Slovenija

'Čutil je, da je rojen za to, da prvi presmuča Everest'

Ljubljana, 17. 09. 2019 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Veronika Lavrenčič / 24UR ZVEČER
Komentarji
21

Slovenija je izgubila enega najboljših vrhunskih alpinistov in smučarjev, Dava Karničarja. Ponesrečil se je doma, na Jezerskem. Karničar je v gorah iskal mir in svobodo, vedno se je gnal k preseganju meja mogočega. Bil je prvi človek, ki je neprekinjeno smučal z vrha sveta, Mount Everesta, ter presmučal vrhove vseh sedmih kontinentov. Umrl je v starosti 56 let.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Umrl Davo Karničar
    02:32
    Iz 24UR ZVEČER: Umrl Davo Karničar
  • Iz 24UR ZVEČER: David Stropnik o dosežkih Dava Karničarja
    02:51
    Iz 24UR ZVEČER: David Stropnik o dosežkih Dava Karničarja
Kot plezalec je višek svojega udejstvovanja dosegel s solo ponovitvijo Bonattijevega stebra v Druju, potem pa se je posvetil predvsem alpinističnemu smučanju. V Sloveniji je smučal z vrhov Triglava, Jalovca, Dolgega hrbta, Špika, Grintovca, Kočne ..., a med njegovim smučanjem izstopajo predvsem spusti preko sten, ozebnikov in celo slapov (večkrat je naprimer presmučal Sinji slap pod Češko kočo).

Kako absurdno je življenje, ki ti dovoli, da kot prvi človek smučaš z Mount Everesta in v 38 letih opraviš čez tisoč alpinističnih tur, nato pa te vzame doma, v delovni nesreči.

Prvi na svetu neprekinjeno smučal z Mount Everesta

Leta 2000 je Davo Karničar kot prvi človek na svetu neprekinjeno smučal z najvišje gore na svetu, 8848 metrov visokega Everesta. Storil je nekaj, kar ni uspelo še nikomur pred njim, in se s tem zapisal v zgodovino. A to še ni bil konec njegove alpinistične poti. Karničar brez večtisočakov ni mogel živeti, do gora je čutil globoko spoštovanje, do turnega smučanja ljubezen. In vsakič, ko je stopil na alpinistično pot, je čutil, da mu je ta usojena.

Dobil je Bloudkovo nagrado in srebrni častni znak svobode Republike Slovenije za izjemen dosežek.
Dobil je Bloudkovo nagrado in srebrni častni znak svobode Republike Slovenije za izjemen dosežek. FOTO: POP TV

A se ni vedno izšlo. Velika želja Karničarja je bila, da kot prvi v celoti presmuča najzloglasnejši osemtisočak na svetu – K2. In čeprav je dejal, da najde sto razlogov proti takšnemu podvigu, se je leta 2017 vseeno odpravil – a previdno. Na odpravi mu je usoda prekrižala načrte. K2 ga sicer ni zavrnil v vsej svoji moči: z višino, plazovi in podori ledu, ampak na milejši način, v svojem vznožju. Smučanje v bolečinah, ki so ga namesto na vrh najnevarnejše gore pripeljale nazaj domov.

Prejemnik Bloudkove nagrade in srebrnega častnega znaka svobode

V Evropi izstopata njegova spusta čez severovzhodno steno Eigerja in vzhodno steno Matterhorna. V svetovnem merilu pa predvsem smučanje z osemtisočakov Anapurna in Mt. Everest. Po vrhu sveta in Azije je do leta 2006 nato presmučal še preostale vrhove sedmih celin: Kilimandžaro, Elbrus, Aconcagua, Mount Kosciuszko, Denali in Mt. Wilson ter postal prvi človek s takšnim dosežkom.

Davo Karničar je v svojih 56 letih opravil več kot 1500 alpinističnih podvigov. Velja za prvega človeka, ki je presmučal najvišje vrhove vseh sedmih kontinentov. Presmučal je dve smeri z najvišjo možno težavnostno oceno na svetu, med drugim tudi slap. Bil je alpinist, ki so ga gore oboževale. 

Bil je tekmovalni alpski smučar (republiški prvak, balkanski podprvak in tekmovalec v svetovnem pokalu) in serviser v svetovnem pokalu. Napisal je knjigo Alpinizem, samoljubje, ljubezen in je soavtor knjige Z Everesta.

Dobil je Bloudkovo nagrado in srebrni častni znak svobode Republike Slovenije za izjemen dosežek. V svetovnem merilu ga je revija Men’s Journal razglasila za najboljšega ekstremnega športnika na svetu, bil pa je nominiran tudi za najprestižnejšo športno nagrado Laureus v kategoriji za posebne oziroma ekstremne dosežke.

Davo Karničar
Davo Karničar FOTO: POP TV

Na osemtisočakih je bil večkrat soočen s smrtjo. A ga je na koncu ta žal počakala v domačih hribih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Smučanje z Everesta je bil logičen korak v Karničarjevi karieri

Je prvi Slovenec, ki je (skupaj z bratom Drejcem) smučal z osemtisočaka, in predvsem prvi Zemljan, ki je neprekinjeno smučal z vrha sveta (Mt.Everesta) ter presmučal vrhove vseh sedmih kontinentov.
Je prvi Slovenec, ki je (skupaj z bratom Drejcem) smučal z osemtisočaka, in predvsem prvi Zemljan, ki je neprekinjeno smučal z vrha sveta (Mt.Everesta) ter presmučal vrhove vseh sedmih kontinentov. FOTO: Viki Grošelj
Novinar David Stropnik, ki je od leta 1995 spremljal uspehe Dava Karničarja, je dejal, da je bil Karničar pravi 'hribovec', ki je živel v gorah in za njega ekstremno alpinistično smučanje ni bilo dodatek k življenju, ampak življenje samo.

"V hribih je bil zelo domač, dojemal jih je na zelo svojstven način, zato je tudi spuste opravljal zelo etično – ni verjel, da se težke smeri smuča tako, da se varuje s helikopterjem ali da se vmes peš sestopa, pleza ali spusti ob vrvi," je povedal Stropnik. 

O odmevnem podvigu, ko se je spustil z Everesta, Stropnik pravi, da je bil logičen korak v Karničarjevi karieri: "Stopnjeval je težavnost smučanja, tudi višino, smučal je že z Anapurne. Videl je, da je tega sposoben in, kot je rad rekel, čutil je, da je rojen za to, da opravi prvi neprekinjen spust z vrha Everesta do baznega tabora."

Naslednji izziv je bil spust s K2 in čeprav je Everst višji, je K2 zahtevnejši, pravi Stropnik: "Na njem je pri poskusu smučanja umrlo že mnogo ljudi, nekateri že med vzponom. To je najzloglasnejši osemtisočak, nekakšen sveti gral himalajskega alpinističnega smučanja, in logično, da nekdo, ki presmuča Everest, poskusi še to. Žal mu ni uspelo." 

'Med ljudmi bo ostal zapisan kot prvi človek, ki je presmučal Everest'

Prvi je presmučal (in tudi ponovil) smer Fritsch–Lindenbach v severni steni Grintovca oziroma Dolške škrbine, ki je ocenjena z najvišjo – sedmo smučarsko težavnostno oceno in velja za najtežjo presmučano smer v Sloveniji.

"Vsi, ki se ukvarjajo z neko dejavnostjo, ki je na robu, se zavedajo tega in morajo biti pripravljeni, da lahko stopijo čez. Alpinisti običajno verjamejo, da so boljši in slabši trenutki in kraji za smrt. Ampak kot vidimo, je bil Davo res vrhunsko pripravljen za te stvari in ni imel nikoli nekih velikih težav," še dodaja Stropnik.

Po Stropnikovem mnenju bo Karničar pri ljudeh ostal zapisan kot človek, ki je presmučal Everest, po statistiki pa tudi kot prvi človek, ki je presmučal vseh sedem najvišjih vrhov vseh kontinentov. "Med alpinističnimi smučarji pa po zelo, zelo zahtevnih, sicer krajših in nižjih spustih, kot je recimo z Grintovca sedme stopnje in pa Sinji slap, ki ga je presmučal večkrat."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brat od Pepeta
17. 09. 2019 13.01
-16
Pa dej ne nabijaj.. a poznas kaksnega tujega alpinista??? In po cem sklepas, da je bil domoljub? A to tudi pomeni, da je bi proti gejem in ostalim manjsinam kot ti???
gripson
17. 09. 2019 13.00
-1
A vi lahko en napovednik članka končate brez pik na koncu?
martinov
17. 09. 2019 12.23
+13
Takemu slovenskemu domoljubu bi morala država dati državniški pogreb z vojaškimi častmi. Dobro da se strinjam za take pogrebe nekim pokojnim politikom, pesnikom in kmetom. Davo je Slovenijo ponesel v svet prepoznavnosti ! Smo mala dežela, velika pa po srcu ! Vsaj v športu nas izpostavlja, kot fenoneme, nekaj posameznikov ! Politika pa Slovenijo prestavlja tam nekam, v aparthaid, ker nimajo odnosa do drugačnih, kar slovenski športniki tudi so !! So nekaj več v tej Evropski skupnosti !!
Sanuka
17. 09. 2019 11.09
+15
sem bila prepričana da bo umrl v objemu gora,ker je bil tak praktično doma in je tam najbolj užival..sožalje svojcem,počivaj u miru..
dunc46
17. 09. 2019 10.28
+21
res skoda taksnih!!! velik si naredil za nas slovence.. elan in sebe....!!
Apostol1
17. 09. 2019 11.26
+17
Škoda ga je in pogrešali ga bomo in njegovi dosežki so res odmevni , naredil jih je pa v prvi vrsti za sebe in za svoje veselje in ne za Slovence in tudi ne za Elan to zadnje je pač posledično, drugače sem ga pa jaz enako spoštoval in občudoval kot vsi drugi in počivaj v miru na rodni zemlji na Jezerskem ,ki je v objemu gora , ki sijih tako ljubil.
brabusednet
17. 09. 2019 10.03
+31
Škoda takih ljudi,ki jih je par v državi.Počivaj u miru med zvezdami saj si vedno želel v višine.
Justiceiscoming81
17. 09. 2019 09.07
+42
Naj mu bo mehka slovenska zemlja... počivaj v miru.
BETONSKI
17. 09. 2019 12.33
+4
flojdi
17. 09. 2019 18.30
flojdi
17. 09. 2019 18.45
Sicer je pa tudi mene hudo pretreslo. ( bil mi je poznan po mojem sledenju njegovih krasnih dosežkov ; posredno poznam pa tudi ljudi, ki so sPoznali tako njegovega očeta kot njega. / skratka..mama Matilda včasih enostavno nima prav ; al kako naj rečem
Justiceiscoming81
17. 09. 2019 09.06
+74
Kera ironija... Umrl doma pred bajto pri poderanju dreves, drgač pa človek smučal iz mount Everesta, prehodil najbolj neprehodne dele gora... to je tko nekak kot Steve Irvin, umrl od uboda skata naravnost v srce, od živali ki je po dosedaj znanih podatkih ubila 2 človeka, med tem ko je on lovil krokodile, aligatorje, smrtonosne kače, itd...
NisteResni
17. 09. 2019 09.45
+19
Js sem pa prvo na Colin McRea pomislil.... celo zivljenje na robu smrti z avtom, pol se pa v helikopterju sesuje... Naj počivajo v miru vsi trije.
MojsterSplinter
17. 09. 2019 10.36
-5
Verjetno je podcenjeval nevarnost podiranja dreves, ker je bil že večkrat v veliko hujši nevarnosti...
Aijn Prenn
17. 09. 2019 11.15
+3
@Mojster...: Tudi jaz sem takoj na to pomislil. Če ni usoda res nekje zapisana, se mi zdi to tudi edina razlaga.
flojdi
17. 09. 2019 18.47
.še Messner se je polomil doma, ne v gorah...
marina1802
17. 09. 2019 09.00
+48
imela sem to čast,da sem bila njegova terapevtka po operaciji rame,velik človek,počivaj v miru,iskrene sožalje svojcem
starcov
17. 09. 2019 11.09
+12
Božji hram
17. 09. 2019 07.58
+88
Petarda10
17. 09. 2019 07.54
+97
Pocivaj v miru legenda!
Heineken 1A
17. 09. 2019 07.46
+158
BOG NAJ TI DA VEČNI MIR IN POKOJ, VEČNA LUČ NAJ TI SVETI, POČIVAJ V MIRU!