Slovenija

FOTO: 'V Sevnici je zazijala praznina'

Ljubljana/Sevnica, 08. 07. 2008 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Dražen Šumiga/M.K./STA
Komentarji
65

Svojci, prijatelji, someščani in politiki so se poslovili od prvih štirih žrtev tragičnega spusta po Savi. Občina Sevnica je odprla račun za pomoč svojcem, med katerimi je tudi 10 mladoletnih otrok.

Občina Sevnica je v sodelovanju s tamkajšnjim območnim združenjem Rdečega križa odprla račun za pomoč svojcem žrtev nesreče. Oblikovati nameravajo tudi ustanovo, ki bo v nadaljevanju poskrbela za upravljanje z nakazanimi sredstvi.

Pomoč zbirajo na transakcijskem računu območnega združenja Rdečega križa Sevnica številka: 02379 - 0017732206, odprtem pri NLB, poslovalnica Sevnica, s sklicem: 00 030708 in pripisom: svojcem vodne tragedije.

Hrvaški policisti so s pomočjo DNK analize potrdili identiteto Marjana Kogovška, ki je umrl v tragični nesreči pri hidroelektrarni Blanca. Obveščeni so bili tudi svojci. Predstavnik PU Krško Robert Perc je za 24ur. com potrdil, da potekajo uradni postopki za vrnitev trupla Marjana Kogovška v domovino. Postopki naj bi trajali od enega do dveh dni. Perc je še dejal, da je področje okoli elektrarne zaščiteno, poleg tega pa je vstop nepooblaščenim oseb prepovedan.

V iskalni akciji je vse od četrtka, ko se je na na Savi zgodila tragična nesreča, pa do danes sodelovalo več kot 1044 ljudi, od tega 198 pripadnikov specialne enote, 140 potapljačev, 16 raftarjev, 20 kajakašev, trije jamarji, 19 kinologov, 434 gasilcev, 196 policistov in kriminalistov, 96 pripadnikov Civilne zaščite in drugi.

Potem ko so hrvaški policisti potrdili identiteto Kogovška, se je okoli 10. ure zjutraj iskalna akcija tudi uradno končala. Ob koncu se je poveljnik intervencije in vodja Podvodne reševalne službe Slovenije Anton Travnar v imenu vseh reševalcev opravičil svojcem umrlih, ker jih v času akcije razumljivo niso mogli spustiti do kraja nesreče, prav tako jim je v imenu vseh izrekel sožalje.

Zahvalil pa se je tudi vsem reševalcem, ki so v akciji sodelovali. "To je njihova dolžnost, vendar so hkrati pokazali visoko stopnjo motiviranosti," je dejal. Zahvalil se je tudi prostovoljcem, ki so za ceno lastnega življenja sodelovali prostovoljno oziroma brezplačno pri reševanju.

Še naprej pa se s primerom ukvarjajo policisti, ki opravljajo kriminalistično preiskavo. Ko bodo znane vse okoliščine in zbrana vsa obvestila, bodo obvestili okrožno državno tožilstvo, ki bo nadalje ukrepalo, je povedal Perc.

Na Hrvaškem opravili DNK analizo

Akcija iskanja ponesrečenih v nesreči na Savi se je uradno končala okoli 10. ure zjutraj, ko so s hrvaškega inštituta za sodno medicino poslali potrditev identitete trupla, ki so ga našli v Savi na Hrvaškem.
Akcija iskanja ponesrečenih v nesreči na Savi se je uradno končala okoli 10. ure zjutraj, ko so s hrvaškega inštituta za sodno medicino poslali potrditev identitete trupla, ki so ga našli v Savi na Hrvaškem. FOTO: Damjan Žibert

Slovenski policisti so v nedeljo hrvaškim kolegom izročili primerjalni DNK vzorec, ki so ga dobili od svojcev še zadnjega pogrešanega iz četrtkove nesreče med čolnarjenjem na Savi.

Slovenski sistem reševanja, ki temelji na poklicnih reševalcih in prostovoljcih, se je po oceni Antona Travnarja vnovič izkazal za uspešnega.

Analizo je opravil inštitut za sodno medicino v Zagrebu. Takoj po najdbi trupla na hrvaški strani je tamkajšnja policija po sporazumu o čezmejnem policijskem sodelovanju obvestila slovensko policijo.

Po Sloveniji dan žalovanja

V Sloveniji je danes dan žalovanja, ki ga je slovenska vlada razglasila v spomin na žrtve, ki so preminule v četrtkovi nesreči pri hidroelektrarni Blanca. Vlada je tudi pozvala organizatorje kulturnih in drugih prireditev, naj vsebino prilagodijo dnevu žalovanja. Na podlagi sklepa o določitvi protokolarnih pravil se zastave na poslopjih državnih ustanov na dan žalovanja spustijo na pol droga.

Cukjati je v govoru na žalni seji v DZ dejal, da o Kristijanu Jancu kot poslancu ni mogoče govoriti drugače kot dobro.
Cukjati je v govoru na žalni seji v DZ dejal, da o Kristijanu Jancu kot poslancu ni mogoče govoriti drugače kot dobro. FOTO: POP TV

Ob dnevu žalovanja so v spomin na mrtve v tragediji spusta po Savi v državnem zboru pripravili žalno sejo, ki sta se je udeležila tudi premier Janez Janša in predsednik Danilo Türk. Predsednik DZ France Cukjati je dejal, da je bil Janc v političnih ali strankarskih sporih, v katere ga je pripeljalo življenje, najprej človek, šele nato politik. "Če smo bili kdaj prepirljivi, je bil on spravljiv," je poudaril.

Nadaljevali bomo njegovo poslanstvo - izboljšati in polepšati življenje za sleherno državljanko in državljana. Jakob Presečnik

"Bil je človek, ki že s svojo prisotnostjo pomaga ustvarjati prijetno, sproščeno in iskreno okolje za resne pogovore. Navadili smo se, da nam je v težavah nudil ustrezne rešitve, v navidez brezizhodnih situacijah pa optimistične besede," je poudaril Cukjati. De mortuis nil nisi bene, o mrtvih se govori le dobre stvari, pravi star rimski pregovor, ki pa je v primeru Janca po Cukjatijevih besedah brezpredmeten, "saj o njem kot poslancu - kljub kritičnosti - ni mogoče govoriti drugače kot le dobro".

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je v svojem nagovoru poudaril, da je Janc med poslance in sodelavce vnašal dinamičnost in pozitivno energijo. "S svojim političnim slogom je dajal dragoceno dodano vrednost. Kot poslanca DZ sta ga odlikovali povezovalnost in spravljivost." Presečnik je poudaril, da je Janc na sejah sodeloval s posebnim občutkom za dialog, vedno pa iskal rešitve, ki bi bile dobre za najširši krog ljudi. Žalno sejo so končali z minuto molka.

Zadnje slovo od žrtev tragičnega spusta

Danes so bili prvi štirje pogrebi žrtev tragične nesreče na Savi. V Boštanju so pokopali najmlajšo žrtev spusta, pravnico iz sevniške občine in predsednico odbora za izgradnjo hidroelektrarn na spodnji Savi. Zbralo se je veliko svojcev, prijateljev in ostalih občanov. Ker gre za mlado mamo enoletne hčerke, je njena izguba še toliko bolj tragična. Danes, točno na njegov rojstni dan, pa je bil tudi pogreb poslanca in sevniškega župana Kristijana Janca.

Zaradi pogreba sevniškega župana je bil spremenjen celo prometni režim, saj je na pogreb prišla nepregledna množica ljudi. Med njimi so bili tudi številni pripadniki političnega vrha, tako leve kot desne politične opcije. Tako so se na zadnji poti od Janca poslovili predsednik SLS Bojan Šrot, nekdanji predsednik stranke Janez Podobnik, predsednik državnega zbora France Cukjati, predsednik Slovenije Danilo Türk, predsednik SD Borut Pahor, poslanec SD Milan M. Cvikl, poslanec LDS Aleš Gulič, poslanec SNS Bogdan Barovič in drugi.

Cukjati je v nagovoru dejal, da je bil Janc globoko povezan s svojo družino, močno pa je bil zakoreninjen tudi v občini Sevnica. Na pogrebu, ki so se ga udeležili člani pokojnikove družine na čelu z Jančevo ženo Ano, ki je preživela četrtkovo tragedijo, se je predsednik DZ najprej obrnil prav na na Jančevo družino. "Kljub razumevanju in iskrenemu sočutju ne znamo njegovi ženi, otrokoma, materi, bratoma in sestri odvzeti bolečine," je dejal Cukjati. Kot poslanca pa se ga je Cukjati spomnil kot človeka, "ki se nikoli ne prepira in ne pozna žaljive besede". "V navidez brezizhodnih situacijah je predlagal rešitve, ki so bile sprejemljive za vse strani. Ni mu šlo za politični prestiž, ampak za iskreno reševanje vprašanj, pomembnih za državo," je še poudaril.

Vpisi v žalno knjigo

V sejni sobi občine Sevnica so v soboto odprli žalno knjigo za žrtve četrtkove nesreče, ki je bila odprta vsak dan od 8. do 19. ure vse do pogreba sevniškega župana in poslanca DZ Kristijana Janca.

Vpis v žalno knjigo je bil mogoč tudi v Brežicah.
Vpis v žalno knjigo je bil mogoč tudi v Brežicah. FOTO: Damjan Žibert
Zaradi tragične nesreče pri HE Blanca bosta POP TV, KANAL A in TV PIKA v torek v znak spoštovanja do umrlih in svojcev prilagodila televizijski program.


Na spletni strani občine Sevnica so v spomin osebam, ki so tragično izgubile življenje, zapisali nekaj vrstic, objavili njihove fotografije in izrazili globoko sožalje. "Izgubili smo ljudi, ki so zaznamovali življenje v občini Sevnica v zadnjih nekaj letih ...“ so zapisali.

Ozadje tragedije

Kot je znano, se je nesreča zgodila v četrtek okoli 17.30 ure. Na spustu po reki Savi od Sevnice proti gradbišču hidroelektrarne Blanca se je en čoln na prehodu čez greben prelivnega polja prelomil, drugi prevrnil, tretji, v katerem je bil tudi otrok, pa se je še pravočasno ustavil na bregu.

Skupno je bilo v dveh ponesrečenih kanujih 14 ljudi. Med umrlimi osebami je bil tudi sevniški župan in poslanec DZ Kristijan Janc. Žena sevniškega župana, ki je edina preživela oseba, je po opazovanju zapustila celjsko bolnišnico.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1