Slovenija

'Holmec – simbol odločnosti, hrabrosti in požrtvovalnosti slovenskih policistov'

Prevalje, 28. 06. 2021 21.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Pavlin, Danica Ksela, STA
Komentarji
39

Na nekdanjem mejnem prehodu Holmec je potekala osrednja slovesnost ob dnevu Policije in ob 30. obletnici spopada na mejnem prehodu med tedanjo slovensko milico in Teritorialno obrambo ter vojaki JLA. Gre za enega pomembnejših oboroženih bojev v osamosvojitveni vojni, v katerem so vojaki jugoslovanske armade skušali po kratkem ultimatu zavzeti mejni prehod. Objekt na meji so slavnostno poimenovali po dveh padlih policistih. Predsednik države je ob tem dejal, da je slovenska Policija obranila in varovala prebivalce in svojo domovino.

Slovenski policisti so 27. junij izbrali za dan Policije v spomin na začetek konflikta na nekdanjem mejnem prehodu Holmec. Tam je namreč 27. in 28. junija 1991 potekal eden od spopadov slovenske osamosvojitvene vojne. Spopadli so se pripadniki slovenske milice oz. Policije in teritorialne obrambe na eni ter na drugi strani pripadniki Jugoslovanske ljudske armade (JLA), ki so dobili ukaz zasesti mejni prehod.

Na slovesnosti so se spomnili v bojih padlih takratnih rezervnih policistov Željka Ernoića in Bojana Štumbergerja. Padla sta v bojih z JLA, ki je dobila ukaz zavzeti mejni prehod na meji z Avstrijo, a ji to ni uspelo. Konflikt na mejnem prehodu Holmec se je začel že dan prej, 27. junija 1991, zato so si slovenski policisti ta datum izbrali za svoj praznik, dan Policije, ki so ga obeležili z današnjo slovesnostjo. Na njej so se spomnili tudi vseh drugih policistov, ki so drugje padli v bojih za samostojno Slovenijo ali so življenje izgubili v zadnjih treh desetletjih pri opravljanju službenih dolžnosti.

"Spopad, ki je bil za pripadnike milice in teritorialne obrambe na Koroškem ognjeni krst, je bil kljub primanjkljaju orožja, streliva in zvez izpeljan učinkovito. Tesno sodelovanje vseh, miličnikov, pripadnikov Teritorialne obrambe, civilistov in sanitete je omogočilo zmago na Holmcu," sta v epilogu publikacije z naslovom Boj na Holmcu, objavljene leta 2006, zapisala avtorja Vladimir Prebilič in Damijan Guštin.

Dodala sta, da je bil za svetovne razmere to spopad majhnih razsežnosti, vendar je bil še kako pomemben za Koroško in Slovenijo. "Tudi ta zmaga in brezkompromisnost Teritorialne obrambe in miličnikov je prepričala najvišje avtoritete v strukturah JLA, da Republika Slovenija razpolaga s pomembno silo, ki so jo pred tem odkrito podcenjevali. Sporočilo bojev na Holmcu je prepričalo tudi ostale poveljnike stražnic, da so se predali brez spopadov. Sporočilo, da po takem spopadu ne dovolijo vrnitve JLA na mejo, je bilo eno od vodil slovenski delegaciji na pogajanjih na Brionih," sta zapisala avtorja.

Navedla sta tudi, da čeprav je spopad zahteval pet smrtnih žrtev, devet težko ranjenih in pet lažje ranjenih vojakov, so analize spopada pokazale na dosledno spoštovanje določil mednarodnega vojnega in humanitarnega prava. Vsem ranjenim je bila nudena zdravniška pomoč, ne glede na to, na kateri strani se je posameznik boril. "Iz razgovorov in dostopnih dokumentov je razvidno spoštovanje nasprotnika in izogibanje nepotrebnim žrtvam," sta v omenjeni publikaciji še zapisala Prebilič in Guštin.

Od bojev na Holmcu je minilo trideset let, a spomini so  še  danes zelo živi. Srditi boji so trajali tri dni, a ni bilo zaman. Prehod je ostal slovenski. "Dejstvo je, da je bila to prva izbojevana bitka za samostojno Slovenijo, da je bilo tri dni po spopadih na Holmcu praznih vseh 15 karavl na Koroškem, da je bila 4. julija vsa koroška regija osvobojena," pripoveduje nekdanji poveljnik specialne enote Zlatko Halilovič.

"Želeli bi si, da bi tista enotnost, tista preudarnost, tista odločenost, tisti pogum in tisto znanje združili v teh tridesetih letih. Da bi živeli lepo, mirno in svobodno življenje v tej prelepi Sloveniji," pravi in dodaja, da je tudi udeležba na današnji proslavi na Holmcu dokaz razklanosti. Vabljeni so bili namreč le nekateri.

Pahor: Slovenska Policija varnost domovine zagotavlja tudi danes in tako bo tudi v prihodnje

Na današnji slovesnosti so se spomnili dogodkov na nekdanjem mejnem prehodu Holmec leta 1991 ter vseh drugih osamosvojitvenih dogodkov, v katere so bili vključeni pripadniki takratne milice, ki so se ob pomoči teritorialne obrambe in ljudstva skupaj uprli agresiji JLA.

Poleg predsednika države Boruta Pahorja so se slovesnosti ob dnevu Policije udeležili tudi generalni direktor Policije Anton Olaj, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca in šolska ministrica Simona Kustec.

Predsednik republike je dejal, da je mejni prehod Holmec v našem spominu zaznamovan kot simbol odločnosti, hrabrosti in požrtvovalnosti slovenskih policistov, ki so skupaj s Teritorialno obrambo branili in obranili mejni prehod. S tem so po Pahorjevih besedah simbolno in dejansko zavarovali nastajajočo suverenost in ohranili povezanost novonastale države s svetom.

Ob dnevu slovenske Policije je dejal, da je obranila in varovala prebivalce in svojo domovino. "Njeno varnost zagotavlja tudi danes in tako bo vedno v prihodnje," je poudaril. Spomnil je na dosedanji razvoj Policije in dejal, da je to danes sodobna Policija ter da je visoka stopnja varnosti, ki jo uživamo v Sloveniji, prepoznana in nam jo zavidajo mnogi. "Zato smo dolžni storiti vse, da bo tako tudi v prihodnje. Pri tem pa imejmo vsi pred sabo dejstvo, da delamo z ljudmi in za ljudi. Ob tem, ko policija skrbi za našo varnost, brezpogojno spoštuje naše pravice in dostojanstvo slehernega posameznika ali skupine," je zbranim policistom in drugim gostom dejal predsednik Pahor.

Osrednja slovesnost ob dnevu Policije.
Osrednja slovesnost ob dnevu Policije. FOTO: Damjan Žibert

Tudi Hojs je poudaril pomen dogodkov na Holmcu, kjer so padle prve žrtve na strani slovenske Policije. "Holmec je na žalost bil tudi kraj, kjer se je prvič, nedolgo po naši osamosvojitvi, poskušalo diskreditirati in omalovaževati naše osamosvojitelje. To jim ni uspelo," je dejal minister. Dodal je, da aktualna vlada želi in bo policiji omogočila kar največji in najmodernejši razvoj ter ocenil, da policija že veliko let ni bila deležna takšne podpore v materialnem smislu kot v zadnjih dveh letih, naložbe pa da se še obetajo.

Pripravljen je že nov zakon o organiziranosti in delu Policije, je spomnil Hojs in za jesen napovedal še nov zakon o pooblastilih slovenske Policije. Povedal je, da bo v četrtek vlada razpravljala, minister pa verjame, da mu bo tudi dala mandat, da podpiše pogodbo, s katero bodo v naslednjih štirih letih zgradili in preselili Policijo v samostojni kompleks.

Generalni direktor Policije pa se je v nagovoru med drugim dotaknil aktualnega dogajanja in dejal, da je pred Policijo nov izziv. To je zagotavljanje varnosti v okoliščinah predsedovanja Svetu EU, zaradi česar bodo nedvomno pod lupo evropske javnosti. "Sprejmimo to kot priložnost, da bo Slovenija v prihodnje kot ena od najbolj varnih držav v svetu tudi bolj prepoznavna kot pravna država. Če hočemo to doseči, pa moramo v policijskih postopkih ravnati ne samo nepristransko, ampak tudi že na videz nepristransko. Pred zakonom smo vsi enaki. Pri varovanju javnih shodov moramo pod enakimi pogoji varovati pravice ljudi in skupin do svobodnega izražanja mnenj," je dejal Olaj.

Dejal je tudi, da mora Policija postopati "do vseh enako" in se tako navezal na nadzor nad delom Policije. Ker so bili izraženi dvomi v to, lahko te po njegovih besedah odvrnejo le z objektivno analizo oziroma nadzorom. "Nič ne bomo pometli pod preprogo," je dejal.

Slovesnosti s kulturnim programom so se udeležili tudi predstavniki veteranskih organizacij in Slovenske vojske, župani občin Mežiške doline in nekateri drugi gosti.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smoljo
29. 06. 2021 16.22
+1
Zarad ttih pajacov ,pa res niso rabli zaprt ceste ...a se je hojsek bav da nev kdo iz hoste prš...
samuray1
29. 06. 2021 10.15
-3
Holmec bo za vedno zaznamovan kot kraj na katerem je storjen prvi klasični vojni zločin pod poveljstvom Zlatka Halilovića.
puspan
29. 06. 2021 15.03
+2
Sanjaj, sanjaj dete sladko. Raje se osredotoči na dogajanja v Srebrenici, dragi Slove...., oprosti slovenski državljan iz Srbije.
smoljo
29. 06. 2021 16.17
samuray1
29. 06. 2021 18.15
Buš.an,ti nikoli ne boš mogo sovražit Srbijo toliko kot jo jaz ljubim. Srebrenico ji igmisla tvioj svojat,enako kot Holmec brez očina.
jahta
29. 06. 2021 09.42
+1
Sramota za nastopajoče govornike ,ki z vojno itak niso imeli NIČ, ZATO NI NOBENE POTREBE DA BI JH POSLUŠALI IN GLEDALI KAKO SADITA ROŽICE OB SICER VSAKODNEVNEM KRŠENJU ČLOVEKOVIH PRAVIC!
gmajna
29. 06. 2021 09.34
+4
Biseri se ne druzijo s svinjami, zato jih ni bilo tam
Podborsky
29. 06. 2021 09.17
+4
Sramota od proslave, povabljena le pescica izbranih, pa se ti so v vecini bojkotirali ta zbor, kar se lepo vidi po praznih stolih, ostalih, ki smo sodelovali v bojih, pa so ignorirali. To vse pove o sedanji aktualni vladi. Vecina, razen par izjem je bila vceraj prvic na Holmcu. Sramota.
-un
29. 06. 2021 09.02
+8
Mamin sinko Hojs je pozabil omeniti, da policija v celotni zgodovini ni bila tako ponižana kot v zadnjih dveh letih. Prav tako jih noben i.diot v preteklosti ni izpostavljal s priimki in imeni ter plačami na javnem seznamu.
Opazujemvas
29. 06. 2021 08.38
+6
Slava vsem policistom, TO, medijem in državljanom za njihovo požrtvovalnost in pogum. Slava in največja zahvala padlim in njihovim družinam. Hvala vam, zaradi vas imamo svojo državo. Ne morem pa mimo tega, da je svinja Hojs imel govor in tudi šef Janševega gestapa Olaj, to je kot nož v srce vsem tistim, ki smo se borili za to državo, to je sramota, da so takšni primitivci prisotni na tako pomembni proslavi.
Theluckyone18
29. 06. 2021 08.07
+1
Zgleda da ni vec treba mask nosit
mzz66
29. 06. 2021 08.01
+0
No, vrstni red udeleženih je močno drugačen. Kar pomeni, da pade policija močno na zadnje mesto. Tudi umrla sta bila rezervista. Pravi policaji so v večini opravljali varna opravila po policijskih postajah. Sploh tisti, ki zdaj najbolj poveličujejo svoj doprinos. Je pač že tako, da kugla in medalja nikoli ne zadaneta pravega, a ne policaji.
mackon08
29. 06. 2021 08.07
+5
mzz66 Ne piši bedarij, jaz sem bil kot rezervist udeležen pa smo imeli vsepovsod na terenu pomoč policije.
Podborsky
29. 06. 2021 09.19
+5
No, to ne drzi, je pa res, da je bilo na Holmcu po stevilu vec rezervnih milicnikov, kot aktivnih.
reakcionar
28. 06. 2021 21.59
+2
Dame in gospodje Slovenke in Slovenci (in vsi drugi)! Kancler Druge Slovenske republike, gospod Janez Ivan Janša vam želi še naprej lep preostanek večera................. in lahko noč.
Generacija56
28. 06. 2021 21.59
-3
Spomenik jim postaviti! Nekje v Kočevskem gozdu!
Arguss
28. 06. 2021 21.59
+1
Slava Sloveniji in njenim Državljanom.
kapetan
28. 06. 2021 21.55
+2
Tudi carino so oborožili in so sodelovali pri obrambi prehodov. So pa za Slovenijo vedno bili žal samo fantomski glede osamosvojitve. Niti omenja se jih ne in njihovih zaslug kjub temu, da so mnogi mes njimi veterani vojne za Slo...
ds-65
28. 06. 2021 21.54
-1
Živeo, tovariš Kučan in CK KPS.
Arguss
28. 06. 2021 21.52
+5
Low iq press zavožene komentarje ne prebiram .Slava Sloveniji.
VAREN
28. 06. 2021 21.52
+0
Po 1845 so jih začel postavljat in zdaj se zgodovina ponavlja. In še 100 let bomo zaostali.
VAREN
28. 06. 2021 21.54
SlobodaNE
28. 06. 2021 21.50
-5
Nekaj je res brez levice slovenska osamosvojitev ne bi uspela.
Killing floor
28. 06. 2021 21.52
+3
SlobodaNE
28. 06. 2021 21.53
+2
Je nujno kdo pa bi poslušal peterleta in janšo ?
SlobodaNE
28. 06. 2021 21.45
-3
Leva policija je bila prava zavedna slovenska.
Gozdni joza
28. 06. 2021 21.43
+10
Slava Partizanom.
Dante69
28. 06. 2021 21.45
-5
Ejga-Tega
28. 06. 2021 21.46
+2
Dej hostar še napiš da je tito premagal jla pri osamosvojitvi. Poj si pa dosugu svoj vrhunec
MASTERSS
28. 06. 2021 21.47
+10
Otroci morali se boste še naučit ločit partizana od komunist preden boste komentirali.
Killing floor
28. 06. 2021 21.51
+5
Optimisty
28. 06. 2021 21.40
-2
ma hehe v čmar