Slovenija

Davek za računalniško opremo protizakonit?

Ljubljana, 13. 04. 2000 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Organizacija BSA (Business Software Aliance) je včeraj zaradi ''protislovnega in nerazumljivega'' besedila v slovenskem pravilniku o izvajanju DDV, ki zadeva obdavčevanje programske opreme, sprožila ustavni spor. V BSA menijo, da je potrebno računalniške programe - tako kot vsa avtorska dela - obdavčiti po osemodstotni in ne po 19-odstotni stopnji, so sporočili iz slovenske podružnice BSA.

Po navedbah BSA je računalniška programska oprema po 8. točki 25. člena zakona o DDV obravnavana kot avtorsko delo, ki naj bi bilo obdavčeno po 8-odstotni stopnji. Vendar pa 43. člen pravilnika o izvajanju DDV in tolmačenje ministrstva za finance določata plačevanje 19-odstotnega davka za računalniške programe, zato BSA slovenskemu ustavnemu sodišču predlaga razveljavitev spornega člena.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.