Slovenija

Dan pred zdravniki bodo 'stavkali' pacienti: Nevzdržna situacija

Ljubljana, 21. 12. 2022 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides enodnevno opozorilno stavko napovedal za 11. januar, bodo zdaj "stavkali" še pacienti. Iniciativa Glas ljudstva to stavko napoveduje za dan pred zdravniško.

S stanjem v zdravstvu so nezadovoljni tako zdravniki kot pacienti.
S stanjem v zdravstvu so nezadovoljni tako zdravniki kot pacienti. FOTO: Dreamstime

V civilni iniciativi Glas ljudstva za 10. januar, dan pred napovedano zdravniško stavko, napovedujejo veliko stavko bolnikov. V okviru stavke bodo v iniciativi predstavili zahteve, med njimi dostop do družinskega zdravnika za vse, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ustavitev odtekanja javnega denarja k zasebnikom, so sporočili.

Med njihovimi zahtevami so tudi prenehanje spodbujanja sočasnega dela zdravnikov v javnem in zasebnem sektorju ter ukinitev komercialnih zavarovanj, ki po njihovih navedbah omogočajo preskakovanje čakalnih vrst.

Prva stavka bolnikov v zgodovini Slovenije bo potekala na delovnih mestih, pred zdravstvenimi domovi v različnih krajih po Sloveniji, ob 17. uri pa se bodo zbrali tudi na Trgu republike v Ljubljani. 

"Čas je, da se v ospredje razprave o zdravstvenem sistemu postavi interese in pravice prebivalk in prebivalcev, torej bolnic in bolnikov," navajajo v iniciativi. Ob tem poudarjajo, da je slovenski javni zdravstveni sistem že desetletja plen različnih interesnih skupin, ki jim je skrb za bolnike "zadnja briga", posledice pa da so očitne - že več kot 130.000 posameznikov brez izbranega osebnega zdravnika.

Ob tem zdravstveni sistem poka po šivih, sredstva se vedno bolj pretakajo k zdravnikom - podjetnikom, s tem pa v smer privatizacije zdravstva, hkrati pa stavko napovedujejo zdravniki, ki so med najbolje plačanimi v državi, navaja iniciativa.

"Odgovornost za nastalo situacijo nosi kar nekaj preteklih vlad, a trenutna vlada je odgovorna za to, da ukrepa nemudoma in izpelje sistemske rešitve za ohranitev javnega zdravstva," so opozorili.

Ob tem vabijo k podpisu peticije, preko katere želijo pomagati bolnikom brez izbranega osebnega zdravnika in jim ponuditi pravno pomoč. Skupaj s Pravno mrežo za varstvo demokracije pa napovedujejo vložitev tožbe v imenu oseb brez zdravnika.

Dan kasneje pa bodo torej stavkali zdravniki, sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides je enodnevno opozorilno stavko napovedal za 11. januar. Med stavkovnimi zahtevami so ob doslednem upoštevanju standardov in normativov ter odpravi plačnih nesorazmerjih v zdravstvenih timih tudi javna in jasna opredelitev vlade, da za nevzdržne razmere niso odgovorni zdravniki.

Prav tako od vlade zahtevajo, da ostro obsodi kakršno koli obliko nasilja nad zdravniki in ostalim zdravstvenim osebjem ter da zdravnike kot nosilce zdravstvene dejavnosti vključi v oblikovanje reforme za oblikovanje boljšega in dostopnejšega javnega zdravstvenega sistema.

Med stavkovnimi zahtevami sindikata Fides je tudi takojšnja naslovitev plačnih nesorazmerij znotraj zdravstvenih timov brez ustvarjanja novih nesorazmerij znotraj zdravniškega poklica. Ob tem pričakujejo enak dvig za vsa zdravniška in zobozdravniška delovna mesta najkasneje do 1. aprila prihodnje leto.

Zahtevajo tudi oblikovanje jasne karierne poti zdravnikov, ki bo vključevala nova delovna mesta starejši specialist in starejši zdravnik zobozdravnik brez specializacije z licenco in s pripadajočimi posebnimi pogoji dela.

Zahtevajo tudi prenos napredovanj, doseženih v času specializacije, ki se sedaj zdravnikom po opravljenem specialističnem izpitu ne upoštevajo.

Zadnja stavkovna zahteva pa je dosledno upoštevanje standardov in normativov. Ob tem pričakujejo tudi vzpostavitev pravnih podlag in virov financiranja za fleksibilno nagrajevanje zdravnikov in zobozdravnikov, ki te standarde in normative presegajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (312)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miso4545
06. 02. 2023 18.02
Hipokrat se obrača v grobu.....
miso4545
06. 02. 2023 17.59
So zdravniki, ki so pošteni in delovni, a kaj ko večino žene samo pohlep in briga jih za paciente, ki sedaj tudi umirajo zaradi takih brezvestnežev. Včasih so bile ambulante polne pacientov, v času Covida, pa so bile napol prazne....in sedaj eni delajo tudi v privat ambulantah, kjer naj bi lastnik ene izmed teh ambulant, dobil pogojno, zaradi tega, ker je šeškal svoje podrejene uslužbenke...Vse skupaj je v pimpeku....
kr--en
22. 12. 2022 08.17
-1
Uvoz zdravnikov ovirajo predvsem slabe delovne razmere in plače. Plače bo potrebno zvišati toliko, da bo uvoz večji od izvoza in dela pri zasebnikih. Enostavno.
jutri_pa_res
21. 12. 2022 21.51
+6
Zdravniška zbornica na vse načine ovira uvoz zdravnikov iz tujine, zato so postopki do prejema licence pri nas najdaljši v EU in veliko tujih zdravnikov rajši odide drugam. Če bi namreč prišlo veliko tujih zdravnikov, bi to bila nezaželjena konkurenca, zdravnikov bi lahko postalo dovolj, morda celo preveč, in to bi bila katastrofa za zdravniški ceh glede možnosti stalnega izsiljevanja višjih plač. Trenutno recimo ostro nasprotujejo znižanju potrebnega znanja slovenskega jezika.
marker1
21. 12. 2022 21.45
-10
Zdravniki in zobozdravniki morajo imeti svoj plačni sistem. Ne morejo biti skupaj s šolniki in njihovim zdraharskim in izsiljevalskim Štrukljem. Šolnik in zdravnik se ne moreta primerjati ne po strokovnosti, še manj pa po odgovornosti in ne po plačilu za opravljeno delo. Podpiram stavko zdravnikov.
dron
21. 12. 2022 21.52
+1
tvoj idol misli pa drugače, hitro spremeni mišljenje jajotov ritoliznik.
jutri_pa_res
21. 12. 2022 21.54
+0
Saj se tudi po plači ne moreta primerjati, pa učitelji ne zahtevajo dviga za 5 razredov. Povprečen osnovnošolski učitelj ima plačo nekje kot specializant medicene (po domače praktikakt).
magura
21. 12. 2022 21.59
+3
marker1 - zaupaj kaj si po poklicu - ker nekako nimaš razjasnjenih stvari, kako je v zdravstvu,..
Slava_Rusiji
21. 12. 2022 21.44
+6
Ukinit dodatno zdravstveno zavarovanje!
jutri_pa_res
21. 12. 2022 21.59
-3
V Avstriji imajo 22 zasebnih zdravstvenih zavarovalnic in 3/4 zdravstva je zasebnih koncesionarjev. Zadovoljni so tako zdravniki kot pacienti, za korupcijo tam pa še nisem slišal.
Nova Gorica
21. 12. 2022 21.31
+12
Eno leto brez obiskov privat ordinacij, pa bo druga muzika.
Betuul
21. 12. 2022 21.29
+6
Dobr!? Zakaj te zdravnike ne izšolajo tako!? Da prvih deset let od zaključka študija!?!; …;To pomen opremljen zdravnik;nazivi; halo gor ; instrumentarij; postavljen v ordinacijo!?👨🏻‍⚕️In ; nima kam oditi ali zapuščati slo; temveč ostane zdravnik 👨‍⚕️v slo! S tem prijemom bi ostali doma
Defragment
21. 12. 2022 21.17
+4
Nič mesa jest, malo na sonce, pa na morje in ne rabiš nič. Eto!
Betuul
21. 12. 2022 21.19
+2
Nič jest?! Še posebej zdaj decembra in januarja!? Križ božji! Kam smo prišli
kle21
21. 12. 2022 21.15
+8
Ko je bilo treba ljudi cepit v vsaki vasi, jih je bilo zdravnikov povsod dovolj, zdaj pa kot da so se poskrili..
SinusKosinus
21. 12. 2022 21.34
+8
res je KLE9 celo nekateri so se izpostavljali s privat posnetki recimo DR BANANA
za resnico
21. 12. 2022 21.14
+6
ja covid zasluskarji so jezni na goloba saj testirni kontejnerji stance kesa samevajo na parking placih nasemu zdravstvu je vse tesko edin testirat in cepit to pa ne tud v nocnem casu so si vzeli cas
Betuul
21. 12. 2022 21.11
-1
Jaz ne mislim nič stavkat!?
Betuul
21. 12. 2022 21.14
+0
Me pa moti jauarski👵🏻odtegljaj ali znižanje👵🏻pokojnin!? Z ozirom na oktobrski dvig in izplačila👵🏻pokojnin novembra in decembra !? Ter na👵🏻pokojnine ki so manjše od 760€; moram reči da je bilo najmanj prispevano k draginji!?
RADIKALEN
22. 12. 2022 13.03
Draginski dodatek upokojencem sploh ni bil izplačan ampak gre za vsakoletno usklajevanje glede na realni sektor, ki se je doslej izplačeval Januarja? Mimogrede krizni dodatki prejšnje vlade so bili za 100% boljši..vse skupaj pa so vam "zrihtali" civilni družabniki..kar volite jih!?
Bolfenk2
21. 12. 2022 21.10
+9
Če je zdravnikov premalo jih je treba bolje plačat. Ker pa je diplomantov FDV preveč jim je treba znižati plače. Vlada pa dela uravnilovko in bomo ostali brez zdravnikov. Ne moreš vsakemu ilegalnemu migrantu nameniti 1.940 evrov mesečno, zdravniku začetniku pa 1.300 evrov. Logično, da bo šel v tujino kjer bodo cenili njegovo delo.
dobrabejba35
21. 12. 2022 21.12
+7
Treba jih je izsolati toliko, da jih bo dovolj. Hkrati pa onemogočiti odhod v tujino.
Spužva
21. 12. 2022 21.27
+5
jsene
21. 12. 2022 21.10
+10
Sam sem mnenja, da bi morali za reševanje težav v zdravstvu sprejeti vsaj naslednje ukrepe: 1. Omogočiti mladim zdravnikom boljše pogoje za delo in jih privabiti v najbolj iskane specializacije (morda kadrovska štipendija za izbiro najbolj kritično iskanih specializacij). Kar se tiče pogojev pa jim omogočiti več prilagoditve glede dežutstev (ne, da so zaradi mladosti oni dežurni vsak najbolj neugoden termin), da se jim po dežurstvu nudi dovolj možnosti za počitek, da opravljajo naloge znotraj normativov in ne preko meja,… 2. Ureditev plač MLADIM zdravnikom – tem je treba absolutno povišati plače. Ampak to povišanje naj se loteva le noadih zdravnikov – ne pa tiste skupine zdravnikov z dolgim stažem z najrazličnejšimi nazivi, ki imajo že sedaj ene najvišjih plač. 3. Prepoved za delo v tujini do 10 let po končani specializaciji – preprosto v takem pomanjkanju zdravniškega kadra žal ne moremo dopustiti, da mladi zdravniki, ki so se dolga leta šolali v Sloveniji odhajajo v Avstrijo/Nemčijo po končani specializaciji. 4. Absolutno povišati število vpisnih mest na medicino in znižati omejitev vpisa – v zadnjih letih je bila omejitev taka, da tudi taki ki so bili npr. po uspehu odlični in na maturi prav dobri (torej tudi sposobni kandidati z visokimi ocenami) niso bili sprejeti na ta študij. 5. Študentom, ki že študirajo kak naravoslovni študij (mikrobiologija, biokemija, biologija, biotehnologija,…) in imajo nekaj znanja iz predmetov kot so splošna kemija, biokemija, celična biologija,… omogočiti prepis na medicino in jih v to prepričati s kakšno kadrovsko štipendijo.
Spužva
21. 12. 2022 21.10
-1
A Loredan še ni odstopu?
za resnico
21. 12. 2022 21.08
+15
v bistvu bi morali vsi normalni it strajkat in tem brezvestnim pozresnezem jasno pokazat kaj si mislimo o njih niso vredni popolnoma nobenega spostovanja naj vrnejo denar ,ki smo ga placali za nihovo izobrazbo in naj spokajo nekam u tri
dobrabejba35
21. 12. 2022 21.07
+20
Stavkati bi morali tako da nehamo plačevat zdravstveno zavarovanje.
Defragment
21. 12. 2022 21.05
+6
A štrajkali bodo? A sedaj delajo? Kakšna bo pa razlika na ta dan? Zame nobena.
za resnico
21. 12. 2022 21.09
+5
ne bo res neke hude razlike noben zdravnik na klinicnem ne dela vec kot 3 ure ostalo je setkanje sem in tja pa medicinski kader enako samo setanje
2fast4
21. 12. 2022 21.03
+5
Pravilno, obkoliti je potrebno UKC Lj in ostale bolnišnice...
Spužva
21. 12. 2022 21.11
-4
In šole in vrtce! Na juriššš!!!! 😁😁😁😁😁😁
Da se mene pita..
21. 12. 2022 21.02
+15
V gnili bivši državi,je bil zdravstvo pošlihtan,zdaj imamo vse,samo zdravstva ne.
za resnico
21. 12. 2022 21.10
+12
ma imamo pasjo figo take diktature tud pod jugo ni bilo samo neki diktati in placevanje
whattheuck
21. 12. 2022 21.26
+2