Slovenija

Poslanci potrdili razbremenitev plač in večjo obdavčitev kapitala

Ljubljana, 23. 10. 2019 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.S./L.Š./STA
Komentarji
477

Državni zbor je sprejel spremembe štirih davčnih zakonov, s katerimi se razbremenjuje lestvica za odmero dohodnine, po drugi strani pa zvišuje obdavčitev kapitala in uvaja minimalna stopnja obdavčitve podjetij. V proračun se bo zato steklo manj denarja, a naj bi izpad nadomestili z bolj učinkovitim pobiranjem davkov in strožjim nadzorom.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Razbremenitev plač
    02:50
    Iz SVETA: Razbremenitev plač
  • Iz SVETA: Strežnica in inženirka
    02:01
    Iz SVETA: Strežnica in inženirka
  • Iz SVETA: Luka Mesec in Sonja Šmuc o razbremenitvi
    06:34
    Iz SVETA: Luka Mesec in Sonja Šmuc o razbremenitvi
  • Iz SVETA: Soočenje Luke Mesca in Sonje Šmuc
    04:56
    Iz SVETA: Soočenje Luke Mesca in Sonje Šmuc
  • Iz 24UR: Dvig neto plač
    03:14
    Iz 24UR: Dvig neto plač
  • Iz 24UR ZVEČER: Dvig neto plač
    03:30
    Iz 24UR ZVEČER: Dvig neto plač
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z ministrom Bertoncljem
    10:06
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z ministrom Bertoncljem
  • Iz 24UR: Korak v pravo smer
    02:27
    Iz 24UR: Korak v pravo smer

V paketu davčnih sprememb so predlogi sprememb zakonov o dohodnini, o davku od dohodkov pravnih oseb ter o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov, posledično so potrebne še spremembe zakona o davčnem postopku. "Temeljni razlog za predlagane spremembe je obstoječa struktura davkov v Sloveniji, predvsem na področju obremenitve dela in kapitala," je zjutraj ob začetku obravnave poslancem povedal finančni minister Andrej Bertoncelj.

Projekcija dohodkov posameznika z različno višino dohodka, ki vključuje nove davčne spremembe.
Projekcija dohodkov posameznika z različno višino dohodka, ki vključuje nove davčne spremembe. FOTO: Vlada Republike Slovenije

Meje v vseh petih razredih lestvice za odmero dohodnine se bodo zvišale, v najvišjega s 50-odstotno stopnjo davka se bodo po novem uvrščali zavezanci z neto letno davčno osnovo nad 72.000 evrov, kar je približno 1000 evrov več kot zdaj.

Stopnja davka v najnižjem razredu ostaja pri 16 odstotkih, z njo pa bodo po 1. januarju 2020 obdavčeni zavezanci z neto letno davčno osnovo do 8500 evrov (zdaj do 8021,34 evra).

V drugem in tretjem dohodninskem razredu se bo stopnja davka znižala s 27 na 26 odstotkov oz. s 34 na 33 odstotkov, s čimer se bo po navedbah vlade razbremenilo predvsem tiste v srednjem dohodninskem razredu, ki največ prispevajo k dodani vrednosti na ravni države. "To so pomembni kadri, ki nam jih primanjkuje, ki ustvarijo največ dodane vrednosti in tudi največ dohodnine in te kadre moramo zadržati," je dejal Jože Lenart (LMŠ).

Bertoncelj je dejal, da so spremembe "narejene v dobro vseh nas, ki delamo". Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) pa je napovedala, da bo večina zavezancev za dohodnino po novem imela za dva oz. tri odstotke višje neto prejemke kot zdaj.

Levica: To je davčna reforma za bogate

V Levici so takšnim spremembam lestvice za odmero dohodnine odločno nasprotovali. Kot so izračunali, bodo tisti z minimalno plačo razbremenjeni za 1,60 evra na mesec, tisti s povprečno plačo za 12 evrov, najbolje plačani menedžerji pa za 92 evrov na mesec. "To ni razbremenitev srednjega razreda, to je davčna reforma za bogate," je dejal Miha Kordiš (Levica).

Zavezanec z minimalno plačo in minimalnim regresom bo po izračunih ministra prejel približno 150 evrov več na leto, zavezanec z minimalno plačo in regresom v višini povprečne plače pa tudi 381 evrov več.

Bertoncelj je opozoril, da je treba na danes potrjene spremembe davčnih zakonov gledati celovito, skupaj z razbremenitvijo regresa, ki je bila uveljavljena že pred poletjem. "Zato s predlaganimi davčnimi spremembami razbremenjujejo delo, da bodo zaposleni dobili višje neto prejemke in bo njihova kupna moč večja, s tem pa bo večja tudi domača potrošnja in bomo vsaj deloma nadomestili izpad zaradi zmanjšanja izvoza," je dejal minister. Nove ukrepe bo vlada predlagala v več fazah, v štirih, morda petih letih.

"Želel bi si, da bi lahko naredili še več, a nas javne finance žal omejujejo," je danes v državnem zboru povedal finančni minister Andrej Bertoncelj.
"Želel bi si, da bi lahko naredili še več, a nas javne finance žal omejujejo," je danes v državnem zboru povedal finančni minister Andrej Bertoncelj. FOTO: Bobo

Kaj pa večje obremenitve kapitala?

Ob zmanjševanju obremenitve dela pa potrjene davčne spremembe prinašajo zvišanje obremenitve kapitala. Stopnja dohodnine od dohodkov iz kapitala, torej od obresti, dividend in dobičkov iz kapitala, se bo zvišala s 25 na 27,5 odstotka. Enako velja za obdavčitev dobičkov od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov kot tudi obdavčitev dohodkov iz oddajanja premoženja v najem. Se pa bo pri najemninah z 10 na 15 odstotkov zvišal odstotek normiranih stroškov, ki se priznavajo pri ugotavljanju davčne osnove.

Jernej Vrtovec (NSi) je zvišanju obdavčitve kapitalskih dobičkov nasprotoval z besedami, da gre za mačehovski odnos do tistih, ki varčujejo. "Kako bomo pa obdavčili tiste, ki zapravijo za potovanje," je vprašal. Stopnja davka se bo sicer tako kot doslej postopoma zniževala.

Za podjetja se kot novost uvaja minimalna stopnja obdavčitve dohodkov pravnih oseb v višini sedmih odstotkov, čemur so v več poslanskih skupinah nasprotovali. "To poslabšuje položaj zavezancev, ki velik del dobičkov investirajo naprej v raziskave in razvoj. Sprejem tega ukrepa ni v skladu s prizadevanjem za spodbujanje investicij in razvoja gospodarstva," je bil kritičen Matej Tonin (NSi).

Stopnja davka od dohodkov pravnih oseb ostaja enaka

V nasprotju s prvotnimi načrti stopnja davka od dohodkov pravnih oseb vsaj za zdaj ostaja pri 19 odstotkih. Kljub uvedbi minimalne stopnje obdavčitve dohodkov pravnih oseb tako Slovenija ostaja ena od držav v Evropi z najnižjo efektivno stopnjo davka od dohodkov pravnih oseb, je dejal Robert Polnar (DeSUS).

Zaradi sprememb pri dohodnini je pričakovati izpad prihodkov za 135 milijonov evrov, ob čemer je Polnar opozoril, da je dohodnina pomemben vir financiranja lokalne samouprave in bo torej za financiranje nalog občin na voljo manj denarja.

Od zvišanja obdavčitve kapitala država pričakuje dodatnih 17 milijonov evrov prihodkov letno, še 47 milijonov evrov pa naj bi se v proračun nateklo na račun sprememb pri obdavčitvi podjetij.

Spremembe vseh štirih zakonov tako prinašajo negativen učinek za državni proračun. "Država se odpoveduje prihodkom v korist tistih, ki delajo," je dejal Bertoncelj in dodal, da se bo doseganje javnofinančne stabilnosti med drugim zasledovalo z bolj učinkovitim pobiranjem davkov, zmanjševanjem davčnega dolga ter strožjim inšpekcijskim nadzorom in bojem proti goljufijam.

Razbremenitvi lestvice odločno nasprotovali le v Levici 

Glede davčnega paketa, v katerega je vlada vključila razbremenitev stroškov dela in zvišanje obdavčitve kapitala, je čez dan v parlamentu potekala živahna razprava.  

V SD so predlagani paket ukrepov podprli v celoti. "Kdor se preživlja z delom, naj plača manj davkov, kdor pobira sadove svoje lastnine, naj jih plača več," je dejal Jani Prednik (SD). Na očitke Levice, da predlagane spremembe pri dohodnini dajejo največ tistim z najvišjimi plačami, pa je odvrnil s pojasnilom, da je tiste z najnižjimi plačami mogoče razbremeniti le toliko, kolikor so z davkom obremenjeni. "Delavcu s 700 evrov plače, ki bi sicer plačal 300 evrov dohodnine na leto, je, žal, skozi dohodnino mogoče dati največ 300 evrov," je dejal. 

Poslanec SD Jani Prednik je dejal, da je tiste z najnižjimi plačami mogoče razbremeniti le toliko, kolikor so z davkom obremenjeni.
Poslanec SD Jani Prednik je dejal, da je tiste z najnižjimi plačami mogoče razbremeniti le toliko, kolikor so z davkom obremenjeni. FOTO: Bobo

"Predlagane spremembe bodo koristile predvsem petim odstotkom najbolje plačanih v državi, kar nas bo stalo 135 milijonov evrov," je pred potrditvijo sprememb pri dohodnini posvaril Luka Mesec (Levica). Ta denar bi lahko porabili za marsikaj drugega, denimo gradnjo stanovanj ali odpravo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je predlagal.

Po drugi strani Brane Golubovič (LMŠ) v predlaganih spremembah lestvice za odmero dohodnine vidi razbremenitev dohodkov zavezancev, ki sodijo v srednji in višji srednji dohodkovni razred in predstavljajo najbolj produktiven kader. "Potem ko smo poskrbeli za tiste z minimalno plačo in jo povišali, je čas, da se razbremeni tudi ta srednji sloj," je dejal.

"Glavni cilj in namen predlaganih sprememb je, da bodo zaposleni imeli višje neto dohodke, delodajalec pa zato ne bo imel višjih stroškov dela," pa je ugotovila Monika Gregorčič (SMC). V njeni stranki celoten paket davčnih sprememb podpirajo, saj so prepričani, da se mora delo izplačati, je dejala.

Podobno mnenje so z zbranimi delili v SAB. "Nagrajujemo predane posameznike in hkrati spodbujamo tiste, ki menijo, da se delo ne izplača. Delo se mora izplačati," je poudaril poslanec te stranke Marko Bandelli.

"Če so davki previsoki, ljudje začnejo iskati vse mogoče variante za optimizacijo," je opozoril Tonin. Davki bi morali biti po njegovem mnenju čim nižji, vendar pa bi jih morali plačevati vsi.

Ob tem je Tonin nasprotoval uvedbi minimalne davčne stopnje v višini sedmih odstotkov, ki jo prinaša predlog novele zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. "To poslabšuje položaj zavezancev, ki velik del dobičkov investirajo naprej v raziskave in razvoj. Sprejem tega ukrepa ni v skladu s prizadevanjem za spodbujanje investicij in razvoja gospodarstva," je bil kritičen.

Drugače je menil Robert Polnar (DeSUS). "Pričakujemo, da bo morebiten negativen vpliv zanemarljiv, saj je investiranje v razvoj tehnologije, trženje in zaposlene neizogibna nuja vsakega poslovnega subjekta, ki uresničuje svojo vizijo in smotre," je dejal o uvedbi minimalne davčne stopnje.

To novost podpirajo tudi v SNS, katere poslanec Jani Ivanuša je menil, da bi bila lahko stopnja obdavčitve "tudi 10-odstotna, pa ne bo nihče propadel". 

V SDS zviševanju davkov nasprotujejo, pozdravljajo pa začetek zmanjševanja obdavčitve dela. Je pa Andrej Šircelj (SDS) opozoril, da se bodo z uveljavitvijo sprememb pri dohodnini neto plače povečale le v primeru, da se ne bodo spremenile bruto plače. "Če bodo delodajalci znižali bruto plače, se neto plače ne bodo nič povečale," je odvrnil na napoved finančnega ministra Bertonclja, da bodo predlagane davčne spremembe zaposlenim prinesle višje neto prejemke.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (477)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Desnica boli
24. 10. 2019 09.16
+8
Iščem malo po počitniških katalogih, kako bi porabil dodatna 2€ na leto ... v bistvu če čisto malo dodam, pa si grem lahko v trgovino po 2 pira ... konec odrekanja končno tudi za navadne delavce ...
beowulfsam
24. 10. 2019 09.36
+2
Sej maš pir pod 1 EUR/piksna. Al si hočš zdej prvoščt mal boljš a? :D
janez653
24. 10. 2019 09.13
+0
Kaj če bi se kdo vprašal, kaj je pripralvjen storiti, da bi dobil višjo plačo? Sedeti pred TVjem in jamrati kako je hudo v Sloveniji in kako so vsi drugi krivi za to situacijo sali se nekaj let kaj učiti in menjati službo in počasi napredovati do višje plače? Res je, da vlada določa višino minimalne plače, ampak ne določa vlada, da točno vi delate za minimalno plačo. Trg je prost, dela je dovolj, ampak je potrebno nekaj narediti, da bo bolje.
janez653
24. 10. 2019 09.33
+3
se vidi po minusih kakšna je mentaliteta tu... Jamranje in fovšija, slovenska nacionalna športa :D
beowulfsam
24. 10. 2019 09.51
+8
Kaj če bi se vprašal, a je kdo pogolten? Delam v firmi, ki ima 40% neto maržo. Na 2,5m cca 1 mio čistga, z manj kot 15 folka. Storitve, ergo, vse odvisn od delavcev. Stiskajo nas pa ko da delamo z 1% maržo in komej žvimo. Pa pejd na svoje, bo kdo reku. Good luck, pridejo v igro Slovenistanske posebnosti. Tko da, trg pogosto niti ne dela kokr bi moru, pravna država tud nismo (iz ust profesorja na pravni, pa tud sami lah to vidmo), ampak ej, vsega so delavci krivi. A poznaš koga, k je dobu šiht prek vez? A mogoče veš za koga, ki je imel 2x boljše kompetence, šiht je dobu pa kr en? Prirejanje razisov? To ti je prost trg? Šaljivec.
janez653
24. 10. 2019 11.58
+5
izgovori... sem delal za manj kot minimalca, kot študent, potem nekaj let za minimalca, po 10 letih pa za skoraj 2x povprečno plačo, pred kratki msem pa odprl še popoldanski s.p. in bom kmalu imel samo še s.p. Nisem imel nobenih vez, začel sem pa delati v samem začetku recesije. Samo razlika je bila, da po službi nisem šel na pivo ali pred TV, ampak sem se šel učit. Opravil sem na tone tečajev na internetu in še zdaj se redno izobražujem, le da je zdaj vse na stroških firme. Če bi pa po službi hodil na pivo in se vsedel ptred TV bi pa jamral tako kot večina tukaj. In tudi iti na sovje ni težko, če si vsaj malo sposoben. Samo začetek je težak.
SabincaH
24. 10. 2019 09.05
+11
A se zavedate, da bo k povprečni plači zaposlen imel okoli 143 evrov več na leto, kar je nekaj manj kot 12 evrov na mesec. Saj ok... se lepo sliši (s strani vlade), ampak to niso neve kako visoki zneski, ki bi razbremenjevali delo in pomagali gospodarstvu...
lidu
24. 10. 2019 08.43
+22
Joj ta levica. Mesec pravi, da bodo glasovali proti...seveda bodo glasovali proti, ker vedo da bodo edini in bodo spremembe vseeno sprejete. Oni pa bodo izpadli angelčki, ki se borijo za revne. Ampak kljub temu bodo denar vzeli...in to z veseljem. Glede na izjave Meseca pa pričakujem, da se bodo poslanci levice temu denarju odrekli in ga razdelili med delavce.
ivancek123
24. 10. 2019 08.51
+30
MED KAMPANIJO JE VIOLETA TOMIČ REKLA : POSLANCE NA MINIMALCA
jesenvoyo
24. 10. 2019 10.09
+2
Ni pomembno kdo izpade angelček ampak kdo je grdi raček. Tudi nobeden se ne čudi, da pa nihče drug ne mrdne s prstom ko se gre za reveže, samo se delajo norca z levice.
OrodniK
24. 10. 2019 08.41
+14
Ja to pa je res razbremenitev! 1,5eur več na mesec se bo poznalo. Temu zakonu bi lahko rekli "brezplačna kavica za reveže". LOL. A je Lažniva Jerca že odstopila? Vse je potihnilo, kod da bi se ne nič zgodilo...
resslovenka
24. 10. 2019 07.57
+43
Sem poslušala, koliko ljudi ne plačuje dohodnine, koliko je takih, ki plačujejo zgolj tistih 16%, pa o olajšavah, pa o neobdavcenem regresu.... Skratka en kup podatkov, zakaj tak predlog. Pa skorajda vpitje ter skakanje v besede predstavnice GZS, ko je svoj pogled na to izvajal Luka Mesec. Kakšna "zajfnica". Kakšna zblojena miselnost. Gospodarstvo ustvarja, gospodarstvo plačuje, gospodarstvo gor pa gospodarstvo dol. Bejžte, Bejžte, ne bom trdila da, ni tako. Koliko gospodarstva, pa sploh je še v tej Sloveniji? Malo, mnogo premalo. Zakaj so ljudje, ki delajo na minimalcih, prekarci, delajo na črno..., plačujejo najnižje davke? No, o številkah sicer vedo veliko povedati, govorijo o nižji dodani vrednosti le teh in podobne traparije. Ne povedo pa, zakaj je tako, zakaj so v preteklosti sesuli gospodarstvo v Sloveniji in so posledice te norosti udarile nazaj kot bumerang. Je normalno, da si tisti z "dodano vrednostjo", ki ne delajo v gospodarstvu talajo take visoke plače iz davkoplačevalskih žuljev? No, ni. 1001 vzrokov , 1001 anomalij v tej bolani druzbi, pa delajo primerjave s sosednjimi državami, kjer vlada en drug red? Ne blefirat prosim. Skratka veliko besed, pa tako rekoč nobene posebne volje, da bi se zarezalo tja, kamor bi se moralo. Vtaknite si nekam svoje nebuloze, gospodje in gospe, ki odločate o našem standardu. Delate zgolj za svoj blagor. Delavci na najnižjih plačah niso zato, ker so nesposobni, leni, neuki. To je zato, ker dovolite da se jih izkorišča, priklene na mizerijo vaše okorele miselnosti in zakonov, ki jih coprate. Še tiste 2 eura, ki ste jih namenili najranljivejsim, si pribijte k vašim zneskom, ki jih boste prejemali več. Častijo vas ubogi kavico, da, ne boste šli zgolj na "kakšno večerjo", pa da bo za kakšen par hlač hceram več ostalo. Res za kozlat, vse skupaj! 🤪😎
Carmenlula
24. 10. 2019 07.47
+5
Komunisti rabijo reveže, drugače sistem ne funkcionira vsi ti kruhoborci se ne vidijo v urejenem sistemu, kjer kdor koli kaj ima ni za socializem, Komunizem zato se na vse pretege trudijo tako kot je rekel tista pijandura z zvezdo, Moša Pijade C Fitat "" mi moramo stvoriti bezkučnike sirotijjo oni so za nas, bez njih za nas života nema ""..
jodr
24. 10. 2019 07.47
+41
Naj državni zbor še sprejme zakon, da ministri in državni sekretarji in univerzitetni profesorji ne bodo mogli ob svojem rednem delu še "fušati" in zaslužiti vsaj še ene plače.
RUBEŽ
24. 10. 2019 07.14
+27
Mene najbolj jezi Levica. Ta stranka, ki ji niti tega ne moreš reči, samo govori to, kar ljudstvo rado sliši. Ampak sami vejo, da tega ne morejo narediti.Zame je Levica najbolj hujskaško usmerjena skupina. Ja, namerno sem napisal skupina, ker stranka ne more biti. Če nimaš predsednika, ne moreš biti stranka. Ni pa Lukec predsednik, ker bi potem odgovarjal za dejanja stranke. Tu pa vemo, kako je " močen " pri odgovornosti.
jesenvoyo
24. 10. 2019 08.29
+3
Žalostno,levici ki se vsaj trudi izboljšati slabo stanje se vsi smejijo in iz nje brijejo norca. Torej bi morala tudi levica ploskati da je davčna reforma tako prijazna do tistih, ki že tako mlatijo velike zaslužke, reveži pa imajo dovolj dva €. Vsaj reveži bi se morali zamisliti komu nasedajo na volitvah, ko potem takoj pozabijo na obljube.
CestniKolesar370Wattov
23. 10. 2019 21.54
-14
Kdo je na minimalcu? Nekdo, ki ima taksne sposobnosti, kot 99.9% prebivalstva. Ce imas bolj ekskluzivne sposobnosti, ki so na trgu iskane, imas manevrski prostor za zahtevat vec. Ali pa moras imet samopromocijske vescine. Zadeva je preprosta.
soncarica84
24. 10. 2019 07.58
+22
Nekdo ki nima zvez za boljso sluzbo. Pri nas je polovica delavcov bolj sposobnih kot ti grofje, ki se po nasih pisarnah spancirajo. Ampak...saj veste...rodbina in poznanstvo te nekam pripelje
medena
24. 10. 2019 08.25
+15
Četudi imaš nadnaradne sposobnosti, se ljudi na minimalcu potrebuje. A občutno premalo ceni in plačuje. Malo več realnosti.
janez653
24. 10. 2019 09.04
-3
ma vtaknite si nekam te veze žeenkrat. Vsak lahko pride do boljše službe, ampak noče vsak narediti nekaj več, da bi to dosegel!
soncarica84
24. 10. 2019 09.53
+1
Haha...za zensko ki ima 2 majhna otroka se delodajalci ne tepejo. Moski si prej najde delo kot zenska.
CestniKolesar370Wattov
24. 10. 2019 12.04
-3
Ma vi ste izgubili kompas totalno. Ali imaš veze ali pa minimalca... Se vam vidi, da ne hodite ven na zrak.
Moros
23. 10. 2019 21.51
+39
KJe v Sloveniji pa je povprečna plača inženirja 2500€ bruto. Kolikor je meni znano so plače inženirjev v priznanih slovenskih podjetjih gibljejo okoli 1600-1700€ bruto kar znese neto okoli 1100€ in je sramotno nizka plača. To je razlog zakaj izobražen kader odjaja v avstrijo in nemčijo delati za 3x njihove povprečne plače ker v Sloveniji nikoli nwbo videl 2x povprečne plače oziroma 3533€
janez653
24. 10. 2019 07.13
-9
2000€ bruto je ponavadi začetniška za inženirja. 2500-3000 pa potem normalna. Še nisem bil na razgovoru, kjer bi ponudili manj
janez653
24. 10. 2019 09.10
+2
spet sami minusi s strani fdv inženirjev haha :D pravi inženirji imajo lepe plače...
dragan krstic
23. 10. 2019 21.40
+17
Kdo vleče slovenski voz naprej? Srednji visokoizobražen kader v gospodarstvu ter delavci ki garajo za 700.-€. Srednji kader ki je tehnično izobražen odhaja v tujino kjer dobi veliko boljše plače ter možnost napredovanja in dodatnega izobraževanja. Tudi nižjeizobraženi s poklici gredo. Ko bodo pa začeli odstopati iz položejev predsedniki in člani uprav državnih firm ker jim bo zahod ponujal še boljše plače, no takrat se bo zgodil čudež. No ja, tega ne bomo doživeli. Ko bo direktor Krke Colarič prodal prvih 100 ponaredkov tablet v Avstrijo bom rekel da zasluži svojo gromozansko plačo. Pa tudi 2 prejšnja pokojna Kovačič in Majerič sta bila najsposobnejša direktorja v Sloveniji. Tudi direktorji Pliva, Hemofarm, Ohis, Galenika so v teh državah najsposobnejši. Čudno, sami direktorji firm ki izdelujejo ponaredke. Je pa razlika od Kitajcev, ki ponaredke prodajajo poceni od Krke so pa cenovno enaki originalom.
mpk2
23. 10. 2019 21.43
+13
Po Lukcevo in Mihčevo (a je to)* ga vlečejo brezposelni!
dragan krstic
23. 10. 2019 21.49
+7
1model
23. 10. 2019 21.37
+14
Adijo Slovenija. Verjetno se bodo čudili, ko se bodo firme selile v tujino.
ina5785
23. 10. 2019 21.50
+11
1model - Ja, pa oni ki si je sprivatiziral Postojnsko jamo, naj gre v tujino in si jo naj odnese s seboj! Zakaj se pa nobeden NE odseli??? Ker v tujini je plačilna disciplina drugačna!!! in cene dosti višje!!!!
fairplayy
23. 10. 2019 21.30
+25
Place 1:3 in basta kdo je vreden vec na tem svetu!? No razen ce zlate palce kaka
endva
23. 10. 2019 21.28
+13
Ma vi ste res hrvaški cajtng. Od desetih novic so tri hrvaške. Ma boli mene k... za rvatarje. Dajte pisat raje o naših ljudeh!!!!
srebrnibreg
23. 10. 2019 21.42
+9
Problem je, ker eni naši ljudje rajši imajo Hrvate in Hrvaško. To so pa dokazali v Bruslju kjer so rajši za njih dvignili roko kot za nas.
est
23. 10. 2019 21.22
+31
Kapital ima eno veliko "napako". Rad se seli tja, kjer je zanj zelo ugodno okolje. Če ga močno obdavčiš "pobegne" in ne dobiš nič od njega. Lahko pa mu odškrtneš razumljiv odstotek in se lepo počuti.
Moros
23. 10. 2019 21.20
+10
Kdo pa prejema 2x povprečne slovenske plače? Oziroma kdo prejema 3533€ bruto plače v Sloveniji. Kajti inženirji in pa razvojniki jo vidijo kvečjemo v 3 mesecih skupaj medtem ko ravno za te bi morala ta višina plače predstabljati zgolj osnovno plačo povprečnega inženirja oziroma razvojnika v vsakme Slovenskem podjetju saj ti ustvarjajo posel!
danele 223
23. 10. 2019 21.03
-5
Vau res sprememba ni kej
ivan.z Doba
23. 10. 2019 20.54
+16
In zakaj naj ne bi bolj obdavčili kapitala, ki ga je ivanova vlada razbremenila? Celo evropske finančne inštitucije pravijo, da ima Slovenija tu še veliko maneverskega prostora.
piu
23. 10. 2019 20.58
-4
največji kapitalisti so lewi politiki.......največ jih je
dragan krstic
23. 10. 2019 21.01
-4
Za to so se boril že od 1941. Končno jim je uspelo.
Groucho Marx
23. 10. 2019 21.05
+9
Inštitucije pravijo, da slovenski korupcijski bonus znaša 1 milijardo letno. Samo roko bi bilo potrebno stegniti, ampak to ni dovoljeno. Je lažje vsako leto izumljati nove davke, spreminjati pravila za nazaj in z negotovostjo odganjati investicije.
Arguss
23. 10. 2019 21.07
-3
Xipsilon
23. 10. 2019 20.52
+43
Desničarji in njihova obsedenost od leve politike. Šarec ni nobena leva politika. Levo politiko pozna že 20 let Dunaj in kam jih je to pripeljalo. Aja, do 1. mesta na lestvici kot mesto, kjer je največja kvaliteta bivanja. Slovenci smo nenadarjeni za kapitalizem in vse kar imamo od njega je, da smo hlapci multinacionalkam in da 3/4 Slovenije kupuje 3. razredno hrano za vzhodni trg in kitajski cenen kič iz Wisha.
piu
23. 10. 2019 20.55
-8
to je tako, ker ste lewaki sestavili gospodarstvo iz trgovin, javnega sektorja in uživalcev socialke....... drugega ni......Oziromato tako kot razumete gospodarstvo.....
dragan krstic
23. 10. 2019 21.03
-12
Volga Malek
23. 10. 2019 21.08
-8
@Xipsilon Super Marjan je leva politika, clovek ni sposoben speljat ene reforme, vojska je 'bosa', zdravstveni sistem se sesuva, solstvo je zastarelo, infrastruktura predpotopna, ekonomija in industrija preobdavcena uzw. Uspeh Super Marjana je pa povecanje birokracije z 12+pokrajinami in 220 obcinami pac parkirisce za birokracijo to so stroski ki narascajo. Polovica drzave je na minimalni placi in vec kot polovica upokojencev komaj prezivi, davke znizat. Je pa ja Super Marjan izjavil da ni prisel cas se za davke znizat, seveda ker uzivajo ko ljudje zivotarijo, so vsi enaki, in imajo kontrolo. Uspeha ljudem pa ne privoscijo. Znizat davke socialistom ni v interesu, jih nocejo in jih ne zanima. 'Ce bi socialisti razumeli ekonomijo ne bi bili socialisti' izjava britanske poslanke iz 80tih pove vse. Zadela je bistvo.
Xipsilon
23. 10. 2019 21.16
+23
Ah piu, ne zavajaj nevednega ljudstva. Slovenski javni sektor je popolnoma v povprečju OECD. Povprečje se je gibalo okoli 21% (OECD), Slovenija ima okoli 20%. Nekatere države imajo res, da manj recimo Nemčija okoli 15%, ima pa Avstralija več kot Slovenija, Švedska pa je imela včasih 30%, danes nekje okoli 26%. Je pa res, da ima Švedska IKEO, mi pa izdelovalce "auspuhov" in jadralnih letal. Me zanima kako smo potem konkurenčni prodajalni pohištva. Da ne bo kdo narobe razumel, oba podjetja podpiram, samo želel sem malo obrniti zadevo, za premislek. Pa piu prosim brez uporabe w, ta res ne spada v slovensko slovnico. In ne nisem ne lewak, ne levak temveč sem se odrekel človeški rasi in sem pingvin ;)