Slovenija

14. avgust: kako bo s plačami, odprtjem trgovin in zdravniško oskrbo?

Ljubljana, 10. 08. 2023 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urška Železnik, STA
Komentarji
426

Vlada je zaradi zgodovinskih poplav po državi ponedeljek, 14. avgusta, razglasila za dan solidarnosti in tudi dela prost dan. Kaj to pomeni za odprtje trgovin, nakazila plač in zdravniško oskrbo? Bodo tisti v službi dobili dodatek? Se jim bo odobril dan izrednega dopusta? Kako bo z varstvom otrok? Vprašanj je veliko, odgovori pa kapljajo zelo počasi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kaj bo odprto 14. avgusta?
    03:25
    Iz 24UR: Kaj bo odprto 14. avgusta?
  • Iz 24UR ZVEČER: Mitja Gorenšček in Luka Mesec o dnevu solidarnosti
    09:11
    Iz 24UR ZVEČER: Mitja Gorenšček in Luka Mesec o dnevu solidarnosti

Z včerajšnjim sprejetjem novele Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč bo 14. avgust dan solidarnosti in dela prost dan. To mora sedaj z odlokom odrediti še poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. V tem odloku bo določeno tudi, da bo kljub prostem dnevu v državi obratovala vsa kritična infrastruktura. A državljani zahtevajo natančnejše odgovore. 

Bodo trgovine tri dni zaprte? Kaj bo z zdravstveno oskrbo? Prometom? Plačami? Varstvom otrok? Kaj sploh je kritična infrastruktura?

Poplave so najhuje prizadele Koroško, Zgornjo Savinjsko dolino, porečje Kamniške Bistrice, Pomurje in spodnje porečje Krke.
Poplave so najhuje prizadele Koroško, Zgornjo Savinjsko dolino, porečje Kamniške Bistrice, Pomurje in spodnje porečje Krke. FOTO: Policija

Kot je včeraj za oddajo 24UR ZVEČER povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec, bo vlada odgovor na zadnje vprašanje določila s sklepom, odgovor pa bo znan v naslednjih dveh dneh. Med čakanjem na sklep pa so se že oglasile nekatere bolnišnice in trgovine, pa tudi Združenje bank Slovenije.

Delavci, ki bodo v ponedeljek prišli na delo so v skladu z zakonom o delovnih razmerjih upravičeni do dodatka za delo v posebnih pogojih dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa. Na vlado smo že naslovili vprašanja, kdo bo kril dodatek. Prav tako še čakamo odgovore na vprašanje ali bo za zaposlene, ki bodo v ponedeljek prosti veljal dan izrednega dopusta in kolikšno bo nadomestilo plače. Tega dneva namreč v skladu z zakonodajo ni mogoče šteti v redni letni dopust, je sporočila tudi Zveza svobodnih sindikatov.

Pa varstvo otrok? Ministrstvo za varstvo in izobraževanje nam na vprašanje glede delovanja vrtcev še niso odgovorili. So pa iz Občine Kranj sporočili, da bodo njihovi vrtci v ponedeljek v skladu s tem, da bo dan dela prost, zaprti. 

Kot poroča STA bodo v primeru potrebe na območjih, ki so jih prizadele poplave, vrtci odprti.

Nekatere bolnišnice prestavljajo zdravstvene storitve

Kot so sporočili iz ljubljanskega kliničnega centra, bodo v ponedeljek tam vse napovedane zdravstvene storitve potekale nemoteno, tako ambulantne kot hospitalne. "UKCL izvaja solidarno dejavnost v vsem svojem delovanju, zato bomo ta dan solidarnost izrazili tako, da bomo opravili vse predvidene zdravstvene storitve," so pripisali v sporočilu za javnost. 

Zdravstveni dom Ljubljana bo v ponedeljek zagotavljal zdravstvene storitve, ki so bile za ta dan predvidene, in na ta način izrazil svojo solidarnost s pacienti. Vsem zaposlenim, prizadetim v poplavah, njihovim svojcem ter tistim, ki želijo solidarnostno pomagati prizadetim, bodo omogočili koriščenje dneva solidarnosti, ki ga je vlada namenila za ta namen. Enote Bežigrad, Center, Moste, Šentvid, Šiška, Vič in okrepljena ekipa splošne nujne medicinske pomoči bodo delovale od 7. do 19. ure. Enota Fužine pa bo delovala le v dopoldanskem času.

Prav tako bodo vse storitve izvajali v Splošnih bolnišnicah Izola, Nova Gorica, Novo mesto, Slovenj Gradec, Murska Sobota ter v UKC Maribor. Da bodo dejavnosti potekale nemoteno so sporočili tudi z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

Kot predvideno bo potekalo tudi delo v Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI). Če se zaradi izrednih okoliščin, ki so jih povzročile nedavne poplave, bolniki ne morejo udeležiti obravnave na OI, naj to sporočijo s klicem v klicni center na telefonsko številko 080 29 00, kjer jim bodo dodelili nov termin.

V celjski bolnišnici več kot 400 zaposlenih prizadetih v poplavah

Drugače bo v Celju in na Jesenicah. Iz obeh bolnišnic so namreč sporočili, da bodo delo organizirali, kot da je praznik. Odpovedali bodo vse napovedane zdravstvene storitve, nadomestne termine pa bodo pacienti prejeli v naslednjih dneh. Vse nujne zdravstvene storitve se bodo izvajale.

Celjska bolnišnica bo delovala solidarnostno ter zagotavljala določene zdravstvene storitve glede na razpoložljivost kadra. Za razliko od drugih zdravstvenih ustanov je v tej bolnišnici več kot 400 zaposlenih iz območij, ki so bila v poplavah prejšnji teden najbolj prizadeta, od Zgornje Savinjske doline, Nazarij, Mozirja, Braslovč, Polzele, Petrovč do Laškega pa vse do Črne na Koroškem. Imajo zaposlene, ki bivajo v Lučah, Solčavi in Ljubnem. Zato bodo ta dan izkoristili tudi za pomoč njim, so sporočili iz bolnišnice.

Dodali so tudi, da bodo o morebitnih odpovedih zdravstvenih storitev bolniki obveščeni, nadomestni termini pa določeni že za prihodnji teden od srede do petka. Prav tako bolnike iz poplavljenih območij prosijo, da jih čim hitreje obvestijo o nemožnosti udeležbe na zdravstvenem pregledu, da prejmejo nov termin obravnave.

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana FOTO: Adobe Stock

Mesec je sicer včeraj dejal, da je zdravstvena infrastruktura kritična in bi morala v ponedeljek delovati nemoteno. "Pazili bomo za to, da operacije ne bodo odpadle," je tudi obljubil. Tudi v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) zdravstvene delavce in vodstva bolnišnic pozivajo, naj delo opravljajo tako, kot je bilo prvotno načrtovano. Ob tem so poudarili, da so delavci družbeno bolj koristni na svojem delovnem mestu, saj bodo s tem najbolj pomagali prizadetim v poplavah in bolnim.

Na ministrstvu za zdravje so izdali dopis, s katerim javnim zdravstvenim zavodom in koncesionarjem svetujejo, da naročenih pacientov ne odjavljajo od dogovorjenih terminov na dan solidarnosti, 14. avgusta. Menijo namreč, da je z vidika zdravstva dan solidarnosti najbolje izkoriščen v opravljanju zdravstvenih storitev. 

Čiščenje po poplavah na Prevaljah.
Čiščenje po poplavah na Prevaljah. FOTO: Bobo

Bodo trgovine tri dni zaprte?

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je v nedeljo izdal posebno odredbo, ki v času intervencije po poplavah dovoljuje obratovanje trgovin z živili, tehničnim blagom ali otroško opremo tudi ob nedeljah in praznikih.  Ker je odredba še v veljavi, bodo tudi to nedeljo in oba praznična dneva te trgovine lahko odprte, odločitev glede delovnega časa pa je na njihovi strani, so nam potrdili na Ministrstvu za obrambo.

Trgovine na kritičnih točkah bodo odprte, je včeraj v oddaji 24UR ZVEČER dejal tudi Mesec.

Odločitev je že sporočila trgovska veriga Hofer. V nedeljo bodo vse njihove trgovine po državi odprte, in sicer med 8. in 15. uro. "Z odprtjem trgovin v nedeljo bomo preprečili, da bi bile živilske trgovine zaprte tri zaporedne dni, in tako kupcem omogočili, da jim ne bo treba vseh nakupov opraviti v soboto," so utemeljili odločitev.  V ponedeljek in torek ne bodo obratovali.

Da bi prebivalcem omogočili dostop do osnovnih živil in potrebščin, bodo izbrane Tuševe trgovine na ogroženih območjih poslovale tako v nedeljo kot tudi v ponedeljek in torek. Odprte bodo tudi nekatere franšizne poslovalnice. Zaprt medtem ostaja Tuš market v Mostah pri Komendi, ki je bil poplavljen.

V nedeljo bodo od 8. do 12. ure odprti Tuševi supermarketi Ravne na Koroškem, Prevalje, Dravograd in Mozirje ter marketi Metka v Kamniku, Rimske toplice, Laško in Debro v Laškem. V ponedeljek bo od 8. do 12. ure mogoče nakupovati v Tuševih marketih Mežica in Bakovnik ter supermarketih Prevalje, Muta, Laško, Žalec in Mozirje. Slednji bo odprt do 14. ure. v torek pa bodo prav tako do poldneva odprti supermarketi Dravograd in Mozirje ter marketi Mežica, Ravne-Čečovje in Bakovnik. Ob tem so v Tušu na svojih spletnih straneh opozorili, da lahko zaradi nedostopnosti določenih območij pride do težav pri dobavi izdelkov.

Trgovine Spar, z izjemo franšizne trgovine SPAR Partner Nazarje, ki do nadaljnjega ostaja zaprt, bodo odprte v ponedeljek med 8. in 13. uro. V nedeljo in na praznični torek bodo Sparove poslovalnice svoja vrata zaprle. Za skrb prebivalcev na oškodovanih območjih bosta trgovini v Komendi in na Muti odprti tudi13. in 15. avgusta.

Pri Mercatorju so se odločili, da bodo v nedeljo, 13. avgusta, odprli 15 trgovin z živili. To so hipermarketi v Celju, Slovenj Gradcu in Kamniku, supermarketa Ravne Dobja vas in Mengeš ter marketi v Dravogradu, na Prevaljah, v Kotljah, Črni na Koroškem, Mežici, Šmartnem ob Paki, Mozirju, Medvodah, Žireh in Gorenji vasi. Njihov delovni čas bo od 8. do 13. ure.

Istočasno bodo odprti tudi Mercatorjevi centri tehnike v Lenartu, Črnučah, Murski Soboti, na Prevaljah, Ptuju, v Žalcu in Železnikih, je razvidno s spletne strani Mercatorja.

Lidl se je odločil, da bo v nedeljo med 8. in 13. uro odprtih 12 njihovih trgovin, in sicer v Kamniku, Škofji Loki, na Ravnah, v Celju na Mariborski, v Žalcu, Slovenj Gradcu, Litiji, v Ljubljani na Rudniku in v BTC, v Kranju na Koroški, v Domžalah in Velenju. V ponedeljek in torek bodo Lidlove trgovine zaprte, so sporočili iz družbe.

Plače bodo nakazane kot običajno

Združenje bank je sporočilo, da bodo vsi plačni sistemi kljub nedelovnemu dnevu delovali nemoteno. To velja tako za domača plačila kot čezmejna, plačevanje na bankomatih, plačila s karticami pa tudi za poslovanje spletnih bank.

Kot na običajen delovni dan se bodo izvrševala tudi nakazila plač.

Nemoteno bo delovala tudi storitev Flik, ki omogoča takojšnje, brezplačno in enostavno pošiljanje denarja med bančnimi računi fizičnih oseb, ki so odprti pri bankah in hranilnicah v Sloveniji.

Bančne poslovalnice bodo v ponedeljek, 14. avgusta in v torek, 15. avgusta 2023 zaprte, ponovno bodo odprte v sredo, 16. avgusta 2023.

Kot na običajen delovni dan bo v ponedeljek tekel tudi promet, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo. Prepovedi za tovorna vozila tako v ponedeljek ne bo. Bo pa omejitev tovornega prometa za vozila, težja od 7 ton in pol, veljala v torek.

Hkrati bosta v ponedeljek medkrajevni avtobusni javni potniški promet in notranji železniški promet delovala po načrtovanem počitniškem voznem redu za delovni dan. Določene linije se zaradi neprevoznih prometnic še vedno ne izvajajo, kjer je mogoče, pa so urejeni obvozi. Ažurne informacije so na voljo na spletnih straneh koncesionarjev avtobusnega prometa in Slovenskih železnic, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (426)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

txoxnxy
10. 08. 2023 21.59
-2
Da nekdo sprejme tako noro odločitev v tako težki situaciji mora bit res za luno ali pa namerno uničuje še tisto malo zdravega gospodarstva kar ga je še ostalo .
Posteni
10. 08. 2023 21.55
+2
Resitev enostavna.. tisti ki gre pomagat na ta obmocja ima prosti dan, zarad mene tud ce dobi poleg ur nagrado , ostali delat... za zdravstvo ( sploh tam kjer so cakalne vrste in so naroceni pacienti normalen delovnik ) .. simple.. ne vem zakaj filozofiranje
SlepiSlovenc
10. 08. 2023 21.46
-1
Seveda, zdravstvo kok bi, da ne bi.
Gutenberg
10. 08. 2023 21.13
-8
A je tak odlok sploh ustaven, kje so kolesarji, bo jutri kroženje okrog parlamenta?
ArkaMast
10. 08. 2023 21.34
+6
Za solidarnost gre. Le kdo bi proti temu kolesaril? Jaz že ne.
Gutenberg
10. 08. 2023 21.39
-2
Nedolgo nazaj so bili odloki menda neustavni ... Tle ne gre za solidarnost, tle gre za populizem.
ArkaMast
10. 08. 2023 21.40
+4
Julijann
10. 08. 2023 20.59
-8
Ko se vlada kar tako zaleti, to je to!
SREBRNIBREG.
10. 08. 2023 21.12
+3
Kaj se zaleti? Dala je na razpolago dan, da si ljudje ali odpočijejo kateri cele dneve rešujejo in, da lahko tudi drugi pridejo pomagat. Dala je tudi možnost, da lahko delajo kdor hoče. Ampak janšis pokvarjeni mora nekaj najti, da pljune po svojem političnem nasprotniku.
Julijann
10. 08. 2023 21.15
-3
Si pač na glavo padel, kot bušman. Ennsam veluk kaos so naredioi iz tega. Sam in mnogo mnogo ljudi, pa smo mnenja, da vsi ostali delat, ki nismo bili prizadeti in dnevni zaslužek nameniti solidarno za poplavljene. To dečko je solidarnost, ne to, da se bo vsa LJ gužvala proti morju.
SREBRNIBREG.
10. 08. 2023 21.17
+5
Seveda trol janšistični, ker je samo v Ljubljani prost dan.
Julijann
10. 08. 2023 21.26
-4
Ti si pa golobov velik trol, pa Šarčev, pa Cerarjev, jaz pa od nikogar, ampak to dopovedat navijačem je brezupno. Prej sem se vračal iz Šoštanja in v Velenju sem srečal policijo, ki je spremljala tuj konvoj, francoski, težkih tovornjakov z opremo za Koroško. Kdor je bil poplavljen in hiša ni poškodovana, bo do ponedeljka tako očistil, vsi, ki pa so ostali brez hiš, pa ni kaj pomagati. Sedaj se mora pospešeno delati na infrastrukturi, za tja pa ni vsak. In veliko več bi naredila vlada, če bi pozvala zaposlene, da darujejo za en solidarnostni dan. Premnoga podjetja bodo 14.8.delala, zaslužek pa namenila za solidarni dan.
razerznak
10. 08. 2023 20.56
-6
pernati da iz svojga žepa, sej pa ma prihranke, kje so mu ze odprl račun ? bolgariji ?
SREBRNIBREG.
10. 08. 2023 21.14
+8
Pokvarjenci janšistični a še tu morate tveziti svoje neumne pravljice? Sramota, da še to naravno nesrečo izrabljate za širjenje svojih svinjarij.
piu
10. 08. 2023 20.23
-3
Lahko je Golubu sprejemati odločitve o prostih dnevih na račun delodajalcev..........Naj plača on iz svojega žepa.....
Infiltrator
10. 08. 2023 20.16
-3
Dejmo vsakokrat ko bo kaj takega naredit vsakič pa bomo frej ,bomo plesal pa pohal ,sej zdajšnji to tolerirajo
Dragica Cegler
10. 08. 2023 20.15
-2
Jaz pa pogrešam Kučana.Do sedaj se je vtikal vsepovsod ,sedaj je pa kar umolknil.Pa Niko ,Teo, Zlatkota pa Jenula tudi ni nič videti..Bi jih lahko pop tv in rtv malo povabil v studio,da kakšno rečejo., ker ponavadi so bili v studiu vsaj 3 lrat tedensko.
piu
10. 08. 2023 20.17
-4
Skrbi nas tudi za Zokija........On se najbolj boji, da bi moral kaj plačati....
piu
10. 08. 2023 20.12
-4
Samo, da spomnimo lewace in Yugose, da smo komunizem imeli le 45-46 let. Preostalih skoraj 2000 let smo živeli brez komunizma........
Jožajoža
10. 08. 2023 19.02
+4
Mi zaupamo tej vladi,ki naroda ne zlorablja ,kot ga je janšistična hunta.
prašek
10. 08. 2023 19.06
+5
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Rodion Raskolnikov
10. 08. 2023 20.02
-8
Ste res obsedeni z norcem Janšo, v bistvu moraš biti isti tepec kot on, da kr naprej sanjaš o blodiš o njem.
prašek
10. 08. 2023 18.57
+9
Vlada , dobro ste se odločili !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zdaj pa še sprejmite , da so vse sobote do novega leta delovne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ivar The Boneless
10. 08. 2023 18.53
+8
Kletniki dajte si ze kaksen hobi najdit, grozni ste, cel dan najedate tu gor.
Scorpionnn
10. 08. 2023 18.42
-8
Pa ja ta vlada ne vlada z odloki......za čas covida je nil glavni očitek da se blada z odloki.
Ivar The Boneless
10. 08. 2023 18.52
+4
Ivar The Boneless
10. 08. 2023 18.55
+2
Odlok ima svoje mesto za nujne primere, ne pa da z njimi vladas 2 leti.
Prava pot je DESNO
10. 08. 2023 18.32
-7
Golob prav da gre pomahat ... v slovo ...
aleksandar1964
10. 08. 2023 18.23
+10
Ves denar od ponedeljka ce je dan solidarnosti gre na poseben racun in se da tistim.ki so utrpeli skodo. Res ne vem.kaj izmisljajo toplo vodo. Sindikati bi to morali prvi predlagat, zaradi ene dnevnice pa ze ne bomo pocrkali.
Rothschild1
10. 08. 2023 20.42
+3
aleksander, trije moji prijatelji, Svobodnjaki gredo ze jutri na morje. Res so "solidarni"... kaksne dnevnice bodo oni darovali?
ArkaMast
10. 08. 2023 21.37
+1
TVRTKO 1
10. 08. 2023 18.14
+10
Solidarnost je,če vsi delamo 14,denar pa gre prizadetim v poplavah. Slovenija si to zasluži !!!!
brabusednet
10. 08. 2023 18.10
-14
V kominizmu smo delali tudi za nerazvite,kateri so nas potem z tanki napadli.
JApajaDAja
10. 08. 2023 18.12
-3
za afriko.......za magreb,za biafro,eritrejo....ni da ni.....
Antoniozmaj
10. 08. 2023 18.12
+2
jp, poznam še enega takega, ki še danes terorizira in krade državljane slovenije. janšisti ga kličejo "janez"
JApajaDAja
10. 08. 2023 18.09
-5
ponedeljek prost-solidarnostno....slo zavrnila 50 člansko ekipo iz pliberka.....civilna zaščita obvešča-brez napotnic cz ne hodite na "delovišča"......karkoli dodati je odveč!
Antoniozmaj
10. 08. 2023 18.14
+5
JApajaDAja
10. 08. 2023 19.20
-6
Rezervni Kristus
10. 08. 2023 18.08
-9
Komplicirate zaradi enega ubogega dneva, med večmesečnimi koronskimi zaprtji raznih dejavnosti pa ste veselo ploskali...
Ivar The Boneless
10. 08. 2023 18.54
+7
Ivar The Boneless
10. 08. 2023 18.55
+8
Oni bi se drevo kritizirali, ce bi bila senca v levo obrnjena.