Slovenija

Dan po volitvah čas za analize, Golob vztraja: Nič ni šlo narobe

Ljubljana, 10. 06. 2024 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stranke pretresajo rezultate nedeljskih evropskih volitev in glasovanj na posvetovalnih referendumih. Med drugim so se že sestali v SD in NSi, kjer so rezultate evropskih volitev pričakali na trnih, a vendarle ujeli vsak po enega poslanca. Prvi premisleki tečejo tudi v drugih strankah, nekatere bodo rezultate podrobneje analizirale še v prihodnjih dneh.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Prebilič, Tomašič in Gregorčič
    13:37
    Iz 24UR ZVEČER: Prebilič, Tomašič in Gregorčič
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo so evroposlanci?
    05:22
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo so evroposlanci?
  • Iz 24UR: Razdelitev poslanskih sedežev
    04:00
    Iz 24UR: Razdelitev poslanskih sedežev
  • Iz SVETA: Izidi glasovanja
    10:28
    Iz SVETA: Izidi glasovanja

V SDS so se danes sestali na rednem ponedeljkovem sestanku, o tem, kdaj bodo rezultate glasovanj pretresli še na organih strank, pa se bodo še dogovorili.

Prve premisleke o volilnem rezultatu je danes pričakovati tudi v največji vladni stranki Gibanju Svoboda, ki so ji volivci na nedeljskem glasovanju namenili dva poslanska mandata v Bruslju. Najprej naj bi delo v kampanji pretresali v volilnem štabu, s konkretnejšimi analizami tudi na organih stranke pa vendarle še počakali, da se nekoliko "ohladijo glave". Ob razglasitvi rezultatov je bilo v štabu Svobode namreč kar nekaj zadržanosti, še posebej v luči pričakovanj na podlagi zadnjih javnomnenjskih anket, ki so stranki v zadnjih dneh kampanje napovedovale tudi tri poslanske mandate.

V Svobodi je tako danes slišati različna mnenja, od tega, da bi se morali pogovoriti o tem, da jim je do še enega poslanskega sedeža le malo zmanjkalo, do bolj optimističnih pogledov, da je stranka glede na javnomnenjsko podporo v zadnjih mesecih zabeležila dober rezultat.

Golob zadovoljen, Han manj 

"Nič ni šlo narobe, vsi cilji, ki smo si jih zadali pred volitvami, so bili izpolnjeni. Imeli smo visoko volilno udeležbo, rekordno, dobili smo štirikrat za na referendumih in dobili smo več kot 20 odstotkov glasov," pa je tudi v današnji izjavi za javnost ob robu sestanka sveta vlade za Slovence v zamejstvu vztrajal premier in prvak Svobode Robert Golob. Priznava pa, da so imeli v stranki "nekoliko smole pri mandatih". "A na to nismo mogli vplivati, ker so na to vplivali rezultati naših konkurentov. Po svoje je mogoče celo boljše tako, ker sedaj nimamo izgovora, da ne bi naslednji dve leti še bolj trdo delali," je ocenil.

Štab Gibanja Svoboda
Štab Gibanja Svoboda FOTO: Damjan Žibert

Prav tako ostaja na stališču, da so stranke leve sredine skupaj dosegle dober rezultat. "Odstotki in število glasov je tisto, kar šteje. Razporeditev mandatov je pač narejena po ključu, pri tem so imele stranke leve sredine tudi nekaj smole zaradi razdrobljenosti. Ampak tako je stanje, sprejemamo rezultat. Ne glede na to, rezultat referendumov je tisto, kar me navdaja z optimizmom za prihodnost. Rezultat referendumov jasno pokaže, da je svobodomiselni del Slovenije včeraj na referendumih potrdil vse štiri referendume in to je tisto, zakaj pravim, da je v resnici levosredinski pogled na razvoj Slovenije in Evrope včeraj dobil potrditev," je prvo analizo rezultatov danes sklenil premier.

Medtem je predsednik SD Matjaž Han po delnih neuradnih volilnih rezultatih ob izteku volilnega večera ocenil, da je koalicija naredila relativno slab rezultat. V SD, ki je s 7,73 odstotka prejetih glasov osvojila poslanski mandat, bodo sicer rezultate nedeljskega glasovanja pretresali na današnji popoldanski seji predsedstva. Pred tem pa se je ožje vodstvo sestalo tudi že na kolegiju predsednika SD.

Se v NSi obeta menjava na čelu stranke?
Se v NSi obeta menjava na čelu stranke? FOTO: Aljoša Kravanja

Bo Tonin še naprej vodil stranko?

Volilne rezultate bodo zvečer pretresali tudi v opozicijski NSi, ki je s 7,66 odstotka glasov prav tako osvojila en poslanski mandat v Evropskem parlamentu. Na seji izvršilnega odbora, ki se bo predvidoma začela ob 18. uri, se bržkone ne bodo mogli izogniti vprašanju, kako bo prvak stranke NSi Matej Tonin, ki mu je kot nosilcu liste uspel preboj v Bruselj, od tam tudi v bodoče vodil stranko ali pa bi jesenski volilni kongres utegnil prinesti menjavo na čelu stranke.

V Vesni sej organov stranke trenutno nimajo sklicanih, bodo pa v prihodnjih dneh opravili prve pogovore s predstavniki evropske politične skupine Zelenih. "Z rezultati smo zelo zadovoljni in nam dajejo tudi dobro izhodišče za pogajanja znotraj skupine, kjer želimo prevzeti aktivno vlogo," so sporočili iz stranke.

Ob ugibanjih, da bi lahko prišlo do povezovanja med Levico in Vesno, pa so v slednji danes navedli, da pričakujejo pogovore o sodelovanju pri temah, ki so strankama skupne, ni pa nobenih pogovorov o morebitnem združevanju ali kaj podobnega. V Levici razmišljanj, ki so se pojavila tudi v nekaterih medijih, danes niso komentirali. Analizo rezultatov pa bodo predvidoma opravili v tem tednu.

V neparlamentarni SLS to načrtujejo v prihodnjem tednu.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (565)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iskriv
11. 06. 2024 13.38
-10
SDS je pri teh kampanjah za volitve v EU izkoristil s svojim populističnim in hujskaškim nastopanjem , prepočasno obnovo po poplavah , nezadovoljstvo ljudi zaradi prepočasnih izvedb reform , stavka v zdravstvu in ostalih sproduciranih protestih z njihove strani . Ljudje smo pač čudna bitja , neučakani in v tem neučakanju smo pripravljeni nasesti šarlatanom , populistom in zlobnežem in to se je zgodilo tokrat na teh volitvah !
Dark Knight
11. 06. 2024 13.57
+14
prašek
11. 06. 2024 12.59
-12
Spoštovani tovariši, lepo pozdravljeni !! NE , nični šlo narobe, GS obstaja dve leti, pa smo dobili dve mesti v EU . Bomo videli na državnozborskih .................
prašek
11. 06. 2024 13.00
-13
Smuuki
11. 06. 2024 20.29
+4
Rekli boste bilo je sladko al kratko. Svobode na naslednjih volitvah ni več
inside1
11. 06. 2024 12.32
+0
Toninu se zdaj po novem mal fučka za stranko. On je svoje zase dosegel, prišel v EU, dobro plačano službo za meglo mešat, kar je edino kar zna. Stopa po isti poti kot Bogovič, naredil višek kariere gor, doma se pa pravi čas umaknil.....
zmerni pesimist
11. 06. 2024 11.57
+4
Vsi zadovolni vsi srečni in karavana gre naprej proti prepadu
Julijann
11. 06. 2024 10.37
+3
Volivci so potprli referendumsko vprašanje o preferenčnem glasu. Da bi menda tako bolj odločali koga si želijo v politiki. Sam sem bil proti, ker vprašanje ni bilo jasno zapisano! Če bi res odločal preferenčni glas in ne delež za stranko, bi postala evropska poslanca Gregorčič in Stevanovič. Izpadla pa bi Šarec in Grims. O čem torej odloča PREFERENČNI GLAS. Gregorčič je dobil preferenčnuh glasov za četro mesto, Tomašičeva za peto mesto in je z PREFERENČNIMI glasovi prehitela Nemca. Šarec in Grims sta sedež dobila ker stranki SLS in Resni.ca ni uspelo doseči prag. Glede na PREFERENČNE glasove pa sta sama prekoračila prag. V čem je potem bistvo PREFERENČNEGA glasu in s tem višje odločitve volivca kova si želi videti v politiki. En navaden zmazek je potem to.
Smuuki
11. 06. 2024 10.35
+3
Nehote je priznal, da se je teh volitev bal. Dva poslanca sta mnogo več kot je v resnici pričakoval in zdaj javno izraža hvaležnost in zadovoljstvo. Pohvalno
Julijann
11. 06. 2024 10.20
+10
Pri Golobu se vse bolj jasno vidi, da pri retoriki uporablja navodila srbskega predsednika. Ampak Srbi uspešno prodajajo orožje tudi Izraelu, našo veloposlanico pa kliče Izrael na zagovor. In naše vodstvo države in glavnega mesta pa se vse bolj brati z Vučićem.
Julijann
11. 06. 2024 09.47
+14
V nedeljo res ni šli nič narobe. To se je zgodilo že aprila 2022, ko si volivcem uspešno prodal prazno embalažo.
Volja
11. 06. 2024 10.13
-11
Julijann, si res dvolična in totalno nerazgledana osebnost. To sem opazila, ko si enačil pred volitvami delitev nageljnov /simbol Slovenstva, simbol delavstva,.../ Fajonove - Pazi!!!- z tiskanim osebnim volilnim nagovorom Tomašičeve. Butnskalsko na kubik.
Julijann
11. 06. 2024 10.17
+9
Kako nerazgledana oseba si šele ti. Ko je nagovarjala Fajon volivce na predčasnih volitvah leta 2022 na GR jo ni nihče preganjal, ko je to počela Zala pa je bila poklicana policija .
Dark Knight
11. 06. 2024 10.25
+10
Volja in še par levih sprancev se zdaj fine delajo 🤣🤣🤣
DKR
11. 06. 2024 11.33
+4
Mimogrede, ko sem šel na volitve l. 2022 so me pred GR " napadale" pupike in ljubiteljica McDonaldsa,kako naj glasujem. Pa se ni nihče obregnil ob to agitacijo.
Volja
11. 06. 2024 13.43
-4
Julijann, tebi ni pomoči, če ne razumeš, kakšna je razlika, če neka oseba pred voliščem deli nageljne, ali pa če deli listek na katerem piše, da naj glasujejo zanjo in to pod katero številko! A, si na glavo padel?!? Ali, ti peša možganska aktivnost, da ne ločiš niti jutra od večera???
Dark Knight
11. 06. 2024 09.46
+12
@Belabreza, vse kar drugim očitaš, počneš sam, to je standardni levičarski modus operandi. 😁
junij66
11. 06. 2024 09.46
+16
SMO EDINA DRŽAVA EU KJER NAM VLADAJO PONOSNI NASLEDNIKI BIVŠEGA TOTALITARNEGA REŽIMA. SMO RDEČI OTOK SREDI EVROPE. Uboga Slovenija, v kateri nam priseljenci izbirajo(izvolijo) vlado, župane in vodstvene kadre...
Volja
11. 06. 2024 10.05
-12
junij66, bela garda, črnisrajčniki, ...niso delovali in tudi dandanes ne delujejo v dobro in korist Slovenije
Smuuki
11. 06. 2024 11.41
+5
Ponavljavljamo zgodbo izpred 90 let in se iz nje nismo nič naučili. Pojav komunizma je narekoval nastanek fašizma. Ko manjšina poskuša ustrahovati večino je organiziranje večine pričakovano. Zgodila se je morija, milijoni mrtvih, porušena Evropa. Danes pojav ultralevičarjev narekuje pojav radikalne desnice. Ne more biti drugače. Če hočemo ustaviti novo vojno je treba ustaviti levičarje sicer se bo pojavila močna desnica in spopad je neizbežen. Rezultat pa je predvidljiv. Ogromno brez potrebe mrtvih in ogromna materialna škoda. Pa nam je tega res treba? A smo res dollžni pustiti manjšini delomrznih da ustrahuje in izkorišča pridno večino? Najmanj boleče je ustaviti delomrzne levičarje. Zgolj navajanje krutih dejstev. Verjetno bomo ponovili žalostno zgodbo. Vse tako kaže ali pa bo morda le zmagal razum. Upam da bo tokrat razum močnejši
Julijann
11. 06. 2024 09.45
+10
" To še ne pimenj zasuka Slivenine v desno, vendar pa je ta rezultat resen opomin za vlado, je Kučan komentiral evropske volitve." TO, da se jr vlada RSlivenuje že davno zalizala v Vućićevo desno ga pa ne moti. Niti ene besede o tem in o prisotnosti župana glavnega slovenskega mesta .
Dark Knight
11. 06. 2024 09.44
+14
Levaki spet nabijajo o tisoč nickih in ponarejanju minusov. Ne gre in ne gre jim v prazne betice, da se ljudje ne strinjajo z njimi in jih imajo poln kandelaber. Reveži otročji levičarski 🤣🤣🤣🤣🤣
Japa Jade
11. 06. 2024 09.52
-10
Darker, če iz komentarja "ta desnega" izvzameš vse kar bi dalo vedeti usmerjenost, se le ta vidi iz načina komuniciranja. In tak način komuniciranja je bil dve kleti na koheziji, ko je bil minister ČERNAČ. Takih ljudi NE MARAM, stran mi ni pomembna.
Volja
11. 06. 2024 10.02
-10
Japa Jade, se strinjam s teboj, da je komentiranje Dark Knighta primerljivo brezmožganskemu osebku, ki se obeša psu na rep.
Dark Knight
11. 06. 2024 10.11
+11
Vas levake kar naenkrat moti način komuniciranja?? Poglejte malo primitivne komentarje vaših somišljenikov pa se potem oglasite. Spranci dvolični ste in boste ostali. Mrs. 😂😂😂
Jernej Sekirnik
11. 06. 2024 09.42
+8
pričakujemo poročilo o stroških za ogromno količino plakatov, da vidimo koliko ste spet našega denarja zapravili za brez veze
Dark Knight
11. 06. 2024 09.36
+13
Nov dan in novo jokanje spranih in nesposobnih levakov 🤣🤣🤣🤣🤣
Volja
11. 06. 2024 09.46
-11
V odgovor ti kar citiram komentar Ivana res groznega danes zjutraj okrog 8. ure: "Dober rezultat, če upoštevamo, da je SDS prvo leto Golobove vlade blokiral njeno delovanje." Malce pa tudi nezrelost delovanja nekaterih ministrov, glede na siceršnji strokovno statusni položaj.
Japa Jade
11. 06. 2024 09.53
-6
Dark Knight
11. 06. 2024 10.27
+9
Blokiral delovanje vlade?? A mate večino ali ne?? Res ste patetični, sami izgovori za vašo totalno nesposobnost.
zmerni pesimist
11. 06. 2024 09.35
+8
Sd komaj do enega pa še ta je vprašliv ker tistih par glasov več se lahko zmotijo v štetju
300 let do specialista
11. 06. 2024 09.33
+9
"Vrhunski, ponavljam vrhuuuuunski strokovnjak"🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
pietro
11. 06. 2024 09.33
+11
Pernati je verjetno skadil nekaj močnega, ker daje take izjave
oježeš
11. 06. 2024 09.53
-8
A bi moral jamrati, da so bile na volitvah goljufije? realno stanje je pač bilo tako, verjetno pa na račun tistih, ki niso volili in bodo zdaj imeli veliko za pisariti in povedati. Da je pri vas uzakonjeno, da morate vsi na volišča, se ostalim dopušča samo odločanje kar pomeni, da še deluje demokracija, kar je za vas nekaj nemogočega.
Jernej Sekirnik
11. 06. 2024 09.29
+13
svobodnjaki, koliko našega denarja ste zapravili za nenormalno intenzivno oglaševanje? Toliko enih reklam, plakatov...a ni škoda denarja papirja, saj ste rekli, da skrbite za okolje in varčujete??? Kako je zdaj to?
Japa Jade
11. 06. 2024 09.54
-9
Skirca, na naši ulici le in samo SDS plakati, pa je dolga 1,5 km, pa v Ljubljani je, , a ti še velikost pa vsebino povem.
Smuuki
11. 06. 2024 10.45
+3
A res nikoli ne greš dlje kot je velika vaša ulica? Verjemi da vaša ulica ni cel svet. Tudi izven vaše ulice se dogaja verjetno precej več kot v vaši slepi ulici. 😀😀😀😀
zmerni pesimist
11. 06. 2024 09.28
+9
Golob in herta kosmina to bi bil par oba lažeta in zavajata ljudi vse v imenu kapitala
Bolfenk2
11. 06. 2024 09.26
+9
Golob rad govori, da mora Slovenija na nemško francoski vlak. Sedaj se res lahko zgledujemo po njih. Tam so desnica in populisti skupaj dobili preko 70% glasov. Pri nas pa so desnosredinski le za spoznanje zmagali. Daleč smo še mi od razvite Evrope.