Slovenija

Nevarna in nespametna dejanja voznikov na avtocestah

Ljubljana, 23. 11. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
104

"Voznik pred menoj je močno upočasnil, nato pa zapeljal na odstavni pas in ustavil. Pa ne zaradi ovire na cesti ali okvare vozila, pač pa zato, ker je tam pobral prijatelja, ki je prišel z nadvoza," bizarno izkušnjo, ki se je končala s prometno nesrečo, opisuje voznica. Darsove kamere dokazujejo, da primeri takšnih nespametnih ravnanj voznikov na naših cestah niso redki. Posledice so, žal, lahko usodne.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nespametni vozniki
    02:42
    Iz SVETA: Nespametni vozniki
  • Nesreča pred predorom Šentvid (vir: Dars)
    00:43
    Nesreča pred predorom Šentvid (vir: Dars)
  • Nesreča v predoru (vir: Dars)
    00:11
    Nesreča v predoru (vir: Dars)
  • Stoječ tovornjak na prehitevalnem pasu (vir: Dars)
    02:47
    Stoječ tovornjak na prehitevalnem pasu (vir: Dars)
  • Trčenje tovornjaka in osebnega vozila (vir: Dars)
    00:22
    Trčenje tovornjaka in osebnega vozila (vir: Dars)
  • Vzvratna vožnja tovornjaka (vir: Dars)
    03:28
    Vzvratna vožnja tovornjaka (vir: Dars)
  • Zdrs tovornjaka (vir: Dars)
    00:12
    Zdrs tovornjaka (vir: Dars)
  • Tovornjak iz nasprotne smeri obrne sredi ceste (vir: Dars)
    00:21
    Tovornjak iz nasprotne smeri obrne sredi ceste (vir: Dars)
  • Pes zašel na avtocesto (vir: Dars)
    04:34
    Pes zašel na avtocesto (vir: Dars)

"Vozila sem po avtocesti, ko je voznik avtomobila pred menoj na voznem pasu kar naenkrat, brez kakršnegakoli opozorila oz. znaka močno upočasnil, nato pa čisto počasi zapeljal na odstavni pas, kjer se je povsem ustavil. Ker je imel navezan čoln, čez njega nisem videla, sklepala sem, da je na cesti pred njim neka ovira ali da se mu je morda pokvaril avto. Sami mi je uspelo pravočasno ustaviti, voznici za menoj pa ne, poskušala me je obviti, in je trčila vame. Zakonsko je krivda sicer res na njeni strani, a sama v večji meri krivim voznika pred menoj, sploh ker se je pozneje izkazalo, da se je ustavil iz najbolj bizarnega razloga, ki si ga lahko zamislite! Pobral je namreč prijatelja, ki je prišel dol z nadvoza! Zatem sta se – meni nič, tebi nič – odpeljala naprej," o incidentu, ki se ji je zgodil pred kratkim, pripoveduje naša sogovornica.

Posredovala je policija, ki ji je – tudi s pomočjo Darsovih posnetkov – uspelo ugotoviti, kaj točno se je zgodilo, da bo lahko izdala kazni. Za posnetek smo Dars prosili tudi mi in ga tudi dobili. Nesreče na njem ni videti, je pa razvidno, da se je voznik ustavil tam, kjer se ne bi smel, za kar bo tudi plačal globo.

Nevarna dejanja voznikov niso redka

Ravno včeraj smo poročali o tem, kako je povsem zmeden in močno pijan voznik – izmerili so mu kar 3,6 promila – sredi avtoceste pri Otočcu v mraku nenadoma ustavil svoj tovornjak. Le prisebnemu in pogumnemu ravnanju občana gre zahvala, da se ni zgodila prometna nesreča, morda celo verižno trčenje, in da ni bilo žrtev.

Z Darsa pa so nam posredovali še nekaj posnetkov drugih primerov nepravilne in nespametne vožnje na naših avtocestah – da vsi skupaj opozorimo na dejanja voznikov, ki so lahko zelo nevarna za vse udeležence v prometu, v primeru nesreče pa lahko povzročijo tudi daljše zastoje in nejevoljo uporabnikov avtocest.

Na posnetkih lahko vidite posledice neprilagojene vožnje v zimskih razmerah, ki se konča z nesrečami in zdrsi tovornjakov, prehiter avto, ki ga v predoru obrne, vožnjo tovornjakov v nasprotno smer in celo vzvratno, trčenje avtomobila v betonsko pregrado pred predorom in celo psa, ki je zašel na avtocesto in imel veliko srečo, da jo je tako on kot vsi vozniki, ki so šli takrat mimo, odnesel nepoškodovan.

Vsi posnetki so letošnji, zato si ni težko predstavljati, koliko je v resnici takšnih primerov. Ker je pred vrati zima, dodatna opozorila, kako voziti in se odzvati na različne prometne razmere, v katerih se znajdemo, zagotovo ne bodo odveč.

Darsove kamere redno snemajo nepravilno in nespametno vožnjo na naših cestah.
Darsove kamere redno snemajo nepravilno in nespametno vožnjo na naših cestah. FOTO: 24ur.com

Vožnja v napačno smer

Vožnja v nasprotno smer je izjemno nevarna in prepovedana z zakonom. Najpogostejši razlogi zanjo, kot jih navaja policija, so namerna vožnja v nasprotno smer (neupoštevanje prometne signalizacije, objestna vožnja, stave), vožnja pod vplivom alkohola ali mamil oziroma drugih psihoaktivnih snovi (voznik se ne zaveda svojega dejanja) ter slabše psihofizične sposobnosti za vožnjo (zlasti nekateri starejši občani niso vajeni vožnje po avtocestah in nehote zapeljejo v nasprotno smer po avtocesti).

Na Darsu svetujejo, da vozniki v primerih, ko slišijo, da nekdo vozi v nasprotno smer, ali pa takšnega voznika vidijo, ostanejo mirni. "Če po radiu slišite, da po vaši strani vozišča prihaja vozilo v nasprotni smeri, ostanite mirni, zmanjšajte hitrost, ne prehitevajte, ustavite na najbližjem počivališču in počakajte na preklic nevarnosti. Če pa zagledate vozilo, ki vozi po nepravilni strani avtoceste, se čim prej varno umaknite nasproti vozečemu vozilu," svetujejo.

Tisti vozniki, ki opazijo nekoga, ki vozi v napačno smer, morajo o tem obvestiti policiste (113) ali prometnoinformacijski center (kratka telefonska številka 1970, brezplačna telefonska številka 080 2244 ali 01/518 85 18), lahko pa uporabijo tudi obcestni telefon.

Če se vozniki sami znajdejo na napačni strani ceste, na Darsu svetujejo, da takoj prižgejo vse štiri smernike in se, ne da bi ovirali druge voznike, ustavijo na odstavnem pasu. O dogodku morajo obvestiti tudi policijo ali dežurno avtocestno službo in počakati na njihov prihod.

Priporočila za vožnjo pozimi

Podrobne nasvete, kako voziti v zimskih razmerah, smo objavili pred kratkem. V grobem pa veljajo naslednja opozorila Agencije za varnost prometa:

– računajmo na daljši čas potovanja, zato se od doma odpravimo prej kot običajno;
– hitrost vozila zmanjšajmo in ga prilagodimo razmeram ter stanju vozišča;
– povečajmo varnostno razdaljo med našim vozilom in vozilom, ki vozi pred nami, ter, če je mogoče, razdaljo do objekta (pešec, vozilo, rob pločnika …) na boku (bočna varnostna razdalja);
– zavirajmo rahlo in postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko;
– ne spreminjajmo smeri vožnje sunkovito, saj tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila (podobno velja tudi za sunkovito speljevanje);
– vozimo čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti;
– zelo pomembna je izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko prevelika moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje ter povzroči zanašanje vozila;
– posebej bodimo pozorni na izpostavljene dele cestišča, kjer se pogosteje pojavlja poledica;
– na vožnjo bodimo posebej pozorni in hkrati strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah je še posebno pomembna vozniška kultura in solidarnost.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na cestah smo vsakodnevno priče tudi objestnosti in agresiji voznikov. O tem, kako se odzvati na to in kakšna je v splošnem slovenska prometna kultura, pa v prihodnjem članku!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lahunin
24. 11. 2018 12.13
udobno je v naslonjacu zakaj bi si delal delo ce ni treba saj placa ostane ista
TEHNOVED
24. 11. 2018 11.36
+8
IN POTEM ANKETA! Če na cesti srečate nevarnega voznika/voznico, ali ga/jo prijavite policiji? da odvisno od situacije ne nisem še imel/a takšnega primera Pa kaj pomaga prijava? Jaz sem policiji posredoval posnetek svoje kamere v avtu! Pa sem dobil odgovor da ta posnetek ne more biti uporabljen kot dokaz za pregon!
tasoaso
24. 11. 2018 14.05
+3
Žalostno. A slej kot prej bodo te kamere merodajne, saj bo takih primerov vse več.
lahunin
24. 11. 2018 11.24
+4
PRED 3O LETI JA BILO ZNANJE ODGOVORNOST SPOSTOVANJE OBZIRNOST SPOSOBNOST KAJ PA DANES
lahunin
24. 11. 2018 11.19
+3
ZE 1990 SO BILE CESTE PREOBREMENJENE PA STE STROKOVNJAKI SPREJELI ZAKON DA 16 LETNIKI LAHKO UPRAVLJAJO VOZILO DA JE SE VECJA ZMEDA DA 90 LET STARE OSEBE DOBIJO PODALJSANO DOVOLJENJE CESTE PA ISTE KOT LETA 195O
lahunin
24. 11. 2018 11.11
-1
DARS PA DARS NAJBOLJSI STOKOVNJAKI NAJBOLJSI MATERJALI EVROPSKE AVTOCESTE SO BETONIRANE KAJ PA DARS DELA ASFALT RASPADAJOCI VIJADUKTI ZE NA SAMEM ZACETKU SO POLOVICNO ZAPRLI KARAVANSKI PREDOR ZAKAJ NAJ POVEJO PA CEZ POL LETA ZOPET NAJ POVEJO STROKOVNJAKI KAR SE TICE PROMETA NEODGOVORNOST MALOMARNOST NESPOSOBNOST VOZNIKOV NA VSAKEM CESTISCU KA SE PRIDE IZ TUJINE V SLOVENIJO IMAS OPCUTEK KOT DA SI V LENAPARKU
Hulk Zalepi
23. 11. 2018 22.12
+4
dobr da nism za volanom tega kamiona k bi ga tko sneu da mu nc neb blo jasn
eurosapiens
23. 11. 2018 21.48
+7
ANKETA: Če na cesti srečate nevarnega voznika/voznico, ali ga/jo prijavite policiji? ... komu boš prijavil ? ... ne moreš prijavit niti kaznivega dejanja ali kršitev zakona za katerega je pristojna Policija kaj šele kakega voznika, ki krši predpise ...
murkecc
23. 11. 2018 15.59
+53
Sem pogledal video ''nepravilno ustavljanje voznika na odstavnem pasu''. 15 sekund reklam nato 15 sekund snemanja prometa, omenjenega voznika pa od nikoder. kekci
Ramzess
23. 11. 2018 16.09
+8
Namenoma dajo posnetek oddaljene kamere na katerem se nič ne vidi, namesto kakšne bližnje, potem pa modrujejo kako se ustavljanje voznika s čolnom na prikolici sicer vidi, nesreče za njim pa ne. Logično da se ne more, na tem posnetku.
deltex
24. 11. 2018 08.13
+4
Murkec, namesti si kak programček, ki blokira reklame...
kebbab
23. 11. 2018 14.56
+8
Zaradi približno ene tretine teh ki so tukaj komentirali lahko jaz od Medvod do Ljubljane komot desetkrat razbijem avto pa da nikoli nisem kriv
Primzy D Mimzzy
23. 11. 2018 13.55
-19
potrebno bo spremenit zakonodajo, na vsakih 5 let obnovit vozniško dovoljenje, tko da se gre direkt na glavno vožnjo, če jo padeš sledi odvzem izpita, če ga ne vrneš ti policija pozvoni na dom, kar ne bo zastonj prihod, in nato ali se boš vozil z busom in taksijem ali pa ponovno naredi tečaj. obup je ko ogromno voznikov prireja pravila po svoje in delajo nevarne manevre na cestah, sledijo pa potem nesreče.
Uporabnik458403
23. 11. 2018 13.58
+16
To nebi delovalo, ker ce bi se enkrat delali glavno voznjo, bi bil odnos na tej voznji bistveno drugacen, kot v praksi.......
Primzy D Mimzzy
23. 11. 2018 14.32
-1
kakšen pa je lahko odnos, ko se enkrat nekdo navadi po svoje voziti po slej ko prej naredil napako. pred leti bil priča mlademu mehaniku ki je ponovno moral opravljati izpit, razlog prehitre vožnje, in je vsakič ko se je vsedel na sedež, se je vsedel kot ameriški gangster v poševni položaj in se niti ni pripel, in le z muko ga je inštruktor prepričal da se zravna in pripne. se pravi mnogi že preden zaženejo avto pokažejo nek odraz do vožnje. starejši pa da ne govorim, avto je za njih kot vrata od hiše, daš samo ključ v ključavnico, obrneš in se že pelješ, nič prižgat luči, nič se privezat, vozit kot po toboganu.
kebbab
23. 11. 2018 14.40
-8
Saj je tudi svetice pokazal odnos ko je s tovornjakom prehiteval tovornjak samo on nima opčutka za to.
paxvobiscum
23. 11. 2018 19.58
+10
Opčutka? P je na vsaki tipkovnici daleč ob B - ja. Pejt mi raje en kebab narest. Mešanga bi, z vsemi dodatki, prosim.
flatearth
23. 11. 2018 13.36
+9
Glede na sposobnosti šoferjev na cesti je še premalo nesreč,
oježeš
23. 11. 2018 14.45
+5
Ne premalo, se pa strinjam, da je k sreči malo nesreč. Vsaka, ki se pripeti je odveč!
bbc.co.uk
23. 11. 2018 13.19
+34
Spoštovani uredniki portal 24ur, Ali se vam morda ne zdi, da z 10 sekundno reklamo za popolnoma vsak posnetek, dosežete ravno nasprotni učinek od željenega da približate izdelek oglaševalca vašim uporabnikom? Zase namreč trdim, da ne kupim renault clio pa če je zastonj, saj nehote povezujem agresivno medijsko kampanjo z oglaševanim proizvajalcem in modelom bolj v negativnem smislu. Nekako si ne zelim biti "posiljen" s strani vašega naročnika, ter potem še le ta isti model vozila gledat doma... pa čeprav naročnik tukaj ni kriv, temveč vaša monetarna politika, saj bi želeli iztržiti kar največe število ogledov le te reklame... Ali mogoče veste zakaj vse več bralcev odhaja iz všega portala ?? Prav je da ste kapitalsko usmerjeni, vendar ste le to lahko tudi s kvaliteto in ne s kvantiteto. Kvalitetni članki, manj reklam, ter administratorje komentarjev, ki bodo učinkoviti, ne pa copy/paste/translate članki iz bbc.co.uk, reklame za reklame, praktično pod vsako temo enak krivec za vse sds/svečkarji/janša.... Veste, ljudje se naveličajo non stop enakih napak. Predvsem se pa morate zavedati da obstaja še en portal, čigar pristop je bistveno bolj zrel, vsebine so bistveno bolj raznolike, reklame so pa bolj izjema kot pravilo. Lastniki le tega portala smo pa vsi, saj ga vsak mesec financiramo. :) lp, to je moj prvi komentar na 24ur, ki je bil tudi izbrisan. :) :) pomoje je to svojevrsten record... :) :)
Nacek Pacek
23. 11. 2018 13.52
+10
bbc.co.uk
23. 11. 2018 13.15
+10
Spoštovani uredniki portal 24ur, Ali se vam morda ne zdi, da z 10 sekundno reklamo za popolnoma vsak posnetek, dosežete ravno nasprotni učinek od željenega da približate izdelek oglaševalca vašim uporabnikom? Zase namreč trdim, da ne kupim renault clio pa če je zastonj, saj nehote povezujem agresivno medijsko kampanjo z oglaševanim proizvajalcem in modelom bolj v negativnem smislu. Nekako si ne zelim biti "posiljen" s strani vašega naročnika, ter potem še le ta isti model vozila gledat doma... pa čeprav naročnik tukaj ni kriv, temveč vaša monetarna politika, saj bi želeli iztržiti kar največe število ogledov le te reklame... Ali mogoče veste zakaj vse več bralcev odhaja iz všega portala ?? Prav je da ste kapitalsko usmerjeni, vendar ste le to lahko tudi s kvaliteto in ne s kvantiteto. Kvalitetni članki, manj reklam, ter administratorje komentarjev, ki bodo učinkoviti, ne pa copy/paste/translate članki iz bbc.co.uk, reklame za reklame, praktično pod vsako temo enak krivec za vse sds/svečkarji/janša.... Veste, ljudje se naveličajo non stop enakih napak. Predvsem se pa morate zavedati da obstaja še en portal, čigar pristop je bistveno bolj zrel, vsebine so bistveno bolj raznolike, reklame so pa bolj izjema kot pravilo. Lastniki le tega portala smo pa vsi, saj ga vsak mesec financiramo. :) lp,
Dracul Va Domni DinNou
23. 11. 2018 13.42
+11
jaz se pa razburjam ko mi med reklame ruknejo neke posnetke nadzornih kamer iz nasih ac, kr neki
Dracul Va Domni DinNou
23. 11. 2018 13.13
+26
zakaj imajo leta 2018 pri vsej mogoci tehnologji kamere kot da bi z krompirjem snemal??
Nacek Pacek
23. 11. 2018 13.53
+7
pizdun6
24. 11. 2018 13.13
User1538643
23. 11. 2018 11.29
-1
Rde?iAlarm
23. 11. 2018 10.44
-8
nič čudnega če vemo koliko neizobraženih svečkarjev se vozi naokoli pred očmi pa se jim prikazuje princ teme,zato pa imamo tole..........
SlovenskiDomoljub
23. 11. 2018 10.49
+18
A mi prosm razlozis kdo je sveckar ker prvic slism
User1538643
23. 11. 2018 11.30
+2
Pan1
23. 11. 2018 15.01
+6
Anti. Pa resnično si do amena trešjen z svečkarji. Zabij si eno veliko svečo v tvojo r..t da bo enkrat mir z tabi id..ot
fafajonka
23. 11. 2018 15.16
+1
profesor, indijanec ti bo to težko razložil.
fafajonka
23. 11. 2018 15.17
+1
Svečkar je bledoliki, rdečekožec je pa antisvečkar. Zadovoljen?
Vet63
23. 11. 2018 20.39
+8
Fanatični antijanšizem in obsedenost s svečkarstvom je duševna bolezen.
gasper111
23. 11. 2018 10.31
+57
Zadnjič se je pred mano nekdo po prihevalnem pasu cijazil malo več kot 100 km/h. Res je, da je prehiteval kolono tovornjakov in sem si misli "ok naj jih prehiti se bo že umaknil, ko bo mimo". On prehiti vse, desni pas je prazen, ampak on še vedni kljub koloni za njim, z nespremenjeno hitrostjo vztraja na levem pasu. Ker tudi sam sovražim, če mi kdo ves nervozen blenda se še nekaj časa mirno vozim za njim, nato pa mu z levim smernikom kulturno nakažem, da bi šel rad mimo. No takrat se je človeku čisto odpeljalo in je začel kar nekaj mahati v avtu. Naposled se le umakne in, ko pridem vzporedno z njim začne trobiti in ponovno kriliti z rokami. Jaz odpeljem naprej on pa za mano in mi blenda in tako vsaj še približno 10 kilometrov dokler nisem na svojem izvozu zapustil avtoceste. Sem imel same ???? okoli glave. Vsi, ki se vsakodnevno vozimo po AC pogosto vidimo kaj vse nekateri počnejo. Včasih samo strmiš in se čudiš, kaj nekaterim pade na pamet in takrat si rečeš "pa kaj tebi ni jasno". Posnetki me sploh ne presenečajo, preseneča me, da glede neumnosti, ki jih folk počne ni nesreč še več.
Uporabnik458403
23. 11. 2018 10.37
+7
Gasper111.....A mi razlozis nekaj. Motilo te je, da se vozi prepocasi. Ko ti da prostor in ga le koncno prehitis, me zanima, kako to, da se ti je z tako pocasno voznjo se 10km blendal z lucmi???
DirtySanchez
23. 11. 2018 10.39
-17
drugič ko prehitiš takšnega modela zapelji pred njega in na polno po zavori in hitro spusti da se ti ne zapiči v rit, istočasno glej v vzvratno ogledalo da boš videl kako mu očke ven iz jamic vrže.
gasper111
23. 11. 2018 10.40
+15
Svetice tako kot ti je mucek odgovoril. Potem se je brez težav 130 za mano peljal in me provociral.
gasper111
23. 11. 2018 10.45
+23
Pa da se razumemo nič nimam proti, če se kdo pelje 100 ali pa 90. Samo naj da v tem primeru ostalim prostor, da gredo lahko mimo.
Uporabnik458403
23. 11. 2018 10.55
-29
Gasper111.......... Ti si bil prvi, kateri je zacel provocirati. Ce ga nebi provociral te niti opazil nebi in ti niti krilil in hupal, ko si bil stric z njim...... Mene to tvoje pisanje spominja na vrsto pred blagajno..... A imajo prednost na blagajni tiski kateri imajo 3 artikle pred tistimi kateri jih imajo 50? Nimajo.. Ce ga lepo prosis in si spostljiv te bodo spustili naprej, ce nisi in se samo vrines pa bo verjetno reakcija.........
mucek4
23. 11. 2018 11.05
+19
svetice... Ali se mora tisti, ki ima prazen vozni pas, na njega imakniti. Mora. In zakaj se ne in se potem še jodla, ko mu malo namigneš?
Uporabnik458403
23. 11. 2018 11.24
-21
Mucek4........ Posteno do drugih je, da se umakne, to pa ne pomeni, da se mora. Bi ti to razlozil, pa je prevec pisanja! Bom ti to poskusal razloziti na drugacen nacin...... Vedno, ko je kje kolona ima prednost tisti, kateri je prej prisel. Ce se pripeljes za nekom pocasnim na avtocesti se pac moras postaviti v vlogo, da si za njim in upostevati svoje dolznost in ne samo svoje pravice...... Zelo posteno je, da se pocasnejsi umakne ni pa to prekrsek, ce je imel hitrost visjo od najnizje dovoljene........
gasper111
23. 11. 2018 11.29
+31
Svetice več kot očitno je, da nimaš razčišenih osnovnih pojmov in zato mešaš hruške in jabolka. Na blagajni namreč ni nobenega pravila o prednosti glede na število artiklov medtem, ko za vožnjo po avtocesti zakon o pravili cestnega prometa predpisuje, da se po končanem prehitevanju umakneš iz prehitevalnega nazaj na vozni pas. Tudi imena povejo vse vozni in prehitevalni. Ampak ne, tebi se očitno zdi povsem normalno počasi voziti se po prehitevalnem pasu in se ne umakniti na voznega ter za seboj s tem ustvarjati kolono. Še več, ko te nekdo popolnoma kulturno brez kakršnegakoli nasilja na to opozori zagovarjaš, da se na to agresivno odzoveš z blendajem, mahanjem in ne vem čem se vse. Imam občutek, da si bil/a morda ravno ti ta. Tudi zaradi tako mislečih kot si ti je stanje na cestah med drugim takšno kot je. Imaš morda belega audija a4 iz MB in se voziš po AC mimo Domžal.
mucek4
23. 11. 2018 11.36
+13
svetice... Pošteno je do drugih in v ZPrCP-ju piše, da se MORA. In še, če imaš nižjo hitrost od najvišje dovoljene se moraš umakniti tudi na navadni cesti, ne samo na AC. Tako pač velevajo pisana pravila, na katere se marsikdo s kupljeno vozniško požvižga...
Uporabnik458403
23. 11. 2018 12.02
-12
Gasprr111............. Na tvojo nesreco nisem....... Ti bom povedal moj primer izpred par let v Nemciji. Z kamionom sem zelel prehiteti kamion pred seboj. Zato se mu priblizam in glih ko se mu najbolj priblizam so bili policaji parkirani na desni strani, kjer je bil uvoz za cestne delavce. Sam grem prehitevat kamion pred sabo. Policaji se pripeljejo za menoj in me z plavo lucjo potegnejo na parking....... Takoj mi pove, da je problem, ker nisem imel varnostne razdalje 50m.... Poven mu, da zmeraj, ko grem prehitevat zmanjsam varnostno razdaljo. Pa mi je dejal, da po zakonu nebi smel in bi moral iti prehitevat, ko bi se mu priblizal na 50m. Dejal sem mu, da so to 3 razdalje kamiona in da po prehitevanju bi se moral vrniti na vozni pas, ko bi ga prehitel za 50m bi to pomenilo razdaljo ze dolzino 6 kamionov in ce se racunamo mojo in dolzino prehitevanega kamiona je to skupaj 8 dolzin kamiona ali pa priblizno 130m. Torej bi moral prevoziti vsaj 130m vec v istem casu, kot vozilo, katerega sem prehiteval, kar bi pomenilo vsaj 5 minutno prehitevanje..... Pa mi je rekel, da ce bi prehiteval 5 ali pa 10 minut ne bi storil nobenega prekrska, sedaj pa sem, ker nisem uposteval varnostne razdalje.......... Zelim ti povedati, da ko se nekdo vraca iz prehitevalnega pasa na vozni pas mora to storiti vsaj 50m, navzgor ni omejeno,ko prehiti kamion, da mu ne "ukrade" varnostne razdalje ob tem pa mora paziti, da ima sam varnostno razdaljo in ni dovolj, da je imel prostor na voznem pasu. Zelim ti povedati, da je taksen zakon in tega je potrebno upostevati...... Tudi ce bi se 10km peljal po prehitevalnem pasu pa na voznem ne bi bilo nikogar je tvoja dolznost, da se mirno za njim peljes z varnostno razdaljo brez kakrsnega koli opominjanja. Ukrepa lahko samo policija in ne kot ti voznik, ceprav ti verjamem, da te to zelo zivcira.... Pri voznji z kamionom je 50 taksnih stvari, katere niso logicne ali fer, vendar je potrebno upostevati zakon.........
Uporabnik458403
23. 11. 2018 12.12
-4
Mucek4........... Daj mi ta clen, kjer to pise..... Sem gasperju111 to malo obrazlozil, zato si tam preberi.......
volvo4444
23. 11. 2018 12.44
-5
ko te bo pa naladu pri takšnem početju pa ne pozabi da si kriv lahko pa tudi mrtev .......ni čudno da je tako na cestah ko nekateri tako razmišljate
volvo4444
23. 11. 2018 12.50
+3
ti pa očitno nimaš pojma kaj je prehitevalni pas in kaj vozni .......vedno prehitis in se vrneš na vozni pas tak je zakon .......razen na dvopasovnica kjer je omejitev 50 km/h
mucek4
23. 11. 2018 12.57
+6
Svetice... 30 člen ZPrCP, 7. odstavek se glasi: Na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer morajo motorna vozila voziti po skrajnem desnem prometnem pasu, ki ni zaseden z vozili v koloni. Prosim, ne bodi pameten in pojdi malo obnovit CPP. 50km :o
Uporabnik458403
23. 11. 2018 12.58
-9
Volvo444........ Ne vem komu to ugovarjas...... Sam dobro vem, kaj je vozni in kaj prehitevalni pas..... Zanimivo najvecje tezave imate zmeraj tisti, kateri prehitevate po prehitevalnem pasu.... A po voznem pasu pa se naj vsi vozijo od kamionov, pocasnih avtov, vsi kateri pridejo in odidejo iz avtoceste. Po tej logiki bi morale biti glavne tezave na voznem pasu, pa jih ocitno imate na prehitevalnem, kjer je po neki logiki bistveno manj vozil.......
mucek4
23. 11. 2018 13.03
+7
Glede na to, da praviš, da lahko voziš še 10km po prehitevanju po levem in da navzgor ni omejeno kdaj se moraš vrniti, mislim da imaš ti težave s tem, kaj, kje in kako prehitevat.
kebbab
23. 11. 2018 13.15
+5
Da greš s kamijonom prehitevat kamijon ker si 2-3km hitrejši od kamijona pred sabo in ga posledično prehitevaš nekaj kilometrov bi ti jaz vzel vozniško.
Uporabnik458403
23. 11. 2018 13.25
-3
Mucek4......... Kje ti tu pise, da se nekdo MORA iz prehitevalnega pasu umakniti na vozni pas? Lepo ti pise, da se mora voziti po skrajnem desnem pasu, ko ni zaseden z vozili v koloni..... Res, da je to zakon se iz casov Marije Terezije in Jozefa drugega, ko je bilo bolj malo prometa....... Danes je prometa bistveno vec in je tezko najti, ko na voznem pasu ni kolone vozil in to, ce sploh ne upostevas varnostne razdalje......... Se enkrat fer je, ce se iz prehitevalnega pasa umaknes na vozni pas, po drugi strani pa je tudi fer, da se kolona vozil na voznem pasu umakne na prehitevalni pas, da voznikom kateri se prikljucujejo na avtocesto, se posebej kamionom omogoci nemoteno prikljucitev in pospesevanje, ker je lahko smrtno nevarno, ce se ne more nekdo normalno prikljuciti na vozni pas, zaradi kolone....... To bi morali razumeti tudi tisti, kateri se vozijo po prehitevalnem pasu, pa se jim za te stvari j. po domace......... Zaradi gostote prometa stvari niso enake, kot pri malo prometa in tega se marsikateri ne razumete. Razumete le svoj interes in ponavadi z taksnim interesom povzrocite samo zastoj, kar posledicno vsi rabimo vec casa, da prevozimo nek odsek avtoceste.... V angliji ko se zgosti promet avtomaticno odprejo vse table in omejijo hitrost na 60km/h za vse in prepovejo menjavo voznih pasov pa za cuda se promet ne ustavi..... Da boste to vi eni dojeli, bomo verjetno ze v 23 stoletju......
Uporabnik458403
23. 11. 2018 13.43
-4
Mucek4....... Se enkrat nisem rekel, da se lahko 10km peljes po prehitevalnem pasu ampak sem napisal, da tisti, kateri se pelje za njim se mora za takim avtom peljati z varnostno razdaljo in brez blendanja in podobnih stvari in da samo policija lahko ukrepa zoper takega. Ti enostavno ne razumes, da to ni fer do voznikov za njim in nic vec...... Kar se tice varnostne razdalje pa ne smes zapeljati pred kamion vsaj 50m,ko ga prehitevas, da mu ukrades varnostno razdaljo. Kar je vec kot 50m pa je ocena ali presoja vsakega soferja posebi. Nekateri hocejo imeti 100m varnostno razdaljo in ti si to dolzan upostevati in nimas pravice drugih soferjev prisiljavati z blendanjem ali z cim drugim, da se vozijo z manjso varnostno razdaljo kot sami zelijo...........
kebbab
23. 11. 2018 13.44
+3
Kar se tiče zgornjega primera...levi pas je prehitevalni pas desni pa vozni pas torej če se voziš 110km/h in dohitevaš vozilo pred sabo in ga želiš prehiteti moraš ko se razvrstiš na levi pas nekoliko pospešiti drugače bo trajalo prehitevanje nekaj km... pri prehitevanju smeš nekoliko prekoračiti hitrost smo tega večina ne ve ker to ne povejo v avtošoli. Ko prehitiš vozilo se VRNEŠ NAZAJ NA DESNI PAS ker boš verjetno upočasnil in nadaljeval s 110km/h in tako preprečil zaviranje tistega ki gre po levem pasu 130!!! To je enako kod bi po dvopasovnici kjer je omejitev 70 vozil 40 po levem pasu!!!
mucek4
23. 11. 2018 13.46
+5
Poglej. Mora se umakniti, če je pas prazen. Celotna debata sloni na tem stavku: "On prehiti vse, desni pas je prazen, ampak on še vedni kljub koloni za njim, z nespremenjeno hitrostjo vztraja na levem pasu." Iz tega sklepam, da "mora". Še vedno pa veljajo vsa pravila o varnostni razdalji, hitrosti, itd... Greš z mano na kakšen nadvoz štet koliko ljudi pravilno pripelje v 1 uri in koliko ne?
Uporabnik458403
23. 11. 2018 13.55
-4
Kebbab....pojdi raje na kebab..... Zakaj pa kamion nebi smel prehiteti kamiona? Ti se nikoli nisi slisal za tempo voznje. V kolikor za kamionom ne mores voziti v tempu zaradi razlicnih tezin kamionov, kjer se vsak najmanjsi naklon pozna je bolje, da ga gres prehitel, ker bos s tem bistveno vplival na varnost..... Ko ne mores voziti tempa za kamionom bos zacel povzrocati harmoniko v koloni, kar pa lahko hitro pride do prometne v koloni........ Tudi sam bi se moral voziti v tempu in ne nekaj pospesevati, kot bluzis
mucek4
23. 11. 2018 14.03
+1
kebbab. Skoraj vse, kar si napisal ne drži. a) tudi na AC lahko prehitevaš z 110km/h, tudi če je omejitev 130 b) hitrosti tudi med prehitevanjem NE SMEŠ prekoračiti (vsaj uradno ne in zato tega v avtošoli ne učijo) c) da traja prehitevanje "nekaj kilometrov" moraš peljati res samo odtenek hitreje. Če pelješ 10km/h hitreje od vozila ki ga prehitevaš nikakor ne traja to "nekaj km" d) če kamion prehiteva drugega s hitrostjo 3km več kot vozi tisti drugi in se po prehitevanju umakne na desni pas ima vso pravico to narediti.
Uporabnik458403
23. 11. 2018 14.14
+0
Mucek4......ti izhajas iz napacnega stalisca. Izhajas iz stalisca prehitevanja, vendar imajo druge stvari prednost pred prehitevanjem...... Tudi veliko kamionov bi se rado peljalo hitreje, pa se ne more, ker imajo pocasnejsi kamion pred sabo in se mora peljati tempo, katega doloca kamion pred nji, ce nima moznosti prehitevanja........ To je relativna ocena, ce je prostor na voznem pasu za nekoga je za drugega ni..... Poskusaj razmisljati sirse in ne samo na svojo situacijo...... Tudi, ce gre kamion prehitevat, kjer je prepovedano si dolzan za njim peljati z varnostno razdaljo in brez blinkanja. Kaznuje ga lahko samo policija, ker ti nisi policaj in niti taksnih in podobnih pristojnosti nimas
kebbab
23. 11. 2018 14.15
+0
oježeš
23. 11. 2018 14.53
+7
svetice, ne bom te ocenjeval kot voznika, ampak iz tvojih zapisov vidim, da nisi ravno za na cesto, z avtom seveda. prvo kar naj ti bo jasno, ko nekoga pred seboj prehitiš, se moraš vrniti na vozni pas. In, če bi tisti zdrahar to naredil (saj ni edini na naših AC), gasper111 sploh ne bi objavil tega zapisa. Je pa res, da je na cesta veliko preveč samopašnežev, ki mislijo, da so oni vse in si lahko tudi privoščijo vse kar jim pride na um, drugi pa nič.
Uporabnik458403
23. 11. 2018 15.46
-4
Ojezes.........ne bom se enkrat tebi pojasnjeval, ker sem ze enkrat vse napisal........ Ko nekdo prehiteva se ne treba vrniti na vozni pas, ce tam ni dovolj prostora, kljucno z vsemi varnostnimi razdaljami........ker na taksen nacin ogroza voznjo po voznem pasu, kateri pa je skoraj vedno bolj zaseden kot prehitevalni pas. To pomeni, da se mora tako dolgo peljati po prehitevalnem pasu, da ne bo ogrozal voznikov na voznem pasu, neglede, koliko vozil ima za seboj, saj so ti dolzni prilagoditi voznjo njemu in ne obratno.......... Ob tem pa je pomembno,da nekdo po prehitevanju gre na vozni pas, ko on sam oceni, da je varno in ne ko vozniki za njim mislijo, da je varno....... Se enkrat tebi napisem, da je zdrahar tisti, kateri vozilo pred seboj prisiljuje, da se umakne na vozni pas in ne tisti, kateri se vozi po prehitevalnem pasu, ceprav bi lahko varno zapeljal na vozni pas. To ni fer, da se ne umakne, ampak je voznik za njim dolzan prilagoditi voznjo njemu pa ce mu to pase ali pa ne......... Da gasper111 objavi to na forumu, da se mu eden ni umaknil, pa veliko pove o njemu, saj je on provociral najmanj z voznjo "na kuferanu" a v tem pa ne vidi nic narobe..
rabmubisit
23. 11. 2018 21.31
+3
Svetice, kaj tebi ni jasno... Še en, ki se vozi po prehitevalnem pasu od uvoza do izvoza na AC 100 km/h
JohnsonJohnson
24. 11. 2018 11.00
+1
JohnsonJohnson
24. 11. 2018 11.00
JohnsonJohnson
24. 11. 2018 11.02
+1
celo ko narediš kolono petih vozil zaradi počasnejše vožnje od predpisane, bi se naj umaknil na prvem možnem varnem kraju in jih spustil mimo.Manever traja 10s, pa je za večino traktoristov in počasnih kamionarjev to že prevelik ego zalogaj
osti10
25. 11. 2018 17.43
1) V gasper111 primeru je uporaben 51. člen ZPrCP (varno prehitevanje), predvsem tretji odstavek: "(3) Na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma sme voznik, ki je prehitel vozilo in želi prehiteti še drugo vozilo ali drugega udeleženca cestnega prometa, ostati na prometnem pasu, po katerem je prehiteval prvo vozilo, če s tem ne ovira hitrejših vozil, ki se mu približujejo od zadaj. " Vsak voznik pa mora upoštevati še ostale člene. 2) Zakon ni pisan za vsakdanjo uporabo, ker se nas večina vseh členov nikoli ne bo naučila, kaj šele zapomnila. Zakon je namenjen kaznovanju, kar se občuti, ko te ustavi provida in ti našteje kopico prekrškov, za katere sploh nisi vedel. Med vsakodnevno vožnjo pa se jih sploh ne držiš. 3) Mene na primer nervira to, da se zjutraj od Blagovice do Šentjakoba ne morem voziti 130 km/h, ne po voznem pasu ne po prehitevalnem. Da vedno, ko imam varnostno razdaljo, dirkači izkoristijo možnost in skačejo iz pasu na pas ter nas ostale silijo k zaviranju in umikanju. Ali pa junaki, ki se s priključka Krtina ali Domžale vrinejo iz (že) odstavnega na prehitevalni pas v 3-metrski prostor med vozili , nato pa zavirajo. Zato grem pol ure prej na pot, ker se raje umaknem na vozni pas, kot pa da se ukvarjam s prepotentneži, ki jih nič ne bo izučilo.
Golobek
23. 11. 2018 10.13
+14
24kurc ne razumem koliko dobite plačano da prej kot si ogledaš video vidiš 6s jelenčkov (ko se pa vrti video v parlamentu pa niti 1s ne vidiš reklame...sem največji Slovenski bedak da si sploh kaj ogledujem na24ur (no razumem da veliki denar teče v žep oglaševalcev tako da zdaj (me boste zbrisali 100% oz minusi bodo deževali.
Animal_Pump
23. 11. 2018 10.10
+15
Glede na to koliko folka je kupilo vozniška dovoljenja... se ne čudim. Pol pa še pijandure zraven...Včasih ko kaj talega vidim na cesti...bi najraje vzel pravico v svoje roke.
VolkBrenin
23. 11. 2018 09.52
+15
Podpiram osveščanje...prikaz norcev na cesti in podobno..Mislim da najbolj " primejo " hudi posnetki nesreč...Kri na cesti ...Dnevno prikazujte masakre in ozadja zakaj je do tega prišlo...
VolkBrenin
23. 11. 2018 09.55
+23
po drugi strani pa se človek vpraša...Koliko voznikov bi potrebovalo obravnavo psihologa in psihiatra glede na to kaj počnejo...
Recenzor
23. 11. 2018 10.04
-1
Jaz bi se pa vprašal če slučajno ni vodenje prometa malo čudno, da se človek spremisli ko menja pas na prvem posnetku?