Slovenija

Vozila, ki bolj onesnažujejo, bodo bolj obdavčena

Ljubljana, 14. 01. 2020 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V javni razpravi je predlog novega načina obračunavanja davka na motorna vozila, ki bo upošteval zgolj okoljske standarde. Upajo, da se bodo kupci tako hitreje in lažje odločili za "zelena" vozila, medtem ko na primer dizli, ki precej bolj onesnažujejo, ne bodo več tako privlačni. Hkrati ukinjajo davek na luksuzna vozila. Država si s spremembami obeta 15 milijonov evrov dodatnih davčnih prilivov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ministrstvo za finance o novi obdavčitvi vozil
    04:28
    Iz 24UR ZVEČER: Ministrstvo za finance o novi obdavčitvi vozil
  • Iz 24UR ZVEČER: Kakšna bo nova obdavčitev avtomobilov
    03:14
    Iz 24UR ZVEČER: Kakšna bo nova obdavčitev avtomobilov
Vozila z dizelskim motorjem bodo, kot doslej, bolj obdavčena od vozil z bencinskim pogonom, saj so okolju manj prijazna, predvsem zaradi višjih izpustov trdih delcev NOx. Vozila z večjo močjo motorja in višjimi izpusti CO2 ter nižjim emisijskim standardom EURO bodo bolj obdavčena od tistih z manjšo močjo motorja in nižjimi izpusti CO2 ter višjim emisijskim standardom EURO. Ministrstvo za finance

Ministrstvo za finance je v javno obravnavo dalo predlog spremenjenega zakona o davku na motorna vozila. Če je bila dajatev doslej odvisna tudi od prodajne cene vozila, bo po novem edino merilo prijaznost do okolja. Pri odmeri se bo upoštevalo vrsto goriva, izpust CO2, moč motorja in emisijski standard EURO.

Z drugimi besedami: vozila, ki bolj onesnažujejo, bodo bolj obdavčena. Vozila z dizelskim motorjem bolj od tistih z bencinskim, vozila z večjo močjo motorja in višjimi izpusti CO2 ter nižjim emisijskim standardom EURO bolj od tistih z manjšo močjo motorja in nižjimi izpusti CO2 ter višjim emisijskim standardom EURO.

Predlagatelji pričakujejo, da se bodo kupci zato lažje odločili za nakup čistejših vozil, kot so električna, hibridna in vozila na zemeljski plin.

Z novim načinom obračunavanja davka želijo pospešiti prehod na okolju prijaznejša motorna vozila.
Z novim načinom obračunavanja davka želijo pospešiti prehod na okolju prijaznejša motorna vozila. FOTO: Shutterstock

Nov način obračuna davka ali pa krepko višji davki za nova vozila

Pri izračunu davka bodo upoštevali novo metodo merjenja izpustov CO2, ki daje realnejše in skoraj po pravilu višje vrednosti od stare. Pri rabljenih vozilih, ki teh podatkov še nimajo, predlog starim dodaja 20 ali 22 odstotkov pribitka, s čimer bi preprečili nesorazmerno visoko obdavčitev novih vozil.

Zavezanec za plačilo je proizvajalec oziroma oseba, ki pridobi motorno vozilo v drugi državi članici Evropske unije oziroma uvoznik motornih vozil.

Kot pojasnjujejo na finančnem ministrstvu, se s prihodnjim januarjem za nova motorna vozila konča prehodno obdobje, ko so beležili obe vrednosti, ostali bodo le podatki po novi metodi. Če bi davek še naprej obračunavali po starem, bi to pomenilo krepko višjo dajatev za nova vozila, v nekaterih primerih bi morali plačati tudi šestkrat več. Motornemu vozilu, ki ima po stari metodi izpust CO2 109g/km, po novi pa 130 g/km, bi se stopnja DMV povečala z 0,5 na tri odstotke od davčne osnove, so dodali primer.

In posledice? Manjše število registracij motornih vozil v Sloveniji, več registracij v tujini in s tem izpad davčnih prihodkov. Številni pa bi najbrž raje kot novo izbrali rabljeno vozilo, čeprav ta bolj onesnažujejo.

'Dizel' iz tujine ne bo več tako ugodna izbira

Obenem avtorji predloga opozarjajo na še en trend: povečan vnos rabljenih dizelskih vozil iz zahodnih držav, ki so pri prehodu na čistejša vozila korak pred nami. Davek, vezan zgolj na okoljske kriterije, jih bo po pričakovanju naredil precej manj privlačne, obenem pa se bodo kupci, upajo, hitreje in lažje odločili za nakup "zelenih" vozil.

Okoljski cilji

Promet je eden največjih onesnaževalcev.
Promet je eden največjih onesnaževalcev. FOTO: Shutterstock

"Promet predstavlja pomemben vir onesnaževal zunanjega zraka, saj je vir več kot polovice vseh nacionalnih emisij dušikovih oksidov (NOx), pomembno vpliva na prekomerno onesnaženost zraka z delci PM10 pozimi, poleti pa je promet eden izmed ključnih vzrokov za prekomerno onesnaženost zraka s prizemnim ozonom (O3). Iz izpuha vozil največ delcev in predhodnikov sekundarnih delcev prispevajo starejša vozila na dizelski pogon. Izpuh dizelskih vozil je tudi pomemben vir rakotvornega benzo(a)pirena (BaP). Dizelska vozila imajo precej višje izpuste dušikovih oksidov (NOx) kot bencinska vozila," so zapisali v obrazložitvi predloga.

Onesnaženi zrak povzroča zakisovanje tal in vode, evtrofikacijo, zmanjšuje donos kmetijskih pridelkov, škodi gozdovom ter razjeda materiale. Izpostavljenost onesnaženemu zraku z delci PM10 povzroča številne bolezni in predčasno smrt. Med najpogostejšimi posledicami so srčno-žilne bolezni, bolezni pljuč, rak, povečano tveganje za umrljivost novorojenčkov, dalje naštevajo posledice.

Slovenija je zaradi prekomernih preseganj mejnih vrednosti za delce PM10 že prejela uradni opomin Evropske komisije. Obvezujoč cilj Republike Slovenije je zadržati emisije toplogrednih plinov do leta 2020 tako, da povečanje glede na leto 2005 ne bo preseglo 27 odstotkov.

Nov obračun davka ali konec birokratske more

Osnovni cilj je torej privabiti na slovenske ceste okolju prijaznejša vozila, hkrati pa bodo z novim načinom obračunavanja davka tudi močno poenostavili administrativne postopke.

Izmenjava podatkov med finančno upravo (Furs) in drugimi organi bo namreč potekala avtomatsko. "V praksi to pomeni, da bo kupec vozila za namene odmere DMV (davka na motorna vozila, op. a.) preko sistema eDavki vložil napoved, kjer se bodo na podlagi vpisane identifikacijske številke motornega vozila (VIN številka) predizpolnili vsi podatki o motornem vozilu, ki so potrebni za odmero DMV," pojasnjujejo na finančnem ministrstvu.

Manj tekanja po uradih čaka tudi tiste, ki so davka oproščeni. To so družine s tremi ali več otroki, invalidi ... Tudi v teh primerih bo namreč Furs podatke pridobil iz uradnih evidenc.

Ukinitev luksuznega davka

Dodatno obdavčitev luksuznih vozil nameravajo odpraviti.
Dodatno obdavčitev luksuznih vozil nameravajo odpraviti. FOTO: Shutterstock
Tako imenovani luksuzni davek se je plačevalo za osebna vozila s prostornino od 2.500 ccm in motorna kolesa, trikolesa in štirikolesa s prostornino od 1.000 ccm.

Hkrati predlog zakona ukinja dodatno obdavčitev luksuznih vozil, ki jo je leta 2012 uvedel zakon o uravnoteženju javnih financ. Ugotovili so namreč, da so se prihodki javne blagajne iz tega naslova zmanjšali, namesto da bi se povišali, saj so lastniki vozil višjega cenovnega razreda svoje jeklene konjičke raje registrirali v tujini. S tem so se izognili davčni obremenitvi, ki je lahko dosegla tudi do 50 odstotkov prodajne cene vozila.

Predlog zakona bo do 14. februarja v javni obravnavi, v veljavo pa naj bi stopil z začetkom prihodnjega leta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (357)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0OO7
19. 01. 2020 20.45
+2
Tej korošici Nataliji se takoj vidi, da pojma nima, ker venomer ponavlja "moč v KW". Draga Natalija, moč je moč in zanjo imamo več enot, pa vseeno ta moč ostaja enaka, če jo definiramo v kilovatih (kW), vatih (W), joulih na sekundo (J/sec), njutnmetrih na sekundo (Nm/sec), pa da ne naštevam še več. Količina goriva, ki jo motor porabi, mora izgoreti čimbolj popolno. To pomeni, da mora med izpusti (dim) biti čimveč CO2 ter čimmanj CO (monoksid) in NOx (dušikovi oksidi - rakotvornost). Če motor izpuha zelo malo CO2, pri tem pa veliko CO, je njegov izkoristek slab, kWh pa draga. Sam vozim avto bencinar s 1600ccm, star 15 let. Nihče mi ne bo rekel, da moj avto onesnažuje bolj od denimo Porsche Cayena (Kresalka) ali Macana (Korl Erjavec), ker imata njuni vozili 4X več konjev in 3X več kubikov. Je pa kriterij za odmero davka itak že v osnovi zgrešen, ker so vse okoljske lastnosti vozila opisane z njegovo maso (v kilogramih, da se malo ponorčujem!) ter s konstrukcijskim tipom motorja (bencin/dizel). Ampak NE, tega logičnega dejstva pa pri preoblikovanju davka NE BOMO UPOŠTEVALI! Posledica bi bila spoznanje, da so močni prestižni avtomobili okoljsko manj prijazni in bi davek na njih moral "gor". Ampak take avte kupuje elita in njej se nikoli ni bilo dobro zameriti, a ne? Pa še v manjšini so, državnim pijavkam pa je vodilo povečanje absolutnega izplena. No, epilog bo znan. De ja vu. Po grbi bodo, ko so v zgodovini vedno, zopet dobili tisti, ki sežejo do cenenih vozil, je jih pa velika večina. Ta ista večina jih je itak na minimalcih in od mase se pokasira vedno veliko denarja. Upreti se itak ne more nihče, ker se nima s čim. Država oz. njeni valpti pač napišejo ustrezen zakon, kot takega se ga sprejme tam, kjer morale nikoli ni bilo, potem pa plenjenje nenadoma postane legalno. BRAVO! In g. Natalija, nujno si bo treba malo obnoviti znanje fizike na tem področju, če ste ga kdaj slučajno imeli...
Simon Urbanc
19. 01. 2020 20.00
+1
V tem ne vidim nobene rešitve. To samo kaže na to da ima nekdo v parlamentu še vedno premajhno plačo.
Jože Sel?an
18. 01. 2020 08.09
+4
Mogoče še kakšen komentar o gašenju električnih avtomobilov. Pa potrebni evakuaciji v okolici gorečega avtomobila zaradi strupenih plinov gorečih akomulatorjev.
conkord
17. 01. 2020 18.27
+1
Ko človek to bere se lahko krepko zamisli.. zmanjšati davek na LUKSUZNA vozila katere si lahko privošči le elita v SLO in ta vozila so "čista brez CO2-? MALO MORGEN .. to je tako kot bi rekel da letalo manj onesnažuje okolje kot avtobus.. ob tem pa povečati davek na ostala povprečna "ljudska vozila".. Posledično bo uničena naša avtomobilska industrija... zrak pa zaradi tega ne bo nič kaj bolj čisto.. kot je tu že večkrat omenjeno tudi "SVETA BATERIJA " ni najčistejši in najvarnejši in večni energent.. pa še razgradnja bo na kraju hudo draga. .. PO tej logiki ki jo sedaj Štarta naša vlada se bodo vozili po naši lepi Sloveniji le še redki izbrani.. za ceste pa bomo prispevali in obnavljali vsi.. "PREPROSTO LUDNICA"
0OO7
19. 01. 2020 20.49
+1
Xyxyxyxyy
16. 01. 2020 20.30
+4
Na koncu je spet samo pomembno sam da se kasira in opehari narod. Se je spet spraznila kasa iz katere kradejo? Zakaj ne kasirajo davek od letal, ki letajo in smradijo slovenijo, kamionov ki grejo skozi naso malo drzavo, ter zaradi velike cene goriv niti ne tankajo ampak parkirajo da odvrzejo smeti in grejo naprej.
Xyxyxyxyy
16. 01. 2020 20.21
+4
So naši politiki res tako ......ali se samo delajo da so...., kajti to je ko stand up komedija slo vlade. Še ne dolgo nazaj so nas napihovali z raznimi popusti na dizle, sedaj to počnejo z električnimi avti , ki bi po njihovi metodi bili ekološki. mogoče dobivamo elektriko iz vesolja. Sami vejo kakšen smrad in odpad strupenih odpadkov nastane pri proizvajanju električne energije .Bioplinarne isto katastrofa. Skratka električni avtomobila so prava smradna katastrofa za vesolje, pogotovo ko preteče nekaj časa in bodo ljudje v vrsti čakali na nove akomulatorje, saj dobro vemo kako je z stvarmi na aku.( mobiteli,sesalci vrtalniki....) Ko dosezejo neko določeno število polnjen so za odpad. In če bi na noč priklopili polovico dostavni kombijev , polovico tovornih vozil bi niti ne mogli doma puniti svojih avtov saj bi nastal mrk. In najbolj hecno pa je da SMO DRŽAVA KI JE NA DNU VETRNE ENERGIJE, SAJ ZELENI NE DOVOLJUJEJO. Imeli pa bi vse na elektriko celo avte.
Teoretik zarot
15. 01. 2020 17.40
+4
Pomislite malo. Na začetku rečeš da je CO2 kriv za podnebne spremembe... Ljudem s tem upljivajo na čustva in ovce z veseljem plačajo CO2 davek misleč da mojo rešile planet
Teoretik zarot
15. 01. 2020 17.38
+7
Aja elektrika pa kr iz vtičnice pride. Ker električni avti pa ne onesnažujejo. Mislim da jih ne skrbi okolje, bolj jih skrbijo prazni žepi.
0OO7
19. 01. 2020 20.51
hypr
15. 01. 2020 12.07
+9
Se vodilni politiki sploh zavedajo kaj pocnejo ko sprejemajo take davke, ki unicujejo in zavirajo malo gospodarstvo in ali se zavedajo koliko manj davka se pobere na vseh drugih ravneh gospodarstva in javne porabe zaradi take obdavcitve , ki omejuje trgovanje, servisiranje in se kup ostalih dejavnosti povezanih z poslovanjem s premicninami ??? Vse kar znajo je sprejemanje davkov ne zavedajoc se da s tem zmanjsujejo in upocasnjujejo kolesje ekonomije..... ze v pradavnih casih so vedeli, da je treba trgovati na vseh ravneh da imajo na tak nacin vsi vec, ne pa samo razmisljanje kako vzeti in nic dati.... zahodni svet po katerem se tako radi obracamo se tega zaveda in zato takega davka sploh nimajo in si ga niti ne upajo sprejeti... ljudje bozji, 20, 30, 40 ,50 in vec % davek leta 2020 !!!!??? Takih davkov se se v Jugoslaviji ne spomnim. 22ddv do 53%dmv, 97eur homologacija in se kup drugih obveznosti za nakup enega rabljenega avta?? NORO ! Se mogoce kdo zaveda tega?
0OO7
19. 01. 2020 20.53
KAPIBARA
15. 01. 2020 12.07
+5
To je kot nekoč nalepka ob registraciji
conkord
17. 01. 2020 18.06
+3
sam tam smo dali za nalepko manj kot 20€ ... tu pa bomo ob nakupu vsaj ob 2000€ pa še vsako leto pri registraciji se bo država "mastila na naš račun" .. pa imamo najbolj zeleno deželo in največje gozdove v EU.. TO JE LE finančno POLNJENJE čisto raztrgane državne vreče.
0OO7
19. 01. 2020 20.54
hypr
15. 01. 2020 11.56
+16
NORO, stalno se primerjamo z drugimi drzavami v EU, kako so bolj zeleni, napredni, skratka so boljsi (vecino zahodno in severno od nas) ! Zakaj pa potem imamo ta davek , ki se mu rece DMV ???? Nobena EU drzava katere so nam vzor takega davka ne poznajo !! Poznamo ga samo mi, in Hrvatje, ki so ga skopirali od nas. Dajte se zbudit, ropajo nas na vseh koncih , imamo drazji bencin od prej iomenjenih drzav, seveda imamo tudi mnogo nizje place, zakaj? Zato, da lahko pokrivamo napake, zgube , kraje, poneverbe.....vseh politicno povezanih oseb, ki pri nas tako ali tako nastopajo na vseh ravneh kot v neki Severni Koreji ali pa podobni diktatorski drzavi. Ljudi je treba drzat na kratko, jih ustrahovati, jim dati tocno toliko, da prezivijo, vec bi bilo nevarno, da razprejo krila in mogoce dvignejo glas
0OO7
19. 01. 2020 20.56
+1
To je stara ruska psihologija obvladovanja zatiranih množic...
hypr
15. 01. 2020 11.55
+3
Se vedno se nadaljuje potekcionizem prodajalcev novih vozil !! Kje je tukaj prost pretok blaga in storitev?? Kje je tukaj " za bvse enake moznosti" ? Me zanima pri komu so "veliki" kot so porsche slovenija, renault, ford,,,, lobirali in kaj so dali v zameno za sprejetje takega davka nasploh. Nikjer drugje po EU ga ne poznajo v tako visikih procentih, tudi vec kot 50% vrednosti vozila !! Tukaj se zgodba zelo naslanja na predpisovanje zdravil dolocenih proizvajalcev, ki "podpirajo" dolocene ustanove in zdravnike....kot vem je ravnokar eno sojenje v teku... pri avtomobilih ni nic drugace. VSe je zrezirano in zmontirano kako zavarovati nekatere in im dati moznosti, da poberejo cim vec denarja na skodo drugih. Tukaj davcna blagajna ne bo nic kaj bolj polna, polna bi bila bolj ce bi ta davek ukinili, verjeli ali ne. MANJ JE VEČ.....
13klu?
15. 01. 2020 11.02
+8
to je spet narejen zakon za take ki si to lahko privoščijo
Old Wise Man
15. 01. 2020 10.00
+2
Če bo novi davek tudi v bodoče trapast, bedast in neinteligenten, predvsem pa NERAZUMNO VISOK, potem se bo vedno iskalo poti za davčno optimizacijo. teh je pa kar nekaj. Koliko ljudi je do sedaj umrlo dejansko le zaradi izpustov? Predlagatelj mora postreči s temi konkretnimi podatki, če predlog s tem utemeljuje. Na drugi strani vemo, da zaradi slabih, starih in nevarnih avtov brez sistemskih varnostnih rešitev letno umre cca 80 - 100 ljudi. Varnost vozil je povsem zanemarjena, čeprav pa so znani podatki o številu nesreč, ranjenih ter koliko stane smrt v EU. Predlog tak kot je, je zgolj nova in višja obdavčitev vseh vozil. Zakaj obdavčiti el. avte, če nimajo izpustov npr.??? Naj predlagatelj to pojasni.
BrainDance
15. 01. 2020 10.19
+4
Zakaj obdavčiti el. avte, če nimajo izpustov npr.??? Mogoče zato, ker se pri proitzvodnji baterij dela sra nje...torej je fer, da se tudi el.avto obdavči. Ali pa enostavno zato, ker davek pač ne more biti 0 :D
hotchilipoper
15. 01. 2020 09.52
+10
Novi dizli so čistejši kot bencinarji,pa še manj pokurijo.
hotchilipoper
15. 01. 2020 09.51
+18
Po domače,spet ga bodo nasrkali reveži
janez653
15. 01. 2020 10.04
+5
reveži itak ne kupujejo novih avtov. Kupijo rabljenega
SBP
15. 01. 2020 10.09
+3
Bi bil presenečen koliko jih gre po nov avto (ker so se upekli z nakupom rabljenega - spet kriva država ker ne zna porihtat goljufov) in nimajo za burek.
brabusednet
15. 01. 2020 09.14
+30
To je samo nateg naroda in mešanje megle.Nekdo bo tu fajn zaslužu.
DeBill
15. 01. 2020 09.21
+7
vsi, ki bodo z velikim onesnaženjem delali nove avtomobile.
SDS Kopriva
15. 01. 2020 09.14
+6
Brez jedrske energije bi televizijo gledali ob svečah.. Francija proizvede največji delež elektrike z jedrskimi elektrarnami in sicer 77 odstotkov. Sledita ji Slovaška s približno 57 odstotki in Madžarska s približno 53 odstotki elektrike pridobljene iz jedrskih elektrarn. V Sloveniji jedrska elektrarna Krško proizvede 37 odstotkov vse elektrike. Brez nje bi dihali na škrge.
DeBill
15. 01. 2020 09.22
+6
počakaj, ko zaprejo TEŠ, bo zanimivo. Premoga pa praktično ni več za komercialni izkop v velenju.
Aijn Prenn
15. 01. 2020 08.47
+11
Če bi bilo prvo vodilo neškodljivost za zdravje, pri tej obdavčitvi, bi bil avto na vodik neobdavčen, drugo najnižjo stopnjo bi imel avto na plin, tretjo dizel, četrto električni avto, čisto na koncu, najbolj obdavčen pa bi bil bencinar.
Aijn Prenn
15. 01. 2020 08.48
+6
Gledano celoten škodljiv odtis na naravo in zdravje živih bitij ima bencinar največjo škodljivost.
DeBill
15. 01. 2020 09.24
+3
napača: električni avto bi bil daaaaleč zadnji. Vodik, plin, bencin diesel, tako gre po prečiščenosti in frakciji v rafinerijah. Bencin pa je danes praktično brez svinca in ostalih svinjarij. Malo se moraš izobraziti.
Aijn Prenn
15. 01. 2020 10.32
+2
Bencin je brez svinca že kakšnih 20+ let. Ima pa druge dodatke, ki so nadomestili svinec, ki so pa poleg vsega še rakotvorni. Kaj si pa hotel povedati s frakcijami, pa ne razumem najbolj. Če si hotel povedati, da vodik pridobivajo pri crackingu surove nafte, pol ti priporočam, da se izogibaš Lendave, Zagreba, Siska, ko hudič križa. Pa, če praviš, da je bencin težja frakcija kot dizel, bi tudi lahko šel predavati na kakšno univerzo o novih dognanjih v petrokemiji... ;-))
kritika1
15. 01. 2020 08.34
+50
Neverjetno kako uspeva državi poneumljati ljudi na področju davkov. Vedno se zgodba začne na koncu pri tistem, ki ima najmanjši vpliv na podnebno politiko. Spremembe davčne politike so v veliki meri izpeljane zato, da se pobere več davka. Poglejte cene električnih vozil in se vprašajte kdo jih lahko kupi, da o polnilnicah, ki jih ni ne govorimo. Pisanje, da so zahodne države korak pred nami je smešno ali celo zlobno. Nemčija je dajala subvencije za menjavo dizlov z bencinarji a isti hip vse odvečne dizle preusmerila na jug? Je to za pisca članka okoljsko napredno? Napredno bi bilo, če bi vozila, ki najbolj onesnažujejo odpeljali na recikliranje in ljudem dali popust pri nakupu novih vozil tako pa so smetano pobrali samo finančno močnejši. Sprejmite zakon s katerim bo država subvencionirala nakupe čistejših vozil ob pogoju, da se star avto razgradi - dobesedno. Subvencije za električna vozila da, vendar tako, da bi bili manjši in cenejši ter energetsko najbolj varčni subvencionirani bistveno več kot npr. Audi, Tesla ..., kajti sedanja politika vedno pomaga samo bogatim in ne revnim. Tudi ta davek bo udaril samo tiste, ki imajo manj! In če boste prebrali kak strokovni članek na temo davkov boste ugotovili, da so davki naravnani tako, da dosežejo čim širši krog zavezancev (vse na spodnji lestvici - tem se pobere največ), potem pa višje ko se gre, manj se pobere - v skupnem znesku seveda. Imate milijon zavezancev, ki jim poberete po 10 enot in nekaj sto zavezancev po 100 enot. Kristalno jasno je, da je nesmiselno dvigovati davke pri premožnih, ker jih je nominalno premalo, davke je treba pobirati tam, kjer je zavezancev največ - srednji sloj in navzdol. To je davčna politika - politika kako pobrati čim več ob tem, da je vse ostalo obrobnega pomena, sliši pa se lepo, da se "borijo za okolje". Če bi mislili resno, bi omejili tovorni promet preko naše države za vse stare kripe, ki jih dan za dnem gledamo v kolonah ... pa na deloviščih poglejte kaj je tam ....
Zlatko Žurej
15. 01. 2020 08.59
+4
tudi za subvencije je potrebno od nekod vzeti denar. In prav je da pride skozi "zelene" davke v davčno blagajno. Edino pravilno je, da se bolj obdavči tisto kar je slabo za okolje. S tem alternativna in do okolja bolj prijazna tehnologija avtomatsko postane bolj konkurenčna. Je pa res, da električni avti trenutno niso kaj bolj prijazni do okolja kot avti na fosilna goriva, saj elektriko pridobivajo iz omrežja in to omrežje v glavnem še vedno poganja jedrski in fosilni viri. Da se ne menimo o okoljskem odtisu proizvodnje in razgradnje baterij za elekt. avto...