Slovenija

Danes končno poroka med SLS in SKD

Ljubljana, 15. 04. 2000 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V ljubljanski festivalni dvorani danes poteka že od lanskega leta napovedovani združitveni kongres SLS in SKD.

Stranki sta na ločenih kongresih, ki sta trajala danes do zgodnjih jutranjih ur, potrdili akt o združitvi, program in statut nove stranke ter določili kandidata za predsednika združene stranke. V SKD so za kandidata izbrali dosedanjega predsednika Lojzeta Peterleta, v SLS pa Franca Zagožna. Po večinskem predlogu SKD naj bi se združena stranka imenovala Krščansko-ljudska stranka, SLS pa bodo predlagali ime SLS+SKD - Slovenska ljudska stranka.

Na predzdružitvenem kongresu so SKD posebej podprli sporazum o koaliciji Slovenija, na podlagi katerega naj bi nova stranka neposredno po združitvi podpisala predvolilni sporazum s SDS. SLS pa je ta sporazum sicer podprla, vendar opozorila, da je besedilo usklajeno le s SKD in ne tudi s SDS. Ne sprejemajo namreč predloga SDS, da naj bi podpisniki z vsemi sredstvi skušali uzakoniti večinski volilni sistem. Tako naj bi po mnenju SLS delegati na združitvenem kongresu najverjetneje sprejeli sklep o sodelovanju s SDS, tudi če volitev po večinskem sistemu ne bo.

Kongres SKD je poleg predsedniškega kandidata pred združitvenim kongresom za podpredsedniškega kandidata določil Andreja Bajuka, vodjo strokovnega sveta koalicije Slovenija, SLS pa je za ta položaj predlagala Marjana Podobnika. Sicer pa bo SLS na današnjem združitvenem kongresu predlagala Francija Demšarja za kandidata za mandatarja prehodne vlade. Če bi v sodelovanju z ostalima dvema pomladnima strankama predlagali kandidata, ki bi dobil večjo podporo v DZ kot Demšar, pa bodo poslanci SLS takega kandidata podprli.

Združitvenega kongresa naj bi se udeležilo 500 delegatov, iz vsake stranke po 250. Ti bodo potrdili tudi člane izvršilnega odbora, ki so jih izvolili na ločenih kongresih SKD in SLS. Nova združena stranka naj bi imela 22-članski izvršilni odbor, 110-članski svet stranke in glavni odbor, ki bo v novi stranki predstavljal letno konferenco.

V zgodovini združitvenih prizadevanj krščanskih demokratov in ljudske stranke - avtor te ideje je bil že v začetku devetdesetih let Ivan Oman, bivši predsednik Slovenske kmečke zveze, predhodnice SLS - ima letošnji 22. februar vlogo odločilne prelomnice. Prvak SLS Marjan Podobnik je namreč tistega februarskega torka brez pooblastila najvišjega strankinega organa podpisal zapisnik t.i. soglasnega sklepa; njegovo vsebino sta 15. februarja uskladili ožji vodstvi obeh strank. Podobnikov podpis je, kot se je izkazalo kasneje, predstavljal predhodnico končne ''vdaje'' ljudske stranke pod pritiski krščanskih demokratov, ki so dokončanje združitve pogojevali z izstopom SLS iz Drnovškove vlade. Kljub številnim pomislekom v stranki sta vsebino soglasnega sklepa 24. februarja oz. 8. marca potrdila izvršilni in glavni odbor SLS. Pri združevanju SLS in SKD naj bi imel pomembno vlogo tudi Državljanski forum. Ljudska stranka je s privolitvijo v pogoj SKD napovedala izstop iz vlade z dnem združitve, kar je botrovalo zdajšnji vladni krizi.

Stranki sta sicer združitev napovedovali že za lanskega 23. decembra - na obletnico plebiscita -, vendar jima to zaradi številnih nesoglasij ni uspelo.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.