Slovenija

Dars: Potresi niso vplivali na objekte na avtocestnem omrežju

Ljubljana, 04. 03. 2021 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dars je v izrednih pregledih, ki jih je naročil po močnem decembrskem potresu z epicentrom na Hrvaškem, potrdil strokovne ocene, da potres ni vplival na stanje 1080 premostitvenih objektov na avtocestnem omrežju. Kot so ob tem sporočili iz upravljavca avtocest in hitrih cest, načrtujejo tudi sanacijo več objektov po državi.

Po potresu z epicentrom v bližini Petrinje, ki je decembra lani pretresel širšo regijo, je Dars pridobil strokovno mnenje o vplivu potresa na avtocestne premostitvene objekte, med katere sodijo viadukti, mostovi, nadvozi, podvozi in drugi objekti.

Čeprav so v tem mnenju, kot so zapisali na Darsu, strokovnjaki ugotovili, da potres ni vplival na objekte, so se v družbi vseeno odločili za izvedbo dodatnih izrednih pregledov. Te je izvedla družba ZAG Ljubljana, rezultati pa so po Darsovih navedbah potrdili predhodno strokovno mnenje, da potres ni imel vpliva na stanje tovrstne infrastrukture na slovenskem avtocestnem omrežju.

Na Darsu zagotavljajo, da skladno z veljavno zakonodajo redno izvajajo obdobne preglede skupno 1080 premostitvenih objektov na omrežju in na podlagi teh podatkov vsako leto izvedejo analizo njihovega stanja.

V letu 2020 so pridobili tudi posebno vozilo za pregled premostitvenih objektov, ki po njihovih pojasnilih omogoča pregled težje dostopnih elementov, kot so spodnji del prekladne konstrukcije, ležišča, stebri in drugo. Novo vozilo omogoča tudi preglede težje dostopnih mest v primeru, ko so na premostitvenem objektu nameščene protihrupne oz. protivetrne ograje.

Čeprav so strokovnjaki ugotovili, da potres ni vplival na objekte, so se v družbi vseeno odločili za izvedbo dodatnih izrednih pregledov.
Čeprav so strokovnjaki ugotovili, da potres ni vplival na objekte, so se v družbi vseeno odločili za izvedbo dodatnih izrednih pregledov. FOTO: Miro Majcen

V Darsu so pojasnili, da na podlagi analiz redno izvajajo vse potrebno vzdrževanje in obnove. Tako že načrtujejo sanacijo nekaterih premostitvenih objektov. Del teh bo obnovljen v sklopu projekta širitve zahodne ljubljanske obvoznice.

Nekateri premostitveni objekti, ki potekajo čez avtocesto, so v soupravljanju z drugimi upravljavci cest, npr. občinami in Direkcijo RS za infrastrukturo, zato je za obnovo treba z njimi predhodno skleniti sporazum.

Po Darsovih navedbah potekajo intenzivni pogovori za izvedbo obnov objektov, ki so v soupravljanju z Mestno občino Ljubljana. V sklopu tega so že bili podpisani sporazumi za rekonstrukcijo dveh nadhodov in obnovo štirih nadvozov nad severno ljubljansko obvoznico, z občino pa so se dogovorili tudi o dinamiki izvedbe obnovitvenih del na nekaterih drugih premostitvenih objektih v soupravljanju.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jafalical
04. 03. 2021 19.13
Upamo, da res ne. Ceprav , ko je potres je potres in se premaknejo lahko tudi objekti (viadukti, mostovi,...)na avtocestnem obmocju!
2fast4
04. 03. 2021 17.18
+2
Pa ja vložite 2 miljona eur v strokovnjaka, da kao pregleda, pa si potem razdelite. Saj znate to, 10 šleperjev na gradbišče, 5 pa privat...
lotkolba
04. 03. 2021 16.25
+2
Pregledalo se jih je 74. Za vse ostale se je samo izdelalo porocilo, najboljse pa je, da placajo pa vseeno isto, kot da bi se pregledali vsi.
nik500
04. 03. 2021 16.20
-1
V isladiji se vsak dan kar konkretno trese. Pa nic o tem.
RamzesII
04. 03. 2021 16.36
-1
V Grčiji tudi, in še kje, ves svet se trese lokalno, število bruhajočih vulkanov se veča, bliža se sistem kometov imenovan Nibiru. Vemo kaj prinaša, saj že očitno. Pestro leto bo.