Slovenija

Dan kulture nenasilja: otroci veseli pogovora, zavedajo se resnosti dogodka

Ljubljana, 12. 05. 2023 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Osnovne in srednje šole so v obliki različnih dejavnosti in pogovorov izvedle dan kulture nenasilja in strpnosti. "Učenci so bili veseli pogovora na to temo, je pa vtis, da so se glede pokola v srbski šoli zelo malo pogovorili s starši, največ informacij so dobili prek družbenih omrežij," je dejal ravnatelj OŠ Livada Goran Popović. Šolska svetovalka Brigita Rupar s Srednje šole za gastronomijo in turizem Ljubljana pa je dejala tudi, da se dijaki zavedajo resnosti samega dogodka v Srbiji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Medvrstniško nasilje
    03:39
    Iz 24UR: Medvrstniško nasilje
  • Iz SVETA: Dan kulture nenasilja
    04:04
    Iz SVETA: Dan kulture nenasilja

 

Na ljubljanski osnovni šoli Livada so kulturi nenasilja in strpnosti namenili prvi dve šolski uri. "Ena ura je bila z razrednikom, druga pa z učiteljem," je povedal ravnatelj šole Goran Popović. In o čem so se z otroki pogovarjali? "Teme so bile aktualni dogodki v Beogradu, naši odnosi do agresivnosti, pomanjkanje empatije in vsega ostalega," je povedal.

Učiteljica in učenci
Učiteljica in učenci FOTO: Shutterstock

Poudaril pa je tudi, da v šoli s pogovorom o teh tematikah niso čakali na današnji dan. Že v preteklem tednu so namreč začeli pogovore in akcije za ozaveščanje učencev glede nenasilja. Tudi sam se je oglasil pri učencih višjih razredov, ki so razpravljali o problematiki medvrstniškega nasilja. Prav tako pa se na šoli o tej temi po ravnateljevih navedbah pogovarjajo ves čas in čez vse leto, tudi preventivno, preden se nasilje zgodi.

Opozoril je tudi, da so otroci vse preveč prepuščeni spletnim omrežjem, kjer je nadzora premalo. "Otroci veliko več govorijo o izvajalcu tega masakra, medtem ko o vzrokih, o načinu vedenja ali o tem, kaj je in kaj ni prav, ne," je dejal. Še pred koncem šolskega leta bodo zaradi tega sklicali roditeljski sestanek, na katerem se bodo s starši pogovorili o tem. V družini se namreč očitno o tem premalo pogovarjajo.

Strah staršev in vloga medijev

Tudi v OŠ Janka Modra iz Dola pri Ljubljani so se po navedbah ravnatelja Gregorja Pečana pogovarjali o tem, kaj se je zgodilo, in ob tem skušali učencem omogočiti razumevanje dogajanja ter lažje spopadanje z morebitnimi strahovi in krizami. "Odziv učencev je bil odličen. Kulturo nenasilja, ničelno toleranco do kakršne koli oblike nasilja v šolah učimo že leta," je dejal. Tokrat so temi namenili dve dodatni uri.

"So pa strah izrazili starši, in ne učenci. Levji delež pri tem pa imajo tudi mediji. Njihovo poročanje je daleč od etičnega. Način, na kakršnega se odkrivajo podatki, omogoča tudi verifikacijo storilca," je povedal Pečan.

Šola nasilje
Šola nasilje FOTO: POP TV

Šolska svetovalka Brigita Rupar z ljubljanske srednje šole za gastronomijo in turizem, ki se je udeležila današnjih dodatnih ur, je pojasnila, da se dijaki zavedajo resnosti samega dogodka. "Zavedajo se, da se situacije lahko sprožijo v katerem koli okolju, zavedajo se, da gre za videnje posameznih dijakov, ki razrešujejo občutek sprejemanja v odnosu do sošolcev in vrstnikov brez empatije, in zelo podpirajo aktivno vključevanje," je dejala.

V tem tednu so bili dijaki prvih letnikov po njenih besedah vključeni v pogovor s pisateljico Tejo Gomboc o mladinskem romanu Balada o drevesu in o ustvarjanju besedne umetnosti, ki jo je vodila učiteljica slovenščine Metka Pokoren, kjer je tudi tematika medvrstniškega nasilja. Mladim pa so tudi navedli možnosti, kam se v primeru stiske lahko obrnejo.

Naraščanje trenda vzgoje z manj empatije in morale

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije menijo, da morajo temo nasilja obravnavati vsi pristojni, ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Zavod RS za šolstvo, Inšpektorat RS za šolstvo, pedagoške fakultete, šole same in v prvi vrsti starši doma, v primarni celici.

Zaradi vse bolj permisivne ideologije in nekritične uporabe družbenih omrežij narašča trend vzgoje z manj empatije in morale. "Družba, ki trenutno z neoliberalnimi vrednotami, vključno z nagrajevanjem tekmovalnosti in individualizma, pritiska na posameznika, še posebej na šolarje, ki jih tudi na ta način spravlja v stisko. Odgovorni naj to upoštevajo na vseh nivojih, tudi pri šolski reformi," so navedli.

V zvezi so prepričani, da se je "prižgal rdeči alarm" glede nasilja med otroki, nad otroki, otrok nad starši. Problem po mnenju zveze presega posameznika, šolstvo, je problem družbe na splošno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Important notice
13. 05. 2023 20.15
To bi morala biti debata vsak trenutek, ne samo enkrat na ....
User1563571
13. 05. 2023 13.02
In potem ti nekakšna "vplivnica" , ki v njenih letih samo "vpliva" na druge?joka o nasilju....delat poslat, v tovarno, da bo lahko plačala svoje ""vplivanje"
Volja
13. 05. 2023 10.17
Učitelji se ne zavedajo, da dijakom se mnogo dogaja in se vedno najde na tnalu veliko odprtih t.i. družbenih in osebnih vprašanj, ki se jih želi predebatirati. Nanašalo se je tudi na šikaniranja in pristope nekaterih učiteljev Včasih nismo poznali šolskih psihologov. Nekaj takšnih predmetnih profesorjev sem imela, ki so ob vstopu v razred poskrbeli za to, da smo se v 5-10 minutah podebatirali kar nas je žulilo...
Volja
13. 05. 2023 10.26
Pomembni so skupinski pogovori. Mogoče je tega premalo.
golojajko
12. 05. 2023 21.20
+2
če že samo gledaš mal komentarje, se ni za čuditi za stanje otrok. vsi proti vsem, vsi neki anti strokovnjaki za vse, človeške hijene pač, ki nevzgajajo mulcev
Apoteka
12. 05. 2023 20.18
-8
Dokler bodo SDS troli smetili po spletu,ne bo miru..
Binč
12. 05. 2023 20.32
+7
IvanJaJo
12. 05. 2023 21.14
-4
Piše resnico.. Troli spadajo v podzemlje 🤲🧟💆🤣
jesen?ica
12. 05. 2023 20.15
+7
Nasilje ima številne obraze, tudi ignoranca sošolca je nasilje.
MojsterSplinter
12. 05. 2023 19.59
+4
Dan kulture nenasilja je podobna neumnost kot Dan slovenskega tradicionalnega zajtrka. En dan se delamo, da je naša družba nekaj drugega kot je, vse ostale dni v letu pa smo lahko mi res mi.
Raček Pujsaček
12. 05. 2023 19.20
+2
Vse prav! Vendar vedno drži en star rek: Nič nas ne sme presenetiti! Kajti stene ? Imajo ušesa!