila določena dokumentacija," je tudi poudarila.

Kot ministrica sicer prevzema objektivno odgovornost, saj je pogodbo podpisala v dobri veri, da so pristojne službe svoje delo opravile strokovno, zakonito in z dolžno skrbnostjo. "Danes vem, da so mi lagali ter načrtno prikrivali in prirejali podatke. A če odstopim v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale in nič se ne bo spremenilo."

Golob: Obtožbe so zares hude. V Levici se nadejajo rešitve še pred interpelacijo

Odločitev o njeni politični usodi je zdaj bolj ali manj v rokah premierja Roberta Goloba, ki bi lahko predlagal njeno razrešitev.

Pred sejo vlade je Švarc Pipanova medijem povedala, da bo njegovo odločitev spoštovala. Podrobne ugotovitve glede primera nakupa sodne stavbe na Litijski cesti pa bo predstavila v prihodnjih dneh oziroma najkasneje v odgovoru na interpelacijo, ki so jo zoper njo v DZ v ponedeljek vložili v poslanski skupini SDS.

Golob je po koncu seje dejal, da je včeraj prejel uradni predlog SD za razrešitev ministrice, od takrat pa se je že večkrat sestal z vsemi akterji zgodbe. "Tudi po pregledu medijev moram reči, da so obtožbe zares hude in da sem se dolžan z njimi podrobneje seznaniti. Zato bom sestanke nadaljeval danes in v naslednjih dneh, če bo to potrebno," je dodal premier. 

Da predsednik vlade odlaša z zahtevano politično odločitvijo in igra vlogo preiskovalca, v SD sicer razumejo kot koalicijsko discipliniranje. Če Golob ne bi predlagal razrešitve Švarc Pipan pa neuradno omenjajo tudi možnost izstopa iz koalicije. "Ne bi prejudiciral. Ampak potem se moramo v stranki še enkrat usesti in videti, kakšna je situacija. Se pravi, da SD nekateri ne zaupajo," je danes trdil Han. 

"Ostaja preprosto dejstvo, da je ministrica s podpisom pogodbe objektivno odgovorna. In ve se, kaj sledi," je jasen Borut Sajovic iz Svobode, medtem ko vodja poslancev SD Jani Prednik pričakuje, da bo Golob razrešitev ministrice poslal v DZ in "sledil seveda odločitvi svoje koalicijske partnerice."

Protagonistka zgodbe sicer zagotavlja, da bo spoštovala kakršnokoli odločitev premiera Goloba.

"Ko bo prišlo do njenega odstopa, ga bomo sprejeli," je ob robu vrha koalicije dejala koordinatorica Levice Asta Vrečko. Če do tega ne bo prišlo, se bodo pogovarjali naprej, a v Levici se nadejajo rešitve še pred interpelacijo.

"To meče slabo luč na celotno vlado. Ministri smo zavezani h gospodarni porabi javnega denarja in tudi to šteje pod objektivno odgovornost," je še opozorila Vrečko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3094)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vselepo
05. 02. 2024 12.07
+2
pekoci paradiznik, pa kar naprej v vsem svojem nelogicnem razmisljanju...
Vselepo
05. 02. 2024 12.05
+1
A zdaj pa ni vec SDS, vsi ste pokvarjeni, najprej ste obdolzili SDS, sedaj pa cisto nekaj drugega....
Sickk 2
01. 02. 2024 18.59
+4
Vecina ush vlad v zadnjih 30 letih si zasluz mesto na golem otoku..
zmago56
01. 02. 2024 14.55
+3
Selektorja, ki ni sposoben sestaviti zmagovalne ekipe je treba zamenjat..
andraa
01. 02. 2024 14.00
+3
sta golob in fajonka odpotovala,razprava se nadaljuje ko se vrneta,z letalom,brez onesnaževanja
User300173
01. 02. 2024 13.59
+0
Na železnici v enem letu tri nesreče s smrtnim izidom. Noben niti omenil možnosti odstopa direktorja in tehničnega. Pa vlaki iztirjali od Rizane do Zidanega mostu in dalje. Gospodje tovariši iz SD in Svoboda, pustite ministrico da očisti tiste skorumpirane nedelje po ministrstvu potem debatirati dalje. Ste preklicali popoldansko delo dvozivkam? Niste? Lepo, ste pa res karakterji. Fides vas izsiljuje, narod za talca dobesedno, vi pa gospodom držite jahto da lahko še naprej serj..jo. Beda je tam na oblasti.
pekoči paradižnik
01. 02. 2024 13.48
-4
simon starček sds,... Gojkovič sicer SD je doktoriral na janšistični kalilnici desnih kadrov FUDŠ,... janja garvas članica janševega kabineta, vodja finančne službe na ministrstvu za pravosodje,… so pripravili nakup stavbe, zavajali vlado in izsiljevali ministrico.
Krneki 00
01. 02. 2024 14.17
+2
baje jo je sam janez prvezal na stol da je podpisala medtem k je sprožil kozmični dež
peresni
04. 02. 2024 11.10
pekoči paradižnik
01. 02. 2024 13.47
-3
SD(S) bi najlažje to afero pospravila pod preprogo, če bi ministrica čimprej odstopila, da bi lahko njena naslednica zavarovala vpletene....... zato pa vlada vztraja pri razčiščevanju in osebni odgovornosti.... kar bo razgalilo delovanje janševcev.
Teofil
01. 02. 2024 13.36
+1
Golob bo prvi in edini ministerski predsednik,ki bo sam uničil sebe in koalicijo,do sedaj je to vlogo opravljala opozicija pri takonesposobni vladi in koaliciji pa ji to ni potrebno
Birba
01. 02. 2024 13.09
+5
Fajon,če Pipanova laže,kaj ti govoriš resnico? Bojiš se za stolček,zato dajš krivdo na njo,ti nisi nič boljša in kot predsednica stranke bi morala tudi ti odstopit PRVA
snupy1
01. 02. 2024 12.58
+8
Fajonova ni zahtevala odstop direktorja SŽ, kjer so bili mrtvi delavci. Čeprav je direktor iz kvote SD. Seveda tam so veliki projekti in veliko denarja. Samo to šteje.
barjan?ek1
01. 02. 2024 12.58
+1
Tresla se je gora rodila se je miš. Čez 14 dni bo več ali manj vse pod preprogo in bo sigurno na tapeti kakšna nova afera. Ali si Slovenci res zaslužimo da nas imajo vsi levi in desni politiki za norce
barjan?ek1
01. 02. 2024 12.55
+3
In to mi plačujemo. Titeka za par dni nazaj da naredi red. In kdaj bo konec teh nesposobnežev levih in desnih ki že več kot 30 let razprodajajo našo SLO in si polnejo žepe na račun davkoplačevalcev.
Krneki 00
01. 02. 2024 14.18
+1
2024 smo... vi pa še kr sanjate neke diktatorje izpred 50 let.....get a life
St. Gallen
01. 02. 2024 12.48
+1
in to je na 80 let podlage, muceki. Hvala ti Svica .
kekec9999
01. 02. 2024 12.45
+2
Tolk enih p....., a oni še kar pri koritu? Res so asi.
kekec9999
01. 02. 2024 12.44
+3
Tolk enih piz....., a oni še kar pri koritu...? Res so asi.
2mt8
01. 02. 2024 12.41
+6
Kdor je sklenil škodljivo pogodbo za 8 milijonov, naj se mu trga od plače 🤣🤣🤣
brabusednet
01. 02. 2024 12.41
+1
No pa smo le dočakali resnico o levičarskih politikih.Sama lopvščina,laži,zavajanje in korupcija.Koko se počutijo njihovi vplilci me zanima.No pa saj ti neke pameti tako nimajo.Opranoglavci socjalistično partojski tovariši.
Špinača
01. 02. 2024 12.58
+2
plus sds in odstavljeni komunist ijj. 🤣
ramstein
01. 02. 2024 12.37
+10
Jasno je samo eno in sicer sto procentno je to, da je stranka SD globoko vpletena v nakup te sumljive stavbe! Jasno ni le to ali je ministrica tudi bila vpletena in se sedaj vleče ven ali pa so jo njeni izrabili.
ramstein
01. 02. 2024 12.39
+12
Sto procentno je jasno tudi to, da stranka SD, njeno predsedstvo ščiti vpletene ljudi iz svoje stranke. Nič nenavadnega za to stranko, kot vselej do sedaj.
Špinača
01. 02. 2024 12.41
+2
kolikor vem bi ljudje za Dominiko dali roko v ogenj in jaz jim verjamem.
ramstein
01. 02. 2024 12.42
+5
Tudi moj občutek je takšen, vendar to je samo občutek na podlagi tega, kar vemo iz medijev.
ramstein
01. 02. 2024 12.45
+6
Gotovo si veliko ljudi iz SD želi, da ministrica čimpreje odide in da SD nastavi novega ministra, ki bo zaščitil njihove, torej točno te vpletene ljudi. Zato ministrica ne sme odstopiti.
User1035444
01. 02. 2024 12.47
-2
Roko v tisti ogenj, ki je v kaminu na ekranu!
lokson
01. 02. 2024 12.32
+2
Čakam, da bo pernata vlada sprejela objektivno odgovornost, za vsa zavajanja in neizpolnjevanje predvolilnih obljub, volivcem pernatega.
VelikoVedro
01. 02. 2024 12.35
+7
To bi morali zahtevat od vseh vlad doslej ...
boslo
01. 02. 2024 12.38
+3
lokson
01. 02. 2024 12.44
+0
User1035444
01. 02. 2024 12.48
+0