Slovenija

'Danes bi nekateri radi zmanjšali pomen desetdnevne vojne, vendar to ni mogoče'

Cerkno, 26. 10. 2019 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Cerknem so pripravili slovesnost ob dnevu suverenosti, 25. oktobru, odkrili pa so tudi spominsko obeležje na objektu, kjer je delovalo tajno skladišče orožja Teritorialne obrambe. "Ko so še zadnji vojaki zapuščali pristanišče Koper, je slovenska država postala resnično suverena in samostojna," je dejal premier Marjan Šarec.

Veterani in veteranke so dosegli svoje: dokončno so osamosvojili Slovenijo, je dejal premier Marjan Šarec, ki je bil slavnostni govornik. 

V svojem nagovoru je opisal dogodke tistega časa ter pozval k enotnosti in ponosu naroda v današnjem času. "Ni vsak čas enak, ne ponuja vsak čas enakih izzivov in tisti čas konec 80. let je bil pester čas. Poln dogajanja, poln upanja, poln sanj in tudi poln poguma," je svoj nagovor začel predsednik vlade.

V nadaljevanju je predsednik vlade opisal tisti čas in omenil nekaj ključnih dogodkov doma in po svetu, med njimi še zlasti leto 1987, ko je France Tomšič organiziral prvi "štrajk" v Litostroju, leto 1988 zaradi procesa proti četverici, ko je narod ob mirnih protestih za svobodo in človekove pravice pokazal veliko enotnost, ter leto 1989, ko so začeli razpadati socialistični sistemi v Evropi in je kot vrhunec tega dogajanja padel berlinski zid. Spomnil je tudi, da so bili v skupščini takratne Socialistične Republike Slovenije sprejeti amandmaji k ustavi, ki so omogočili tudi nadaljnje dogodke – leta 1990 smo izvedli plebiscit, ki "ni bil navaden referendum, ampak je bil veličastno dejanje v želji po svobodi in samostojnosti". 

Danes bi nekateri radi zmanjšali pomen desetdnevne vojne, vendar to ni mogoče, je med drugim dejal Šarec.
Danes bi nekateri radi zmanjšali pomen desetdnevne vojne, vendar to ni mogoče, je med drugim dejal Šarec. FOTO: Vlada Republike Slovenije

"Junija 1991 je prvič zaplapolala nova zastava in na Trgu republike je bila razglašena samostojna Slovenija, dan prej pa v parlamentu. Potem se je začela desetdnevna vojna, ki bi ji zdaj nekateri radi zmanjšali pomen, vendar to ni mogoče. Ta vojna za samostojnost je bilo čisto, veličastno in enotno dejanje celotnega naroda, ne samo posameznikov," je povedal predsednik vlade ter se v nadaljevanju navezal na dogodke do odhoda jugoslovanske armade iz Republike Slovenije. "Takrat si niti zamišljati nismo mogli, kaj to pomeni. Nemčijo, na primer, so sovjetske sile zapustile šele leta 1994, in to je bilo pomembno dejanje. Takrat je slovenska država postala resnično suverena in samostojna, saj so veteranke in veterani dosegli svoje. Dokončno so osamosvojili Slovenijo, kajti država, ki nima na svojem ozemlju tujih vojakov, je resnično svobodna in suverena." Poudaril je, da je današnji praznik popolnoma primerljiv s praznikoma državnosti in samostojnosti, so zapisali v sporočilu za javnost. 

V 30 letih so bile po njegovih besedah storjene tudi številne napake, ki so privedle do današnjega stanja. Vendar ne moremo trditi, da je vse slabo, kot govorijo nekateri, je opozoril. "Naša država je članica EU, Nata in drugih svetovnih in evropskih integracij in lahko smo ponosni, da jo imamo," je poudaril.

V svojem nagovoru je opisal dogodke tistega časa ter pozval k enotnosti in ponosu naroda v današnjem času.
V svojem nagovoru je opisal dogodke tistega časa ter pozval k enotnosti in ponosu naroda v današnjem času. FOTO: Vlada Republike Slovenije

"Če bomo znali drug drugega spoštovati, če ne bomo demokracije razumeli tako, da lahko vsak vsakemu vse zmeče v obraz, da lahko žali in ponižuje, ampak bomo demokracijo dojemali tako, da nam omogoča svobodne volitve in izražanje svojega mnenja na kulturen način, ima naša država tudi prihodnost," je prepričan.

Pripadniki Teritorialne obrambe so imeli v času priprav na osamosvojitveno vojno od januarja do junija 1991 v Mostaniji svojo vojaško bazo, ki je omogočila, da se je cerkljanska četa Teritorialne obrambe Idrija pred odhodom na bojne naloge delno oborožila in opremila iz tajnega skladišča.

Organizatorja današnje slovesnosti sta bila Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija-Cerkno in Občina Cerkno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (285)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

01xxy
28. 10. 2019 07.23
+7
Kdaj bodo odstranili vsa spominska obeležja, ki si jih sam postavlja Janez Janša?
puspan
27. 10. 2019 19.28
+0
Kdo pa je Pluta privlekel za govorniški pult, me zanima.
piu
27. 10. 2019 18.43
+1
Tu ni Srebrota in ni Praška..... Le zakaj?
korintos23
27. 10. 2019 19.19
+5
Balki30
27. 10. 2019 13.35
-4
Vecini danes ni znano dejstvo....da je dan pred zacetkom spopadov....cez obrezje prisel jugo 65....z tezkim tovorom v prtljazniku....ta tovor so najprej sicer nalozl v 45 tko ....ampak ni potegnal....pa so prelozl v 65ko....tovor so peljal v ljubljano....in ga skril...kamor nihce ne bi pogledu....v klet....cd....tovor je bil bomba.....atomska bomba....namenjena mascevanju v primeru poraza.....zato je jj z ekipo sel dol....in jo je deaktiviru....in razstavu.....drgac lj ne bi blo vec....junak....pa to
Balki30
27. 10. 2019 13.36
+1
Tacas so pa kucan in kompanija...zbezal iz drzave....na dopust...na brione....malo ribic...pa kawiarja....pa to
korintos23
27. 10. 2019 17.45
+3
Balki, to so skrili v klet CD kjer je Jajo bil 10 dni skrit?
U4
27. 10. 2019 17.52
+8
Balki, preveč stripe bereš. Ali veš kako zgleda atomska bomba in kako jo je težko dobiti ? Jaz sem slišal, da jo je razneslo, vendar se je Janez vrgel na njo in nas rešil. On je utrpel opekline, katere je potem pozdravil z denarjem od prodanega orožja.
asgard
27. 10. 2019 13.25
+1
Kakp nekateri scitite jla. Sramota.....
tomi.passion@gmail.com
27. 10. 2019 07.18
-2
Seveda, levičarji bi radi po vozru Nacistov, rehabilitirali rdečo zvezdo in agresorje JLA.
komarec
27. 10. 2019 08.19
-6
Kdo pa je osamosvojil Slovenijo kot levičarji? Če nismo imeli Kučana in Drnovška se nismo osamosvojili, ker tisti ki se imajo za junake so se tiščali v luknji pod CD. Samo toliko da veš.
korintos23
27. 10. 2019 08.43
+1
Svečkarji pa hočejo domobelstvo nazaj povrniti, ti si za tote?
komarec
27. 10. 2019 08.49
-1
Svečkarji si po stari navadi jemljejo zasluge za junaštva, ki jih ni bilo.
samuray1
27. 10. 2019 09.37
+1
Tomi,lažeš, JLA ni napadle niti ene oborožene enote .Namreč ista je le "pasivno" izvajala naloge v skladu z ustavnimi določili.
ValterUdovernik
27. 10. 2019 11.46
+1
tomi, rdece zvezde ni potrebno rehabilitirat. Pod rdeco zvezdo so Slovenski in Jugoslovanski partizani premagali okupatorja in kolaborante. Pomen rdece zvezde je mocno zasidran v Slovenski zavesti in bo vedno. Upor proti unicenju slovenskega zivlja je bil k sreci prepoznan kot nujen.
Animal_Pump
27. 10. 2019 07.18
+6
Eni nabijate, da JLA ni imela interesa....še kako je bil interes imeti molzno kravo(najbolj razvito državo Jugoslavije) ob sebi. Pač izkazalo se je, da so generali jugo vojske bili nesposobni ljub vsej oborožitvi... niso vedeli kaj naj sploh počnejo, ker so bili posTavljeni na svoje funkcije po vezah in poznanstvu, in ne po sposobnostih. ..lepo se je vse videlo. Hoteli pa so radirat Slovenijo...to se je najbolj videlo na Nedeljo 30. Junija, ko je bil ob 9 uri zjutraj zračni napad na Slovenijo...In so letala s polnim bojnim tovorom zletela iz Zagreba in Zadra....čakali so pa še na letališču v Željavi In Beogradu. Vendar so napad preklicali....tukaj je imela pa prste vmes mednarodna skupnost, ki je je o tem napadu nekdo obvestil...in je lepo poslala ULTIMAT Beogradu...in so se letala lepo vrnila. Pa tako hvalite kako je bila močna JLA....bila je močna v 70 ih....proti koncu 80ih, je bila pa precej zastarela.....Spet se je lepo videlo...ko jev Sredo 3 Julija zjutraj....Iz vojašnic v Beogradu je proti Sloveniji krenila gardna oklepnomehanizirana divizija, vendar je zaradi okvar iz ure v uro večji del vozil ostajal ob cesti in pohod proti Sloveniji je propadel. Kasneje je bila ta enota razformirana. Pa pravite, da to ni bila vojna itd....a bi moralo biti 1000000 mrtvih, da bi bila vojna. Bil je oborožen spopad, ki smo ga pač Slovenci v 10 dneh zatrli...s pomočjo naroda, politikov(ki so takrat držali še skupaj)...in seveda mednarodno skupnostjo, ki je imela interes, da se Slovenija odcepi(za hrvaško in Bosno...žal tega interesa ni imela) Največja napaka naših je bila pa, da so Jugo vojsko poslali nazaj oboroženo in opremljeno(ker smo mejili na zahod je bilo tukaj največ vojaške mašinerije).....ki je potem to mašinerijo uporabila v vojni na hrvaškem, in Bosni. Morali bi jih poslat nazaj gole in bose...in vso oborožitev obdržat.
komarec
27. 10. 2019 08.25
-3
Saj ne veš kaj pišeš. Točno tako, JLA ni imela nobenega interesa po vojaškem posredovanju v Sloveniji, ker za njih smo bili teritorialno oddaljeni in nismo imeli z njimi tako rekoč nič. Problem je nastal na Hrvaškem kjer so živeli tudi Srbi in v Bosni. V dveh urah bi sesuli pol Slovenije, a zakaj, za koga? Tako da tvoji junaki, ki so imeli glavo v varni kleti CD se niso upali niti na ena pogajanja, ker so imeli polne h..če.
Animal_Pump
27. 10. 2019 08.36
+9
Kateri moji junaki? Junaki osamosvojitve za Slovenijo so zame tisti, ki so pripomogli k osamosvojitvi...in tisti, ki so se borili...To so politiki, ki so skupaj držali NAROD, KI SE JE BORIL , in mednarodna skupnost . Zame največji junak je pa itak najboljši premier vseh vlad DR. Janez Drnovšek....JLA je imela interes, da juga ne razpade...ker je NAROD in pa mednarodna skupnost preprečila, da bi tukaj kakali po naši državi. So se pa spravili na hrvaško in Bosno. Po napisanem ti je pa zelooo hudo, da smo nateral Jugo vojsko....sej bo, sej se boš sprijaznil, da Jugoslavije nikoli več ne bo. Je pa to najlepša in najboljša stvar, da smo se osamosvojili.
komarec
27. 10. 2019 08.47
-2
Dobro se spomnim Rožne Doline, ko je en sam civilist razorožil oficirje JLA, med tem ko so "specialci" z lusjakom na čelu prileteli, ko je bilo že vse opravljeno. Tam je bilo ogromno prič, ki smo to predstavo gledali v živo, tako da o junaštvih lusjaka ni "dvoma".
Animal_Pump
27. 10. 2019 08.51
+7
Ammm...ja smo pa v Trzinu videli, kako so specialci policije pošolali visoko opevane Niške specialce, ki so prišli reševat tiste tankiste....Da o tistem kar se je dogajalo v Krakovskem gozdu...raje ne bi govoril.
komarec
27. 10. 2019 09.01
+4
Animal sam sem bil 14 dni takrat udeležen v tem konfliktu in dobro vem kako je vse potekalo. Nič nismo nateral Jugo vojsko, zasluga Drnovška je bila, da so državo v treh mesecih zapustili. V pogajanjih na Brijonih so se o temu dogovorili, da te spomnim. Nikoli mi ne bo žal sodelovanja v osamosvojitveni vojni, so pa resnice o tej drugačne kot jih nekateri predstavljajo. Nikoli mi ne bo žal da smo se odcepili od Juga, a zgodba o Švici se je kaj klavrno končala za večino slovenskega naroda, ki je izbojeval osamosvojitev. Tista pomladna vlada DEMOS, ki si za marsikaj jemlje velike zasluge je kaj hitro razpadla in od obljub ni ostalo nič.
komarec
27. 10. 2019 09.09
+5
Animal, ne trdim tega, da nismo nudili dostojnega odpora, vendar oni niso imeli tu nobenega motiva se bojevat. Za kaj? Toliko, da so rešili svojo glavo ali pa še tega ne. V Rožno Dolino so pripeljali vojake, ki še niso dali niti "zakletve", torej so služili komaj 14 dni in niso vedeli za kaj se sploh gre.
Animal_Pump
27. 10. 2019 09.13
+5
Zasluga Drnovška, pa ministrska trojka Evropske skupnosti, ki je imela interes, da se Slovenija odcepi.....Tudi jaz vem kako je je zadeva potekala. Ne smemo pa pozabiti niti na največjega zaveznika v takratnem osamosvajanju Helmuta Khola...pa Hans-Dietrich Genscher-ja, ki je bil režiser večine dogajanja na strani EU, v njej pa Nemčije. Genscher je hotel prileteti na Brnik, vendar ga Beograd ni pustil. Prvič so se tako z nemškim ministrom (Kučan, delegacija) med vojno 1991 sestali v Beljaku. JLA jim je preprečila celo vožnjo z vlakom do Ljubljane. Genscher je menil, da je treba hitro ukrepati. Njegovo ukrepanje, ki je Slovenijo postavilo v evropski prostor, je prineslo določeno slavo tudi Evropi. EU je bila - po Genscherjevi zaslugi - uspešna predvsem v zvezi s Slovenijo. Genscher je k sodelovanju pritegnil bistvene diplomate in pravnike EU: Roberta Badinterja in Petra Carringtona. Ta del zgodbe se je končal odlično za Slovenijo. Pol leta po izjavi od neodvisnosti smo bili že mednarodno priznana država.
Animal_Pump
27. 10. 2019 09.21
+6
Ja pipanleze...dejansko niso pričakovali sploh odpora....mislili so, da bo kot na Kosovem...in,ko so naleteli na odpor, niso vedeli kaj naj...priznali so, da so imeli nesposobne generale. V napadih na hrvaško in bosno ...so pa na žalost popravili napake, in postavili oficirje bivše pripadnike Tujske Legije, in ostale plačance...ki so Balkansko vojno naredili res krvavo. Če bi oni imeli med našo vojno tiste zverine za vodje...potem bi lahko bilo pri nas podobno.Dejstvo pa je, da mednarodna skupnost ne bi dovolila, da se v Sloveniji to dogaja...na hrvaškem in v Bosni mednarodna skupnost ni preprečila morije, in je mižala. Zakaj je bilo tako...pa ne vem.
U4
27. 10. 2019 18.06
-1
Tujsko legijo so imeli Hrvati ( Gotovina ) in muslimani ( Naser ). Prosim, ne delaj se tako pametnega, ker je v tvojih današnjih komentarjih kup bedarij, katere so zrasle na tvojem fantazijskem zelniku...
Pan1
27. 10. 2019 21.41
+2
Pipan., Ne blizu in ne laži. Nimaš pojma, očitno
Animal_Pump
28. 10. 2019 07.49
+3
U4....Katere bedarije? Vse kar sem napisal najdeš na googlu pa tudi v knjigah. Sam nekaterim vam je hudo...pa težko priznate. Sej vas razumem. Tudi srbi so imeli legionarje...npr Milorad Ulemek. Drugi so bili pa večinoma zločinci...obsojenu v Haggu...ki niti ne zaslužijo, da bi napisal njihova imena. Al je tudi to zraslo na mojem zelniku?
Bolfenk2
27. 10. 2019 07.16
+15
Ja Šarec, samo nekaj tisoč nas je bilo slabo oboroženih in smo zaustavili tanke na južni meji. Ti pa imaš danes na razpolago sodobno opremljeno vojsko in policijo in ne znaš zaustaviti na meji nepismenih barbarskih migrantov, ki se nam prosto klatijo po državi in ogrožajo našo varnost.
komarec
27. 10. 2019 08.30
+8
Spomnim se časov Jožeta, kako je imel te stvari pošlihtane.
Maja Kajza
27. 10. 2019 07.10
+5
Mi je zelo žal, jaz po 28 letih vidim, slišim, berem današnjo Slovenijo bolj Jugoslovansko kot kdaj koli pred 1991.
komarec
27. 10. 2019 08.26
+14
....pa Evropo bolj muslimansko kot kdaj koli prej.
FAUSTOS1
26. 10. 2019 21.31
+11
DEJSTVO največ za osamosvojitev slovenije so storil dr drnovšek in kučan ,ki so prepričali jla generale,da niso napadli zslovenije z celotnim arsenalom takrat 4 najmočnejše evropske vojske-danes pa janez hrvatom prodaja piranski zaliv jih vabi v šengen in deluje v prid hrvatom torej kvizlinštvo.
kolbek460
26. 10. 2019 21.36
+10
natolcevanjenapolno
26. 10. 2019 21.44
+9
največ za slovensko osamosvojitev je naredil Slobodan Milošević, ki je Kučanu že leta 1988 rekel "Idite i to što pre..." Ta kraval leta 1991 sta zakuhala Mesić in Marković, ker sta nujno hotela diskreditacijo JNA za katero sta vedela, da na Hrvaškem ne bo stala križem rok, ker tam ni rešeno etično srbsko vprašanje.
mackintosh
26. 10. 2019 21.52
-1
antilevi?ar
27. 10. 2019 08.44
+6
Da Kučan seveda, sam je razorožil slovensko TO in tekel Tuđmanu in miloševiću jokat v beograd,.takih izdajalcev ne rabimo, še pokojnino smo mu dali
maxspeed
26. 10. 2019 21.30
-6
Pač neinteresantna država, ki nima nič, kar bi nekdo imel. Zato je vse minilo v mirnih 10 dneh
Krainerland
26. 10. 2019 21.21
+0
Zapečenkote smo pojedli v 10ih dneh. Normalno.
Maja Kajza
27. 10. 2019 07.08
+4
ja samo tistih 10 dni, potem jih je pa nazaj prišlo 3x več.
komarec
26. 10. 2019 21.18
+11
Resnica je ena, da Slovenija bi dosegla svojo odcepitev brez žrtev, mogoče bi to trajalo malček dlje. Nekateri,ki se imajo za glavne osamosvojitelje so zahtevali prelivanje krvi, svoje r..i skrivali globoko v kleteh CD. Pokojni dr. Drnovšek je odigral najvidnejšo vlogo pri osamosvojitvi Slovenije. Veliko hrbtenico so pokazali tudi člani KP Slovenije, ki so pokončno odšli iz Beograda, največ zaslug ima pa slovenski narod. Zgodovina bo svoje povedala, ko nas ne bo več. Sedaj so še spomini na tiste čase zelo jasni in vemo kdo je kaj prispeval.
mackintosh
26. 10. 2019 21.51
+3
Uporabnik1792403
26. 10. 2019 20.52
+8
Šarec ne glumi.
borec91
26. 10. 2019 20.50
+6
a Krkovičeve sin se dobiva veteransko penzion ?se nebo čudil če še takih je v šlo kar veliko majski heroji
komarec
26. 10. 2019 21.20
+4
Če bi ti malček bolje to napisal, bi se s teboj strinja.
Gregi82
26. 10. 2019 20.45
+16
Lahko smo hvaležni da takratna JLA ni imela interes. Vsaka pametna oseba ve kaj bi se lahko zgodilo, tako da roko na srce, to ni bila V od vojne. Pa lep pozdrav vsem skupaj
borec91
26. 10. 2019 20.47
+9
res je in da poveljniki to niso izvršili ukaza j j da naj napadeno kasarne v lj
TEHNOVED
26. 10. 2019 21.44
+0
in kje heroj si se ti boril v tem V od vojne??
Đekson
26. 10. 2019 20.34
+7
Če bi JLA imela interes, bi na območju Slovenije bil danes en velik parking pa en velik trgovsko center...
SLOVENEC
26. 10. 2019 20.36
-8
komarec
26. 10. 2019 21.22
+7
komarec
26. 10. 2019 21.33
+4
Popcorn
26. 10. 2019 20.28
+23
Slovenijo nazaj slovencem
srebrnibreg
26. 10. 2019 20.33
+11
Kako, če oni iz Trstenjakove v Bruslju dvigujejo roke za Hrvaško ne za Slovenijo.
kaktusar1
26. 10. 2019 20.20
+10
za samuraja.........................Teritorialna obramba Republike Slovenije Dejan Bizjak († 1. avgust 1993) Stanislav Požar Vincenc Repnik Sebastijan Miran Jernej Molan Miroslav Moljk Anton Mrlak[1] Edvard Peperko Peter Petrič Vinko Repnik Franc Uršič Anton Žakel Policija Franc Šuster Robert Hvalc Stanko Strašek Marjan Dobelšek Željko Ernoič Bojan Štumberger Civilisti Boris Adam Josef Šimčik Janez Svetina Mohor Bergant Alojz Gaube Anton Kotar Jugoslovanska stran starejši vodnik Miroslav Šandor (1956), VP 7660 Pleso starejši vodnik Mirko Brndušanović (1959), VP 7464 Varaždin poročnik Dragan Bubalo (1964), VP 7464 Varaždin zastavnik Mustafa Hadžiselimović (1949), VP 7464 Varaždin poročnik Eldin Hrapović (1965), VP 7660 Pleso kapetan Milenko Jorgić (1956), 7660 Pleso podporočnik Aleksandar Milošević (1970), VP 2465 Jastrebarsko kapetan Anton Mrlak (1950), VP 3880 Pleso; Slovenec[1] kapetan Slobodan Pantelić (1946), VP 7640 Ilirska Bistrica vodnik Rama Salihi (1969), VP 2950 Sežana starejši vodnik Bojanče Sibinovski (1959), VP 3880 Pleso kapetan Zoran Stojanović (1955), VP 4142 Murska Sobota građansko lice Branko Sedlar (1954), VP 9481 Rijeka Vojaki Stipo Đati (1968), VP 3672 Postojna Ljubo Babić, VP 8164 Maribor Dejan Bjelogrlić (1971), VP 7464 Varaždin Branko Bojanić (1971), VP 3293 Karlovac Halil Cucak (1972), VP 8866/9 Zagreb Dušan Dejanović, VP 2465 Jastrebarsko Popaj Halimi, VP 3672 Postojna Fahir Imamović (1972), VP 3293 Karlovac Antonije Šimunović (1972), VP 7646 Dravograd razvodnik Zoran Ješić (1972), VP 7646 Dravograd Ivan Jeličić (1972), VP 5312 Vrhnika Ratko Jovanović (1972), VP 5312 Vrhnika Florim Kasumi (1971), VP 3293 Karlovac Mirko Lučić (1970), VP 1298 Ribnica Goran Maletić, VP 7646 Dravograd Zoran Mirković (1972), VP 8866 Zagreb Stojan Miletić Vojko Obradinov (1970), VP 4848 Koprivnica Dragan Đokić, VP 2465 Jastrebarsko Nedžmedin Osmani (1970), VP 7640/11 Ilirska Bistrica Muhamed Palić (1971), VP 2146 Nova Gorica Franc Špelko (1971), VP 8164 Maribor; Slovenec Borislav Pivač (1972), VP 8164 Maribor Špiro Ponjavić (1972), VP 5312 Vrhnika Dragan Rodić (1969), 6919 Niš Domagaj Sotinac (1968), 5312 Vrhnika Goran Stanković (1972), VP 2146 Nova Gorica Obrad Stevanović (1971), VP 2146 Nova Gorica Slobodan Stojković (1972), VP 5312 Vrhnika Milan Tanasković (1972), VP 1098 Kranj en neideficirani pripadnik JLA[2] Tujci Nikolas Vogel (avstrijski novinar) Norbert Werner (avstrijski novinar)
kaktusar1
26. 10. 2019 20.21
+15
RupniK
26. 10. 2019 20.26
+4
Hvala, fantje... Naj vam bo lahka zemlja! 😔
kolbek460
26. 10. 2019 20.31
+11
NIso zajeti šoferji na Šentilju , Mladi vojak iz Krke na doleskem ki je bil ubit na Zgorji Ložnici
samuray1
26. 10. 2019 21.49
-4
Bambusar.... sedaj še posamično analiziraj vzrok smrti. Šimčik,pijanec ki se je fental sam in to pred desetdnevnih divjaštvom. Dimnikar ni stradal od vojske, policist izzival usodo na tak način da je samovoljno kar meril s puško na stražarja,toda zopet pred pričetkom tekme.Samomori pijanstvo in napačno ravnanje z orožjem. Torej kateri so tisti ki so stradali pri herojskem napadu na neobstoječega neprijatelja.
Đekson
26. 10. 2019 20.14
-9
O bog pomagaj... Kakšna vojna neki, lepo vas prosim.. Niti V od vojne ni bilo.. Vojna je bila na Hrvaškem in v Bosni.. JLA enostavno ni imela interesa, sicer bi Slovenijo "pojedla" u dveh dneh, to je dejstvo pa si lahko sami sebi lažete kolikor želite.. Pa lp....
SLOVENEC
26. 10. 2019 20.28
+16
Povej to svojcem padlih na obeh straneh. In tistim ki so ostali brez doma. Očitno te takrat še ni bilo na svetu in ne veš o čem govoriš
Đekson
26. 10. 2019 20.36
-11
SLOVENEC
26. 10. 2019 21.24
+4