Slovenija

'Debelost otrok povezana z nezdravimi navadami v družini'

Ljubljana, 25. 09. 2020 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, V.L.
Komentarji
4

Potem ko je analiza pokazala, da je splošna gibalna učinkovitost pri povprečnem slovenskem otroku upadla za več kot 13 odstotkov, delež otrok z debelostjo pa se je povečal za več kot 20 odstotkov, so se odzvali na ministrstvu za izobraževanje. Pravijo, da nad podatki o slabši vzdržljivosti otrok niso presenečeni, jih pa skrbijo podatki o debelosti. Menijo, da je to lahko povezano z slabimi prehranjevalnimi navadami v družini.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport opozarjajo, da poročilo, ki po preklicu epidemije kaže na največji upad gibalne učinkovitosti otrok in največji porast deleža otrok z debelostjo, pravijo, da jim prikazani podatki v poročilu ne dajo vseh odgovorov, ki se jim postavljajo.

V prvi vrsti jim ne daje metodoloških podatkov, na katerih šolah so bile meritve izvedene in kakšna je bila struktura vzorca. "Ne presenečajo nas podatki, da so bili rezultati v vzdržljivosti slabši, saj mnogi učenci med karanteno niso imeli pogojev za intenzivnejše gibanje (otroci v mestih), vzdržljivost zelo hitro upade, če je ne vzdržujemo, podobno velja za ostale motorične sposobnosti. Je pa zaskrbljujoče, da se je povečala debelost, kar je lahko povezano tudi z nezdravimi ali pa spremenjenimi prehranjevalnimi navadami predvsem v okviru družine," so zapisali na ministrstvu.

Ob tem trdijo, da ima Slovenija glede na druge evropske države velik obseg predmeta šport v osnovni šoli. Prehitevajo nas tako redke države, kot je Madžarska, ki je šport uvedla vsakodnevno. Je pa vedno želja po izboljšanju, so dodali na ministrstvu.

Po njihovem mnenju bi bilo treba predvsem doseči, da bi prek predmeta šport otroci resnično pridobili trajne navade, da bi gibanje postalo način življenja, ki bi ga prenesli potem tudi v zunajšolsko okolje.

"Potrebno bo tudi ozaveščati otroke in njihove starše o zdravi prehrani in pomenu telesne aktivnosti. Imamo čudovito naravo, ki jo je treba v večji meri izkoristiti za gibalno dejavnost," so zapisali v odzivu. 

Kot so dodali, si ministrstvo prizadeva vzpostaviti varno okolje za izvajanje športnih dejavnosti tudi v teh negotovih časih, ko število okužb z novim koronavirusom narašča. Tako so poslali šolam in drugim vzgojno-izobraževalnim ustanovam prošnjo, da naj zagotovijo vadbo v športnih dvoranah tudi zunaj šolskega urnika. To je po mnenju ministrstva pomembno z vidika zdravja otrok in mladine.

Potrebno je vzpostaviti varno okolje za izvajanje športnih dejavnosti tudi v teh negotovih časih.
Potrebno je vzpostaviti varno okolje za izvajanje športnih dejavnosti tudi v teh negotovih časih. FOTO: Thinkstock

Izredno zaskrbljujoči rezultati

Meritve telesnega in gibalnega razvoja otrok, ki so jih na več kot sto osnovnih šolah izvedli v maju in juliju, kažejo, da je omejevanje telesne dejavnosti med epidemijo pri šolarjih pustilo občutne posledice. Po besedah vodje SLOfit-športnovzgojnega kartona Gregorja Starca podatki v primerjavi s predhodno meritvijo v aprilu 2019 kažejo velik upad vseh gibalnih sposobnosti, največji pri vzdržljivosti in koordinaciji celotnega telesa. Posledično je padla splošna gibalna učinkovitost. Hkrati je pri več kot polovici otrok prišlo do povečanja podkožnega maščevja. Strokovnjaki z ljubljanske fakultete za šport pozivajo, naj se v šolah zagotovi več gibanja, igrišč in telovadnic pa naj se ne zapira.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hladnajesen
25. 09. 2020 17.11
+2
Dve stvari sta krivi za debelost: preobilna hrana in premalo gibanja. Otroci se ne gibajo nič, so prehranjeni. Mi smo kot otroci hodili peš v šolo, h verouku, po vseh opravkih. Jedli smo mineštre, zelenjavo, zvečer polento s kislim mlekom, včasih kakšen košček mesa, sladkarij skoraj nismo poznali, vendar smo po njih hrepeneli. Predvsem tisti, ki smo imeli doma kaj zemlje, smo morali pomagati staršem pri delu. Vsak dan se je našlo kakšno delo, na vrtu, na njivi, v vinogradu, veliko dela je bilo tudi s spravilom sena. Vse se je delalo ročno. Nihče, res skoraj nihče ni bil debel. Bili smo tudi dosti bolj zdravi kot so otroci danes.
ne rabimo predsednika
25. 09. 2020 21.08
pobiranje krompirja in koruze si pozabil...
Periot222
25. 09. 2020 15.38
+1
Kaj predvajate na tv oglasih samo nezdravo hrano in vi ste pametni dajte skrijte se!
User1063544
25. 09. 2020 13.01
-2
Lahko vam jaz zrihtam biometrične FLIR kamere... samo k najdražji podnubi dve nuli zravn priheftajte...