Slovenija

Debirokratizacija: kako vam bo država olajšala življenje?

Ljubljana, 16. 09. 2020 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
321

Strateški svet za debirokratizacijo je za vlado pripravil nabor predlogov ukrepov na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju, ki so usmerjeni v poenostavitev poslovanja in v nekaterih primerih nižje davke. Predsednik sveta Ivan Simič je na novinarski konferenci ocenil, da nižji davki pomenijo tudi več izplačil v proračun.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ivan Simič o ukrepih na davčnem področju
    05:37
    Iz 24UR ZVEČER: Ivan Simič o ukrepih na davčnem področju
  • Iz 24UR ZVEČER: Davčne omilitve
    04:06
    Iz 24UR ZVEČER: Davčne omilitve
  • Iz 24UR: Davčne omilitve
    02:52
    Iz 24UR: Davčne omilitve
Strateški svet za debirokratizacijo z naborom ukrepov na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju
Strateški svet za debirokratizacijo z naborom ukrepov na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju FOTO: Profimedia

Predsednik Strateškega sveta za debirokratizacijo Ivan Simič je na novinarski konferenci predstavil predloge sprememb zakonodaje oziroma poenostavitev, ki so jih pripravili na strateškem svetu. Te se nanašajo na tri podskupine – na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju. Po njegovih besedah so od 29. maja do 25. avgusta imeli devet sej, na katerih so obravnavali veliko število predlogov, na koncu pa nekako izluščili te, ki jih zdaj predstavljajo.

Strateški svet je predloge ukrepov - teh je samo na davčnem področju 28, na okoljskem pa 30 - v torek predstavil koalicijskim poslancem, sedaj jih bo preučilo še ministrstvo za finance. Simič meni, da bi vsaj del predlogov lahko sprejeli do konca leta, nekateri, tehnološko in informacijsko bolj zapleteni, pa bi lahko zaživeli s 1. aprilom prihodnje leto.

Predlogi sprememb – tako Simič – težijo k poenostavitvi zakonodaje oziroma poslovanja, v nekaterih primerih pa predlagajo tudi nižje davke.

Eden pomembnejših predlogov uvedba REK-obrazca za vse vrste dohodkov

Na davčnem področju je teh predlogov sprememb 28. Prva je uvedba enega vplačilnega računa za akontacije dohodnine in socialne prispevke. "To že imamo na neki način pri samostojnih poklicih, mi pa to predlagamo tudi pri uvedbi na vseh ostalih izplačilih, kot so avtorski honorarji in tako naprej. Predlagamo tudi uvedbo enega REK-obrazca za vse vrste dohodkov. Tukaj bi bilo treba uvesti identično obdavčitev – ne enako – plače, avtorskih honorarjev in podjemnih pogodb. Zdaj, kot vemo, imamo pri teh pogodbah različne vrste davkov, pavšalov ... Na podjemni pogodbi imamo na primer posebni davek na določene prejemke ... Predlagamo, da se uporabi formula iz plač in tudi za ostala dva. Skuša se ujeti identična višina obdavčitve, kot je bila zdaj, kajti tako ali tako gredo vsi prispevki v blagajne, in mislim, da tukaj ne bi bilo nobene večje razlike," razlaga predsednik strateškega sveta. Je pa po njegovem tukaj še dovolj časa za preračune, da se to vidi. "Potem bi bil tudi REK-obrazec precej bolj enostaven."

Pri samostojnih poklicih bi izenačili datum, do katerega morajo biti plačani akontacija dohodnine in socialni prispevki. "Danes akontacija dohodnine zapade v plačilu 10., socialni prispevki do 20. Nekateri to spregledajo, zaradi česar predlagamo, da se ta datum prestavi na 20. v mesecu," pravi Simič.

Predlagajo tudi oddajo enega REK-obrazca mesečno za vse vrste dohodkov. "Vsi, ki se ukvarjate s tem – predvsem računovodje v podjetjih: vsakokrat, ko imamo izplačilo nekega honorarja, moramo oddati REK-obrazec in v petih dneh vplačati akontacijo dohodnine. Mi pa predlagamo, da se uvede en REK-obrazec za cel mesec – oddali bi ga konec meseca, vsa izplačila bi se izvajala brez plačila prispevkov in dohodnine, konec meseca pa bi se oddal en komulativni obrazec za vsa izplačila," pravi Simič ter dodaja, da bi se do 10. v mesecu plačalo vse za pretekli mesec.

Predlagajo tudi mesečni obračun davka na dodano vrednost (DDV). "Razmišlja se torej tudi o tem, da bi se šlo v e-račune. To pomeni, da bi vsi izdajali e-račune in vse skupaj bi bilo lažje. Davčni zavezanci bi Fursu posredovali vse o vseh izdanih in prejetih računih, to bi se navzkrižno povezalo in Finančna uprava RS bi do 15. dne v mesecu izdala informativni izračun DDV. Zavezanec bi ga imel odloženega v e-davkih, bi ga pregledal, če je vse v redu, ga do konca meseca plačal, če ne bi bilo v redu, pa bi se te zadeve usklajevale. S tem bi davčne zavezance razbremenili oddajanja obračunov DDV, ker mislimo, da tehnologija to omogoča."

Svet predlaga, da se rok, po katerem se ne plača dohodnine od dobička iz kapitala, doseženega pri odsvojitvi kapitala, skrajša z 20 let na 15 let. V času okrevanja po koronski krizi pa bi bil to po njegovem mnenju pozitiven ukrep.

Kot operativno zadevo predlagajo tudi skrajšanje roka, po katerem se ne plača akontacije dohodnine od dobička od kapitala. "Vsi vemo, da imamo danes za plačilo davka od dohodka, torej kapitalski dobiček, v prvih petih letih 27,5, nato sledi 20, 15 in 10. V času korone so se ljudem dohodki znižali, zato predlagamo ukinitev tega zadnjega razreda od 15 let. To pomeni, da bi danes, namesto da bi čakali 20 let, po 15 letih ne bi bilo več tega kapitalskega dobička. Nekdo bo rekel, da je to privilegij, a včasih smo imeli triletni rok, da si bil oproščen kapitalskega dobička."

Želijo si znižanja stopnje davka od dohodkov iz kapitala ter zvišanje normiranih odhodkov s 15 na 30 odstotkov pri oddajanju nepremičnin

"Predlagamo tudi znižanje stopnje davka od dohodkov iz kapitala – govorimo o obrestih in dividendah – s 27,5 odstotka na 25 odstotkov, kar pomeni, da se vrne na stopnjo, ki je bila pred enim letom. Tudi tukaj ugotavljamo, da zavezanci – tisti, ki niso spremljali sprememb zakonodaje, ne morejo verjeti, da je tako visoka stopnja, da je šla s 25 na 27,5. Za mnoge je že 25 preveč, ker pravijo: To je moj denar, ki ga imam v banki," izpostavlja prvi mož vladnega strateškega sveta za debirokratizacijo.

Podobno znižanje predlagajo tudi pri oddajanju nepremičnin v najem. "Predlagamo znižanje stopnje dohodnine s 27,5 na 25 odstotkov in pa, da bi se ukinilo ugotavljanje odhodkov z ugotavljanjem dejanskih stroškov. Davčna uprava ima s tem veliko težav, ker so postopki dolgotrajni, tudi zavezanci velikokrat nimajo računov, ne morejo dokazati ... In zato predlagamo, da bi se sočasno zvišal odstotek normiranih odhodkov s 15 na 30 odstotkov. To pomeni, da bi se efektivna obdavčitev teh dohodkov zmanjšala z okrog 23 na 17,5 odstotka – če odštejemo, da gre za 30-odstotne normirane stroške," pojasnjuje Simič. Po mnenju sveta je čim prej treba uvesti tudi en davek na promet nepremičnin.

Bodo predlagane spremembe pognale birokratske mline?
Bodo predlagane spremembe pognale birokratske mline? FOTO: Thinkstock
Predlagajo informativni mesečni obračun DDV, uvedbo enega vplačilnega računa za akontacije dohodnine in socialne prispevke ter uvedbo enega obrazca REK za vse vrste dohodkov ob istočasni izenačitvi obračunavanja akontacije dohodnine in socialnih prispevkov od plač, podjemnih in avtorskih pogodb.

Ukinili bi ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov pri prihodkih do 100.000 evrov in znižali odstotek normiranih odhodkov. "Vsi vemo, da imamo danes dve možnosti. Ena je tako imenovani mali s. p., s prihodki do 50.000 evrov in z 8-odstotnimi normiranimi odhodki. V tem primeru ni treba biti zaposlen, če želiš uveljavljati odhodke. S prihodki do 100.000 pa mora biti nekdo zaposlen vsaj pet mesecev. Predlagamo to ukinitev, ker je namen pavšalne obdavčitve poenostavitev poslovanja. Pomeni torej, da je to eden, ki ima največ enega zaposlenega – da se temu olajša. S tem namenom je bila tudi pred leti meja za vstop v sistem DDV zvišana s 25.000 na 50.000, da se mu ni bilo treba ukvarjati z obračunom DDV. Pozneje je sicer prišlo do dviga na 100.000," razlaga Simič. Opažajo pa v tem sistemu tudi veliko nepravilnosti – na primer nekateri dosegajo dohodke do 100.000 evrov in imajo že dva ali tri zaposlene, so pa takšni, ki presegajo 100.000 evrov, pa nimajo nobenega zaposlenega.

"Pazili smo, da bi bilo proračunskega izpada čim manj, vendar menimo, da bi z nekaterimi spremembami lahko pridobili kvečjemu več prihodkov," je dejal Simič. Največ zanimanja je na predstavitvi požel predlog uvedbe socialne kapice za zaposlene z bruto plačo nad 6000 evrov. "Če hočemo uvesti kapico, mora biti meja taka, da bo sprejemljiva za vse," je pojasnil predsednik vladnega strateškega sveta za debirokratizacijo. Glede na to, da se nad tem zneskom ne bodo obračunavali prispevki za socialno varnost, bo višja osnova za odmero akontacije dohodnine, kar pomeni, da bodo višji davčni prihodki iz naslova akontacije dohodnine.

Predlagajo tudi zvišanje dohodninske davčne olajšave - splošno dohodninsko davčno olajšavo bi zvišali s 3500 na 4000 evrov. Na ta način bi vsaj nekoliko razbremenili delavce migrante.

"Za mikro in majhna podjetja bi se lahko izguba pokrivala tudi za nazaj – ne glede na to, koliko dobička se ustvari," predloge navaja Simič.

Med drugim predlagajo tudi uvedbo aplikacije pod okriljem Finančne uprave RS (FURS), ki bi omogočila boljši pregled ter takojšnjo izdajo odločbe ob prijavah dividend in obresti iz tujine.

Poenostavitev pri izračunu potnih stroškov na delo: 10 centov na kilometer

Na področju dela predlagajo poenostavitev pri obračunavanju potnih stroškov za prevoz na delo – ukinilo bi se obračunavanje glede na vozovnice v javnem potniškem prometu, uvedlo bi se enovito obračunavanje oziroma povrnitev stroškov, in sicer v višini 0,10 evra za kilometer. Poenostavili bi tudi obračunavanje prispevkov delojemalca in delodajalca, in to na ta način, da se ti prispevki združijo. S tem bi odpravili predvsem administrativno delo.

Spremembe predsednik vladnega strateškega sveta za debirokratizacijo napoveduje tudi na področju kriptovalut, kjer predlagajo 20-odstotno obdavčitev dobičkov. Za osnovo bi po predlogu sveta vzeli razliko med vrednostjo nakupa kriptovalute in izplačilom na račun. "Zaenkrat dajmo obdavčiti tisto, kar lahko," je dejal.

Nov dohodninski razred za vrnitev športnikov? Za davčno osnovo nad milijon bi bila stopnja obdavčitve desetodstotna

Svet predlaga ukinitev luksuznega davka pri motornih vozilih in "uvedbo novega, šestega dohodninskega razreda z 10-odstotno davčno stopnjo za dohodke oziroma davčno osnovo nad milijon evrov". Predlagani dodatni dohodninski razred bi lahko imel pozitiven vpliv na tiste, ki se zaradi visokih zaslužkov v tujini odločijo za selitev iz Slovenije, s tem pa svet cilja predvsem na športnike, ki sklepajo "dobre pogodbe". Simič je ob tem sicer še zagotovil, da zaradi tega ne bo nihče na slabšem, kvečjemu na boljšem.

Razpredelnica - uvedba šestega dohodninskega razreda
"Predlagamo zvišanje odstotka dohodnine, ki ga lahko zavezanci namenijo raznim društvom, in to z 0,5 odstotka na en odstotek, ter zvišanje odstotka, ki bi ga lahko davčni zavezanci namenili za donacije, in sicer na 20 odstotkov," je naštel Simič.

Poleg tega želi strateški svet za debirokratizacijo upokojencem omogočiti, da po upokojitvi, če to želijo, lahko še naprej delajo in lahko poleg plače, od katere se obračunavajo vsi davki in prispevki, prejemajo tudi celotno pokojnino. Datum izplačila plač v državni upravi bi premaknili s 5. na 15. dan v mesecu.

Predlagajo tudi uvedbo enkratnega poročanja oziroma posredovanja podatkov državnim organom, "ne da vsak organ zahteva svoje podatke (Furs, Ajpes, Statistični urad, Banka Slovenije, Spot, eDavki, eNaročanje …)".

Na področju gospodarstva zato predlagajo tudi avtomatizacijo izpolnjevanja obrazcev v javni upravi. "Z matično številko podjetja se izkažemo in na mestu so vsi dokumenti. Želimo tudi zagotoviti vodenje podatkov o poslovnih subjektih v enem registru," je dejal Simič. Med predlogi je naštel tudi poenostavitev možnosti dela od doma in refundacije bolniških nadomestil ter uvedbo zlate vizumske sheme za tujce, ki bi jo lahko tisti, ki želijo slovensko državljanstvo, dobili z naložbo določenega zneska, recimo več kot enega milijona evrov.

Simič se je ob tem dotaknil tudi dolgotrajnih postopkov glede možnosti predobivanja dovoljenja za delo za tujce. "Pojavljajo se tudi ovire pri dostopnosti do Fursa in poročanja Statističnemu uradu RS," navaja in predlaga poenostavitev pri čezmejnem poslovanju.

Številni ukrepi tudi na področju okolja

Tudi na okoljskem področju so pripravili 30 sprememb, najpomembnejše pa se nanašajo na pridobivanje gradbenih dovoljenj. "Ti gredo predvsem v smeri poenostavitev pri izdaji teh dovoljenj in odpravo birokratskih zapletov," napoveduje prvi mož vladnega strateškega sveta za debirokratizacijo. Trenutno je sicer že v fazi sprejemanja gradbeni zakon in druge uredbe, ki bodo poslovanje na tem področju že poenostavile.

Vlada je sicer tista, ki bo zdaj odločala o tem, kaj bodo predlagali državnemu zboru. "Pričakujemo dodatne predloge in seveda tudi pripombe," še pravi predsednik sveta. Posebnega izpada v proračunu pa zaradi sprememb – z izjemo področja socialne kapice – ne pričakuje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (321)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Defragment
16. 09. 2020 21.43
+6
Ok! Nekaj se dogaja! To je dobro! Samo lepo naj uvedejo nazaj SDK, pa bo! Nisi plačal vseh davkov in prispevkov....si nategun....VOZI MIŠKO!
Defragment
16. 09. 2020 21.45
+6
Sedaj pa se dogaja; odprem firmo, nategnem ljudi, poberem denar, zaprem firmo, odprem novo firmo, nategnem, zaprem, itd...
bojer
16. 09. 2020 21.28
+7
Debirokratizacija bo tedaj, ko boš na enem okencu vložil vlogo za gradbeno dovoljenje in nato brez odpiranja "100 vrat" dobil veljavno gradbeno. Debirokratizacija bo tedaj, ko ne bo možno zavlačevati javnih razpisov s pritoževanjem. En dohodninski razred je pa daleč od debirokracije....
enaizprimorske
16. 09. 2020 21.18
+9
0,10€ za kilometer???? Kmalu bomo mi zaceli delodajalcu placevat ne pa on nam
Moncsa
16. 09. 2020 21.34
Ja, to sem tudi jaz debelo pogledala, kako jim je uspelo zaobkrožiti 0,18 na 0,10 :D Ali so se zatipkali, in je bilo mišljeno 0,20????
area51
16. 09. 2020 20.57
+8
Bo poštimal tole Janša, spucal iz Js par desettisoč fikusov, prepolovil število zakonov in nepotrebnih služb, pravilnikov in predpisov in se bo v Sloveniji lažje zadihalo....Čakamo samo še na zmago Trumpa in naše Melanije, potem pa bomo vse skupaj proslavili s preletom F-32 raptorjev ter Northrop B-2 spiritov po celotnem slovenskem svobodnem nebu....Vremena se krajncem bodo zjasnila...
Satoshi Nakamoto
16. 09. 2020 20.15
+10
V osnovi je namen za pozdravit, bojim se pa da to počno spet s figo v žepu, da se bo tresla gora, rodil pa miš. Janšisti bodo seveda hvalili velike uspehe debirokratizacije kot hvalijo velike uspehe v boju vs koronavirus
Nidani
16. 09. 2020 19.49
+7
Država nam bi najlažje olajšala življenje , če bi nagnala to vlado...duši nas!!!!!
Uporabnik1948590
16. 09. 2020 19.41
+9
Cujte, men te lestvice se vedno zgledajo daaaalec previsoke. Hvala lepa...se vedno nimam motivacije. Mogoce v naslednjem zivljenju 🤷🏻‍♂️
Moncsa
16. 09. 2020 19.28
+13
Sem prebrala.... ma to ni poenostavitev, to je nateg... sploh da bi javili na FURSu vse račune, izdane in prejete, za kaj že??? Kar traja, poknjižiti moraš v vsakem primeru, preveriti obračuna moraš v vsakem primeru. Sam obračun DDV, če je vse pravilno poknjiženo, 2 klika. Oddaja DDV tudi. Hvala, tukaj ne rabimo pomoči. Z zduženjem REK obrazcev bi tudi samo zmedo delali, saj plače morajo iti v določenem roku, vse ostalo gre kakor kdaj, po pogodbi. Združi na REKu 10 zasposlenih, 2 študenta na praksi, 2 avtorski in še enega na podjemni... Kaos. Če pride do napake, ni šans, da ga najdeš. Ostalo več ali manj OK, čeprav ne preveč pomaga. Glede neobdavčitve dohodkov tisti, ki zaslužijo milijone, je pa tipično. Razumem, kaj čejo s tem dosežt, samo ni pošteno do ljudi z nizko plačo. Najboljša ideja je definitivno uvedba e-računov v celem gospodarstvu. To pa je bistvena sprememba. Podpiram tudi uvedbo e-pogodb, pri čemer ne samo JS, ampak tudi gospodarstvo ima pravico podpisovanja z digitalnimi certifikati. Do sedaj so namreč sami pošiljali digitalno podpisane pogodbe, ki smo jih morali vrniti na papir :DD Kakšen nonsens. Pe sprejemanje dokumentacije v elektronski obliki, na splošnem. Srečoma prek eUprave se da že marsikaj urediti, vendar ogromno (preveč) se zahteva še vedno na papir. Velika podjetja, banke, so iz tega vidika najbolj zaostali (čeprav prav pri njih bi to pomenilo ogromnih sprememb). Uf. Bom nehala, ker o tem bi lahko napisala cel roman :)
Moncsa
16. 09. 2020 19.31
+13
Drugaže, debirokratizacijo lahko kar začnete z ukinitvijo tisti idi.otski izjav glede kovida. Sem ji izpolnila v preteklem mesecu vsaj 20. Kakšna škoda papirja.
Satoshi Nakamoto
16. 09. 2020 20.16
+3
Simić je računovodja in ne more iz svoje kože
Moncsa
16. 09. 2020 20.28
+8
Jaz sem tudi, za to pa pravim da določeni predlogi so neumni :)
area51
16. 09. 2020 18.49
+20
bravo vlada!!!!!!!! Pa odpustit par deset tsoč fikusev v JS, ostale potrebne tam, pa dobro plačat, a seveda po učinku in po narejenem, sicer brca.....Pa bo Slovenija spet malo bolj sijala za vse navadbne ljudi.....
Moncsa
16. 09. 2020 21.03
+2
RDE?I KIP
16. 09. 2020 18.33
+8
Opozicija pa globoko v antijanša projektu. Dudeki ne morjo iz svoje kože.
Ka pa mislis
16. 09. 2020 18.16
+1
Se pravi se eno ministrstvo seveda z kriminalno preteklostjo ministra in njegovoh pomocnikov. Ko bos potreboval kaksno potrdilo bos spet hodu od vrat do vrat in nekje se bo zalozilo itd...
Gsmm
16. 09. 2020 18.24
+7
Vse se bo hitro našlo, če boš denarnico odprl.
Sputnik8
16. 09. 2020 18.14
+1
Najprej prepovedati vse leve politične stranke. Prepovedati širjenja revolucionarnih idej, da je potrebno izkoriščati tistega , ki dela in hraniti tistega , ki lenari!
Slovenskimuri
16. 09. 2020 17.32
+10
Bravo bravo sami dobri ukrepi levi se še za znižanje davka pogodb pritožujejo pa vsi tak delajo bravo vlada republike slovenije čestitam HVALA
revirji
16. 09. 2020 17.33
-3
Common_sense
16. 09. 2020 17.26
+6
Sicer, pa se levaki svojih poenostavitev spomnite! Samo jokcate in ne naredite NICESAR. Ze desetletja.
Gsmm
16. 09. 2020 18.26
+2
Gsmm
16. 09. 2020 18.27
-1
RDE?I KIP
16. 09. 2020 17.23
-3
komentatorji smo si 150 % enotni: imamo odlično vlado. LP vsem za podporo.
revirji
16. 09. 2020 17.29
+2
Res ima ta vlada 150% podporo. Če razumeš kaj je to 150%
RDE?I KIP
16. 09. 2020 17.32
+4
Gsmm
16. 09. 2020 18.28
+8
Zmaga Ukrajini ...
16. 09. 2020 17.12
+8
Simič? To je un, k je hotu Snežiču - dohtarju davčnih utaj, odpisat davke. Bravo!!! Samo umaknemo besedo "prepovedane" v povezavi z drogami, in zalaufamo trgovino z drogami, pa smo na konju! Vse ostalo imamo že lepo nastavljeno - korupcija, nepotizem, mafija, legalizirana kraja,...
Common_sense
16. 09. 2020 17.25
-1
rb63
16. 09. 2020 18.26
+8
Ja, Simič . Znani zaščitnik in javni podpornik utajevalcev davkov.
pozzo
16. 09. 2020 17.05
-1
Ok poenostavitev, skrajni čas. Toda ko tole berem se mi res matematika ne izide, večinoma se govori o ohranitvi ali znižanju davka, hkrati se na drugi strani govori o novih odhodkih. Torej bo manj denarja priteklo in več odteklo. Kako se to izide? Saj vendar nismo imeli tolikšnega presežka. Ss mi zdi, da se počasi začenjajo predvolilne obljube tipa vzeli bomo manj dali bomo več. Že v naprej pa se računa, da v parlamentu itak ne bo šlo skozi glasovanje in bo potem odlično vpiti kako smo hoteli pa oni drugi niso boli za. Če vam tole uspe spelat in pije vodo pa imate moj glas.
Common_sense
16. 09. 2020 17.13
+9
Najprej investiras, da imas cez nekaj casa kaj vec. Sedaj so vse EU drzave v rdecem, pa bolje da sedaj izkoristimo “guzvo”. Makes sense.
Common_sense
16. 09. 2020 17.34
+4
Kdor ne bo sedaj investiral in izvedel reforme, konje biti v rdecem “dovoljeno”, ta bo cez par let nasrkal.
mmickica
16. 09. 2020 16.54
+11
Odlicno. Ce le bo kaj iz tega!
Bojan 69
16. 09. 2020 16.29
+8
Na levi pa en sam jok😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢, nobenih rešitev, sam 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Common_sense
16. 09. 2020 17.13
+4
User300173
16. 09. 2020 16.27
+6
Donacije iz sedanjih 0,5% na 20%? Idealno za korupcijo, ni lepšega neobdavčenega zakonitega poplačila za "usluge". Lobisti,farji, politiki ...vsi bodo zadovoljni. Kaj pa financiranje verskih skupnosti (mila beseda, RKC je konglomerat) iz državnega proračuna? Ni bilo govora, da se bodo financirala iz prispevkov vernikov, kot to imajo v Nemčiji? To pa ne, verniki le niso radodarni pri denarju kot pri besedah. Pa še "velikemu vodji" bi prepovedali vstop v posvečene prostore in za prižnico.