Slovenija

'Dan za razmislek o tem, kako z lepo besedo nekomu polepšati trenutek'

Ljubljana, 08. 06. 2023 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, V.L.
Komentarji
9

Današnji dan je posvečen Primožu Trubarju. Za spominski dan utemeljitelja knjižne slovenščine in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora je bil izbran njegov domnevni rojstni datum.

"Današnji dan ni dela prost dan, pa vendar gre za pomemben praznik. Spominjamo se reformatorja, ki je s svojim delom, zlasti s svojimi tiskanimi knjigami, pomembno prispeval k razvoju slovenskega jezika in narodove zavesti. Primož Trubar je razumel, kako pomembno je med navadne ljudi širiti veščini pisanja in branja v domačem jeziku. Izzivi, ki jih prinašajo razsežnosti jezika, se danes, več kot pol tisočletja po njegovem rojstvu, morda zdijo manj pomembni, a še zdaleč niso: razmah digitalnega sveta prinaša nove, med njimi je zlasti razmislek o učinkovitem zamejevanju sovražnega govora. Naj bo današnji dan spomin na Primoža Trubarja, morda pa tudi dan za razmislek o tem, kako z lepo besedo nekomu polepšati trenutek," je v poslanici zapisal premier Robert Golob. 

Primož Trubar
Primož Trubar FOTO: Bobo

Na kulturni prireditvi v DZ je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič spomnila na izjemen pomen Trubarja in njegovega ustvarjalnega opusa za slovenski narod. Predsednica odbora DZ za kulturo Tamara Vonta pa je med drugim dejala, da globalizem prinaša tudi priložnosti za slovenski jezik, da se ta pojavlja v okoljih, kjer se v preteklosti ni.

Kot so sporočili iz DZ, je izrazila prepričanje, da "je slovenščina v omari t.i. varnih jezikov". Tudi politična volja in ekonomska zmožnost je po njenem mnenju takšna, da slovenski jezik ohranja in razvija. Na prireditvi so sodelovali dijaki Prve gimnazije Maribor in Parlamentarni pevski zbor Kvorum.

V občini Velike Lašče na današnji dan praznujejo občinski praznik. Ker pa v letošnjem letu mineva 100 let od smrti njihovega rojaka Josipa Stritarja, so tokratni občinski praznik namenili spominu na njegovo zapuščino. Praznično dogajanje bo potekalo cel teden, praznovanje pa se bo začelo na Rašici s Trubarjevim dnem, ko bo potekal literarni večer Dom v jeziku, piše na spletni strani občine Velike Lašče.

Že 10. literarni večer Društva slovenskih pisateljev (DSP) na Slovenski pisateljski poti Dom v jeziku, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Trubarjevo domačijo, Občino Velike Lašče in Programom Ars, se bo na Trubarjevi domačiji na Rašici začel ob 18. uri.

Kot so zapisali na DSP, bo prireditev veliko praznovanje literature, ustvarjalnosti in moči slovenske besede. V imenu pisateljske misli se bodo srečali in predstavili dobitniki slovenskih literarnih nagrad in priznanj: dobitnica Jenkove nagrada Nataša Velikonja, kresnikov nagrajenec Roman Rozina, dobitnik nagrade novo mesto short 2022 Franci Novak, dobitnica večernice 2022 Maša Ogrizek, dobitnica Cankarjeve nagrade Mojca Kumerdej in prejemnik Rožančeve nagrade Uroš Zupan

Literarnemu večeru bo sledilo odprtje likovne razstave Trubarjevi kraji, ki letos nosi naslov Josip Stritar in literarna kritika ter je posvečena 100. obletnici Stritarjeve smrti.

Univerzitetna knjižnica Maribor in Zveza kulturnih društev Maribor sta tokratna Spominjanja posvetila počastitvi prazničnega dne in utrditvi zavedanja o delu in pomenu Trubarja za slovenski narod in za širši evropski prostor. Prireditev s pričetkom ob 17. uri, ki so jo naslovili Dan Primoža Trubarja 2023 - jezikovno načrtovanje in jezikovna politika, bo v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor.

Pobudo za državni praznik je leta 2008 ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva dal lani preminuli tržaški pisatelj Boris Pahor. Odločitev o državnem prazniku je bila sprejeta leta 2010.

Trubar, rojen leta 1508 na Rašici, velja za eno osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine. Kot duhovnik je služboval na Slovenskem in v Nemčiji. Kot zagovornik nauka Martina Lutra je širil protestantsko vero in po idejah reformatorjev, da naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, začel pisati slovenske knjige, med prvimi sta bila Katekizem in Abecednik. Umrl je leta 1586.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Harpuna
08. 06. 2023 18.59
+2
Vse to pa bi radi nekateri,tudi ta vlada uničila,saj vidimo kako podpira ilegalno migracijo,legalnim migrantom,pa ne bi bilo treba znati slovensko.Poleg tega pa se vidi po dogodku v Franciji in pri nas v Cerknici,kar nista edina primera,kaj podpirajo.
St. Gallen
08. 06. 2023 19.00
+1
ArkaMast
08. 06. 2023 14.23
+1
Takrat so trubarja v RKC zmerjali za levaka. Ker ni bil poslušna nespametna ovčica.
prinašalec2
08. 06. 2023 13.05
+3
Vam priporočam..kako z lepo in resnično besedo..polepšati ljudem dan...
krpati
08. 06. 2023 12.03
+4
8 marec....in nika.....poglej v francijo kaj zagovarjate.....lenobe lene
JApajaDAja
08. 06. 2023 12.09
+3
JApajaDAja
08. 06. 2023 10.30
+0
...ko taubi ,na trubarjev dan,izjavi, da je slo jezik treba spoštovati....sami pa potrdijo "zakon o tujcih in "znanju"slo jezika!
ArkaMast
08. 06. 2023 14.22
+2
Delavci na tekočem traku (ki jih skoraj ne dobiš) ni treba da znajo slovensko. Ni to radio. Par osnovnih navodil za delo pa je potrebnih da znajo.
JApajaDAja
08. 06. 2023 18.05
+1
za ostalo komunikacijo so pa druga "orodja" a ne?