Slovenija

Danes sem. Jutri me ni. Ne sprašuj, ker ne odgovarjam.

Ljubljana, 18. 09. 2022 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
195

Ghosting. Priljubljen angleški izraz za pojav, ki pa postaja vse bolj pogost kar v celotnem zahodnem svetu in opisuje eno od velikih težav v medosebnih odnosih. Pri žrtvah povzroča stisko, po glavi se jim pletejo predvsem vse različice vprašanja – zakaj? A epiloga takšnih zgodb enostavno ni. Čeprav žrtve priznavajo, da nenaden umik druge strani iz odnosa boli, pa strokovnjaki pravijo, da gre za vedenje, ki žal postaja vse bolj družbeno spremenljivo, ima pa velik učinek na mentalno zdravje vseh vpletenih.

Z razširjenostjo tega pojava se veča tudi število raziskav na temo ghostinga. Tako stroka pridobiva več razumevanja o tem zaskrbljujočem vedenju, ki je na žalost postalo družbeno sprejemljivo. 

Svoje je dodala še pandemija covida-19, ki je povečala količino spletne komunikacije med ljudmi. Prav komunikacija prek zaslona namreč še olajša vedenja, ki bi jih opisali kot sebična in netransparentna. 

Nekateri odrasli enostavno niso opremljeni s komunikacijskimi veščinami, da bi učinkovito končali odnos, zato izstopijo s strategijo pobega, namesto, da bi se soočili z realnostjo in neprijetnimi aspekti situacije.
Nekateri odrasli enostavno niso opremljeni s komunikacijskimi veščinami, da bi učinkovito končali odnos, zato izstopijo s strategijo pobega, namesto, da bi se soočili z realnostjo in neprijetnimi aspekti situacije. FOTO: Shutterstock

Vseeno je sicer za pojav zmotno kriviti izključno pandemijo. Že do leta 2019 je bil ghosting precej normaliziran predvsem v sferi družbenih omrežij in aplikacij za zmenke. Študije kažejo, da je prav razširjenost družbenih omrežij glavni vzrok za normalizacijo ghostinga in ostalih neobveznih vedenj. 

O čem pravzaprav govorimo? V različnih študijah v zadnjih desetih letih se je pomen ghostinga nekoliko spreminjal, predvsem na račun različnega dojemanja tega vedenja znotraj različnih generacij. Ne gre namreč za povsem nov pojav. Posamezniki, ki so šli samo po cigarete, vrnili pa se niso nikoli več, so že pred desetletji zaposlovali tudi filmsko industrijo. Toda v obdobju naraščanja priljubljenosti družbenih omrežij je postalo iskanje definicije za ghosting le še bolj zapleteno. A v osnovi gre za način, kako ljudje končajo odnos – tako, da ena oseba nenadoma začne ignorirati ali neha komunicirati z drugo osebo, ne da bi jim povedala, zakaj.

Temna triada – osebnostne lastnosti in vedenje

Velik mit je, da se ghosting dogaja le v svetu zmenkov. Dejstvo je, da gre za vedenje, ki je vse bolj prisotno v vseh segmentih našega življenja  –  z delodajalci, kolegi, prijatelji in celo našimi sorodniki. Še posebej se je v času covida povečal ghosting, povezan z delovnim razmerjem, pravijo raziskovalci. Če so bili leta delodajalci tisti, ki se niso niti odzvali na prošnje delojemalcev, se zdaj vse pogosteje znajdejo v situaciji, ko delojemalec po nekaj krogih pogovorov enostavno ponikne. 

Čeprav ta pojav še vedno najbolj boli znotraj romantičnih, družinskih in prijateljskih odnosov, tudi takšno vedenje v povezavi z delom pove marsikaj o osebi, ki uporablja takšen pristop. 

Strokovnjaki pravijo, da oseba, ki se ji takšno vedenje zdi sprejemljivo, deluje po načelu  – danes sem, jutri me ni, ne sprašuj, ker ne odgovarjam. 

Raziskave posameznikov, ki se zatekajo k takšnemu vedenju, še niso številne, so pa nekatere študije po pisanju Psychology Today pokazale, da imajo tisti, ki se jim zdi ghosting sprejemljiv, bolj verjetno osebnostne lastnosti temne triadne (psihopatija, makiavelizem in narcizem). 

V skladu s temi študijami osebe, ki po tem, ko so vstopile v nek odnos, kjer je šlo vse dobro – še predobro – potem pa ugotovijo, da je druga stran izginila kot kafra, in najprej jezno pomislijo – psihopat, sploh ne živijo v veliki zmoti, pravijo strokovnjaki. 

Avtorji študije, objavljene v Acta Psychologica, so obsežno raziskovali načine prekinitve zgodnjih in srednje dolgih romantičnih odnosov. Ugotavljali so vlogo temne triade v strategiji prekinitve odnosa. Ugotovili so, da so tisti, ki so že s kom nenadno in brez pojasnila prekinili odnos, izražali več lastnosti temne triade, še posebej pa se jim je takšen način prekinitve odnosa zdel primeren za krajša razmerja. Še posebej so tukaj izstopali moški z visoko izraženim narcizmom. Strokovnjaki tako menijo, da gre za vedenje, ki je na romantičnem področju še posebej značilno za ljudi, ki jih zanima priložnostni seks, kjer je njihov vložek v odnos minimalen, do odnosov pa imajo sebičen ali celo izkoriščevalski pristop. Strokovnjaki sicer dodajajo – v pojavu nenadne, nepojasnjene prekinitve odnosa, pogosto vseeno ni nič patološkega. Oziroma povedano drugače – če je nekdo kreten, to še ne pomeni, da ima duševno bolezen ali motnjo. 

Čeprav je lahko boleče sprejeti, je resnica ta, da vas oseba, ki je izginila kot kafra, ne bo nikoli več kontaktirala, se opravičila ali pojasnila svojih dejanj.
Čeprav je lahko boleče sprejeti, je resnica ta, da vas oseba, ki je izginila kot kafra, ne bo nikoli več kontaktirala, se opravičila ali pojasnila svojih dejanj. FOTO: Shutterstock

Izgovori in ljudje, neopremljeni z veščinami za delovanje v neprijetnih situacijah

Nekatere študije kažejo, da gre v primeru tega vedenja zgolj za ljudi, ki se izogibajo nelagodju konflikta ali čustvene reakcije druge strani. Med mladimi boste pogosto slišali izraze, kot je izogibanje drami in toksičnosti. 

A v ozadju je nekaj drugega, pravijo strokovnjaki. Nekateri odrasli enostavno niso opremljeni s komunikacijskimi veščinami, da bi učinkovito končali odnos, zato izstopijo s strategijo pobega, namesto da bi se soočili z realnostjo in neprijetnimi aspekti situacije. 

Slednje med drugim potrjuje študija iz leta 2021, objavljena v reviji Psychology of Popular Media, opravljena med študenti, ki so pojasnjevali, zakaj so se odločili izginiti iz odnosa. Nekateri študenti so dejali, da jim je manjkalo potrebnih komunikacijskih veščin, da bi se odprli in pošteno pogovorili, drugi so dejali, da bi takšen pogovor pri njih vzbudil tesnobo, spet tretji so dejali, da bi srečanje z osebo, ki so jo zapuščali, v njih prebudilo občutke, s katerimi se niso želeli soočiti. Skoraj polovica je dejala, da so se tako odstranili iz strupene situacije. Nekateri so sprejemljivost nenadne prekinitve odnosa povezali s kulturo srečanj za eno noč, nekateri pa so celo dejali, da menijo, da je za drugo osebo lažje, če izginejo, kot da ji pojasnijo, da odnosa ne želijo več. 

Študije sicer kažejo, da želijo ljudje osebno prekinitev odnosa, razpad odnosa po e-pošti ali sporočilu se jim zdi nesprejemljiv. 

Kot nekdanja svetovalka in vzgojiteljica menim, da je težava v tem, da družba podcenjuje pomen razvoja bistvenih veščin, ki jih potrebujemo za neprijetne pogovore. "Družba zato ljudi teh veščin sploh ne nauči, ne znamo ravnati v situacijah, ki so za nas nerodne, zmedene in nepredvidljive," opozarja Val Walker za Psychology Today. A namesto, da bi posameznike družba danes bolje pripravila na neprijetne situacije, raje normalizira ghosting, opozarja: "Zato upam, da bodo vsaj prihodnje študije bolje izpostavile vlogo osebnostnih lastnosti v tem vedenju ter nam ga pomagale bolje razumeti." Pri tem sicer dodaja, da obstajajo tudi situacije, kjer je hitro izginotje iz odnosa najboljša strategija – gre za odnose, kjer je ogrožena varnost osebe in je nenadna prekinitev brez pojasnil najbolj varen izhod, saj bi vsakršna komunikacija osebo postavila v nevarnost. 

Padec v spiralo slabih odnosov in zaviranje osebne rasti

Ko se oseba znajde v odnosu, kjer je druga stran izginila brez pojasnila, je v času normalizacije takšnega vedenja reakcija okolice običajno – ne jemlji tega osebno. Da je to lažje reči, kot dejansko storiti, potrjujejo tudi strokovnjaki. Ghosting povzroča dvom, zmedo in negotovost, prav tako lahko razbije naš občutek pripadnosti z drugimi. To je vedenje, ki napade našo najbolj ranljivo točko – željo po pripadnosti. Ima lahko uničujoč vpliv, če nas nekdo, ki smo ga ljubili in mu zaupali – ali pa smo ga želeli imeti radi, zapusti brez besede, pojasnjuje psihologinja Michelle Drouin z univerze Purdue. 

Niso pa učinki le kratkotrajni, svarijo strokovnjaki. Dolgoročni učinki lahko povzročijo trajne občutke nezaupanja, ki so se v nekaterih primerih prelivali v prihodnje odnose. Takšne izkušnje so pogosto povzročile internalizirano zavrnitev, samoobtoževanje in občutke nizke vrednosti.

Obstajajo pa tudi psihološke posledice za tiste, ki izginejo. Približno 50 odstotkov sodelujočih v študiji, objavljeni v Psychology of Popular Media, je dejalo, da so ob tem dejanju doživeli občutke krivde ali obžalovanja. 

Ugotovitve tudi kažejo, da je takšen umik iz odnosa redko enkratno dejanje, pogosteje je to serijski način umika. To lahko zavira osebno rast, oseba pade v spiralo slabih odnosov, saj pristna intimnost postaja vse bolj neznana, nenaden umik postaja vse bolj udobna izhodna strategija, odnosi pa postajajo vse krajši in vse bolj površinski. 

Strokovnjaki so tako jasni – že mogoče, da je na videz precej lažje, ko se soočiti s situacijo, enostavno prekiniti komunikacijo, ter se izgovoriti, da sebe (in druge) zgolj ščitimo pred nelagodjem. A v resnici negativnih učinkov na dolgoročno duševno zdravje in čustveno počutje obeh strani ne gre podcenjevati.

»Ne reagirajte na impulz, ki vas sili v beg. Ukvarjajte se z lastnim nelagodjem,« svetujejo strokovnjaki.
»Ne reagirajte na impulz, ki vas sili v beg. Ukvarjajte se z lastnim nelagodjem,« svetujejo strokovnjaki. FOTO: Shutterstock

Krut in strahopeten način zapustitve odnosa

Gre za krut in strahopeten način zapustitve odnosa. Namesto, da bi se soočil s težkimi občutki, tak človek opusti odnos in beži kot prestrašen otrok. Kot rezultat ostaja čustveno nezrel, raje teče in skriva, namesto da se sooča s svojimi neprijetnimi občutki, je jasen psihoterapevt Sean Grover. In popolnoma narobe je to opravičevati kot dejanje prijaznosti, še dodaja v svojem prispevku za Psychology Today. 

Čustveno zrelost v odnosih temelji na uspešnem soočanju in reševanju frustracij. Vsakič, ko rešujete spor ali se soočate s frustracijo s partnerjem ali prijatelji, raste intimnost, zaupanje, krepi se odnos, ki s tem postane utrjen in odpornejši na prihodnje izzive, je jasen. Učinek bega je ravno nasproten, pa ne le za odnos, ampak tudi v primeru, da je šlo le za bežen odnos, za katerega je oseba prepričana, da niti ni vreden večje pozornosti. S tem, ko izogibanje konfliktu postane strategija, bo oseba zelo verjetno razvila kronični strah pred intimnostjo.

Trpela pa ne bo le samozavest zapuščenega. Ljudje, ki izginejo, pogosto niso ponosni na svoje odločitve. Ko še naprej zapuščajo druge, v lastnih očeh pada njihova vrednost. Počutijo se krive, sram jih je in posledično je večja verjetnost, da bodo trpeli za depresijo in osamljenostjo, pravi Grover.

Kako najti pot iz takšnega vedenja? 

Bodite iskreni do sebe. Če začutite potrebo po hitrem begu brez pojasnila, najprej prepoznajte lastne občutke. Gre za nervozo, strah, nemir? svetuje Grover. 

Temu pa naj sledi analiza teh občutkov: Poiščite vir teh občutkov. So projekcija? So posledica pretekle travme ali tesnobe zaradi prihodnosti? Ali ste že razvili vzorec bega iz odnosov?

Potem pa se je treba z občutki soočiti: Govorite o svojih občutkih s prijateljem ali terapevtom. Če resnično želite končati vzorec, je terapija najboljši način za reševanje vprašanj intimnosti.

Ko imate boljše samorazumevanje, namesto da bežite, delite svoje misli in občutke s prijateljem ali partnerjem. Bodite vztrajni in pozorni na občutke, izkažite spoštovanje do odnosa, še svetuje strokovnjak, ki predvsem odsvetuje impulzivnost. 

Ne reagirajte na impulz, ki vas sili v beg. Ukvarjajte se z lastnim nelagodjem. Ko se naučite obdelati težke občutke in jih neposredno izraziti, tako okrepite svoj pristni jaz in spodbujate bolj zrele in zadovoljujoče odnose.

Dovolite si žalovati, sprijaznite se, da pojasnila ne bo

Kaj pa storiti, ko se oseba znajde v vlogi zapuščenega? Glede na situacijo se lahko pojavi odziv v razponu od šoka do zanikanja in jeze. Če se to zgodi v že vzpostavljenem, dlje časa trajajočem odnosu, potem se pojavi tudi žalost. Nekateri izginotje primerjajo s smrtjo osebe – vsaj takšne, kot ste upali, da je. 

Ghosting lahko znova aktivira vašega "notranjega kritika", zaradi česar se boste krivili za to, kar se je zgodilo. Na primer, vaš kritični glas vam lahko pove, da se vam je to zgodilo, ker niste vredni ljubezni, ste preveč dolgočasni ali premalo privlačni. Vse to seveda ne drži, pojav ima malo opraviti z vami in veliko z osebo, ki je odšla. 

Vseeno se je z občutki treba spoprijeti, saj so lahko aktivirane stare otroške rane, pravijo terapevti. Na primer, če so se vaši starši ločili ali so bili čustveno nedosegljivi, se stare bolečine lahko vrnejo, oseba pa občuti sram, strah, jezo, izgubo in ničvrednost.

Oseba, ki je izginila, vas lahko potegne tudi v pravi čustveni vrtiljak, kjer boste o njej nenehno razmišljali in iskali možnost, da z njo vstopite v stik, se pogovorite in končno dobite odgovore, za katere menite, ki jih nujno potrebujete, da bi lahko šli naprej. Sprva vas bo morda celo skrbelo, da se je osebi, ki je izginila, kaj zgodilo. 

A čeprav je lahko boleče sprejeti, je resnica ta, da vas oseba, ki je izginila kot kafra, ne bo nikoli več kontaktirala, se opravičila ali pojasnila svojih dejanj. Ta dejanja sama po sebi jasno govorijo, da oseba ne zmore ali noče komunicirati in dati odgovorov. Posamezniki, ki so se v takšni situaciji znašli, ob tem dodajajo, da je v redkih primerih, ko se izginula oseba po daljšem času spet pojavi v vašem življenju, pomembno, da z njo ne vstopamo v nov odnos, saj se praviloma znova konča slabo. 

Če imate občutek, da se vam primeri, ko partner enostavno izgine, ponavljajo, ali da zaradi takšnega dogodka nenehno iščete odgovore oziroma se zbujajo stare travme, je smiselno poiskati pomoč terapevta. 

Osredotočiti se je namreč potrebno nase, ne na izginulo osebo. V najslabšem ste namreč doživeli travmo, ki lahko vpliva na vašo pripravljenost, da znova zaupate drugim ali vstopite v prihodnje odnose. Da se to ne bi zgodilo, strokovnjaki svetujejo, da si oseba predvsem vzame čas za soočenje s situacijo in občutki, ki jih je situacija pustila. Predvsem pa se je potrebno zavedati, da so čustva, četudi je šlo za le kratek odnos, povsem legitimna  –  in si zaslužijo pozornost ter čas za okrevanje. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr en 123
19. 09. 2022 12.20
+0
Jaz sem šel po "cigarete" predlani. Žena me še zdaj ni klicala kje sem. Kdo zdaj koga ghosta? Ona mene ali jaz njo???
ćurkl
19. 09. 2022 10.43
+2
Težave z "ghosting-om" imajo predvsem tisti, ki mislijo, da lahko z enim telefonskim klicem prikličejo kogarkoli, kadarkoli. Če se (iz poljubnega osebnega razloga) klicana oseba ne javi na "vsemogočni" klic, je seveda klicana oseba kriva, da kličoči ni bil deležen pričakovanega. Umirite svoja pričakovanja, za katera mislite, da ste jih kupili ob nabavi "pametnega" telefonskega aparata. Mogoče pa se klicani sploh ne želi pogovarjati s kličočim? Stopiti do osebe in jo nagovoriti, je pa pretežko, kaj?
River
19. 09. 2022 11.35
Ah dej no boomer, kdo pa še dejansko kliče ljudi
mastablasta
19. 09. 2022 09.59
+3
zakaj bi moral razlagati? kaj naj bi povedal? ok lahko bi rekel "zapuščam te" ali "ne želim biti več s tabo". potem vedno pride "ampak, zakaj?". in potem bi moral na dolgo in široko razlagati in se pogovarjati... kot da bo to spremenilo dejstvo. pot je v tistem trenutku začrtana, odločitev je bila sprejeta, kocka je padla in vsake razlage so nepotrebno tratenje časa obeh strani. tudi delodajalci so odpuščali brez razlage... pač ne rabijo te več.
RichPiana
19. 09. 2022 08.59
+5
Jst sm na tinderju samo zato, da ghostam bejbe.
tantadruj1
19. 09. 2022 08.57
+2
nekdo vas od... ebe . vzemite to tako kot je. imate prevelik ego če mislite da je to nemogoče ali da ni prav. ljudje nismo last nikogar.
Igi31
19. 09. 2022 08.54
+3
za babo pustit če ne gre drugače napišeš na papir pa zgineš. Za delodajalce pa ko jih je... itak te bo izkoriščal leta če sprejemeš delo
BitterTruth
18. 09. 2022 21.52
+3
Rad bi ghostal pol zlahte, pa enostavno ne odnehajo... nekaj delam narobe
tantadruj1
19. 09. 2022 08.53
+0
jaz tudi. nič ne delaš narobe. oni ne štekajo. saj zato je tako.
Kufer
18. 09. 2022 21.49
+4
mal manj telefona pa mal več lajfa.
LOS - T
18. 09. 2022 18.51
+1
Spet psihologi delajo psihopate iz navadnih ljudi. Gre pa samo za to, da nekateri nočejo drame, traume, neskončnega pogovora in po možnosti še kakšnega rotenja. Poveš, sporočiš, da je konec, ali pa preprosto tolikokrat zavrneš nov zmenek s kakšnim neumnim izgovorom da drugi pogrunta in gresta vsak svojo pot. Razlagat da nočeš več ker te na njej moti to in to pa tudi ni lepo, a ne, dame, bolje da ne veste zakaj, kot pa da vam/nem ostane trauma!
KaiC
18. 09. 2022 19.37
+9
Če poveš je okay. Problem je, ko tega ne poveš in samo zgineš brez sledi. Članek je o ghostanju, ne o hitrem koncu zveze.
Denzel_
18. 09. 2022 19.43
+1
Še enkrat bolje preveri kaj točno pomeni ghosting.
Denzel_
18. 09. 2022 18.10
+15
Ghosting je vse bolj priljubljen tudi pri izvajalcih. Vse se zmeniš, potem ga pa ni. Kličeš stokrat in se ne javi. Ko ga pa pokličeš z druge številke pa mu je malo nerodno, ko se javi, ampak kljub temu ne pride.
Kufer
18. 09. 2022 21.51
+0
in kdo pri zdravi pameti bi se s takim osebkom sploh ukvarjal???
printerus
18. 09. 2022 16.19
+2
Če ni za "bit", je pa za "it".. to so že starejše generacije vedele...vse preveč ljudi vzrtraja v zvezah, ker jih je strah razlicnih stvari ( samostojnosti, finance, kaj bodo rekli drugi itd...). In tako potem imamo kup "dnevnih počitkov" po hotelih, ljubezni v službah, iskanja pozornosti na vseh možnih aplikacijah... Jaz sem se po 9 letih pogledal v ogledalo, ženi priznal, da to ni to, iskre so pošle, s prijateljico, ki doma hodi mimo mene, pa ne bom živel...tudi ona se je po pogovorih tega zavedala in si priznala tudi pri sebi, da je to nesmiselno in bolje, da ostaneva prijatelje. Saj je bilo hudo, sploh prvi mesec, dva...ampak to zaradi NAVADE na človeka, ne zaradi LJUBEZNI. Ja, preberite še enkrat zadnji stavek... Zdaj dihava oba, kot prerojena, ostala sva prijatelja, premoženje sva razdelila in določila, otroci so v deljenem skrbništvu in uživajo. Iskreno povem. Ne vem, česa se bojite, ker ko gledam te pare in kao družine v okolici, mi je slabo...pa vsak postrani nekaj in v vsak svoj telefon bulijo, še na kavici zunaj... Malo za razmislek samo sem tole vse napisal. Ljudje se spreminjamo, nismo vsi isti na začetku zveze in nato po nekaj letih...kje torej piše, da moraš pa zdaj "trpeti" in biti s tem istim človekom do smrti??
KaiC
18. 09. 2022 16.30
+7
Tukaj ni govora o trajnosti zveze, ampak načinu kako zvezo prekineš.
mmickica
18. 09. 2022 17.55
+7
KaiC, to sicer ni bistvo clanka, o cemer pises, ampak vseeno me je presenetilo to o iskrici, za katero pises da je posla...?! Ce bos pobral sila in kopita vedno, ko bo posla iskrica, bos se locil se kar nekajkrat v zivljenju. Se ti ne zdi?
KaiC
18. 09. 2022 19.39
+0
Članek je o ghostanju.. tako da ja, je kar bistvo članka. Pa tudi ne vem na kaj leti to o iskricah ker tega nisen nikjer napisal..
mmickica
18. 09. 2022 20.28
-2
Sorry KaiC, moje pisanje se je nanaso na printerusa.
mmickica
18. 09. 2022 20.28
-2
Connemara
19. 09. 2022 11.19
-1
printerus.. sicer izven konteksta, glede na članek...no, starejše generacije so res pametovale, če ni za bit, je za it.. Šlo jih je pa huuuudo malo takrat. Zmeraj, ko napoči ekonomska kriza, pa je marsikdo prisiljen ostati v zvezi zaradi financ, stanovanja.. žalostno..
m2002
18. 09. 2022 16.04
+4
Danes že za vsako stvar vključujejo razlage psihologov in ostalih strokovnjakov. Kaj je tu potrebno razlagati. Nekoč se je enostavno reklo, pustil/a jo je. Egoist, ki misli samo nase. Nihče se včasih ni spraševal o teh tako imenovanih strokovnih razlagah. Reklo se je bobu bob. Danes pa se za vse išče razlage. Nekoč so rekli, da je otrok poreden, žleht, hudoben. Danes pa za to iščejo opravičila in kaj se zgodi na koncu. Vsak dan beremo o umorih in trpinčenjih v družinah.
KaiC
18. 09. 2022 16.11
+3
Boš isto rekel za druge zdravstvene probleme, ki so bolj fizične narave? Nekoč se je človeku reklo "umrl bo", danes imamo za marsikater tak primer zdravilo oz. preventivne ukrepe, da se tej ne zgodijo. Ne zato ker smo se prepustili neki stari etiketi, ampak ravno zato, ker smo posledico raziskali, s čimer smo ugotovili tudi razlog za njeno nastajanje. Pri psihologiji je isto. Človeški karakter ni čisto nič drugega kot kompleksen program - in tega lahko spremeniš na različne načine. Ne boš pa nič dosegel, če boš zdravil samo posledico, medtem ko boš razlog pustil nedotaknjen, saj bo točno ta razlog ustvaril nove iste posledice.
pesnitev
19. 09. 2022 08.28
-2
Ja psihologi so se postavili na prvo mesto , pomembni hočejo biti, a vse je naučeno, redki psihologi ostanejo "ljudski" , naj navedem primer: klinični psiholog Tristan Rigler je opisal ločenke kot škodljive za svoje otroke.. in na podlagi te izjave, je sodnica Gamsova ukazala nasilno odvzeti materi tri otroke (v bistvu je otrokom odvzele mamo!!!!) in jih dodelila očetu. Te matere slavni klinični psiholog sploh nikoli ni niti videl, niti imel z njo kakršen koli kontakt!!!!
eva klevska
18. 09. 2022 15.48
-3
Nekateri dejansko ne dojamejo namigov in se delajo, da jih je nekdo zgostal kr zlepega. Dej no. En folk je clingy in pol nekih iluzij do amena in se jih ne da drugace znebit. Kaj ti ni jasno? Nekdo ne zeli biti vec s tabo. Bi rad, da ima zdaj tiskovno konferenco, tamburase pod balkonom, sest strani poslovilnega pisma in vecerjo s tvojo mamo, da vse lepo razlozi?
KaiC
18. 09. 2022 15.59
+9
Kaj pa če namesto da daješ neke namige, stopiš do njega in mu to poveš? Ali niti toliko ni vreden, da bi se izrazila z besedami in se igraš z njim neko pantomimo v upanju, da bo dojel?
Kazimir Plemeniti
18. 09. 2022 16.07
+3
kaiC, zato ker neketeri ne bodo nikoli dojeli. Včasih moraš enostavno prekiniti in oditi.
KaiC
18. 09. 2022 16.20
+6
Kazimir, vsi dojamejo če jim poveš direkt (z direkt mislim direkt in ne z raznimi "rabim malo časa zase" in podobno. Problem je, ker noben noče biti kriv za prekinitev zveze in posledično raje dajejo namige, se odtujijo itd. v upanju, da bo druga oseba to dojela in se sama distancirala, kar pa v praksi, ima pravzaprav pogosto nasproten efekt, ne zato ker ljudje "ne dojamejo", ampak zaradi push-pull efekta, ki je pa del naše psihe. Ko se en odmakne, bo drugi rinil (zmeraj je en lovec in drugi plen). Problem je, da točno zaradi tega, pride potem do tega "rinjenja" v drugo osebo. Je precej znana zadeva v psihologiji. Ne poznam niti enega primera iz mojega socialnega kroga, ki bi direktnost in konkreten pogovor kakorkoli privedla do nadaljne zmede. Mogoče do prepira ter moledovanja ampak nikoli do česa več od tega in v obeh primerih ni prišlo do nobenih trajnejših posledic, do katerih pride pogosto v primeru ghostanja.
štrekeljc
18. 09. 2022 21.42
+5
Ne, KaiC, eni/ene tudi stalnega opozarjanja in direktnega NE en razumejo in ne slišijo. Spokaš in greš in potem od skupnih znancev poslušaš, da nikoli nisi omenil, da ti kaj ni prav. Cel roman bi ti lahko napisal, ampak samo tole: ženska je bila potem obsojena na 18 mesecev zapora. In po tvoje sem jaz psihopat, ker sem šel?
pesnitev
19. 09. 2022 08.30
-2
Morda se ženske bojijo reakcije moških, kot se v zadnjem času dogaja: da moški kar zakolje žensko, če noče več biti z njim....
Deseti_brat
18. 09. 2022 15.32
-4
Imel sem tak primer, ko je zenska po 2 letih zveze izginila brez pojasnila in ne da bi bilo karkoli narobe. Hotel sem priti zadevi do dna in sem tudi prisel - s pomocjo detektivke - in sva se soocila. Potem se je seveda jokala in oh in sploh. Ni si predstavljala, da bo do tega pogovora sploh prislo. Razcistiti sem pa hotel zaradi sebe - naj torej pove, kaj je bilo narobe? In seveda je gledala v tla in solze.
eva klevska
18. 09. 2022 15.46
+12
Najel si detektiva, da ti pojasni, zakaj ni zdrzala s tabo? In tebi se vedno ni jasno?
Kazimir Plemeniti
18. 09. 2022 16.07
+4
pr0sac
19. 09. 2022 08.24
+2
naveza
18. 09. 2022 14.32
-1
Srbska posla.
mirko7
18. 09. 2022 13.39
+6
Razvajenkr-razvajenci, ki so bili vatirani dolgo časa Starši niso kaj dosti se jim posvečali pa so dedki in babice delale namesto njih in jim dajali potuho. Nič delovnih navad ne truda in nobene odgovornosti za nič. Oh in ah pa sama egoistična nimimar poza. Bruh
Septična jama vseh jam
18. 09. 2022 12.43
+7
prej se pošiljajo v 3πm, ko pa gredo, spet ni prav...
User1964037
18. 09. 2022 12.01
+8
Ne poznam niti enega primera, ko bi to naredil nekdo, ki je v dolgoročnem razmerju. Poznam pa veliko primerov, ko se taka stvar zgodi tistim, ki iščejo razmerja na Tinderju.
marakeech
18. 09. 2022 12.07
+16
Ojla, meni je to delal moj bivsi kaksnih 6let od 8ih, ki sva jih prezivela "skupaj". Na dolgo in siroko ti lahko razlozim kako se nisva spoznala ns tinderju in kako sem se zadnji moment resila samo mora/psihiatrije. Taki ljudje obstajajo tudi izven tinderja. Na zalost.
eva klevska
18. 09. 2022 15.49
+3
Naj uganem. Ni ti bilo jasno, kako je lahko zapustil tak biser, kot si ti?
mastablasta
19. 09. 2022 09.54
tantadruj1
18. 09. 2022 11.54
+1
če to naredi ženska , vemo vsi kako se jo označi. .. zato se moške obsoja.. no, ko bomo drugače vzgojeni od malega se bo to jemalo tako kot je...
tantadruj1
18. 09. 2022 11.53
+1
takega čloevka pač v istem trenutku vržeš čez ramo.. vzameš ga takega kot je.. očitno če izgine ne želi biti tu. kaj drugega. no, lahko bi vsaj iz obzira povedal to... pa očitno ga kako je z drugo osebo ne zanima. kaj boste s takim človekom? to je prazna škatla. ni vredno žalovanja.
KaiC
18. 09. 2022 15.38
+9
Ni ravno tako črno belo. Nekateri se navežemo na ljudi in ko nekdo tako zgine, sproži v nas različne emocije in misli. Poleg očitne zmedenosti in nenehnega razmišljanja o tem, zakaj in kako se je to sploh lahko zgodilo (oz. kaj je bil razlog za to), občutka lastne brezvrednosti (precej osnovna tendenca človeka je, da definira svojo vrednost na podlagi odnosa tistih, ki so jih spustili blizu), kar posledično pogosto ustvari tudi željo po ponovnem stiku s to osebo (kar je spet problem, ker, ko oseba izgine, imamo zvezane roke in se zato posledično počutimo še nemočne), kot vsekakor čustvene bolečine ob izgubi osebe, katero smo spustili blizu. Skupek vsega tega spravi ljudi v stanje, ki se ga, razen če tega ne občutiš sam na lastni koži, težko opiše. Normalno je odvisno tudi od situacije, ampak nekateri potrebujejo leta, da prebolijo takšno izkušnjo, spet drugi potrebujejo pri temu tudi pomoč, saj imaš tudi primere, ko so zaradi takšne izkušnje efektirani celo življenje (kar se posledično izrazi na zaupanju, nadaljnjemu navezovanju, čustveni odprtosti, itd.). Skratka ni tako enostavno kot si nekateri mislite.
tantadruj1
19. 09. 2022 08.56
+2
ja no. torej je treba zmanjšati ego in ugotoviti, da nekomu ni do nas niti malo. saj tudi smrt bližnjega je treba preboleti. pa nas ni želel zapustiti. no, ko te zavestno zapusti kdorkoli potem razumeš da mu ni mar. pika.
štrekeljc
19. 09. 2022 11.28
+1
KaiC, vidim, da se tudi ti uvrščaš med tiste, ki mislijo o sebi, da so božji dar z nebes!