Slovenija

Slovenci smo naklonjeni darovanju organov, a tega ne izrazimo uradno

Ljubljana, 12. 10. 2019 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./U.Z.
Komentarji
40

Na čakalnem seznamu za presaditev organov je trenutno 225 bolnikov. Slovenci smo sicer zelo naklonjeni darovanju, a svoje volje uradno ne zabeležimo, opozarjajo v Slovenija-transplant. Zato so poskrbeli, da lahko izjavo za ali proti darovanju oddate tudi elektronsko. Darovalci in prejemniki vedno ostanejo anonimni.

Ob letošnjem evropskem dnevu darovanja in presaditve organov in tkiv želijo na Slovenija-transplant spodbuditi premisleke, odločitve in opredelitve o tem najbolj humanem dejanju, ki lahko reši življenje.

"V praksi opažamo, da se pojavljajo številne neutemeljene dileme, saj kljub našemu dolgoletnemu in vztrajnemu obveščanju, javnost še vedno ne pozna dovolj dobro urejenosti področja pri nas. Pojavljajo se posploševanja in zmotna prepričanja. Dileme med drugim izhajajo tudi iz strahov pred smrtjo, nezaupanja v delo zdravnikov, obstaja tudi nepotreben strah pred manipulacijo telesa ali varnostjo podatkov. Naša urejenost sistema namreč zagotavljata izjemno varnost tako za darovalce kot prejemnike organov in tkiv," pojasnjuje direktorica Danica Avsec.

Slovenci smo sicer zelo naklonjeni darovanju, a svoje volje uradno ne zabeležimo.
Slovenci smo sicer zelo naklonjeni darovanju, a svoje volje uradno ne zabeležimo. FOTO: Shutterstock

V registru manj kot 10.000 darovalcev

Slovenija-transplant vse od leta 2004 vodi nacionalni register darovalcev organov in tkiv po smrti. Na načelni ravni smo Slovenci sicer zelo naklonjeni darovanju, manj pa jih svojo voljo uradno zabeleži, pojasnjujejo v Slovenija-transplant in dodajajo, da delež opredeljenih sicer vztrajno narašča, a je še vedno zelo nizek. Do 30. septembra letos je bilo tako v register vpisanih samo 9497 ljudi, kar je manj od 0,5 odstotka prebivalcev.

Zdravljenje s presaditvijo je za marsikoga edina možnost zdravljenja in preživetja v primeru končne odpovedi organa. Temelj transplantacijske medicine predstavlja prostovoljno darovanje, pri tem, da en darovalec lahko zavrti čas življenja več ljudem.

Razlog za tako nizko število opredeljenih naj bi bil med drugim tudi zapleten in časovno zamuden postopek opredelitve. Prav zato so v Slovenija-transplant poskrbeli, da se lahko od konca lanskega leta izjavo za ali proti darovanju odda tudi elektronsko prek spletnega portala eUprava. Oddaja izjave je tako hitra, varna in enostavna, za to pa potrebujete le digitalno potrdilo.

Možnost omenjene elektronske opredelitve so v prvih mesecih po uvedbi uporabili številni, kasneje pa je bilo takih vedno manj. "V letošnjem letu se je do konca septembra vpisalo 870 ljudi, od tega po elektronski poti le 40 odstotkov," pojasnjujejo v Slovenija-transplant. Podatek o opredelitvi, ki se zabeleži v elektronski nacionalni register opredeljenih oseb, ni viden nikomur, niti vašemu osebnemu zdravniku. Šele po potrjeni smrti lahko do podatka dostopijo za ta namen pooblaščene osebe, poudarjajo v Slovenija-transplant in dodajajo, da se o svojih stališčih pogovorite tudi z bližnjimi.

Izjavo za ali proti darovanju organov lahko oddate tudi elektronsko prek spletnega portala eUprava.
Izjavo za ali proti darovanju organov lahko oddate tudi elektronsko prek spletnega portala eUprava. FOTO: eUprava

Večinoma odločajo svojci, zavrnitev letos le 20 odstotkov

Po slovenski zakonodaji se po potrjeni možganski smrti v primeru, da so izpolnjeni medicinski pogoji za darovanje, za soglasje vedno vpraša svojce. "V realnih situacijah večinoma odločajo svojci. Soglasje za darovanje poda 70–80 % vseh vprašanih svojcev, kar tudi kaže na to, da je prebivalstvo naklonjeno in podporno do posmrtnega darovanja organov in tkiv. Je pa vsako leto številka zavrnitev nekoliko drugačna. Letos je 20 odstotkov, kar je dobra novica. To nas tudi uvršča med uspešnejše evropske države," še pojasnjuje Avščeva.

Na vprašanje, zakaj se svojci ne odločijo za darovanje, poudari, da transplantacijski koordinatorji, ki opravljajo pogovor o darovanju, k svojcem pristopijo šele po potrjeni smrti njihovega bližnjega. "Iz izkušenj koordinatorji ugotavljajo, da je vsaka nenadna smrt njim drage in ljubljene osebe izjemno čustvena zahtevna situacija. Nepričakovano se znajdejo v slepi ulici in treba je slišati njihove strahove, dvome, bolečine, ustvariti varen prostor za pogovor in jih na ustrezen način peljati iz te slepe ulice. Eden od razlogov, ki prispeva k zavrnitvi, je torej vsekakor v notranjem doživljanju stiske po sporočilu zdravnika o smrti ljubljene osebe. V tem neprijetnem čustvovanju posameznik vzpostavi obrambno držo, ker ima globok notranji občutek, da je izgubil vse. Obrambni razlogi zavrnitve pa imajo seveda zelo različne oblike, od neprevzemanja odgovornosti o odločanju namesto ljubljene osebe do nesprejemanja smrti kot dokončnega konca življenja. Še vedno pa se izpostavlja pomislek o spremenjenem videzu telesa po darovanju, domnevno nasprotovanje pokojne osebe, pri posameznih primerih pa je tudi prisoten negativen občutek v smislu 'kaj bodo pa drugi rekli'."

Danica Avsec, direktorica Slovenija-transplant
Danica Avsec, direktorica Slovenija-transplant FOTO: Slovenija-transplant

Na čakalnem seznamu trenutno 255 bolnikov

V Sloveniji povprečno na leto presadijo okoli 100 organov. Letos so do konca septembra presadili 66 organov (27 ledvic, 17 src, 15 jeter, 6 pljuč in ena trebušna slinavka). Na čakalnem seznamu je trenutno 225 bolnikov, od tega za srce 58, ledvico 164 (od tega trikrat v kombinaciji z jetri in petkrat v kombinaciji s trebušno slinavko); za presaditev jeter 35 (od tega trikrat v kombinaciji z ledvico), trebušne slinavke šest (od tega pet v kombinaciji z ledvico). Povprečne čakalne dobe so za srce 247 dni (za urgentne presaditve 50 dni), za ledvico približno 300 dni in za jetra 155 dni.

O lastnem koncu v naši družbi še vedno neradi razmišljamo, tematiki smrti in neprijetnim razmislekom se raje izogibamo, jih ignoriramo, še pove naša sogovornica. "Večinoma se poglobijo v področje šele takrat, ko se njihov svojec, znanec, prijatelj znajde na čakalnem seznamu, ko je zdravljen s presaditvijo, in ko od blizu spoznajo naš donorski in transplantacijski sistem. A odgovorno bi bilo, da bi vsak, ne glede na osebne izkušnje, premislil, se informiral in se opredelil glede posmrtnega darovanja. S tem med drugim tudi razbremenimo svojce in olajšamo postopke za darovanje. Navsezadnje pa se prav vsakdo lahko znajde v situaciji, ko bo potreboval zdravljenje s presaditvijo organa. Brez prostovoljnega darovanja in solidarnosti pa tovrstno zdravljenje ni mogoče."

Anonimnost je zagotovljena

Slovenija je že nekaj let vodilna na svetu v številu presaditev srca na število prebivalcev.

Darovalci in prejemniki vedno ostanejo anonimni. Svojci darovalca lahko izvedo le nekaj osnovnih podatkov o darovanju – kateri organi so bili odvzeti in presajeni ter v katere države Eurotransplanta so ob morebitni izmenjavi potovali organi. Svojci lahko po določenem času poizvedo, kako se počutijo prejemniki in če organ njihovega bližnjega še deluje.

Prejemniki medtem ne morejo izvedeti, kdo je bil njihov darovalec, običajno se jim pove samo, iz katere države so prejeli organ. V primeru, ko se prejemnik organa želi zahvaliti svojcem darovalca, lahko napiše pismo brez osebnih podatkov in ga posreduje Slovenija-transplantu. "Pismo nato mi posredujemo svojcem darovalca. Izjemno pismo zahvale prejemnice je izpostavljeno tudi na našem Facebook profilu. Prav konkretne osebe in njihove življenjske zgodbe pa vsak dan govorijo o smiselnosti in vrednosti darovanja," zaključi Avščeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
15. 10. 2019 11.00
+2
DAROVANJE ORGANOV: tudi jaz sem na seznamu. odločitev je bila samostojna in nihče me ni prepričeval. kljub temu imajo nekateri znanci negativno mnenje o tem, češ, da se z organi goljufa ali nezakonito služi...
Carmenlula
13. 10. 2019 07.16
+2
Organi se vzamejo živemu človeku, organi mrtvega so neuporabni, torej je potrebno nekoga ubit, umorit razčetverit, zato da lohka drugi preživi, zadnje kar lohka podla država naredi, je da ti odvzame še organe, če so ti z posiljevanjem vzeli otroštvo mladost, svobodno življenje, gre tukaj za navadno mesarjenje v bolnišnicah, motoriste dobesedno izropajo brez vednosti svojcev. Kdor hoče naj ostale pa pustite na miru.
Lisec7
12. 10. 2019 19.49
+6
...daruješ organ ali dva-pogreb pa vseeno plačaš na polno, imaš vse organe notri ali pa nič. Dvoumno od države ali mogoče od RKC?
slo_veter
12. 10. 2019 20.19
+16
ja maš prav. Tisti ki daruje.. naj ima subvencioniran pogreb.
akmt
12. 10. 2019 19.36
-2
Kaksne bedarije pise folk, da glava boli. Folk, ki sploh ne dela v zdravstvu si upa komentirat in oni prav tocno vejo, "kako se trguje z organi, ki jih pri nas jemljejo se zivim ljudem". Hahahahahahaha. Blagor ubogim v duhu....
borec91
12. 10. 2019 19.30
+19
to je laz nismo naklonjeni darovanju pac v tej drzavi ni nikomur za zaupat korupcija kraja vsepovsod
felix59 drugič
12. 10. 2019 21.04
+11
Imaš prav , meni je ena deklina ukradla srce.
Gunnar
12. 10. 2019 19.19
+3
nisem naklonjen temu, prvi razlog je način pridobivanja organov, drugi pa bolj sebične narave, ker ne mislim reševat bogatunskih pijančkov in rekreativcem s trdimi drogami da bodo imeli nova jetrca in ledvičke, ker so svoja skurili.
Desnica boli
12. 10. 2019 18.06
+17
Jaz sem na seznamu, samo dokler sem živ ne dam nič, potem pa čimveč, če lahko komu pomaga. Meni ne bo koristilo.
RamzesII
12. 10. 2019 17.51
+9
V preteklosti je RS padel referendum na to temo, logično, če bi bil potrjen bi bili vsi, od najmlajših do najstarejših, več ali manj, obvezni darovalci, razen, če bi rekli drugače, se potrdili za nasprotno, kar pa denimo otroci ne morejo, pa tudi sicer, če v tem svetu imela nasprotna izjava imela kaj teže. Kontejnerji za rezervne dele so primerni za več reči, kdo bi še bil varen, naši podatki niso tako nedostopni, kot morda mislimo.
RamzesII
12. 10. 2019 17.47
+8
"da transplantacijski koordinatorji, ki opravljajo pogovor o darovanju, k svojcem pristopijo šele po potrjeni smrti njihovega bližnjega" Pravzaprav ne drži, saj organov po smrti ne morejo vzeti oz. uporabiti, jemljejo jih živim, za nameček znajo biti ti celo pri zavesti ali polzavesti, o marsičem se pričuje. K svojcem pa pristopijo taktično ob najmanj primernem času, ko se še ti ukvarjajo z lastnimi čustvi, ne razmišljajo 'trezno', jasno, ipd. Ni čudno, da kasneje mnogi, zlasti straši otrok, to obžalujejo. Po drugi strani imamo vprašljive diagnoze glede možganske smrti, ali gre dejansko možgansko smrt ali zgolj za trenutno možgansko neaktivnost. Obstajajo primeri, ko so si takšni pacienti povsem opomogli. Težava je z slepim zaupanjem zdravnikom, kjer se dogaja menda celo, da z bolnikom, ki 'postane' darovalec začnejo delati drugače, kot z bolnikom, ki okreva, saj cilj odvzem organov, ne okrevanje. Pa še kaj bi se našlo, o tem so tudi spisane knjige. Skratka, sistem ni tak kot se morda misli.
akmt
12. 10. 2019 19.29
+3
Hahahahahahaha. Sem delala v tem, tko da.... Ej folk neumen slovenski Ves kaj, raj ne prid k dohtarju, nikol, ker ti lahko se kej uzame pri delni zavesti. Hahahahaha
devote
13. 10. 2019 09.09
Popolnoma imas prav. Odvzem organov je pri delni zavesti. Termin, "mozganska smrt" s katerim se legalizira uboj cloveka, se je pojavil socasno s pojavom transplantacijske medicine. Nakljucje??
RED_line
12. 10. 2019 17.44
+2
Tudi če ne podpišemo, nam vzamejo. Na UKC to delajo v "znanstvene" namene.
RamzesII
12. 10. 2019 17.39
+3
"O lastnem koncu v naši družbi še vedno neradi razmišljamo, tematiki smrti in neprijetnim razmislekom se raje izogibamo, jih ignoriramo" Ljudje, večina, ne pozna, ne ve prave resnice, zato pa je tako. Kaj uči denimo zakon o reinkarnaciji?
RamzesII
12. 10. 2019 17.38
-3
Za prejemnike ne bi smelo biti anonimno od kod in koga je organ, če pride do težav, psiholoških ali bioloških, se na tak te lahko razreši. Tudi težave, ki so posledica prenosa spomina organa. Ljudje vedo premalo ali nič.
akmt
12. 10. 2019 19.30
-2
Ne. To ni eticno. Tezave se pa ne resujejo potem tko kot ti misls.
proofreader
12. 10. 2019 17.38
+2
Mnoge države imajo obratno - vsi so darovalci, razen če posebej izrazijo željo, da ne želijo biti.
zb77
12. 10. 2019 17.34
+4
Prejete organe, se v Sloveniji nato deli eliti in izbranim po raznih kanalih in vezah. Običajen in pošten državljan, pa te sreče nima. Preverjeno. Nikoli ne bom darovalec. V Sloveniji ne, kjer deluje vse koruptivno.
Nightrider
12. 10. 2019 17.13
+0
Organe bo sprejeli vsi, ce bi zboleli. A dal jih nebi vsak po smrti. Hinavsko..
RamzesII
12. 10. 2019 17.33
+4
Jemljejo jih živim, ne mrtvim, lahko bi že dojeli.
akmt
12. 10. 2019 19.32
-1
V Indiji in na Kitajskem, v Zda,... Seveda. V EU pa ne, presajajo se samo kadavrski organi. V Indiji pa revezi prodajajo npr. ledvico, pa crni trg tud ful dela, je pa smrtnost zato blazno visoka, itak da.
devote
13. 10. 2019 07.36
+1
tako je.!! ker samo v EU so prejemniki tolk posebni, da lahko prejmejo KADAVERSKE organe, drugod morajo pa ŽIVE....
Sokril
12. 10. 2019 16.54
+3
Torej darovanju v velikem številu niso naklonjeni darovalci, pač pa njihovi svojci. To je pomembna razlika.
slo_veter
12. 10. 2019 20.23
ja problem je, da so idealni darovalci maljši ljudje (moje staro in z alkohom prepojeno telo ni kaj prida vredno, razen za vžigalne kocke) in ko umre mlajši človek je žalost svojcev razumljiva in precej osebna, ter nočejo niti razmišljati o čem takem.
AxisDeus
12. 10. 2019 16.11
+16
Najsi se prodaja ali ne, po smrti meni moji organi ne bodo v nobeno korist, nekomu drugemu pa ... Ali jih sežgejo v prah ali vržejo v seciralnico ali pa v kanto, še vedno je rešeno življenje absolutni, 100 % bonus. Žalostno pa je, da so nekateri tako obupani, da morajo plačati po stotisoče evrov, da lahko (pre)živijo, a zato niso organov vredni nič manj. Človek bo vedno našel profit v največji bedi.
RamzesII
12. 10. 2019 17.34
+9
Z njimi podaljšujejo življenja, ne rešujejo, za povrh so prejemniki doživljenjsko odvisno od zdravil.
akmt
12. 10. 2019 19.53
+2
Seveda. 16letnikom,35letnikom,40 letnikom tko mal za foro podaljsajo lajf. Aja, ne za foro, zato, da sluzi farmacija, ker jim podtaknejo odvisnost od zdravil. Hahahahaha
kesmag
12. 10. 2019 16.03
+13
tako je.. politiki npr radi darujejo možgane
slo_veter
12. 10. 2019 20.24
+2
od A.B. .. si nor, še štet ne boš znal .
DAEMONIUM
12. 10. 2019 16.02
+5
Najprej bi moralo biti konec te lazne solidarnosti, ker prav vsak lahko daruje organe, seveda ce je ustrezno zdrav. In potem ce sem sam pripravljen darovati organe oz biti donator ne vidim smisla zakaj bi moral cakati v isti vrsti na organ( ce bi ga npr potreboval) kot tisti, ki ni pripravljen darovati? Saj je z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem podobno ker tisti, ki ga placa pac dobi (vsaj nekje) potrebno oskrbo pstali ki pa ga ne placujejo pa zgolj nujno, pa nihce ne problematizira tega, ceprav vec tisoc ljudi ni dodatno zavarovano! Torej prednost pri presajevanju naj imajo tisti, ki so hkrati tudi donatori!!!
BenQurer24
12. 10. 2019 16.01
+0
Koprive, klobasa, opletat, kaj ti bo kapa če maš rokavice...