Slovenija

Dan spomina na žrtve prometnih nesreč: 'Življenje ni rezervni del'

Ljubljana, 17. 11. 2019 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Slogan letošnjih aktivnosti se glasi: "Življenje ni rezervni del." Na osrednji prireditvi, ki jo je v ljubljanski mestni hiši organiziral Zavod Varna pot, je minister za javno upravo Rudi Medved dejal, da je "vsako vzeto življenje v prometu kruto in grobo opozorilo, da se to ne bi smelo zgoditi".

Minister Rudi Medved: "Poskušam razumeti to bolečino."
Minister Rudi Medved: "Poskušam razumeti to bolečino." FOTO: Ministrstvo za javno upravo

Zavod Varna pot pod okriljem Združenih narodov, Svetovne Zdravstvene organizacije in Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč že od leta 2007 ob svetovnem dnevu obeležuje in organizira številne aktivnosti. Osrednja prireditev je potekala v Rdeči dvorani Mestne hiše v Ljubljani.

Minister za javno upravo Rudi Medved je na osrednji prireditvi, ki je v soboto zvečer potekala v ljubljanski mestni hiši, uvodoma izrazil sočutje do svojcev prometnih nesreč: "Poskušam razumeti to bolečino … Najbrž res nisem prvi poklicani minister za to področje, ampak vsi mi smo poklicani. Skoraj naključno je danes tudi mednarodni dan strpnosti. To je povezano. Tisti, ki je veliko na cesti, razume, kaj se dogaja na slovenskih cestah, neverjetne stvari. Tega ne more preprečiti nihče, to je enostavno v nas."

'Vzrok je v nas samih'

Minister za javno upravo Rudi Medved
Minister za javno upravo Rudi Medved FOTO: Ministrstvo za javno upravo

"Vsi tisti, ki smo dobri po srcu, smo deležni, da se za volanom v rokah ljudje očitno počutijo močni in se zelo hitro prelevijo v brezobzirne sebičneže s prednostjo. In potem se sprašujemo, zakaj je toliko prometnih nesreč. Ko iščemo vzroke, jih najdemo v alkoholu, slabih cestah, vremenu … Ampak vzrok je človek, vzrok je v nas samih," je dejal minister in dodal: "Izredno sočustvujem z vsemi, ki trpite zaradi izgube. Vsako vzeto življenje v prometu je kruto in grobo opozorilo, da se to ne bi smelo zgoditi."

Minister se je na prireditvi zahvalil Zavodu Varna pot in vsem ostalim glasnikom za vse aktivnosti, opozorila ter projekte, s katerimi opozarjajo udeležence v cestnem prometu na pametno, varno in odgovorno vožnjo ter prispevajo k zmanjševanju števila prometnih nesreč. Še posebej se mu zdi pomembno, da ta opozorila širimo tudi med najmlajše, v vrtce in šole, ter jih opozarjamo, na kaj morajo biti pozorni, ko so udeleženci v prometu.

Ob koncu je minister Medved izrekel posebno zahvalo svojcem umrlih v prometnih nesrečah, ki kljub globoki žalosti zberejo moč in so pripravljeni sodelovati pri številnih dogodkih, ki nas opozarjajo in opominjajo na tragične posledice prometa.


 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS_je_poden
17. 11. 2019 17.18
-3
Ravno ssem se peljal po gorenjski AC, kjer dež naliva na polno, ampak nekateri se ne pustijo motit in gonijo na polno. Kaj pa je to malo dežja na cesti, knede? Sploh če imaš SUVa, pol fizika zate ne velja.
Malo_sutra
17. 11. 2019 14.31
+5
Ljudje samo terajte bog ne daj da vas kdo prehiti al pa da pridete drugi na cilj. Probajte ze ko zakelnete stanovanje laufat do avta in od tam iz prve zastartat proti cilju da boste cimprej tam kamor morate it. Gume so dobre tudi po 12 letih tko da vsako leto sam recete ah sej so dobre se za eno leto. Avto je itak sam pleh a ne? Pa zavorne obloge ne zamenjajte dokler res ne bodo cvilile, preventivo bog ne daj!! Ko pridete na parking nujno ko odpirate vrata udarite v drug avto, da greste k gospod ven. Blendajte, trobite pa na zeleni dajte vedet avtu poleg da boste zmagali 1 na ena... Ko parkiravate nujno platisce naslonit na robnik, eh sej je sam pleh. Zjuter ko je mrzlo sam terajte se bo masina hitrej ogrela... ah ljudje bozje ne da se deugace z vami haha no sej vse to delate kot sem napisal.
Wahl
17. 11. 2019 12.52
+10
Sam imam vozniški izpit 25 let, za seboj eno lažjo prometno nezgodo brez poškodb, za katero je bil kriv pijani voznik, ki je mimo znaka stop pripeljal direkt na glavno cesto meni v bok in to je to. Veliko botruje vzgoja, morda kaj geni, ne vem, ko pa kot priča karambola s smrtnim izidom vidiš posledice norenja in izsiljevanja, te pa gotovo zaznamuje in si toliko bolj umirjen. Meni se je zgodilo točno to in to kmalu po opravljenem izpitu. Nedolžna oseba je umirala in umrla pred mojimi očmi kar ne bom nikoli pozabil. Kadarkoli se spomnim mi gre kar na jok.
Wahl
17. 11. 2019 12.39
+5
Na cesti je strpnih vse manj, vsi nekaj živčni, vsem se mudi, ne pomislijo vnaprej. Pri nas je praksa, da se prehiteva vozila v križišču, ker bognedaj, da bi tak osebek stopil na zavoro, ko nekdo zavija desno, s stranske se pa tisti trenutek na glavno vključije vozilo, ker je pač prvi avto v koloni zavijal desno. Ne po gasu in mimo zavijajočega vozila direkt v vključujoče vozilo in potem je tak voznik še pameten sto na uro. Še dobro, da je bil policaj bolj ošter in je dvignil glas, ter tistega pajaca utišal.
ni_mi_vse_eno
17. 11. 2019 12.29
+1
Življenje ni rezervni del, čeprav se po koncu enega nadaljuje v drugega.
plasticar
17. 11. 2019 12.16
+13
veliko sem na cesti se prevec okoli 90,000km letno ampak to kaj se dogaja zadnje 3,4 leta ni vec normalno.voznja v rdeco ko za salo.pijani,drogirani.omejitve so tam kot za hec nobeden se ne drzi peljem od bleda proti lj omejirev 50 tip za menoj blenda trobi ok sem mislo da imam vrata na kombiju odprta stopim ven on meni kaj je s tabo tu lahko peljes 100 ,110 omejitev je 50 ma ne komot pelji 100 al pa se vec pa sola je cakaj malo kaj je s tabo ma sola pusti solo ….ITD polno takoh zgodb dozivim vsak dan zalostno-nobene kazni 00 kazenskih tock pa izpit skor 30 let -pa lepo nedeljo
Ramzess
17. 11. 2019 12.43
-1
Škoda da ne snemaš, zvočno in ali video.
Wahl
17. 11. 2019 12.13
+8
Je v Sloveniji kar nekaj nevarnih odsekov kjer ni >vzrok v nas samih<, ampak v izvedbi položenega asfalta, se bo tam kam premaknilo ali bomo ustanovili še > še dan nevarnih odsekov<. Ko sem pred leti na ostrem nepreglednem ovinku nabil na skalo na cestišču in prebil karter motorja si je smrkec v modrem dovolil napisati na zapisnik > prehitra vožnja glede na razmere< Pri omejitvi 40 pelješ 40 in po njegovi logiki bi moral pred ovnikom ustaviti in peš preveriti traso ali kaj?
Klotilda H
17. 11. 2019 11.23
+2
NI VOLJE ZA SOOČENJE Z RESNICO: več kot 90 % vseh nesreč je zaradi ali tudi zaradi prevelike hitrosti. dokler ta problem ne bo rešen, ne bo izboljšanja prometne varnosti.
Ramzess
17. 11. 2019 11.43
+9
Če bi se hoteli res soočiti z resnico, bi bi bilo treba nesreče in dogodke raziskati iz plati vse udeležencev, tudi kar se odgovornosti tiče, ne vse odgovornosti zavračati na enega, aktualnega povzročitelja. Vsi udeleženci imajo namreč svojo vlogo.
flojdi
17. 11. 2019 15.13
+1
. seveda. en ki se ti zaleti v rit ob speljevanju z bencinske.. ker mu pade ravnokar kupljen kofe na tla .. pač ni kriv da se je čisto mala kolonica pred semaforjem ustavila..., al kako