Slovenija

Sazas pod drobnogledom Kosove komisije

Ljubljana/Trzin, 23. 06. 2010 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Urad RS za intelektualno lastnino je na podlagi prejetih pritožb zoper Sazas predložil prijavo Komisiji za preprečevanje korupcije. Združenje odgovarja z ovadbami in tožbo zoper državo.

Na Sazasu ponavljajo, da urad, ki deluje pod okriljem ministrstva za gospodarstvo, zastopa interese gospodarskih družb in uporabnikov glasbenih del.
Na Sazasu ponavljajo, da urad, ki deluje pod okriljem ministrstva za gospodarstvo, zastopa interese gospodarskih družb in uporabnikov glasbenih del. FOTO:

Iz Urada RS za intelektualno lastnino, ki od Združenja skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic zahteva spremembo statuta in omogočanje enakopravnega sodelovanja vseh avtorjev pri glasovanju in delovanju združenja, so sporočili, da so na podlagi prejetih pritožb, dokumentov in informacij predložili prijavo Komisiji za preprečevanje korupcije.

Zloraba položaja, delitev premoženja mimo predpisov, davčna utaja?

Zbrani podatki naj bi prikazovali več domnevnih nepravilnosti v poslovanju Sazasa. Tako naj bi med drugim šlo za konflikt interesov oseb, katerih pooblastila in naloge po mnenju urada izkazujejo sum nedovoljenega nasprotja interesov. Obstaja tudi sum nepravilnega izpolnjevanja davčnih obveznosti, sum zlorabe prevladujočega položaja in določanje poslovnih pogojev. Urad je prejel tudi večje število pritožb in navedb o sredstvih, ki se delijo iz najrazličnejših skladov, obstaja pa celo sum delitve premoženja med člane v nasprotju z drugimi predpisi.

Urad bo navedene podatke posredoval tudi drugim pristojnim organom.

Sazas odgovarja z ovadbami in tožbo zoper državo

Danes moram na žalost sam ščititi svoje pravice. Namesto, da bi za to skrbela država, moram sam sedeti tukaj pred vami in se boriti za svoj kruh. Zoran Predin, glasbenik
Predstavniki Sazasa so sicer včeraj skupaj s 15 avtorji podali kazensko ovadbo zoper direktorja Urada RS za intelektualno lastnino dr. Jurija Žureja. "Kazenska ovadba je bila podana zaradi izsiljevanja, groženj in prekoračitev pooblastil,“ je danes dejal Patrik Greblo. Po njegovih besedah gre torej za sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in za sum izsiljevanja izjave.

'Glasovalna pravica ne more biti za vse enaka!'

Po besedah predstavnika Sazasa Janeza Hvaleta statut v tistih točkah, ki naj ne bi bile usklajene, velja že od leta 1993. Kot je dejal, gre predvsem za oblike članstva, ki so v svetu nekaj popolnoma samoumevnega. "Težko ima glasovalno pravico nekdo, ki je ob kitari zapel eno skladbo. Glasovalna pravica v takih primerih ne more biti enaka tistim, ki jo imajo klasični skladatelji, ki ustvarjajo simfonije, opere in podobno,“ je dejal in dodal, da so o vsem že obvestili Inštitut pravne fakultete v Mariboru, ki pripravlja pravno mnenje glede statuta, na osnovi katerega bodo spremljali nadaljnje odločitve.

"Ob tem pa morate vedeti, da je Sazas dolžan ščititi vsakogar, ki ustvari avtorsko delo, pod enakimi pogoji. Tukaj ni razlik, gre le za to, ali nekdo izpolnjuje pogoje za članstvo, kar pa je stvar njegove ustvarjalnosti,“ pravi Hvale.

Tožba zoper državo

Vodstvo združenja se je zaradi dejanj visokega državnega uslužbenca odločilo tudi za odškodninsko tožbo zoper državo. "Državo bomo tožili zaradi materialne in nematerialne škode, ki jo je s svojimi dejanji Žurej povzročil avtorjem,“ so dejali predstavniki združenja. Na Sazasu še ponavljajo, da urad, ki deluje pod okriljem ministrstva za gospodarstvo, zastopa interese gospodarskih družb in uporabnikov glasbenih del. 

Tokrat so se ostro odzvali tudi nekateri avtorji.
Tokrat so se ostro odzvali tudi nekateri avtorji. FOTO:

Predin: Očitno želijo brezplačni prevzem

Tiskovne konference v prostorih Sazasa so se danes udeležili tudi nekateri avtorji, ki v zahtevah Urada RS za intelektualno lastnino vidijo prikrite namene prevzema posla. "Danes moram na žalost sam ščititi svoje pravice. Namesto da bi za to skrbela država, moram sam sedeti tukaj pred vami in se boriti za svoj kruh,“ je bil kritičen glasbenik in član združenja Zoran Predin. "Pet let že traja zelo dobro organizirana gonja proti Sazasu. V teh letih se ni s strani revizorjev in davkarije našlo nobeno kaznivo dejanje zoper združenje. Očitno je namen tega, da posel prevzame nekdo drug, da brezplačno pride do prevzema. Jaz bi rad čim prej v roke prijel kitaro,“ je še dejal.

Žurej: Urad ni bil obveščen o razlogih za ponovno vključevanje že obstoječih članov

Direktor Urada RS za intelektualno lastnino dr. Jurij Žurej je pred dnevi medijem pojasnil, da je bil s strani nekaterih avtorjev obveščen, da Združenje Sazas od posameznih članov zahteva, da podpišejo nova pooblastila, kljub temu da so to v preteklosti že storili in da so torej še vedno člani. "Urad opozarja, da se Zakon o avtorski in sorodnih pravicah v zadnjem letu v tem delu ni spremenil, urad pa ni bil obveščen o razlogih za zahtevanje podpisa novega pooblastila ali "ponovno vključevanje že obstoječih članov" v združenje," je dejal Žurej.

Poziv k združevanju "malih" avtorjev

Po elektronski pošti je minuli teden med avtorji zaokrožilo pismo avtorja Dušana Zoreta, ki glasbenike poziva, da bodo le združeni lahko končno dokazali, da niso le "tako mali in nepotrebni". Zore še opozarja, da se med domnevne zlorabe avtorske pravice šteje tudi dejstvo, če na razpisano skupščino, ki bo v torek, niste dobili vabila, čeprav ste član Sazasa.

"Pri napovedih za torek gre za tipični primer, kako želi ulica prejudicirati zahteve. Oni že pravijo, da ima urad prav, čeprav še ni nobenega pravnega mnenja," je pozivanje na skupščino komentiral Predin in dodal, da je nesporno dejstvo, da kapital poskuša prevzeti nadzor s pomočjo državnega uradnika na nezakonit način tako, da bi rad izvedel spremembo, ki ni v skladu z zakonodajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

verbalkint
17. 10. 2010 18.14
+1
Ko naredim čevlje, jih prodam. Enkrat. Za določeno ceno. Na kraj pameti mi ne pade, da bi v nedogled zaračunaval njihovo uporabnino. Po kilometrini, na primer. Po drugi strani pa...... Če je to ratalo muzkontarjem......
Heinke
12. 07. 2010 09.26
+0
Če še niste opazili so področaja v Sloveniji, ki so 100 % pod nazorom balkancev, drug sploh zraven ne more priti,..... imajo nekako svojo zaprto celico v enih področjih vlade,... ZATO SE TEMU NI ČUDITI. Srbi bi pač radi vse imeli zase, celo Slovenijo, PAHOR PA SE TEMU NITI MALO NE UPIRA. S Slovenijo je konec,.... Takoj ko dobim keš, spi*zdim iz te srbske države,....
Milan Hišan
06. 07. 2010 11.20
+1
Predin, Lovšin, Kreslin Kučanov pevski trio.
boris odreitz
26. 09. 2014 13.03
največji! onesnaževalci zraka in zvočnega prostora slovenije !
shishmish
24. 06. 2010 13.05
+1
"Težko ima glasovalno pravico nekdo, ki je ob kitari zapel eno skladbo. Glasovalna pravica v takih primerih ne more biti enaka tistim, ki jo imajo klasični skladatelji, ki ustvarjajo simfonije, opere in podobno." Kak beden argument. Glasba je glasba, kdo je zdaj ta SAZAS, da bo sodil o tem katera je več vredna, v katero je bilo vloženega več truda etc?
boris odreitz
26. 09. 2014 13.04
MiroF
24. 06. 2010 11.19
In kaj bo naredil Kos, zopet nič tako kot vedno, veliko dvignjenega prahu epiloga pa ni !!!
RealityView
24. 06. 2010 11.04
+1
predin sam sebe ne razume, in vedno znova in znova povdarja, da je boljši od Murka - pa je res?
boris odreitz
26. 09. 2014 13.06
ne kaj dosti Murko ima vsaj malo boljši glas od njega
RealityView
24. 06. 2010 11.02
+1
najboljš pa je ko zaračunavajo na dobrodelnih koncertih - lopovi
RealityView
24. 06. 2010 11.02
+1
CharlieFlapie
24. 06. 2010 09.12
Ah dej dej Predin, kdo si pa tebe želi downloadat? Pffffff... SAZAS bi mogl zdemolirat in postavt mlade in perspektivne ljudi, ki vedo, da smo pri glasbeni izbiri HUDO za cajtom....
WikiX
24. 06. 2010 00.36
+1
Meni se zdi skrajno sporna že dvojna vloga oziroma točmačenje, kaj pri nas intelektualna lastnina sploh je. Ne le, kakšno vrsto intelektualnih dejavnosti imamo zakonsko zaščiteno, temveč tudi kako si je to lastnino tolmačil SAZAS, v skromnem (komercialnem) obsegu, ki ga edino ščitijo. Po domače, kakšni so ti zakonski kriteriji oziroma omejitve, po katerih so se ravnali, da so razvili toliko različnih praks, kako se je treba obnašati do koga, v enakovrednih primerih. Tudi zato pravim, da so dejansko cenzura in bi jih lahko pogledal še Urad za varstvo konkurence. Zanimivo, zakaj se nekateri bojijo kitare, če jim ne bodo več rezali Sazasovega kruha, tisti, ki ga sploh niso okusili pa ne, pa imajo nekateri za sabo več dobrih albumov, več se jih je poslušalo na žurih, čeprav ni nihče skrbel za njihovo legendarnost. Eni miti so ustvarjeni, drugi sami nastanejo. Vesel sem novice, da bo poslovanje pogledala Kosova korupcijska komisija, ki jo bom tokrat tudi osebno preuizkusil, ko jim bom v naslednjih dneh poslal obsežno gradivo o sodnih postopkih, dogodkih ter poslovanju SAZASa, kjer so na osebno prošnjo prijateljev, zaračunali neobstoječe nastope umetnikov in podobno. Potem bom čez čas, na tem portalu, poročal kako so speglali primer, da spet ne bo nihče za nič odgovarjal, razen nedolžnih, nemočnih, kot je v navadi...
letalooo
23. 06. 2010 23.25
to, da je sazas rasipniški in ne zna z denarjem ...to naj pregledajo inštitucije ... in se vozijo v prvih razredih - letalskih družb :( to je sramotno in glasbeniki potpirajo to drhal
veselo-na-delo
23. 06. 2010 22.23
+1
Ukinit ga-toti sazas!!!
bulk
23. 06. 2010 22.09
+1
LOPOVI LOPOVI.....................
guna
23. 06. 2010 22.04
Čist po pravic povem, pa če me dajo na štrk, men je Predin tko mim, da bi mi mogl še plačat,da poslušam to njegovo,kajjastvem kako temu rečejo, sej ne vem a recitira, a jamra, a deklamira, ponavlja k papagaj sonček je skuštran,sonček je skuštran...
chriswebber
23. 06. 2010 21.05
mamo pa gasilsko veselico, pol pa sazas pošlje excel tabelo, katere komade smo predvajali, pa položnico za 120 eurov. O nikomr uradno ne duha ne sluha, da bi pršel pogledat, pa za pir kak euro zapravu. Pol pa oni trobijo da to dajo avtorjem.
ninja.subversion
23. 06. 2010 20.29
forum 21 ga je nagovoril za koga naj se postavi, SAZAS je legalizirana kraja !!
predan
23. 06. 2010 20.12
+1
"Dva zobotrebca v nos", še otroci v puberteti ne bi peli, in te modele glasbe še v muzej ne sprejmejo. In taki glasbeni bedniki hočejo ščititi "sazas". Mojmir Sepe nekaj šteje v znanju glasbe in on naj v prihodnje vodi to "zaščitnico glasbe", ali njemu primerni. Šele potem bo SAZAS dobi svoj pravi STATUS zaščitnika glasbenikov. Kar pa zadeva "ravbanja" denarja nezaslužnim, pa naj nemudomo razišče pristojna ustanova. Tudi pravd imajo veliko, ravno zaradi navedenih goljufij v komentarjih in samem članku!!!
cmid
23. 06. 2010 20.03
Ta sazas res nisem do zdaj uspel razumeti . Mislim ,da ga edino člani sazasa razumejo,saj po mojem delijo denar bolj po svojem trenutnem raspoleženju in ne po nekem pravičnem kljiuču . TUKAJ JE TREBA NEKAJ SPREMENITI!!!!!!
Tilen Drek
23. 06. 2010 18.10
+1
mislem da ni bl pokvarjene stvari na svetu kot je sazas!!!
ecoliqua
23. 06. 2010 18.04
Še ena nepotrebna druščina lopovov, ki krade in sama uničuje glasbeno sceno, ta sivolasec pa naj prime raje lopato, ker z njo bo veliko več uporaben kot z kitaro.Se strinjam da je teh banditov dost in je treba narediti konec rtv bandi in kartelu zbornic.