Slovenija

'Tvegano? Nedvoumno, toda kako drugače rešiti čast naroda ali celo njegov obstoj?'

Ljubljana, 27. 04. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
1262

Dan upora proti okupatorju – dan osvobodilne fronte. 27. april je zgodovinski dan, na katerega se spominjamo ustanovitve Protiimperialistične fronte, ki se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. Spominjamo se tudi šestih temeljnih točk osvobodilne fronte, za katere so se zavzemali.

Do ustanovnega sestanka Osvobodilne fronte (OF) je sicer prišlo 26. aprila 1941 v stanovanju književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani. Tam so se med drugim zbrali še  Aleš Bebler, Boris Ziherl, Boris Kidrič, France Šturm, Ferdo Kozak, Josip Rus in Tone Fajfar ter določili smernice za organiziran oborožen odpor proti okupatorju.

Njihove temeljne točke, za katere so se borili, so bile: proti razkosanju Slovenije, proti imperialistični vojni, za osvoboditev, neodvisnost in združitev slovenskega naroda, za slogo in enotnost jugoslovanskih in balkanskih narodov, za bratsko skupnost svobodnih in enakopravnih narodov in za pravico slehernega naroda do samoodločbe. V proglasu, ki so ga predstavili na uvodnem sestanku, je bilo zapisano tudi, da so Slovenci doživeli najhujšo nesrečo, ki lahko doleti narod, zato se morajo - tudi koroški in primorski - povezati v " narodno fronto proti imperialističnim okupatorjem".

Hiša, v kateri je bila ustanovljena OF.
Hiša, v kateri je bila ustanovljena OF. FOTO: Bobo

Komunistična partija je pričakovala, da bo vojna oslabila imperialistično politiko držav in omogočila revolucijo, ki naj bi se začela v Nemčiji in Italiji, nato pa se širila po preostali Evropi. Zato je tudi izdajala več proglasov, ki so bili namenjeni nemškim, italijanskim in madžarskim vojakom, v katerih je pozivala, naj se ji pridružijo v splošnem boju. Pozivali so na odpor proti nasilju in preganjanju, raznarodovanju, kulturnemu zatiranju, zapostavljanju slovenskega jezika, odpuščanju slovenskih uradnikov ter proti gospodarskim ukrepom okupatorjev. 

'Drugega izhoda ni bilo'

Poleg takrat ilegalne Komunistične partije Slovenije, ki je bila edina politična stranka med ustanovitelji in je tudi dala pobudo za ustanovitev, so na ustanovnem sestanku sodelovali tudi predstavniki levega krila telovadnega društva Sokol, krščanski socialisti ter skupina kulturnih delavcev, predstavnik slednjih je bil prav Vidmar, ki je o odločitvi za oborožen odpor kasneje zapisal: "Tvegano? Nedvoumno, toda kako drugače rešiti čast naroda in njegovo bodočnost ali celo njegov obstoj? Drugega izhoda ni bilo."

Kasneje se jim je pridružilo še več drugih skupin. Med drugim se ji je priključil tudi del politikov tedanje stranke SLS, skupina aktivnih oficirjev bivše jugoslovanske vojske in aprilski prostovoljci, ki so bili v glavnem študentje.

Glede oboroženega odpora so imeli pomisleke predvsem predstavniki kulturnikov, med katere je spadal tudi Vidmar. Zanimalo jih je namreč dejstvo, kako bi bilo takšen gverilski odpor možno izvesti. "Gverila? In zime? In prehrana? In strahotni vojaški in policijski stroj obeh okupatorjev? Ali smemo prevzeti odgovornost za vse žrtve in vse, kar bo temu sledilo? Bilo mi je tesno pri duši. Toda ali sploh obstaja drugačna, častna pot? Ali tih odpor ne bi našel svojega konca v malodušni in poniglavi podložnosti?" je tedaj razmišljal Vidmar.

Plata OF.
Plata OF. FOTO: Bobo

Organizacija se je do napada na  Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 imenovala Protiimperialistična fronta. Po nekaterih podatkih naj bi se preimenovala že sredi junija, a Rus - eden od ustanoviteljev - je zatrjeval, da se je že od samega začetka imenovala OF. Na ustanovnem sestanku, o katerem sicer ni dokumentov, le spominski zapisi, naj bi bila v ospredju predvsem stališča Komunistične partije Slovenije, a je bila ta zavezana stališčem Komunistične partije Jugoslavije in Kominterne. Od tod izhaja tudi prvotno ime - šlo je za tezo Josipa Stalina in Kominterne, da sta tako fašistični kot zahodni tabor držav imperialistična in enako odgovorna za vojno.

Od medlega začetka do države znotraj države

OF je v prvem obdobju delovala bolj medlo, nekomunistične skupine pa so bile vedno bolj v ozadju. Pomen ustanovnega sestanka se je pokazal šele kakšne tri mesece kasneje - po napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo. V prvem letu delovanja je OF osnovala uraden časopis Slovenski poročevalec, ki je v tridesetih letih izhajal kot glasilo ljudskofrontnega gibanja. Poleg same notranje ureditve ter programa pa je bilo v vedno bolj zaostrujočem stanju potrebno pričeti tudi z organizacijo na različnih področjih. Na vojaškem je OF ustanovila partizansko vojsko, ki se je gibala v gozdovih, ter Narodno zaščito, ki je delovala v mestih. Poleg teh dveh tipov enot pa je delovala tudi obveščevalna služba.

Dan upora proti okupatorju
Dan upora proti okupatorju FOTO: Miro Majcen

Za čim boljše delovanje pa so potrebovali tudi podporo nekaterih drugih področij. Ilegalne tiskarne so tako izdelovale ponarejene dokumente, živilske nakazilnice, partizanski denar. V ilegali so delovale tudi bolnišnice, najbolj znana med njimi je danes bolnica Franja. Celotno nacionalno omrežje je pokrivala kurirska mreža, oddajal je radio Kričač, ki so ga kasneje preimenovali v Radio OF. Otrokom, ženam ter drugim pomoči potrebnim so pomagali prek humanitarne organizacije. Sredi kočevskih gozdov pa je deloval tudi ilegalni Znanstveni inštitut, glavno vprašanje tam nastanjenih znanstvenikov pa je bila povojna ureditev ter problem mejnega vprašanja. OF je torej oblikovala državo znotraj države in se kot ena prvih jugoslovanskih političnih organizacij z odporom odzvala na okupacijo ter se zavzemala za obnovitev Jugoslavije na spremenjenih temeljih.

Po koncu vojne se je iz organizacije oboroženega odpora spremenila v organizacijo množičnega političnega udejstvovanja. Njena naloga je bila udejanjati politiko Komunistične partije Slovenije in oblastnih organov ter organiziranje povojne obnove.

Dve leti po koncu druge svetovne vojne je prišel čas za nove praznike. Prezidij ljudske skupščine Slovenije je 23. februarja 1948 sprejel zakon, s katerim je izpostavil dan ustanovitve Osvobodilne fronte kot najsvetlejšega in najvišjega izmed vseh slovenskih dni, saj da pomeni začetek oboroženega odpora slovenskega ljudstva v boju zoper okupatorja in začetek organiziranja slovenske državnosti.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1262)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
28. 04. 2021 11.26
+4
Še kar lezejo iz lukenj, domobrančki... PEJTE NA Siol! Nova 24!
bema1201
28. 04. 2021 09.00
-6
Komunisti so spreminjali imena svojih organizacij že vse od leta 1941, kakor je pač ustrezalo 27.aprila še v paktu Stalina z Hitlerjem protiimperialistična fronta, po napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 pa novo ime OF. Od leta 1943 pa so delovanje z imperialisti Angleži, Američani, proti katerim so bili še leta 1941. Do leta 1990 so se imenovali KP, od takrat do sedaj so se pa že nekajkrat preimenovali.
CelindaAndre
28. 04. 2021 08.28
-10
Na vprašanje Srbu zakaj so v Bileči postavili spomenik Draži, je Srb odgovoril vi svoje pravljice in mite o partizanih imejte v Ljubljani, 45. let ste delali zgago dovolj je bilo..
CelindaAndre
28. 04. 2021 08.29
-8
Odgovor je bil enak kot od Slovenskega kmeta saj niso počeli drugega kot kradli in pobijali lastne ljudi..
V SHESHELJ
28. 04. 2021 09.35
-2
Generacija56
28. 04. 2021 11.30
+1
Dragi moji, jaz tukaj zaznavam mazohizem. Oseba, ki predstavlja svoje videnje, rada trpi... Takšnim bi priporočal betonski zid. S polno hitrostjo.. Peš, seveda, da ne bi koga ogrožal/a...
planinec123
28. 04. 2021 08.26
+6
Močna Rusija je bila strah pokvarjenih zahodnih manipulantov (enako je sedaj), zato so financirali komunistično revolucijo in ubili ruskega carja z družino. No, tudi Hitler je dobil finančno podporo botrov z Zahoda, da je prišel na oblast. Sledila je tragedija z milijoni žrtev totalitarnega komunističnega terorja in nato še nacisticnega. Prisegati na komuniste ali naciste je podobno, oboji so morilci in krivi za zlo. Večini partizanov se tudi ni sanjalo, kaj počnejo in zelijo v ozadju komunisti. No, Janša je ex fanaticen komunist, enako nekateri njegovi tovariši iz vrha SDS. Slovenija je medtem na kolenih finančno in gospodarsko, lastniki so večidel tujci, zato tudi praktično ni več samostojna. Iz politike morajo vsi, ki so beli ali rdeči, takoj pa tisti, ki so politiki ze več kot dva mandata (enako velja za vodilni kader javnega sektorja, ki je tudi politično postavljen). Mladi, pridite, a ne taki, ki ste tako ali drugače "isti".
barjan?ek1
28. 04. 2021 09.47
+2
Točno tako dobro napisano. In zato če želijo naj imajo vsak svoj praznik partizani in domobranci in naj nehajo poveličevati predvsem sami sebe, ker so bili vsi ene vrste zločinci nad lastnim narodom in to v današnjem času nobenega normalnega sploh več ne zanima.
CelindaAndre
28. 04. 2021 08.03
-11
Tako, tako..27. april je komunistični mit. Tega dne leta 41 komunisti niso smeli niti razmišljati o uporu proti nacistični Nemčiji, kaj šele nekaj organizirati in delovati. O osvobodilni fronti kot organizirani vseljudski vstaji so razmišljali krščanski socialisti. Komunisti še niso imeli dovoljenja komiterne za upor. Nasprotno, preprečevali so upor. Bili so tudi na izrazito slabem glasu in jim nikoli ne bi uspelo prepričati ljudi, da se uprejo pod njihovim vodstvom. Ljudje so vedeli že takrat, da komunistom gre zgolj za revolucijo, da bi vpeljali ruski sistem. Ne vem, ali moraš biti toliko zabit ali skrajno provokatorski, da se razlaga proti imperialistična fronta komunistov kot fronta proti okupatorju (nacistični Nemčiji), ker naj bi bil ta imperialist. Nemčija v tistem času ni bila noben imperialist, ampak po prvi svetovni vojni ponižana in užaljena država. Imela pa je imperialistične težnje pod nacisti. Bolje rečeno osvajalske, da bi ustvarila imperij. Za Veliko Britanijo se lahko reče, da je bila imperialist, ker je imela imperij, a je prva krvavela proti nacistom. Nadalje: komunisti so bili imperialisti., če se že opleta s tem pojmom. Kaj drugega je bila Sovjetska zveza, če ne imperij. Ali niso jugoslovanski komunisti načrtovali, s soglasjem Stalina, svoj imperij s priključitvijo Bolgarije in Albanije. Da o Grčiji in pomaganju jugoslovanskih komunistov grškim komunistom, da z revolucijo prevzamejo oblast, ko je bilo druge svetovne vojne že konec. Proti imperialistična fronta je bila naperjena proti kapitalistični ureditvi. Vse drugo so laži ali neslane provokacije. Kaj je bilo ustanovljeno 27. aprila leta 41? Nič. Kaj se je dogajalo v Vidmarjevi vili in, če se je sploh kaj dogajalo? Osvobodilna fronta ni bila nikoli ustanovljena kot akt proti okupatorju. Osvobodilno gibanje je nastajalo sprva spontano. Nobene zvezde ni bilo na kapah, ampak takratna slovenska zastava. Torej Piškin dim..
LevLandau
28. 04. 2021 08.21
+7
Hehe, ti pacient še vedno sanjaš o faktih... Nič čudnega da imam državo zafurano, če taki kalibri obstajajo. S takimi bo vedno negativen odvod.
Darko32
28. 04. 2021 08.34
+4
CelindaAndre Komunistična partija je veliko dogodkov napihnila v svojo korist. Nekateri pošteni domoljubi pa so bili pospravljeni. Če gledamo zgodovino iz zornega kota proti letu 1941 je ljudstvo slišalo kako Stalin postavlja ekonomijo in kako bi pobral vsem. Zato komunisti nikoli niso dobili pri narodu zaupanja. Zaupanje so gradili na laži in represijah. POglejmo zgodovino od leta 1940 pa do leta 1990. Za prepričevanja naroda so uporabili gole otoke, razn brezna, razna upoščena rudarska področja, ot so rovi. Takšna ideologija s eje pokazala leta 1991 in kasneje v obliki medsebojnih obračunavanja na Balkanu. Zato je potrebno tiste, ki so pošteni borci za Slovenski narod astiti druge pa enostavno ignorirati in pozabiti. Nauk te zgodbe je, da z nasiljem, da drugače misleče zpira, mečeš v jame jih zapiraš v rove ne rešiš nič in to bi moralo biti sporočilo tega 27 aprila za Slovenski narod.
bc123456
28. 04. 2021 08.47
+3
CELINDA, KDO TE JE SPOČEL? DANES TROSIŠ NEBULOZE, KER SI HODIL PREMALO V ŠOLE, KI JIH JE ORGANIZIRALA SOCIJALISTIČNA JUGOSLAVIJA
CelindaAndre
27. 04. 2021 21.54
-22
Slovenija ima praznike od leta 91. in tiste, ki pomenijo pripadnost zahodni krščanski kulturi zločinskih, komunističnih vsiljenih iz propadle juge ne potrebuje. Je pa res, da Slovenski Komunisti SD jevci brez golaža, krvave zvezde in zločinske zgodovine ne morejo...samo tako lohka oni preživijo..45. let so terorizorali, pobijali, zapirali indoktriniirali in mentalno pohabljali svoje ljudi..lastni narod..
LevLandau
28. 04. 2021 08.07
+7
Imej ti svoje praznike, pa magari, če si jih izmisliš. Ti pa men ne boš diktiral katere praznike bom jaz imel, mali dolfi. Ok ?
CelindaAndre
27. 04. 2021 21.49
-26
OF je zločinska organizacija in ta praznik nima kaj počet na koledarju Slovenskih praznikov..
ssbobo
27. 04. 2021 21.47
-16
Ma ja ...... najprej so potegnil komunajzerji z dolfetom pa stalinom...... potlej pa ko so napadli cccp...... so pa po navodilih big Stalina začeli igrati drugo ligo....... proti svojem lastnem ljudstvu z interesom lastnega povzdigovanja v situacijo kateri so bili in smo še sedaj vpeti....... konc bo hmau....... buahaha
LevLandau
28. 04. 2021 08.10
+6
Ma ja... Najprej so Američani občudovali kako Nemčija pod Hitlerjem napreduje in so se celo udeležili njihovih olimpijskih iger... potem ko je Nemčija napovedala vojno Američanom, so pa stopili v drugo ligo. No, plus tega niso mignil s prstom, ko je bilo 6 milijonov židov gasiranih po taboriščih. NOBEN ni imel pojma, kaj bo Hitler, kako bo Hitler,... Ko je pokazal pravi obraz, je bila zadeva jasna. TI v celotni zgodbi še kaj ni jasno ? Ti narišemo ? Bo šlo tako lažje ?
Smešno
27. 04. 2021 21.40
-1
»Dan upora je v resnici dan komunistične zarote, ki je Slovencem povzročila neizmerne žrtve in novo okupacijo, je dan velike prevare, je dan slovenskega razdora in praznik narodnega žalovanja. Upor in osvoboditev je proti volji upornikov iz leta 1941 prinesel šele 25. junij 1991.«
Mister iks
27. 04. 2021 21.23
-21
Za dom pripravljen👍
Mister iks
27. 04. 2021 21.23
-22
LevLandau
28. 04. 2021 08.12
+9
NOB je obstajala. Sveto pismo pa JE laž, da. Mal si pomešal.
Duško1
27. 04. 2021 21.18
-2
Naj mi Nemec pove, za kaj gre v teh šestih temeljnih točkah osvobodilne fronte, kdo za boga se spominja, naj se spomnimo, haloooo, tega učbenika še nisem zasledil, pa za Trčka sem tudi prepričan, da tega berila ne pozna
+5
...denar je bolj pomemben kot večno življenje...
DKR
27. 04. 2021 21.16
-12
Vsem levakom, ki verjamejo v pravljice o OF, predlagam naj si v YT vtipkajo 1.may 1941 parade in Moscow in si ogledajo kako nacisti in komunisti še 1.05.1941 veselo korakajo skupaj, nam pa hočejo prodajati zgodbice o uporu zoper naciste. Šele po napadu Nemčije na SZ 22.06.1941 so se komunisti obrnili proti Nemčiji, prej pa so veselo sodelovali.
LevLandau
28. 04. 2021 08.16
+3
Noben ni vedel, kaj namerava Dolfi v prihodnosti. Tudi KKK je bil aktiven v Ameriki tedaj (pa še kako), pa tega nič ne omenjaš ? Nemčija je bila v razmahu in itak da so jo vsi občudovali. Cela Evropa in Amerika. A misliš da so imel kristalno kroglo, pa da jim je blo jasno da bo 60 mio ljudi pomrlo ? 90ga tudi niste vedli da je naš mali dolfi nakradu od prodaje orožja, zdaj se ve. Pa ste tudi veselo korakali z njim.
CelindaAndre
27. 04. 2021 21.01
-22
Kljub temu, da je OF pričela z atentati na Slovence že poleti 1941, so bili slovenski časniki zaradi italijanske cenzure primorani v to, da o teh umorih pišejo kot o primerih naravne smrti. Enako je bilo tudi v primeru nedolžnega 9-letnika, ki so se ga znebili partizani. Zločin, ki ga je medvojno slovensko časopisje kot enega prvih pripisalo partizanom, se je dogodil 22. novembra 1941 v Podbukovju pri Krki. Gre za novico o umoru komaj 9-letnega dečka, ki je med begom za življenje pristal mrtev v reki Krki in to nič dolžen nič kriv.
Di si bio 91
27. 04. 2021 20.16
-19
Živel Ante Pavelić in NDH ✋🏻
Betuul
27. 04. 2021 20.21
-18
pešec
27. 04. 2021 20.22
+9
Se ti mesa, si gledal 10 minut, bivsega poslanca in sedaj svetovalca JJ iz Gorenje vasi.
metaloh
27. 04. 2021 20.31
+5
samuray1
27. 04. 2021 21.00
+7
real....
28. 04. 2021 10.21
Upam...da so tale komentar ucrnalegijau..prebrali oz. videli tudi v Izraelu,Srbiji in tudi drugje katerih predniki so bili delezni vemo cesa!!?
Nzugu Hoffman
27. 04. 2021 20.08
-1
treba pošteno povedat, da je "proti imperialistični vojni" pomenilo, da sta bila za komuniste krivec za vojno Anglija in Francija, Nemčija je bila partner Sovjetske zveze v projektu, SSSR pa božje kraljestvo na Zemlji.
samuray1
27. 04. 2021 21.05
+3
DKR
27. 04. 2021 21.17
-14
samurajček, mišek, poglej si video, ki sem ga zgoraj omenil.
jaseveda
27. 04. 2021 21.24
-4
Samuray, saj točno to piše v članku, samo prebrati ga je treba.
Betuul
27. 04. 2021 20.07
-10
🎖🌹sredi vojne narediti preobrat naroda ! narod se je moral upreti !🌹 Pogum narodu, življenje narodu za vedno
Ivan zDoba
27. 04. 2021 19.58
+7
Čast naroda lahko rešimo le, če se znebimo vseh, ki delajo škodo doma in v tujini-vlade!
CelindaAndre
27. 04. 2021 19.47
-18
Lohka ustrahujete, ležete, posiljujete samo zmage na volitvah Janeza Janše ne boste preprečili..zmagal bo ker ste vi najboljša predvolilna kampanija zanj..Nič mu ni treba narod je že videl Ljubljanski cirkus tako da ve vse..
pešec
27. 04. 2021 20.19
+3