Slovenija

'Odziv krvodajalcev je dober, vendar zaloge krvi ostajajo nizke'

Ljubljana, 23. 10. 2020 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
10

Iz Zavoda RS za transfuzijsko medicino sporočajo, da je odziv krvodajalcev sicer dober, a da kljub dobri udeležbi krvodajalcev na krvodajalskih akcijah zaloge krvi ostajajo nizke. Ker so potrebe po krvi navkljub epidemiji visoke, ljudi vabijo, da pridejo darovat kri, hkrati pa se vsem, ki to že počnejo, najlepše zahvaljujejo.

Krvodajalci na Goriškem stotič darovali kri
Krvodajalci na Goriškem stotič darovali kri FOTO: Aljoša Kravanja

Potrebe po krvi so navkljub epidemiji visoke, saj v bolnišnicah še naprej potekajo zdravljenja s krvjo kot so npr. zdravljenje hematoloških, onkoloških bolnikov, izvajajo se kardiološke operacije, transplantacije in vsa druga nujna zdravljenja. 

"Odziv krvodajalcev je dober, vendar kljub dobri udeležbi krvodajalcev na krvodajalskih akcijah zaloge krvi ostajajo nizke," pravi Irena Razboršek, v.d. strokovne direktorice Zavoda RS za transfuzijsko medicino.  

"Vse bolnike, ki potrebujejo zdravljenje s krvjo, oskrbimo z ustreznimi komponentami krvi," pravi in dodaja, da so zaloge krvi nizke. Vse krvodajalce zato vabijo in prosijo, da se še naprej odzivajo na vabila Rdečega križa in transfuzijske službe in se naročijo na odvzem. 

Kdor želi darovati kri, lahko tudi sam pokliče na transfuzijski center, kjer se bo dogovoril o dnevu in uri prihoda, še sporočajo iz zavoda. Trenutno jim sicer najbolj primanjkuje krvi iz krvne skupine A pozitivno in vseh skupin Rh-D negativno. K darovanju z zavoda s SMS sporočilom krvodajalce povabijo glede na trenutne primanjkljaje.

Stanje zaloge krvi na 23. oktober. Na spletni strani zavoda se sicer stanje zaloge krvi sproti posodablja.
Stanje zaloge krvi na 23. oktober. Na spletni strani zavoda se sicer stanje zaloge krvi sproti posodablja. FOTO: Zavod RS za transfuzijsko medicino

"Krvodajalcem bi se radi zahvalili za klice, naročila in sledenje našim navodilom ter darovano kri. Le tako lahko bolnikom zagotavljamo zdravljenje s krvjo tudi v času epidemije in izrednih razmer. Na področju zdravljenja s krvjo si lahko pomagamo le ljudje med seboj," je še dodala Razborškova. 

Kdo lahko daruje kri?

Kri sicer lahko daruje vsaka oseba, stara med 18 in 65 let, ki tehta več kot 50 kilogramov oziroma je njen volumen krvi, izračunan na podlagi telesne višine in telesne mase, več kot 3500 mililitrov. Osebe morajo biti tudi dobrega zdravja in počutja. 

Moški morajo imeti v krvi 135 gramov hemoglobina na liter, ženske pa 125 gramov hemoglobina na liter, kar pred vsakim darovanjem preverijo tudi na zavodih. Moški lahko kri darujejo na vsake tri mesece, ženske pa na vsake štiri. 

Kdo krvi ne sme darovati in v kakšnih primerih je potrebno darovanje krvi odložiti, si lahko preberete na spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino.

Pasica koronavirus oktober
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
23. 10. 2020 17.54
+1
Sam sem bil aktiven krvodajalec. Prenehal sem, ko sem izvedel koliko denarja zasluži država z PRODAJO krvi in njenih produktov, v medijih pa jamra, da nima krvi za operacije....
gripson
23. 10. 2020 17.30
+0
Zanimivo, da ti za odvzem krvi ni potrebno prej na testiranje. Iz tega sklepam, da 1. se virus ne prenaša s krvjo, 2. da vso kri testirajo naknadno. In preden kdorkoli podvomi, sem dolgoletni krvodajalec in sem dobil poziv na odvzem krvi.
Nightrider
23. 10. 2020 17.55
+1
RamzesII
23. 10. 2020 20.43
+2
Kar pa izveš, če izveš, je pa stvar njihove presoje.
McGregor---
23. 10. 2020 16.51
+0
Ne razumem folka in negativnost ob darovanju predvsem pa mešanje s politiko. Danes sem (kot mnogokrat do sedaj) daroval svojo kri!!!! Sicer sem politično bolj levo usmerjena oseba in če tudi sem s svojo krvjo danes morda rešil celo "skrajnega" desničarja, sem s tem pokazal in dokazal da sem ČLOVEK!!! Levi ali Desni bodite LJUDJE in pomagajte SOČLOVEKU!!! Politiko pa pustite politikom (Levim ali Desnim idiotom, ki nas razdvajajo in si s tem zagotavljajo zaposlitev).
User751167
23. 10. 2020 16.47
+1
medus
23. 10. 2020 16.09
-2
Oni potem z izdelki iz krvi služijo, a ljudje jo brezplačno dajejo. Ne hvala
Nightrider
23. 10. 2020 17.56
-2
Zver23
23. 10. 2020 16.04
-1
So vsi okuzeni
Melita Medved
23. 10. 2020 15.46
+1
Politiki nam je preveč popijejo.