Slovenija

V rekordnem dnevu je na pomoč poklicalo kar 13.789 ljudi

Ljubljana, 11. 02. 2024 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
50

Obeležujemo evropski dan številke 112 – dan, ki je namenjen ozaveščanju o enotni evropski številki za klic v sili in priznavanju dela vseh, ki prispevajo k reševanju življenj. Regijski centri za obveščanje so lani prejeli 705.989 telefonskih klicev, kar je največ v zadnjih petih letih. Rekordnega 4. avgusta je na pomoč poklicalo kar 13.789 ljudi. A namesto s priznanji za njihovo delo se soočajo z zastoji v pogajanjih glede prenove plačnega sistema in ignoranco vlade do krivice, ki jim je bila storjena, pravijo. Zato je prav danes sindikat ministrstva za obrambo napovedal stavko.

V okviru Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje deluje 13 regijskih centrov za obveščanje (ReCO), katerih 24-urno dežurstvo 365 dni v letu na evropski številki za klic v sili 112 zagotavlja učinkovito službo za nudenje pomoči v primeru naravne ali druge nesreče. Skupno je v centrih zaposlenih okoli 140 operaterjev. Poleg ljubljanskega (172.390) največ klicev na pomoč prejemata celjski (95.678) in mariborski (84.680) regijski center.

Slovenija je številko 112 uvedla leta 1997

Prebivalci Slovenije, tako kot tudi ostali prebivalci Evropske unije, poznajo centre za obveščanje predvsem po telefonski številki 112, ki jo kličejo v primeru naravne ali druge nesreče oziroma drugega pojava, ki lahko ogrozi življenje in varnost ljudi ali živali ter premoženje, ko je torej potrebna nujna medicinsko pomoč, pomoč gasilcev, gorskih ali jamarskih reševalcev oziroma drugih reševalnih služb. ReCO pristojnim organom in javnosti nudi informacije o stanju ter daje napotke za ravnanje, razglasi nevarnost ali pa na kraj izrednega dogodka napoti sile za zaščito, reševanje in pomoč ter obvešča za to pristojne organe in službe. Prav tako pristojni ReCO sodeluje tudi pri zagotavljanju logistične podpore silam za zaščito in reševanje na terenu ter spremlja in beleži potek intervencije.

Črna na Koroškem dan po uničujočih poplavah.
Črna na Koroškem dan po uničujočih poplavah. FOTO: Aljoša Kravanja

Nesreče so različne, za vse pa velja naslednje:
- ohranite mirno kri, samo tako pomagate sebi in drugim,
- najprej pomagajte sebi, nato drugim,
- prvo pomoč poiščite pri ljudeh, ki so na kraju nesreče ali v bližini,
- če situacije sami ne morete obvladati, pokličite klic v sili na številko 112,
- čas je zelo pomemben, zato takoj storite vse, kar znate in zmorete. 

Ko kličete na številko 112, povejte: 

Kdo kliče. 

Kaj se je zgodilo. 

Kje se je zgodilo.

Kdaj se je zgodilo.

Koliko je ponesrečencev.

Kakšne so poškodbe. 

Kakšne so okoliščine na kraju nesreče (požar, nevarne snovi, poškodovane plinovodne ali druge napeljave). Kakšno pomoč potrebujete.

Lani prejeli največ klicev v zadnjih petih letih, najdaljši pogovor je trajal 132 sekund

V letu 2023 so Regijski centri za obveščanje zabeležili porast klicev v primerjavi z letom 2022, in to kar za 23,5 odstotka več. Vsak klic na številko 112 pomeni aktiviranje predvidenih reševalnih enot oziroma intervencijo. Kot že vrsto let je najpogostejši razlog za klic potreba po nujni medicinski pomoči.

V vseh Regijskih centrih za obveščanje je bilo leta 2023, po zadnjih nerevidiranih podatkih, prejetih 705.989 telefonskih klicev. Najvišje število klicev, ki so jih zabeležili v eni uri, je 2.345. Najpogosteje so bili aktivirani gasilci (66.470), gorski reševalci (914), enote z reševalnimi psi (130), potapljači (23), jamarji (41) in druge enote v 20 primerih. Najodmevnejši dogodki lani so bili nedvomno poplave in neurja, kar so kot najpogostejši razlog klica tiste dni beležili tudi v regijskih centrih.

4. avgusta, ko so Slovenijo prizadele katastrofalne poplave, so zabeležili rekordnih 13.789 klicev v enem dnevu, kar predstavlja najvišje število klicev v enem samem dnevu.

Operaterji so se lani na 90 odstotkov klicev odzvali v 5,79 sekunde, v istem deležu primerov pa je pogovor trajal manj od 80 sekund, najdaljši pogovor pa je trajal 132 sekund, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje. 

Kot so pojasnili za STA, med temi klici beležijo nekaj več kot tri odstotke nepotrebnih oz. lažnih klicev, ki jih kot takšne zabeležijo šele po opravljeni intervenciji. Dodali so, da je zloraba klica v sili kazniva, kot takšne lahko operaterji evidentirajo tudi večkratne zaporedne in moteče klice, pri čemer imajo možnost kličočega prijaviti agenciji za komunikacijska omrežja in storitve in operaterjem mobilne telefonije.

Zahvala vlade in odgovor operaterjev: stavka

"Na tem mestu se zahvaljujemo operaterjem v centrih za obveščanjem, reševalnim enotam ter vsem, ki so del verige služb za pomoč v Sloveniji, ki vsak dan opravljajo to izjemno delo. Vaše nesebično delo je bilo ključnega pomena, še posebej ob številnih naravnih nesrečah, ki so lani od pomladi pa do konca jeseni prizadele našo državo. Kot prebivalci Slovenije iskreno cenimo vašo požrtvovalnost pri reševanju ljudi, živali in premoženja. Hvala vam za vaš trud in predanost," so v petek zapisali na vladi.

Sindikat ministrstva za obrambo je vladi prav na današnji dan odgovoril z napovedjo stavke. Kot razlog so navedli zastoj v pogajanjih glede prenove plačnega sistema in ignorance vlade do krivice, ki je bila zaposlenim na delovnem mestu operater v centru za obveščanje storjena že leta 2017 in s katero se še vedno soočajo njihovi člani. "V letu 2023, ko je Slovenijo prizadela obsežna ujma, so naši operaterji odigrali ključno vlogo pri koordinaciji odziva na krizne razmere. Kljub temu da so njihovi napori in predanost široko prepoznani in cenjeni s strani slovenske javnosti, se zdi, da Vlada RS ne prepoznava njihovega pomena, ki ga skozi svoje delo prispevajo v družbi in ga ne zna ter noče pošteno ovrednotiti," so zapisali.

Nizke plače operaterjev so privedle do tega, pravijo, da se za razpisana delovna mesta operaterja ne odloča skoraj nihče, obstoječi operaterji pa se zaradi kadrovske podhranjenosti, preobremenitve in izgorelosti vse pogosteje obračajo po zdravniško pomoč. 

Evropsko združenje Slovenijo poziva k uvedbi opozorila 112 znotraj bazne postaje mobilnega operaterja

Evropsko združenje številke za klic v sili (EENA) je v danes objavljenem poročilu o stanju številke 112 v državah članicah EU Sloveniji priporočilo nujno uvedbo opozorila 112 pred naravnimi in drugimi nesrečami znotraj bazne postaje mobilnega operaterja, poroča STA. To je v EU obvezno že od leta 2022, uredbo pa je komisija izdala že leta 2018, so spomnili.

Dodali so, da je tovrstno opozorilo v Sloveniji sicer dostopno prek aplikacije za mobilni telefon, vendar mora to uporabnik prenesti na telefon, kar ni ustrezno. Po podatkih trgovine Google Play je aplikacijo sicer preneslo le nekaj več kot 100 uporabnikov. Poleg Slovenije opozorila 112 v tej obliki niso uvedle še Avstrija, Finska, Irska, Latvija in Slovaška, piše v poročilu.

Združenje je priporočilo še uvedbo napredne mobilne lokacije za gostujoče uporabnike mobilnega omrežja, ta storitev v Sloveniji namreč ni omogočena na napravah iOS. Ob tem predlagajo tudi migracijo na sistem številke 112 naslednje generacije in uvedbo javno dostopnega registra lokacij avtomatskih defibrilatorjev (AED).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
11. 02. 2024 18.41
"Kakšno pomoč potrebujete." To mora biti najmanj drugo vprašanje, ne pa zadnje, treba je logično razmišljati, birokracija ne smeti prednosti.
Ramzess
11. 02. 2024 18.42
+1
"Kdaj se je zgodilo." Sprašuje po uri ali ... a ni logično kdaj, ko je (bil) klic.
Ramzess
11. 02. 2024 16.56
Velike cifre, nekam nerealne, brez razčlenitve ne pomenijo nič, nekateri so morda klicali večkrat, ali več klicev za isto zadevo, itd. Po razčlenitvi se dobi realna cifra.
Vizi892
11. 02. 2024 15.17
-1
Mizerne plače imajo operaterji.
GAYPROPAGANDA
11. 02. 2024 14.33
-1
aviktora
11. 02. 2024 13.49
-2
Razvajenci, kličejo za vsako malenkost!
Volja
11. 02. 2024 14.11
-1
Ne razumem, zakaj se preko e-Vem app natančno ne posredujejo podatki o novi shemi zdravstvenih stanj in temu primernih komunikacijskih poteh do zdravniške pomoči.
Volja
11. 02. 2024 14.24
-1
* ZVem app in drugih oblikah obveščanja iz ZD-mov. To se da preprosto rešiti, če se hoče! Razen, če se potem bojijo, da jim bo zmanjkalo "pravega" dela.....
Volja
11. 02. 2024 13.38
+1
Statistika je izjemno nehvaležna zadeva in lansko leto je bilo "rekordno" iz več vzrokov: - katastrofalne poplave, ki se zgodijo na stoletje - zmedenega organizacijskega stanja v zdravstvenem sistemu, ki se uveljavlja v zadnjih dveh letih in je postavljen na glavo, glede na predhodni sistem in ni še usvojen pri uporabnikih Če izločimo vse te ekstremne dejavnike, smo pa kje glede statistike klicev???
ap100
11. 02. 2024 13.36
+7
pri tej vladi edino še nevladniki od raznih čudnih institutov ne strajkajo
srecnii
11. 02. 2024 13.31
+3
Po Poljanski dolini med Škofjo Loko in Žiri so vse pospravli od nanosa materiala takorekoč je že vse porihtano. Ljudje so pridni, delovni, si znajo med seboj pomagat in sodelovat, edino kar opažam je folija še po drevju kjer voda teče....ampak tud to še pride spomlad, treba najprej uredit pogoje za bivanje, ceste in ostalo.
Minifa
11. 02. 2024 13.28
+1
Gre za delo od doma, srednješolci, študenti in ostali, ni problema ))) tudi Ne vladniki, ljudje na sociali..vsi prav vsi pa obvladajo TELEFON..
Minifa
11. 02. 2024 13.29
+1
Tud Tanja Fajon, bi lohka bila na telefonu, ko jo jutri zamenjajo, se je Golob otrese, in naženejo iz vlade skupaj s stranko.
NeXadileC
11. 02. 2024 13.27
+0
Jok in stok, a v navideznem ozadju, torej v dejanskem ospredju - denar le.
grumf
11. 02. 2024 13.14
+4
Hehe, pogrešate GolobaJanšoNutrijoKravicevblatuCepljenjeRusijoDražjibenz....
Minifa
11. 02. 2024 13.08
+5
Če lohka študenti na Blagajni visijo, lohka tudi telefon dvignejo saj mladi to profesionalno obvladajo za 7,5 Evra na uro.
Rafael Kramar
11. 02. 2024 13.20
-1
Ma, to bi moral imet socialci, brezposelni in pa lenčine na bolniških zadolžitev, da od doma sprejemajo te klice in jih javljajo dalje. Če že cuzajo denar iz lufta, lahko pa vsaj takele nepomembne stvari podelajo.
fljfo
11. 02. 2024 12.57
+3
Ne razumem, kako lahko pada podpora tej vladi!?! Uredili so, da se na specialisra čaka max 30 dni, nimajo afer, njihovi posli so smotrni in transparentni, predvsem pa so odlično poskrbeli za poplavljence....
Rafael Kramar
11. 02. 2024 13.08
+2
Še 30.000 đabe stanvajn pa ukinitev prostovoljnega zavarovanja bi dodal. No, tole drugo so res ukinili...🙄
fljfo
11. 02. 2024 13.11
+6
Pa računalnike so zagotovili potrebnim....Najboljša vlada doslej
Rafael Kramar
11. 02. 2024 13.21
+1
Točno, še računalniki za najšibkejše...
Rudolf Maister
11. 02. 2024 12.53
+6
Še dobro da sta jih Tina in njen dečko potolažila,da je 100 montažnih hiš že isti dan v delu. Hahahahaahahahahaahha ne poznam več nobenega volilca perjadi , samo še zabiti apostol 1 ni doumel ,vsi ostali so se poskrili
Rafael Kramar
11. 02. 2024 12.55
-2
Gutenberg
11. 02. 2024 12.46
+7
Golobova vlada ne dela nič, nobenega članka? Medtem se je med prispevki na plačilnih listah že izpisala rubrika Obvezni zdravstveni prispevek. Obljuba golobnjaka je izpolnjena: ukinjeno je prostovoljno dodatno zavarovanje, uvedel se je OBVEZNI PRISPEVEK.
Rafael Kramar
11. 02. 2024 12.58
+2
Obljubili so ukinitev prostovoljnega dodatnega zavarovanja in to obljubo tudi izpolnili!! Na tak način levičarji izpolnjujejo svoje zaveze!!
Janez23
11. 02. 2024 13.29
+3
Ja bedaki so res verjeli, da ne bodo plačevali dodatnega zavarovanja in imeli iste zdravstvene storitve. Kdo bo pa to plačal? Micka Kovačeva, ki je pila nič plačala ali Nika Kovačeva , ki le lapa in je fino plačana?
Lukrisa
11. 02. 2024 12.43
+2
13789 ljudi ali klicev. Je kr velika razlika.
Rafael Kramar
11. 02. 2024 12.58
+0
Rafael Kramar
11. 02. 2024 12.41
-7
Takšna nezahtevna dela bi morali dajati študentom ali brezposelnim, ne pa da se redno zaposluje na desetine ljudi za telefone vzdigovat.
Minifa
11. 02. 2024 12.34
-4
Za telefon sukat je osnovno šolska izobrazba in 750 evrov na riti več kot dovolj, lohka pa odprejo na trgu dela SP in prvič kaj koristnega prispevajo družbi.
lokson
11. 02. 2024 12.33
+5
Še v osebne tragedije rinete "mavrico".
Rafael Kramar
11. 02. 2024 12.41
+0
Rafael Kramar
11. 02. 2024 13.10
-1
acromega
11. 02. 2024 12.28
+7
zdaj vemo na koga se lahko zanesemo, na zdravnike in prvo pomoč ne.