Slovenija

Dan, ko je bila eksplozija 'ekološke bombe' le trenutek stran

Kočevje, 22. 02. 2023 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odjeknila je eksplozija, sledil je požar. Pisal se je 12. maj 2022, ko se je zgodila ena največjih industrijskih nesreč pri nas. Naposled je umrlo sedem ljudi, pet na kraju nesreče, še dva kasneje v bolnišnici. In ni manjkalo veliko, da bi bila tragedija še hujša. Sredi Kočevja se namreč, kot so takrat opozorili prebivalci, nahaja "ekološka bomba". Kakšna pa je usoda podjetja več mesecev kasneje?

"Prebivalci Kočevja nismo več pripravljeni živeti v mestu, kjer je večtonski rezervoar metanola, ki ni eksplodiral zgolj in le zaradi izjemne intervencije," so lani zapisali občani, ki so se po hudi nesreči v Melaminu združili v civilno iniciativo in zahtevali umik tovarne iz mesta. Gre sicer za kemično podjetje, katerega glavna dejavnost je proizvodnja plastičnih mas, barv, lakov in podobnih premazov ter drugih kemičnih izdelkov.

'Tragična eksplozija ekstremnih razmer'

Eksplozija v Kočevju
Eksplozija v Kočevju FOTO: KOVAN d.o.o

In trenutki so se tistega dne, 12. maja, odvijali zelo hitro. Okoli pol devetih je na območju kemične tovarne odjeknila prva eksplozija, za katero so že takrat ugibali, da gre najverjetneje za človeško napako. "Nikoli v življenju si nisem mislil, da se bo to zgodilo, vendar se je," je dogodke tistega dne takrat povzemal direktor podjetja Melamin Srečko Štefanič. "Eksplozija se je zgodila na pretakališču, kamor je prišla cisterna s snovjo. Raziskujemo še, zakaj je nastala," je povedal.

Danes je ugibanj konec. V preiskavi so namreč ugotovili, da je bila na območje tovarne s tovornim vozilom pripeljana kemijska snov, ki je bila prečrpana v napačen rezervoar.

Na terenu je takrat posredovalo več kot 150 gasilcev, aktivirane pa so bile tudi enote ELME (ekološki laboratorij z mobilno enoto), enota RKBO (radiološko-kemično-biološka obramba) in dva helikopterja. Prebivalcem so takrat v tistih prvih trenutkih svetovali, da zaprejo okna in se ne gibljejo na prostem.

Ponesrečence so v usklajeni akciji oskrbele službe nujne medicinske pomoči. In teh ni bilo malo. Poškodovanih je bilo 32 oseb, ki so utrpele lažje opekline ali pa so bile sprejete v zdravniško oskrbo zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida.

A na žalost se ni končalo le pri poškodbah. "Pet pogrešanih oseb, ki smo jih imeli na listi, je verjetno preminilo, ker so bili pogoji eksplozije tako hudi, da ni bilo možnosti preživetja," je tistega dne dejal direktor podjetja. Ni se motil. Pet oseb je umrlo na kraju nesreče, še dve osebi sta kasneje umrli v bolnišnici. Zadnja je poškodbam podlegla skoraj mesec dni po eksploziji.

Zaskrbljenost zaradi kontaminacije

Okoli 13. ure jim je požar naposled le uspelo omejiti, a intervencija še zdaleč ni bila zaključena. "Najdlje trajajoči del je bila dekontaminacija prometnih in pohodnih površin, ki smo jih naredili skupaj s Slovensko vojsko in se je končala okoli 20. ure, ko se je tudi sprostil promet v neposredni okolici." Tako je pojasnil poveljnik Gasilske zveze Kočevje in vodja intervencije Leon Behin

Po besedah župana Kočevja Vladimirja Prebiliča pa so naredili temeljite analize o vplivu na okolje. Vzeli so vzorce zraka, vode, zemlje. Vsi podatki kažejo na to, da je bil okoljski vpliv nesreče minimaliziran in lahko nadaljujejo življenje. Da so nevarne snovi zajezene in ne bodo iztekale onkraj meja podjetja, pa so že pred tem sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je prebivalcem Kočevja vseeno svetoval čiščenje površin, vrtnine, ki so že primerne za uživanje, pa da naj na območjih, ki so bila izpostavljena dimu in sajam, zavržejo, saj bi bile lahko onesnažene.

Raziskave so kasneje pokazale, da površinske vode in črpališča pitne vode na območju Kočevja niso ogroženi.

Čas žalovanja in celjenja ran

V kočevskem podjetju so po eni najhujših industrijskih nesreč pri nas v znak žalovanja izobesili črno zastavo. Ta je na poslopju Melamina plapolala tudi mesec kasneje, ko je umrla še zadnja žrtev nesreče. 

Direktor Melamina je medtem napovedal, da namerava delo v podjetju nadaljevati, saj čuti obvezo, da pelje to zgodbo naprej. Pomoč podjetju sta zagotovili tako država kot občina. "Kaj spremeniti, da se kaj podobnega ne bi več zgodilo?" pa se je spraševal Prebilič.

Lokalni prebivalci so bili jasni: "Sredi mesta si ne želimo ekološke bombe." Ter da je treba tovarno premakniti nekam drugam, kar so zahtevali tudi v posebni peticiji. Strokovnjakinja za varnost v kemijskih obratih Barbara Novosel z ljubljanske Fakultete za kemijo pa je ob trditvah, da gre za človeško napako, na primer opozorila, da bi morali imeti tako veliki obrati tudi varovalke, ki predvidijo človeške napake.

Občina je sicer slab mesec po tragediji ustanovila posebno komisijo za iskanje alternativne lokacije podjetja. Novembra lani so nato sporočili, da bi lahko proizvodnja stala na obrobju mesta. Tja da bi najprej preselili 30 odstotkov svoje proizvodnje, in sicer tisti del z nevarno snovjo, ki je bil kriv tudi za usodno nesrečo. Čez 15 ali 20 let pa bi iz mesta umaknili celotno proizvodnjo.

A civilna iniciativa je izrazila pomisleke, da tudi selitev v gozd morda ni tako nedolžna, kot deluje na prvi pogled. Na februarski predstavitvi najprimernejše potencialne lokacije za selitev podjetja so nekateri celo menili, da bi moralo to ostati v mestu. Se bo torej podjetje selilo? Prebilič je zagotovil, da nobena odločitev ne bo sprejeta mimo ljudi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rudolf Maister
22. 02. 2023 20.29
Težko bo dokaj spremenili ,saj je mesto raslo okoli tovarne.Tovarna je stala in se razvijala blokov pa okoli nje ni bilo, tako kot marsikje po Sloveniji .
vvvilice
22. 02. 2023 14.49
+3
Ampak v amerki, Ohio, imajo resno ekološko katastrofo, ampak nekaj slabo se poroča o tem, ali kaj vsete zakaj? Vsak zvezdnik, ki gre z drugo je objavljen, res velike katastrofe pa ne
Ramzess
22. 02. 2023 15.51
+1
Da ne omenjamo kemične tovarne po svetu, ki jih je razneslo zadnji teden. Lepo bo deževalo okrog njih.
Ramzess
22. 02. 2023 15.52
+1
Vlak v Ohio ni edini primer v zadnjem času v ZDA.
MladInPerspektiven
22. 02. 2023 13.30
+0
Ja kaj je sedaj Kočevci ali bo ta firma res pri županu v Dolgi Vasi ??? bi bilo pravilno, če je že hotel jo povsod poriniti pa so ljudje proti. Kar ste izvolili imaste ... poleg tega je pa res se zamisliti, da puščate direktorja še vedno na delovnem mestu. Kriv je tu ni dvoma, res ni bil udeležen vendar on drži vse vajeti v rokah.
santamaura
22. 02. 2023 12.22
+6
Pa saj niso prečrpavali vode - Gre za kemično podjetje, sredi mesta, ki je imelo velik profit - Sedaj lahko vidimo, kje so šparali, da bi bil dobiček še večji. Pa saj so menda imeli neke inšpekcije glede varnosti - Ne more biti res, da lahko v kenijsko podjetje pride en šofer cisterne in tanka kemikalije kamor mu paše - In kdo bo odgovarjal za smrtne žrtve zaradi malomarnosti ?????
brezvezek
22. 02. 2023 12.49
+1
Ne more jih kar tako tankati, kamor mu paše, ker priključki ne pašejo. Ampak delavci so bili tako pridni, da so šli v delavnico in poskrbeli za adapter, ki je omogočil priklop cisterne na napačen priključek.
mackon08
22. 02. 2023 19.32
+1
brezvezek to kar si napisal, če je res kar ne verjamem je za kazensko ovadbo in bi lahko nekoga doletel daljši zapor, ne na pamet.
mptour
22. 02. 2023 12.10
+5
Vsekakor je treba odgovorne kaznovati. Danes se v luči pohlepa povsod delajo bližnjice in je skrb za delavca že skoraj na ravni sužnjelastniških časov. Motijo pa me komentarji raznih kavč strokovnjakov, predvsem mestnih, da taka industrija ne spada v mesto in da je sploh ne rabimo itd. Seveda v mestu nebi imeli industrije, nebi imeli smeti, nebi imeli čistilnih naprav, nebi imeli sežigalnic..... So pa največji potrošniki in povzročitelji teh storitev. Na kratko, (če me ne bo admin brisal) jedli bi doma, srali pa pri sosedu. Iz takih tovarn prihaja večina izdelkov, brez katerih meščani ne morete, od fensi oblačil, do fensi elektronike..... Če hočeš imeti dobre stvari, bo treba požreti tudi slabe, ki so posledica tega.
FaTa Albanka
22. 02. 2023 12.08
+5
Kaj eksplozijo v kemicni tovarni v Ohio kjer so bli mrtvi sem spregledal al je tu tud medjiski mrk okol tega ?
Ramzess
22. 02. 2023 15.55
Ni bila tovarna ampak prevrnjen vlak z vagoni cisternami. Gotovo ni naključje, da je zgodba ista kot nedavno posnetem filmu White Noise v katerem so igerali kot statisti prebivalci kraja West Palestine v Ohio, kjer se resnična 'nesreča' tudi zgodila.
Cryptofag
22. 02. 2023 11.53
+9
Direktorja razresit in v čuzo.
Semek
22. 02. 2023 11.50
+11
Direktorja obvezno v zapor.... Nosi se ko pav, nobenega socutja do umrlih.
dracon
22. 02. 2023 11.45
+4
Če imajo na "pumpi" lahko različne priključke za bencin in nafto, tako da jih ne moreš zamenjati, v kolikor imaš adapter nameščen, potem ne vidim razloga, zakaj nekaj v takšnem smislu ni bilo rešeno pri tako velikem porabniku vnetljivih in eksplozivnih stvari. Vem, po bitki je vsak general. Vseeno za razmislek v prihodnje, ker diretor pravi da ne ve, kaj bi lahko naredili. To je ena izmed opcij, mogoče ne pride v poštev, a vsekakor je potrebno izključiti človeško napako oz. možnost le te maksimalno, kolikor se le da. V kolikor cisterna, ki bi pripeljala snov ne bi mogla priklopiti cevi na tank, ker bi bil priključek napačen, verjetno do takšne napake ne bi moglo priti.
Herba
22. 02. 2023 11.58
+1
Pri takih strokovnjakih in nadzornikih, ki podpišejo karkoli ne more bit drugače. Poglejte Šempetrski bolnišnico. Nikoli ne bomo vedeli koliko jih je umrlo, po toliko letih sta dva priznala in ker sta nakazala 20 tisočakov v dobro bolnišnice, bosta par mesecev delala v javno dobro...
mptour
22. 02. 2023 12.01
+3
Na Petrolu so prejšnji teden zamenjali nafto in bencin. Ljudem so povrnili le strošek narobe natočenega goriva. Popravila, prevoz avtomobila, praznjenje rezervoarja so pa ostala lastnikom. Tud pumpe niso nezmotljive...
brezvezek
22. 02. 2023 12.50
+0
Saj imajo različne priključke za nekompatibilne snovi. Ampak delavci so bili tako pridni, da so šli v delavnico in poskrbeli za adapter, ki je omogočil priklop cisterne na napačen priključek.