Slovenija

Dan slovenskega ekološkega dolga vse bližje dnevu Zemlje

Ljubljana, 22. 04. 2021 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.K.
Komentarji
5

Dan Zemlje je namenjen ozaveščanju o edinstvenosti Zemlje in problematiki njenega izčrpavanja. "To zelo zgovorno nakazuje 30. april, ko bo Slovenija dosegla svoj dan ekološkega dolga. Zato moramo na dan Zemlje še posebej premisliti, kaj lahko izboljšamo v odnosu do našega planeta v praksi," so zapisali na Inštitutu za zdravje in okolje.

Skrb za Zemljo
Skrb za Zemljo FOTO: Thinkstock

"S simboličnega vidika je zelo zgovorno dejstvo, da med svetovnim dnem Zemlje, 22. aprilom, in slovenskim dnem ekološkega dolga, ko prebivalci porabimo naše letne vire, mine le dober teden dni. Skrb vzbujajoč pa je trend, da je slovenski dan ekološkega dolga vsako leto bližje svetovnemu dnevu Zemlje. To pa potrjuje sporočilnost, da z našim planetom ne ravnamo tako, kot bi morali," je poudaril direktor inštituta Tomaž Gorenc.

Dan ekološkega dolga pomeni, da bomo Slovenci do 30. aprila porabili vsa Zemljina sredstva, ki jih lahko naš planet obnovi v enem letu. Preostalih osem mesecev bomo živeli v t. i. ekološkem dolgu, so podčrtali.

Ekološki odtis sicer velja za enega najbolj celostnih kazalcev trajnosti na področju okolja. Z njim spremljamo porabo naravnih virov in obnovitveno sposobnost površin, ki jo prebivalstvo potrebuje za ohranjanje svojega načina življenja. Če porabimo več od obnovitvene sposobnosti narave, govorimo o ekološkem deficitu. Enota za spremljanje ekološkega odtisa je globalni hektar (gha).

Inštitut je okviru projekta Sustainaware objavil publikacijo WTF so podnebne spremembe? Izšla je v več jezikih in služi kot priročnik učiteljem, mladinskim delavcem in mladim za boljše razumevanje podnebnih sprememb. "Z izobraževanjem lahko širši javnosti približamo tematiko in jo naučimo konceptualnih sprememb, navad, ki so prijaznejše za ta planet in živa bitja," so ocenili.

S tem lahko po njihovem mnenju stopimo korak bližje k nižjemu ekološkemu dolgu Slovenije in ohranjanju našega planeta takšnega, kot ga poznamo. Od marca je namreč na voljo tudi slovenski kalkulator za izračun lastnega ekološkega odtisa. Posamezniki lahko izračunajo dolg glede na svoje lastno vedenje. Kot so izračunali, bi povprečni Slovenec za svoje navade potreboval več kot tri planete v velikosti Zemlje.

Po podatkih organizacije Global Footprint Network smo v lanskem letu porabili toliko, kot da bi imeli na razpolago tri Slovenije. Zato smo naravne vire, ki so nam bili na voljo v letu 2020, porabili že bistveno prej kot preostali svet – 26. aprila. 

Zaradi pandemije covida-19 smo v letu 2020 to točko dosegli dobre tri tedne pozneje kot v letu 2019. K temu so prispevali tudi ukrepi, sprejeti zaradi globalne epidemije. Podatki kažejo, da se je v tem času zmanjšala sečnja lesa (–8,4 %) in manj je izpustov iz prometa (–14,5 %). Ti dve gospodarski dejavnosti največ prispevata k ekološkemu odtisu. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mladen Mladen
22. 04. 2021 16.21
+1
Da bi vsaj kaj denarja dobil od dan zemlje sedaj vidim da je žena bila nora da vam je slovencem skoraj vsak dan dala svetovni dan in itd??Kaj se da kaj dvignit z teh računov da se odseli z vasi norcev da si hišo kupim??
Rookoko
22. 04. 2021 14.20
+1
Morali bi začeti ukrepati pri voznikih SUVov... 4x4 pogon za prevoz hrane iz trgovine.
ni_mi_vse_eno
22. 04. 2021 12.41
+2
Članek je propaganda globalistov, kaj drugega si ne morem misliti. Bill Gates formula P x S x C x E = CO2. Če bomo zmanjšali populacijo ljudi, bomo zmanjšali koncentracijo CO2 v zraku, zato se moramo zavzeti za zmanjšanje populacije. Bistvo je ravno obratno. Slovenija izumira, ampak ni panike, ker je Tanja Fajon povabila albance, tako da bo v roku 50 let slovenija postala del Albanije, hehe. velik zagovornik manjšega ogljičnega odtisa je bil Al Gore, ki je propagiral slamnate hiše, sam pa se vozil okoli v privatnih letalih. Zadeve so tako mimo, da bolj ne morejo biti.
ni_mi_vse_eno
22. 04. 2021 12.35
+2
Dobro, da Zemlja deluje po principu bankirjev. Aprila porabimo vse letne vire (=prebivalci porabimo naše letne vire), ampak nam daje Zemlja na puf. Baje je W7F kletvica, ki bi jo morali brisati? No, saj v komentarjih je brisana, ampak v besedilu pa ne.
Adolph
22. 04. 2021 10.24
+1
Koga to briga,vazno je da so odprte gostilne . . . . .