Slovenija

Debelost, prekomerna poraščenost in depresija – kaj pa, če so krivi jajčniki?

Ljubljana, 16. 09. 2023 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
36

Najpogostejša bolezen pri ženskah, ki povzroča hormonske in presnovne motnje, je sindrom policističnih jajčnikov. Pogosto se bolnic drži stigma, da so "lene in debele", čeprav gre pravzaprav za, kot pravi ginekologinja primarij Darija Strah, kronično bolezen. Pacientke poudarjajo, da od ginekologov v javnem zdravstvu ne dobijo ustrezne obravnave, iz ambulant pa odhajajo razočarane. Pa vendar obstaja pomoč – objavljamo izpovedi žensk, ki so se s pomočjo celostne obravnave uspešno spoprijele s simptomi sindroma PCOS. "Če bi me ginekologinja videla več kot le debelo punco, bi lahko bila zdaj že šest let na poti, na kateri sem sedaj," pravi 25-letna Katje.

Kaj pa, če so krivi jajčniki?
Kaj pa, če so krivi jajčniki? FOTO: Shutterstock

September je mesec ozaveščanja o sindromu policističnih jajčnikov. O tem, kaj je sindrom policističnih jajčnikov (PCOS), smo že poročali. Naj spomnimo, da gre za najpogostejšo bolezen pri ženskah, ki povzroča hormonske in presnovne motnje. PCOS namreč prizadene do 10 odstotkov žensk v starosti od 20 do 50 let, kar pri nas pomeni približno 30.000 žensk. Vendar pa je treba poudariti, da bolezen v petini primerov ne poteka tipično, zato marsikatera sploh ne ve, da ima hormonsko motnjo. Poleg tega polovica vseh bolnic ni nikoli diagnosticirana, saj ne razumejo, da se za zelo različnimi znaki skriva ena bolezen. 

In kaj so znaki PCOS? Med najpogostejše simptome spadajo izostanek menstruacije ali nereden menstrualni ciklus, težave z zanositvijo ali neplodnost (kot posledica neredne ovulacije), pretirana poraščenost oz. hirzutizem (na predelu obraza, rok, hrbta, prsi, prstov na nogah ali trebuha), povečana telesna teža (več kot polovica žensk s PCOS se spopada s prekomerno telesno težo, ki jo je zaradi hormonskih sprememb težje izgubiti), utrujenost in pomanjkanje energije, akne in težave s kožo, spremembe v razpoloženju, pojav depresije in tesnobnosti, bolečine v trebuhu ali medenici in izpadanje ali tanjšanje las. 

Nekateri ginekologi pa so vendarle prisluhnili ženskam, ki so bile z obravnavo pogosto nezadovoljne, saj so jim kot rešitev običajno predlagali kontracepcijske tablete. Ker sedanje generacije deklet v večini odklanjajo tovrstne hormonske terapije, so se v Diagnostičnem centru Strah odločili za celosten pristop. Ponujajo program, v katerega so vključene vse potrebne zdravniške obravnave in laboratorijske preiskave za postavitev diagnoze ter potrebnega zdravljenja različnih fenotipov sindroma policističnih jajčnikov. 

Strokovnjakinje so prepričane, da si moramo pomagati tudi sami. Najbolj pa si lahko pomagamo tako, da pridobimo čim več znanja o motnji in seveda tudi o načinih zdravljenja. Pripravile so tudi povsem brezplačna predavanja: Nisi ti, tvoji jajčniki so.

O motnji so se izobrazile tudi naše sogovornice, ki so se priključile celostnemu programu. Nekatere so, da imajo sindrom policističnih jajčnikov, posumile po tem, ko so prebrale članek na 24ur.com in si poiskale pomoč. Njihove zgodbe o uspehu so dokaz, da se sindrom da obvladovati. Ker se niso želele poimensko izpostavljati, svojo zgodbo pa so vseeno želele deliti, smo v članku uporabili druga imena - prava imena hranimo v uredništvu. 

"Ginekologinjo sem večkrat prosila za pomoč, pa me je odslovila, naj najprej shujšam"

"Simptomi so se predvsem kazali v poraščenosti, boleči menstruaciji in občasno boleči ovulaciji, glavobolih, utrujenosti, težavah pri izgubi teže kljub telovadbi in reduciranju vnosa kalorij," pravi 25-letna Katja, ki je bila uradno diagnosticirana leta 2017, ko se je odpravila na samoplačniški pregled v Diagnostični center Bled. "Tam sem se prvič srečala z ginekologinjo, ki me je jemala resno in me kljub odvečni teži ni odslovila. Svojo ginekologinjo sem prej večkrat prosila, naj me pošlje na hormonske preiskave, ta pa me je odslovila z besedami, da dokler ne shujšam, nima smisla. Da bodo moje težave izginile, ko se znebim odvečnih kilogramov," razlaga. 

Ginekologinja, ki jo je obiskala samoplačniško, ji je diagnozo potrdila glede na krvno sliko in jo napotila na endokrinološki oddelek v Ljubljani. Tam je dobila tablete, ki naj bi zniževale testosteron. V treh letih se je na oddelek vrnila trikrat, s pomočjo tablet pa je izgubila nekaj kilogramov. "A je bilo vloženo res veliko truda za malo izplačila," pravi. Z obravnavo ni bila zadovoljna, saj ni dobila nobenih napotkov o prehrani. "Moj jedilnik so ocenili kot v redu in dodali, naj ne jem banan za zajtrk, če želim shujšati". 

"Če bi me ginekologinja videla več kot le debelo punco, bi lahko bila zdaj že šest let na poti, na kateri sem sedaj. Vsekakor bi pravi pristop k bolezni olajšal simptome in bi imela veliko manj migren in veliko več energije za življenje," pravi Katja.

"Vsakič, ko sem bila na kontroli, sem imela drugega zdravnika, od obiskov mi ni ostalo veliko v glavi, le da je bilo vsega hitro konec, izvedela pa nisem prav veliko. Po treh letih so mi tablete ukinili, naslednjega obiska nisem imela, saj se je začela pandemija, naslednji termin pa je bil prestavljen do nadaljnjega," je pojasnila. 

Ko je z izvidi prišla do svoje ginekologinje, je bila ta užaljena, prav tako je zaničevala njen uspeh pri hujšanju, izgubila je 10 kilogramov. "Spomnim se, da je kričala, če sem normalna, da sem zadovoljna s tem rezultatom. Da bom imela, če zdaj zanosim, 150 kilogramov in se ne bom mogla niti premikati. Po tem obisku je nisem več obiskala in jo zamenjala ob prvi priložnosti," pravi Katja. Razočarala pa jo je tudi naslednja ginekologinja, ki ji je rekla, da sindroma PCOS sploh nima. "Da je 'podvozje' v redu, da imam povišan testosteron, ampak da ni panike". Čeprav je bila tega vesela, težave niso izginile. 

Hujšanje
Hujšanje FOTO: Shutterstock

In ni edina, o podobni obravnavi je poročalo več žensk. Tudi 38-letna Mojca, ki se je spopadala z večmesečnim izpadom menstruacije. "Ko je krvavitev prišla, je bila obilna in boleča," pravi. Poleg tega se je spoprijemala s prekomerno poraščenostjo, po 22. letu pa je pridobila kilograme, ki se jih ni mogla več znebiti. "Kljub dietam in treningom," pravi in dodaja, da je bila tudi apatična in da ji je manjkalo energije. Kot večini žensk ji je ginekologinja po tem, ko je brez testov ali ultrazvoka postavila diagnozo, predpisala kontracepcijske tablete. 

Tudi 28-letna Jana pravi, da so se simptomi kazali že dalj časa – začelo se je v zgodnjih najstniških letih s težavami s kožo (precej mozoljev) in nenadnim povečanjem teže. "V času gimnazije sem shujšala in stanje vzdrževala, nato pa sem se v zadnjih treh letih zredila za 20 kilogramov, ki jih nisem mogla več izgubiti," pravi. Čeprav težav s kožo ni imela več, pa je imela ves čas težave z neredno menstruacijo, depresijo in nihanjem razpoloženja. 

Da gre za policistične jajčnike, so prvič začeli sumiti, ko je bila stara 16 let, diagnozo pa ji je ginekologinja postavila pri 20 letih. "Zelo nejevoljno mi je naredila ultrazvok jajčnikov, kjer je tudi opazila ciste in na podlagi tega postavila diagnozo. Kljub temu pa se zame ni nič spremenilo, saj je rekla, da lahko s tem živim in imam brez težav otroke," pripoveduje. Ginekologinja ji je rekla, da je to popolnoma normalno in da ne bo vplivalo na njeno življenje. "Vendar ni bilo res," je poudarila. 

Kot mnoge druge je bila prepuščena sama sebi. "Žal se takrat o PCOS ni toliko govorilo, zato sem tudi mislila, da imam druge težave. Oči mi je odprl šele članek, ki sem ga slučajno lani poleti zasledila na portalu 24ur.com," nam je zaupala. Šele takrat je ugotovila, da ji pravzaprav PCOS povzroča vse težave, s katerimi se je spopadala – povečanje telesne teže in velike težave pri njenem zmanjševanju, neredne menstruacije, depresijo in nihanje razpoloženja. 

"Oči mi je odprl šele članek, ki sem ga slučajno lani poleti zasledila na portalu 24ur.com," nam je zaupala Jana (slika je simbolična).
"Oči mi je odprl šele članek, ki sem ga slučajno lani poleti zasledila na portalu 24ur.com," nam je zaupala Jana (slika je simbolična). FOTO: Shutterstock

"Zelo pomembno je, da prideš k zdravniku, ki te jemlje resno"

Po tem, ko je prebrala članek, se je Jana naročila k dr. Strahovi in kmalu je imela prvi pregled. Potrdili sta diagnozo, nato pa se je vključila v njen program za podporo pri PCOS, v katerem jo je obravnavala skupaj s klinično dietetičarko. Skupaj so zastavile primeren način prehranjevanja, ki je bil posebej prilagojen zanjo, vključno s programom gibanja. "Zdravljenje je bilo tako predvsem holistično, s spremembo življenjskega sloga in vnosom raznih prehranskih dodatkov," pravi. 

Katji je dr. Strahovo priporočila sestra. "Čeprav z rahlim odporom in strahom sem se prijavila na pregled, predvsem zato, ker so nudili tudi prehransko svetovanje, saj kilogramov kljub trudu še vedno nisem izgubila. In sedaj sem končno našla rešitev," pravi. Prej ni prav veliko vedela o bolezni. "Niti se mi ni zdela strašna, prej bi rekla, da sem bila frustrirana. Po novi obravnavi pa je bila diagnoza šokantna, še posebej, ko ti ena ginekologinja reče, da je vse v redu, potem pa izveš, da nimaš ovulacije," je razložila. 

"Zelo pomembno je, da prideš k zdravniku, ki te jemlje resno," poudarja Katja. 

Strokovnjakinja je pojasnila, da ima tudi inzulinsko rezistenco, dr. Irena Hren pa ji je pomagala pri prehrani. "Sedaj imam polno in raznovrstno prehrano brez hudega odrekanja in stradanja. Končno mi je nekdo razložil, kako se moram prehranjevati, ne le po klasični prehranski piramidi, ki tukaj absolutno odpade. Dr. Hren prehrano razloži uporabno, da to lahko ohraniš za vse življenje in brez štetja kalorij," je zadovoljna Katja. 

Spremenila je torej prehrano in gibanje, za obvladovanje inzulinske rezistence pa je dobila tudi tablete. Spremembe je opazila že po prvem mesecu, še preden je prišla na prvo kontrolo, pa je izgubila že okoli 10 kilogramov. "Sprememba je bila velika, a na njej lahko počasi gradiš. Teža je šla dol, imam več energije, del megle v možganih pa se je zbistril," je še povedala.  

Kot pravi Katja, se je bilo najtežje spraviti v pogon. "Ampak gre. Ko enkrat poženeš kolo, kar steče, rezultati pa ti prinesejo novo motivacijo," pravi in dodaja, da ima srečo, da so jo na poti podpirali bližnji. "Fant je moj številka ena navijač pri absolutno vsem, še posebej me podpira pri gibanju. Mami je moj največji dobavitelj zelenjave in zdravih domačih čorbic, sestra pa najboljša psihološka podpora, ko je slabih dni preveč in je spet treba zagnati kolo," je povedala. 

Pri Jani je bilo nekoliko težje, saj je sprva nekoliko shujšala, nato pa se teža ni več spremenila. "Dejstvo je, da je pri PCOS v prvi vrsti treba spremeniti življenjski slog, vendar žal samo to ni dovolj. Treba je dodati tudi določena zdravila, da se stanje začne izboljševati," je ugotovila. 

Ginekolog
Ginekolog FOTO: Shutterstock

"Pri svoji ginekologinji rešitve nisem dobila. Sem pa jo našla po srečnem naključju spoznala sem zdravnico, ki se s tem ukvarja," pa je povedala Mojca. Po vseh opravljenih testih so se odločili za zdravljenje z metforminom. Z zdravljenjem je začela nedavno, a je prve rezultate začela opažati že v manj kot mesecu dni. Podprli so jo tako partner kot tudi družina in zdravnica. "Občutila sem predvsem olajšanje, ki je sledilo razumevanju sindroma," pravi Mojca in dodaja, da je partner prav navdušen nad spremembami, predvsem nad njeno pridobitvijo energije. 

"Kljub mojemu opozarjanju, da je nekaj narobe, se ni nič spremenilo"

"Če bi me ginekologinja videla več kot le debelo punco, bi lahko bila zdaj že šest let na poti, na kateri sem sedaj. Vsekakor bi pravi pristop k bolezni olajšal simptome in bi imela veliko manj migren in veliko več energije za življenje," pravi Katja. 

"Na moji poti do diagnoze sem večkrat naletela na hladne odzive zdravnikov, da sem si sama kriva in da naj pač shujšam, kar je velikokrat zelo zabolelo, sploh ker sem vedela, da ni tako preprosto," pravi Jana.

Tudi Jana meni, da bi morali pri hormonskih spremembah takoj zastriči z ušesi. "Še posebej pa takrat, ko sem se v kratkem času tako zelo zredila, teže pa kljub vsem naporom in ogromnem gibanju nisem mogla nikakor zmanjšati. Kljub mojemu opozarjanju, da je nekaj narobe in da se ne počutim dobro, se namreč ni nič spremenilo." Prepričana je, da ji teža, če bi takoj začeli zdravljenje, ne bi tako narasla in bi poslabšanje simptomov lahko ustavili. "Tako pa je to stanje slabšanja trajalo nekaj let, preden sem prišla do primerne obravnave," pove. 

"Ženskam svetujem več samozavesti in borbenosti pri postavljanju diagnoze in svetujem, naj zahtevajo alternative pri zdravljenju PCOS, ne samo tabletke. Nikoli ni prezgodaj, kvečjemu bi lahko bilo prepozno," je prepričana Mojca.

Ženskam, ki menijo, da imajo simptome PCOS, svetujejo, naj poiščejo strokovnjaka, ki jih bo poslušal. "Vsekakor pa svetujem, da ne poslušajo raznih spletnih strokovnjakov, ki marsikaj obljubljajo," še pravita in dodajata, naj se ženske obrnejo na ginekologe, ki jim bodo predpisali primerno zdravljenje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Poletje 16
17. 09. 2023 09.37
-2
DEBELOST je vzrok za nastanek policisticnih jajcnikov. Ni res da je tezko shujsati. Treba je prestavit debelo rit v miganje pa telovadbo in bodo tudi vse tezave izginile. Zalostno da ljudje mislijo da so debeli zaradi bolezni. Ne, bolani so zaradi debelosti. Pa pika.
Betuul
17. 09. 2023 11.23
+3
In kajje vzrok debelosti pri moških! Policaji
flojdi
17. 09. 2023 15.59
-1
Protoc
17. 09. 2023 09.26
Van der layn in njen nacin razmisljanja
jutri_pa_res
16. 09. 2023 21.06
+1
Ženska, ne misli, da si preveč kosmata. Kar se mene tiče, mora ženska biti kosmata, da me v postelji sploh zanima. Za razliko od mladih deklic, ki so pač še gole.
Betuul
16. 09. 2023 21.05
Okoli debelosti krožijo različna mnenja! Nekateri pravijo da: je lahk srčna težava, pri drugih hormoni; pri drugih psihoterapevtiki! Ene bojda zredijo; drui so bolj vitki! Vse to je v zapisu z DNK!
Slovenec81
17. 09. 2023 08.08
+1
V večini primerov je kriva prehrana in neaktivnost.
G. Papež
16. 09. 2023 19.10
+1
Krasen članek, veliko dam bo pomirjenih. Ker je pa prilika primerna dodajam še sam eno vzpodbudno misel - bolj kot si okrogla, bolj kot si kosmata, vedi, da te ma res rad, če je s tabo.
Mio56
16. 09. 2023 19.28
+2
Iz tega bo sedaj ratu le fenomen da nobena punca ni debela ampak ma policisticne jajcnike…..tko kot se je zgodilo z nepravilnim delovanjem scitnice. Si kakrsen si in v temu uzivaj!
biggbrader
16. 09. 2023 14.49
+1
Premalo gibanja v naravi in premalo sexa.
pooyayoo
16. 09. 2023 15.09
+1
Voyager3000
16. 09. 2023 14.47
-3
V kvantni tehnologiji v relativno kratkem času uredimo vse opisane zadeve. To počnemo že nekaj let. Čeprav članek govori kot nekaj novega, je vsebina pristopa uradne medicine počasna in zastarela.
Ariaxx
16. 09. 2023 14.45
+2
Hvala za clanek, pojasni marsikaj. Marsikatera bo dobila odgovor na svoja vprasanja, predvsem bo vedela, da ni samav tezavah… Takihbolnic jeveliko.
jutri_pa_res
16. 09. 2023 14.13
-1
Vsa živa bitja smo po evoluciji narejeni tako, da se najemo hrane, kadar je v obilju in si tako naredimo maščobne zaloge za čase, ko hrane ne bo. Samo tako smo preživeli težke čase lakote skozi miljone let zgodovine. Težava je, da je danes obdobje obilja hrane neprestano, manjkajo pa obdobja lakote. In tako se seveda zaloge samo nabirajo, če ne vklopimo razumske kontrole nad prehrano.
stumfeta
16. 09. 2023 14.15
+4
Kaj ima to veze s to boleznijo? Kaj ni jasno tukaj?
jutri_pa_res
16. 09. 2023 14.18
-4
Gre za iskanje izgovorov za lastno požrešnost. Asketizem je težak in zanj moraš imeti krepko voljo.
stumfeta
16. 09. 2023 14.29
+3
Torej ti, zdravnik s specializacijo iz... česa konkretno, z več deset letno prakso trdiš, da pri diagnozi policističnih jajčnikov ne gre za bolezen, ampak za to, da ženske preveč jejo? Resno?
jutri_pa_res
16. 09. 2023 14.43
-9
PCOS je bolezen, ni pa medicinske doktrine, ki bi to povezovala z debelostjo.
Voyager3000
16. 09. 2023 14.48
+3
SPLOH NI RES. Kem8ja hormonskega sistema je tista, da se maščobe prekomerno kopičijo.
stumfeta
16. 09. 2023 14.49
-2
jutri_pa_res
16. 09. 2023 15.22
+0
Če sem zdaj malo grob, v Dachau ni bila niti ena debela.
Slovenec81
17. 09. 2023 08.12
-2
Hotel je reči, da se vse izgovarjajo na neko bolezen, o zdravem življenju pa nočejo razmišljati. Vse ki zdravo živijo, nimajo priblema z težo
jutri_pa_res
16. 09. 2023 14.00
+0
PCOS ima tretjina žensk. Ni pa nobene medicinske doktrine, ki bi to povezovala z debelostjo. Seveda je najlažje letati okrog dohtarjev in tečnariti za raznorazne medikamente, veliko težje pa je jesti primerne količine zdrave hrane.
stumfeta
16. 09. 2023 14.14
+1
Seveda je še lažje pametovati na internetu o medicinski stroki in zanikati, da je prekomerna teža pri policističnih jajčnikih povezana s prekomerno prisotnostjo moških hormonov. In da imajo ženske s to diagnozo povečano inzulinsko rezistenco.
Slovenec81
17. 09. 2023 08.13
-2
Ti se kar tolaži, ljudje okoli tebo, si pa mislijo svoje
Dinho8O
16. 09. 2023 13.44
-6
Bajsike naj se začnejo gibati.
stumfeta
16. 09. 2023 13.53
+9
To žaljivke, ker nisi šel niti prebrat članka ali namenoma in navkljub temu žaljenje bolnih ljudi, ki so dobesedno naredili vse, kar je bilo v njihovi moči?
Animal_Pump
16. 09. 2023 14.01
+8
Ne lapaj...sem videl na treningu žensko na lastne oči, ki je imela probleme s temi hormoni. Trudila se je kot žival...pa ni šlo dol.
biggbrader
16. 09. 2023 14.50
+3
Bananistanec
16. 09. 2023 12.48
+6
Glede na hrano ki nam jo ponujajo bo takih in drugačnih vedno več, razen doma pridelane ali pri kmetu, ki dela še vse po starem, pri veletrgovcih skoraj ni mogoče dobiti zdrave hrane
misekmali
16. 09. 2023 12.27
+3
na ulici vidim veliko tega
stumfeta
16. 09. 2023 13.25
+2
Uau, ekspert v odkrivanju policističnih jajčnikov na uč.
eva klevska
16. 09. 2023 12.07
+3
Spet je nekaj zelo pogostega, neozdravljivega in relativno nezanimivega "Narobe z zensko". Kaj pa, ce je kriva neskončen seznam pogojev, ki jih mora zenska izpolnjevat, da je "dovolj dobra za druzbo"? Da bi obstajale poraščene, malce bolj polne zenske, ki ne bi bile plodne, je pa povsem nesprejemljivo, a?
stumfeta
16. 09. 2023 13.26
+4
Dejansko tukaj ne gre za klišeje, ampak za resno povečano poraščenost, pa tudi za zelo boleče menstruacije. In če pustimo nerealne lepotne ideale popolnoma se človek vseeno ne počuti ravno odlično, če se nekontrolirano redi. Tudi za telo samo je to naporno.
big brother
16. 09. 2023 12.02
+15
V Sloveniji ni možno živet brez depresije, saj nas 30 letna politika dnevno raztrgava na kose...Torej niso krivi jajčniki...
123soba
16. 09. 2023 11.42
+17
60 let nazaj ni bilo nobenih debeluhov, razen kakšen gostilničar ali mesar. Drugi ljudje so delali v glavnem z rokami in enostavnim orodjem. Niso potrebovali nobenih pametnjakovičev, delavnic, umetne inteligence, mobitelov in drugih neumnosti. Danes vsi po vrsti od mladih, do starih zre v pametne naprave, hodijo v službe sedet, doma ležijo in jejo. Za svoje zdravje preko prehrane do športa jih skrbi cca 10% vseh slovencev...
misekmali
16. 09. 2023 12.28
+4
manj pitanih piščancev, manj dlak in dlačic
stumfeta
16. 09. 2023 13.27
+4
In ne glede na to obstajajo ljudje, katerih prekomerna teža dejansko ima zdravstvene vzroke. In o tem je ta članek, ne o debelosti na splošno.